Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo

Ordblindhed 

Ordblindhed (dysleksi) er markante vanskeligheder med at lære at bruge skriftens lydprincip, det vil sige at omsætte bogstaver til lyde. Vanskeligheder med skriftens lydprincip gør det svært at tilegne sig hurtig og sikker læsning af enkelte ord (ordafkodning). Når det er vanskeligt at afkode de enkelte ord i en tekst, påvirker det også forståelsen og dermed udbyttet af tekstlæsningen.

Kendetegn på ordblindhed kan være:

  • mange læsefejl i modstrid med skriftens lydprincip
  • vanskeligheder med at læse nye ord
  • langvarige vanskeligheder med stavning

Mange ordblinde oplever også andre vanskeligheder. Det kan være i forhold til arbejdshukommelsen, at organisere sine opgaver og udfordringer omkring tilegnelsen af nye ord.
Ordblinde kan lære at læse, men det at blive en funktionel læser, der mestrer hverdagens læsekrav, tager længere tid og kræver ofte hårdt arbejde. Mange ordblinde har vedvarende vanskeligheder med at stave.

Du kan læse mere om ordblindhed på Ordblindhed.dk, hos Ordblindeforeningen eller på Jesper Sehesteds hjemmeside Et liv som ordblind.

Der er flere ting, du kan gøre som forældre til et barn, der er ordblind.
Folkeskolens indsatser for at forebygge, afdække og følge op på ordblindhed.
Det sker der, når dit barn forlader folkeskolen.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål omkring dit barn, kan du kontakte skolen

Du kan også kontakte kommunens læsekonsulent på 47 35 10 00 eller skrive til læsekonsulenten i Center for Børn og Skole. 

Læs folder om ordblindes muligheder i Frederikssund Kommune.