Frederikssund Kommunes logo

Rådet for handicap, psykiatri og udsatheds møde den 08. august 2022

Mødelokale F2 kl. 00.00

Referat
Fold alle punkter

44Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

45Godkendelse af referat fra sidste møde

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Referat fra Handicaprådets møde den 30. maj 2022 forelægges til godkendelse.

Bilag

46Fast punkt: Fagudvalgsdagsordener / årshjul fra politiske udvalg - evt. afgivelse af høringssvar

Beslutning

Drøftet.

Handicaprådets høringssvar til Social og sundhed den 11. august 2022 samt Omsorg og ældre den 11. august 2022 er vedlagt referatet som bilag.

Sagsfremstilling

Gennemgang af dagsordener fra politiske udvalg:

Social- og Sundhed

Omsorg og Ældre

Plan og teknik

Unge, Fritid og Idræt

Børn, Familier og Forebyggelse

Job, Erhverv og Kultur

Skole, klub og SFO

Klima, Natur og Energi

Administrationen fremsender altid foreløbige dagsordener til Social- og Sundhed samt Omsorg og Ældre i høring i Handicaprådet. Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse dagsordenerne og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar til administrationen.

Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse øvrige fagudvalgs dagsordener på kommunens hjemmeside og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar.

Bilag

47Kvalitetsstandarder 2023

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Godkende procesplan for udarbejdelse af kvalitetsstandarder 2023 på udvalgets område.
  2. Drøfte eventuelle ønsker til kvalitetsstandarder 2023.

Beslutning

Drøftet. Handicaprådet afgiver følgende høringssvar til Social og sundheds møde den 11. august 2022:

Forslag til nye kvalitetsstandarder:

§ 94 ansættelse som personlig hjælper bør beskrives

Inddragelse af pårørende

I forbindelse med Taskforcens arbejde kom det frem, at pårørendeinddragelse kunne understøttes i forbindelse med udredning og især opfølgning herpå gennem udsendelse af dagsordener og efterfølgende korte referater af møder med kommunen. Handicaprådet anser inddragelse for en væsentlig del af handicap-og psykiatripolitikken – og ikke mindst af ”Det gode samarbejde med pårørende”, og det bør derfor være udmøntet i kvalitetsstandarderne. Vi vil derfor foreslå, at der tilføjes et afsnit herom.

Kommentarer til afsnit

IPS (s 96)

Handicaprådet anser IPS-ordningen som meget perspektivrig men synes, det er uheldigt, at den alene er målrettet psykisk syge borgere, som er tilknyttet og i behandling på Psykiatrisk Center Nordsjælland.

Handicaprådet opfordrer til, at målgruppen udvides, så disse indsatser også gøres tilgængelige for borgere med alvorlige funktionsnedsættelser, som er i behandling hos private psykiatere (oftest som følge af for lange ventelister på det offentlige tilbud).

Akutophold (s 107)

Det fremgår, at dette tilbud alene er rettet mod somatiske sygdomme. Handicaprådet vil gerne gøre opmærksom på, at også psykisk syge – og især deres familie – kan have behov for akut hjælp, når det brænder på. Bedre kommunal akuthjælp er den indsats, som flest pårørende i Frederikssund efterspørger hos kommunen. Det skyldes bl.a., at ansvaret ender hos de pårørende, når de syge ikke kan få hjælp akut. Omvendt kan hurtig hjælp og støtte forhindre alvorlig behandlingskrævende sygdom og selvmordsrisiko.

Afslutningsvis er det for Handicaprådet en forudsætning, at det sikres, at kvalitetsstandarderne er i overensstemmelse med lovgrundlaget, og at de er kendte i kommunen og ikke mindst anvendes i praksis – ligesom det blev anbefalet af Taskforce Handicaps analyserapport.

Sagsfremstilling

Denne sag er kopieret fra dagsorden for Social- og sundheds møde den 11. august 2022:

Frederikssund Kommune har udarbejdet kvalitetsstandarder for en række bestemmelser i serviceloven og sundhedsloven inden for Omsorg og ældres ressortområde. Kvalitetsstandarderne godkendes i Byrådet efter indstilling fra Omsorg og ældre og er gældende for et år ad gangen. De gældende kvalitetsstandarder for 2022 blev godkendt i Byrådet den 15. december 2021 (sag 357).

