Frederikssund Kommunes logo

Rådet for handicap, psykiatri og udsatheds møde den 26. september 2022

Byrådssalen kl. 00.00

Referat
Fold alle punkter

61Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Bente Schousboe

Susanne Bettina Jørgensen (A)

Anne Lise Kuhre (A)

62Godkendelse af referat fra sidste møde

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Bente Schousboe

Susanne Bettina Jørgensen (A)

Anne Lise Kuhre (A)

Sagsfremstilling

Referat fra Handicaprådets møde den 5. september 2022 forelægges til godkendelse.

Bilag

63Fast punkt: Fagudvalgsdagsordener / årshjul fra politiske udvalg - evt. afgivelse af høringssvar

Beslutning

Drøftet.

Handicaprådets høringssvar til Social og sundheds møde den 29. september 2022 samt til Omsorg og ældres møde den 29. september 2022 vedlægges som bilag til referatet.

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

Gennemgang af dagsordener fra politiske udvalg:

Social- og Sundhed

Omsorg og Ældre

Plan og teknik

Unge, Fritid og Idræt

Børn, Familier og Forebyggelse

Job, Erhverv og Kultur

Skole, klub og SFO

Klima, Natur og Energi

Administrationen fremsender altid foreløbige dagsordener til Social- og Sundhed samt Omsorg og Ældre i høring i Handicaprådet. Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse dagsordenerne og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar til administrationen.

Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse øvrige fagudvalgs dagsordener på kommunens hjemmeside og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar.

Bilag

64Høring i Handicaprådet: Udbud af Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Resume

Med denne sag indbyder Indkøbsfællesskab Nordsjælland Handicaprådet til at afgive høringssvar angående udbud af Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.

Indstilling

Til drøftelse med henblik på evt. afgivelse af høringssvar.

Beslutning

Handicaprådet kan ikke nå at afgive høringssvar inden for den fastsatte tidsramme. Hvis tidsfristen kan udsættes ca. 14 dage vil Handicaprådet kunne drøfte høringssvar på næste møde den 31. oktober 2022.

Det har desværre ikke været muligt at udsætte høringsfristen.

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

Høringsmateriale er vedlagt som bilag.

Evt. høringssvar skal afgives til Udbud og Kontrakt senest den 17. oktober 2022.

Bilag

65Høring i Handicaprådet: SKI indkøbsaftale på diabetesprodukter

Resume

På vegne af kommunerne udbyder SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) en indkøbsaftale på diabetesprodukter. Men først skal materialet i høring i de kommunale ældre- og handicapråd. I vejledningen er der et overblik over, hvad udbuddet vil omfatte, hvordan processen for brugerinddragelse har været, og hvad formålet med høringen er.

Indstilling

Til drøftelse med henblik på evt. afgivelse af høringssvar.

Beslutning

Udsat til næste møde.

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

Materiale fra SKI er vedlagt som bilag.

Evt. høringssvar skal afgives til Udbud og Kontrakt senest den 18. november 2022.

Bilag

66Beslutning om det videre arbejde med botilbudsplanen

Indstilling

Administrationen indstiller at Social og Sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler en af følgende to indstillinger:

  1. Den oprindelige botilbudsplan fastholdes, hvorfor der udvides på Egeparken og Vangedevej.

Eller:

  1. Botilbudsplanen revideres, så udvidelse af Egeparken ikke indgår.

Beslutning

Handicaprådet har noteret sig, at der ifølge administrationens fremskrivning vil være mindre efterspørgsel på botilbud til borgere med udviklingshæmning, hvilket kunne tale for alene at fortsætte med udvidelse af Vangedevej.

Såfremt denne løsning (2) besluttes, vil problematikken og ulemperne med de små bofællesskaber fortsat være gældende for Egeparken. Derfor vil Handicaprådet anbefale model 1, hvor botilbudsplanen fastholdes, så både Vangedevej og Egeparken udvides, og der etableres 14-16 nye pladser, som dels reserveres til Lindeallés beboere dels kan udbydes til andre kommuner med behov for botilbud til borgere med udviklingshæmning.

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

Dette punkt er kopieret fra dagsorden for Social og sundhedsudvalgets møde den 29. september 2022:

På møde den 30. marts 2020 (sag 39) bekræftede det daværende Social- og Sundhedsudvalg dets tilslutning til fire principper for botilbudsplanen. Principperne har overskrifterne fleksibilitet, borgerne, faglighed og personalefaciliteter samt økonomi. Udvalget blev desuden præsenteret for to modeller for den fremtidige tilbudsvifte på botilbudsområdet til drøftelse:

  • Model 1 – Klyngestruktur, som indebærer et botilbud med flere separate boenheder, som placeres på samme grund.
  • Model 2 – Udvidelse af eksisterende tilbud, som indebærer en udvidelse af et eller flere af kommunens eksisterende botilbud.

På et lukket punkt på Byrådsmøde den 24. februar 2021 (sag 57) besluttede Byrådet, at der skulle arbejdes videre med at udbygge botilbuddene på Egeparken og Vangedevej (model 2).

Den 3. marts 2022 (sag 21) drøftede Social og sundhed en foranalyse udarbejdet af RUM vedrørende udbygning af botilbuddene Egeparken og Vangedevej. Foranalysen havde været politisk behandlet den. 4 oktober 2021 og 1. november 2021. Foranalysen havde også været i høring hos berørte parter, herunder bruger/- pårørenderåd i Handicap og Botilbud, MED-udvalg, Handicaprådet, Kommunale Ejendomme, Vej og Park samt Vej og Trafik. Foranalysen er vedlagt sagen som bilag.

