Frederikssund Kommunes logo

Træning (efter serviceloven)

Lovgrundlag

Serviceloven § 86 stk. 1 og § 86 stk. 2.

Formål med indsatsen

Formålet med træning efter serviceloven er, at du forbedrer eller fastholder dit funktionsniveau, så du får bedre mulighed for at klare dig i hverdagen og genoptage vante aktiviteter.

Målet er at yde en indsats på primært det fysiske, men også på det psykiske og sociale område, så du oplever mere livskvalitet og mening i hverdagen.

Målgruppe

Du skal være aktivt deltagende og motiveret for træning. Hvis du modtager vederlagsfri fysioterapi fra en privat klinik, kan du ikke få bevilget et træningstilbud med samme formål efter serviceloven.

Der er to forskellige former for træning efter serviceloven:

Genoptræning (efter servicelovens § 86, stk. 1)

Du kan blive tilbudt genoptræning, hvis du har haft en funktionsnedsættelse over en længere periode på grund af sygdom. Du kan også blive tilbudt genoptræning, hvis du bliver svagere og derfor er mindre aktiv end tidligere.

Genoptræningen bevilges til dig med behov for faglig vejledning af en ergoterapeut og/eller fysioterapeut under genoptræningen. Det vil sige til dig, som ikke kan få dit træningsbehov opfyldt i et motionscenter eller i andre af kommunens tilbud. Kommunens tilbud fremgår af kataloget ”Aktiv fritid”, som du kan finde på Rådhuset, bibliotekerne, idrætshaller eller på kommunens hjemmeside via dette link.

Vedligeholdende træning (efter servicelovens § 86 stk. 2)

Du kan blive tilbudt vedligeholdende træning, hvis du har brug for en individuel træningsindsats for at kunne vedligeholde dine fysiske eller psykiske færdigheder. Vedligeholdende træning gives i forbindelse med en af dine andre ydelser, som du er visiteret til.

Indhold

Genoptræning (efter servicelovens § 86, stk. 1)

Genoptræningen foregår som udgangspunkt på et af kommunens genoptræningscentre. Genoptræningen foregår på hold eller som individuel træning. Kommunens fysio- eller ergoterapeut kan vurdere, at genoptræningen skal foregå i dit eget hjem. Genoptræningen kan ligeledes foregå virtuelt understøttet.

Genoptræningen tager udgangspunkt i dine mål, ressourcer og behov. For at genoptræningen kan lykkes, skal du være motiveret og medvirke aktivt.

Der indgår ikke passiv behandling i form af massage eller ultralyd i tilbuddet.

Genoptræning forventes at begynde højst ti hverdage efter, at du har modtaget en afgørelse fra Visitation og Hjælpemidler.

Omfang og varighed

Du kan få træningsøvelser, som du skal selv skal udføre derhjemme. Øvelserne er et supplement til træningen.

Genoptræning (efter servicelovens § 86, stk. 1)

Genoptræningens omfang og varighed bliver fastsat efter en individuel faglig vurdering af fysio- eller ergoterapeuten.

Det er et krav, at du møder op til træningen, og det forventes, at du melder afbud ved sygdom eller andet. Hvis du uden lovligt forfald udebliver fra træningen mere end to gange, kan træningen afsluttes. Der tilbydes ikke træning i aftentimerne samt weekend og helligdage.

Vedligeholdende træning (efter servicelovens § 86 stk. 2)

Vedligeholdende træning tilbydes kun som:

  • En integreret del af dit ophold i plejebolig eller i daghjem.
  • En separat indsats i forbindelse med levering af praktisk hjælp eller personlig pleje i dit eget hjem.

Vedligeholdende træning ydes efter en konkret og individuel vurdering. Indsatsen leveres af medarbejdere, der er oplært til at udføre vedligeholdende træning.

Transport

Genoptræning (efter servicelovens § 86, stk. 1)

Du kan blive visiteret til kørsel, hvis du ikke selv kan transportere dig til og fra træning.

Egenbetaling

Der er egenbetaling til kørsel på 20 kr. hver vej til genoptræning efter serviceloven.

Frit valg

Der er ikke frit valg af leverandør.

Hvem skal jeg kontakte

Hvis du har spørgsmål eller får behov for træning, kan du henvende dig til afdelingen Visitation og Hjælpemidler i Center for Sundhed, Forebyggelse og Ældre. Ring på telefonnummer 47 35 19 00 eller se mere i afsnittet ”Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har behov for støtte?”

Politisk udvalg

Kvalitetsstandarden hører under Omsorg og ældre.