Kvalitetsstandarderne indeholder information til borgerne om den støtte, de kan forvente at få fra kommunen. Samtidig er en kvalitetsstandard et arbejdsredskab for kommunens medarbejdere, når der skal visiteres til eller leveres indsatser. Kvalitetsstandarderne har som udgangspunkt fire målgrupper og formål:

  • Som information og forventningsafstemning i forhold til de indsatser og det serviceniveau, man som borger kan forvente.
  • Som politisk styringsværktøj for kommunalpolitikerne.
  • Som værktøj i forhold til afgørelser og udførelse af støtte for medarbejderne.

Kvalitetsstandarderne skal sikre, at det er tydeligt for både borgerne og for kommunens medarbejdere, hvilket serviceniveau politikerne inden for lovgivningens rammer har vedtaget i Frederikssund Kommune. Kvalitetsstandarderne bygger på forskellig lovgivning, men særligt serviceloven ligger til grund for mange af kvalitetsstandarderne. Konkret beskriver kvalitetsstandarderne hvilke betingelser, der skal være opfyldt for at blive visiteret til en indsats i Frederikssund Kommune, ligesom de beskriver, hvad indsatsen indeholder, og hvad formålet med den er.

Kvalitetsstandarderne omfatter de mest anvendte former for støtte. Kvalitetsstandarderne afspejler samtidig, hvilke ydelser og indsatser de politiske udvalg over en årrække har fundet mest relevante at fastsætte et tydeligt serviceniveau for. Samtidig med, at serviceniveauet skal være så tydeligt som muligt, lægges også vægt på, at enhver persons liv er forskelligt, og enhver afgørelse fra kommunens side skal derfor samtidig være konkret og individuel i forhold til borgerens behov og den enkeltes mål og muligheder.

Kvalitetsstandarder inden for Social og sundheds område

Ifølge serviceloven er kommunerne forpligtiget til at udarbejde kvalitetsstandarder for henholdsvis kvindekrisecentre og herberger efter servicelovens § 109 og § 110.

For øvrige bestemmelser i serviceloven inden for Social og sundheds ressortområde er der ikke lovkrav om udarbejdelse af kvalitetsstandarder. Frederikssund Kommune har dog udarbejdet kvalitetsstandarder inden for følgende bestemmelser i serviceloven:

  • Forebyggende hjemmebesøg (SEL § 79a)
  • Gruppebaseret og individuel tidsbegrænset støtte (SEL §§ 82a, 82b, 82d)
  • Afløsning og aflastning (SEL § 84)
  • Socialpædagogisk støtte (SEL § 85)
  • Borgerstyret personlig assistance (SEL § 96)
  • Ledsageordning (SEL § 97)
  • Behandling for stofmisbrug (SEL § 101)
  • Beskyttet beskæftigelse (SEL § 103)
  • Aktivitets- og samværstilbud (SEL § 104)
  • Midlertidige botilbud (SEL § 107)
  • Længerevarende botilbud (SEL § 108).

Dertil er der inden for udvalgets område udarbejdet kvalitetsstandarder på følgende områder:

  • Behandling for alkoholmisbrug efter sundhedslovens § 141
  • Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
  • Individuelt planlagt job med støtte (IPS)
  • Specialtandpleje
  • Socialtandpleje.

Derudover er der enkelte bestemmelser i serviceloven inden for udvalgets område, hvor Frederikssund Kommune ikke har udarbejdet kvalitetsstandarder:

  • Kontante tilskud (SEL § 95)
  • Kontaktperson til personer, som er døvblinde (SEL § 98)
  • Dækning af nødvendige merudgifter (SEL § 100)
  • Tilbud af behandlingsmæssig karakter (SEL § 102).

På møde den 2. juni 2022 (sag 60) ønskede Social og sundhed, at der udarbejdes en kvalitetsstandard for § 95, som kan fremlægges til politisk behandling sammen med et udkast til en revideret kvalitetsstandard for 2023.

Kommunen skal efter servicelovens § 98 i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Der er tale om en lille målgruppe, hvorfor bestemmelsen kun sjældent kommer i anvendelse.

Kommunen skal efter servicelovens § 100 yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov. Afgørelser om dækning af merudgifter skal træffes på baggrund af individuelle vurderinger af borgerens behov og udgifter og er baseret på gældende lovgivning samt Ankestyrelsens praksis.