I Budget 2023-2026 er der afsat 53.212 t. kr. til botilbudsplanen i perioden 2027 og frem.

Foranalysen indeholder blandt andet en skitsering af muligheden for at udvide Egeparken med otte nye boliger sådan, at tilbuddet i alt rummer 14 boliger. Udvidelsen vil ske i den tidligere institution Regnbuen beliggende på Egeparken 6. Tilsvarende indeholder foranalysen en skitsering af muligheden for at udvide Vangedevej med enten seks eller otte nye boliger sådan, at tilbuddet i alt rummer 14 eller 16 boliger.

Økonomiudvalget har siden bedt Social og sundhed om at revurdere botilbudsplanen. Dette nødvendiggør at udvalget tager stilling til det videre arbejde med handleplan for botilbudsområdet.

Behovet for pladser til borgere med udviklingshæmning har ændret sig

Begge modeller for botilbudsplanen var opstillet med udgangspunkt i samling af fem mindre bofællesskaber til borgere med udviklingshæmning jævnfør princippet om en minimumsstørrelse på 12-20 pladser, der skal sikre en fagligt og økonomisk effektiv drift. Det drejede sig om Vangedevej (8 pladser), Linde Allé (5 pladser) og Ungekollegiet (8 pladser) i Frederikssund, Nordmandshusene (5 pladser) i Skibby samt Egeparken (6 pladser) i Jægerspris, i alt 32 pladser. Alle bofællesskaberne er organiseret under Handicap og Botilbud, der også varetager driften af Rosenfeldthusene og Lunden samt hjemmevejledningen.

Siden opstillingen af modellerne er Nordmandshusene lukket, ligesom Ungekollegiet er under udfasning. Dette betyder, at der er 13 færre botilbudspladser i kommunen, og dermed et mindre behov for udvidelse af eksisterende botilbud målt alene på antallet af pladser. Det således kun Linde Allé med fem pladser, som vil kunne flytte direkte ind i udbygningen på enten Vangevej eller Egeparken, der tilsammen kan rumme 14-16 pladser.

Center for Voksenstøtte og Ældre oplever ikke, at der er vækst i efterspørgslen på botilbud til borgere med udviklingshæmning. Med den nuværende kapacitet og efterspørgsel er det således ikke nødvendigt at udvide både på Egeparken og på Vangedevej for at dække antallet af nuværende pladser.

Administrationen ser to muligheder for arbejdet med botilbudsplanen

På baggrund af ovenstående vurderer administrationen, at der umiddelbart er to muligheder for det videre arbejde med botilbudsplanen:

  1. Botilbudsplanen fastholdes.

    Ved fastholdelse af den nuværende botilbudsplan, vil administrationen arbejde videre med en udvidelse af Egeparken og Vangedevej på baggrund af RUMs foranalyse. På denne måde vil der blive etableret 14-16 nye pladser. Fem af pladserne kan målrettes borgere fra Linde Allé, hvorefter tilbuddet udfases.

  2. Botilbudsplanen revideres, så udvidelse af Egeparken ikke indgår.

Ved denne mulighed, vil der ikke ske en udvidelse ved Egeparken 6, men der vil kunne arbejdes videre med udvidelse af Vangedevej på baggrund af RUMs foranalyse. Fem af pladserne kan målrettes borgere fra Linde Allé, hvorefter tilbuddet udfases.

Bilag

67Handicaprådets årshjul

Indstilling

Til drøftelse

Historik

Beslutning fra Handicaprådet, 5. september 2022, pkt. 57:

Handicaprådets årshjul drøftet. Stataus Task Force sættes på dagsorden for Handicaprådets møde 28. november 2022. Handicaprådets årshjul tilrettes til Handicaprådets næste møde.

Beslutning

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 blev det besluttet, at udarbejde et årshjul for Handicaprådets arbejde.

Handicaprådets årshjul 2022 er vedlagt som bilag.

Bilag

68Emner til årsberetning

Historik

Beslutning, Handicaprådet 2. maj 2022:

  • Kontakt til Bruger/Pårørenderåd
  • Guide til en god start i det kommunale Handicapråd

Beslutning fra Handicaprådet, 30. maj 2022, pkt. 41:

  • Årshjul
  • Resultater af Rådets politiske indflydelse

Fraværende:

Anne-Lise Kuhre (A)

Beslutning fra Handicaprådet, 8. august 2022, pkt. 50:

  • Kvalitetsstandarder 2023
  • Handleplan i forbindelse med Ankestyrelsens omgørelsesprocenter på det sociale myndighedsområde

Beslutning fra Handicaprådet, 5. september 2022, pkt. 58:

  • Budgetdrøftelser

Beslutning

  • Revideret Handicap- og Psykiatriplan
  • Botilbudsplan
  • Sygefravær og rekruttering

Fraværende:

Bente Schousboe

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 drøftede Handicaprådet, hvordan Handicaprådet fremover kan synliggøre sit arbejde. Det blev besluttet, at der fremover skal være et fast punkt på Handicaprådets dagsorden: Emner til årsberetning fra dette møde.

69Meddelelser

Beslutning

Julefrokost den 8. december 2022 kl. 13.

Fraværende:

Bente Schousboe

70Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt", svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.