Kommunen kan efter servicelovens § 102 give tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer. Tilbuddet gives, når dette er nødvendigt med henblik på at bevare eller forbedre borgerens fysiske, psykiske eller sociale funktioner, og når dette ikke kan opnås gennem de behandlingstilbud, der kan tilbydes efter anden lovgivning. Bestemmelsen kommer således kun i anvendelse i de tilfælde, hvor borgeren ikke kan tilbydes behandling efter anden lovgivning og kommer dermed sjældent i anvendelse.

Forslag til procesplan

I forhold til de foregående år lægger administrationen op til, at arbejdet med kvalitetsstandarderne forløber selvstændigt i henholdsvis Social og sundhed samt Omsorg og ældre, og at kataloget over kvalitetsstandarder opdeles i to selvstændige dokumenter på de to udvalgs ressortområder. På denne måde sikres det, at de enkelte udvalg har større fleksibilitet i forhold til at kunne tilpasse form og indhold af kvalitetsstandarderne til behov og ønsker inden deres områder.

De seneste år er der gennem inddragelse af borgere og interessenter blevet arbejdet med at gøre kvalitetsstandarderne mere tilgængelige og fleksible for kommunens borgere. Der er således blev arbejdet med form og sprog i standarderne, ligesom der er blevet arbejdet med at gøre kvalitetsstandarderne mere rammesættende for at understøtte muligheden for at sammensætte indsatser skræddersyet den enkelte borgeres behov og ønsker. I forbindelse med kommunens deltagelse i Socialstyrelsens task force forløb på voksenhandicapområdet blev der desuden foretaget en række justeringer af kvalitetsstandarderne i maj 2022. På denne baggrund foreslår administrationen, at der til 2023 foretages en administrativ revision af kvalitetsstandarderne i henhold til gældende lovgivning og Ankestyrelsens praksis. Herunder udarbejdelse af kvalitetsstandard for servicelovens § 95.

Administrationen foreslår derfor følgende proces for udarbejdelse af kvalitetsstandarder 2023:

  • 11. august 2022: Social og sundhed behandler procesplan samt eventuelle forslag til kvalitetsstandarder for 2023.
  • August-oktober 2022: Administrativ gennemgang af kvalitetstandarderne og udarbejdelse af forslag til reviderede standarder for 2023.
  • 3. november 2022: Social og sundhed førstebehandlerudkast til kvalitetsstandarder for 2023.
  • November-december 2022: Udkast til kvalitetsstandarder 2023 i offentlig høring, herunder i Handicapråd, seniorråd, bruger-/pårørenderåd.
  • Januar 2023: Social og sundhed andenbehandler udkast kvalitetsstandarder 2023.
  • Januar 2023: Godkendelse af kvalitetsstandarder 2023 i Økonomiudvalg og Byråd.

Bilag

48Handleplan i forbindelse med Ankestyrelsens omgørelsesprocenter på det sociale myndighedsområde

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  • Der, i lyset af de allerede iværksatte tiltag om korrekt forståelse og anvendelse af regler og lovgivning, ikke udarbejdes en særskilt handleplan for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen på voksenhandicapområdet.

Beslutning

Drøftet.

Handicaprådet afgiver følgende høringssvar til Social og sundheds møde den 11. august 2022 samt til Omsorg og ældres møde den 11. august 2022:

Handicaprådet savner et tal for det samlede antal afgørelser i kommunen.

Handicaprådet har noteret sig, at der på voksenhandicapområdet er en meget høj omgørelsesprocent, idet knap halvdelen af afgørelserne (46,7%) omgøres – hvilket er 12,4 % over landsgennemsnittet. Derudover er der særligt på børnehandicapområdet store udfordringer.

Handicaprådet vurderer, at der på baggrund af de høje omgørelsesprocenter er behov for at styrke kommunens afgørelser ift lovmedholdelighed, faglig kvalitet og systematik i sagsbehandlingen.

Uanset at omgørelsesprocenter ikke fortæller noget om den generelle kvalitet af kommunens sagsbehandling – men alene om rigtigheden af de kommunale afgørelser, så er det Handicaprådets vurdering, at der enten er tale om utilstrækkelig sagsoplysning, eller at afgørelserne ikke er inden for lovens rammer – hvilket er alvorligt nok i sig selv.

Handicaprådet vil gerne udbede sig en redegørelse for substansen i sagerne (ud over en opremsning af, hvilke §§’er i loven de vedrører): er der tale om afgørelser vedr. personlig/praktisk hjælp, botilbud, tabt arbejdsfortjeneste – eller noget helt andet?

Handicaprådet ser frem til resultaterne af den før-efter-måling, som laves ved begyndelsen og afslutningen af Taskforce-forløbet og håber, at forløbet kan bidrage til at sænke fejlprocenterne på handicapområdet i kommunen.

Handicaprådet anbefaler, at der udarbejdes en særskilt handleplan for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen.

Sagsfremstilling

Denne sag er kopieret fra dagsorden for møde i Social- og sundhed den 11. august 2022:

Social- og Ældreministeriet offentliggør hvert år tre kommunefordelte danmarkskort over omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens klagesager vedrørende socialområdet. Danmarkskortene over omgørelsesprocenter for 2021 blev offentliggjort i juni 2022.

  • Socialområdet, der dækker over alle bestemmelser i serviceloven, der kan påklages til Ankestyrelsen
  • Voksenhandicapområdet, der er afgrænset til Servicelovens §§ 95, 96, 97, 100
  • Børnehandicapområdet, der er afgrænset til servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40, 41, 42-43 og §§ 44-45

De tre danmarkskort kan findes som interaktive kort på Social- og Ældreministeriets hjemmeside: Link til de interaktive danmarkskort. Nedenfor gennemgås omgørelsesprocenterne for det samlede socialområde og for voksenhandicapområdet.

Social og sundhed blev orienteret om resultaterne af danmarkskortet for voksenhandicapområdet på udvalgsmøde den 2. juni 2022 (sag 60).

Folketinget har i juni 2021 vedtaget et lovforslag, der skærper kravene til kommunalbestyrelsens opfølgning på danmarkskortet. Ændringen betyder, at byrådet skal tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en særskilt handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling. Såfremt byrådet beslutter, at der ikke skal udarbejdes en handlingsplan, skal Ankestyrelsen orienteres herom.

107 sager er behandlet i Ankestyrelsen på det samlede sociale område i 2021

Socialområdet dækker over alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er klageadgang til Ankestyrelsen over kommunalbestyrelsens afgørelse, og omfatter det specialiserede børne- og ungeområde, det specialiserede voksenområde og ældreområdet.

Der anvendes tre begreber, når Ankestyrelsen udregner omgørelsesprocenter:

  • Stadfæstelse: Styrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer i afgørelsen.
  • Hjemvisning: Hvis der for eksempel mangler væsentlige oplysninger i en sag, og styrelsen ikke selv kan indhente dem, sender styrelsen sagen tilbage til myndigheden. Det hedder at hjemvise en sag og betyder, at myndigheden skal genoptage sagen og afgøre den på ny.
  • Ændring/Ophævelse: Styrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer/ophæver den.

Når en afgørelse hjemvises, ændres eller ophæves kaldes det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Det hedder det, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret. Omgørelsesprocenten er derfor andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist, ændret eller ophævet) af Ankestyrelsen. Inden for serviceloven forekommer hjemvisninger tre gange så ofte som ændringer/ophævelser.

Omgørelsesprocenten omfatter ikke oplysninger om de sager i kommunerne, som ikke påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten viser dermed ikke hvor stor en del af det samlede antal sager eller afgørelser i kommunerne som indeholder fejl eller som påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten kan derfor ikke bruges til at udtale sig om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling.

Nedenstående tabel viser en oversigt over omgørelsesprocenter for alle bestemmelserne i serviceloven fordelt på Frederikssund Kommune og landsgennemsnittet i årene 2019-2021.

Som det fremgår, er der i Frederikssund Kommune sket en mindre stigning i det samlede antal realitetsbehandlede sager fra 2020 til 2021. Omgørelsesprocenten er i samme periode faldet med 11 procentpoint. På landsplan er omgørelsesprocenten faldet med knap 4,5 procentpoint fra 2020 til 2021.

DET SAMLEDE SOCIALE OMRÅDE201920202021
FREDERIKSSUND KOMMUNE
Realitetsbehandlede sager i alt93 sager95 sager107 sager
Stadfæstelse(52 sager) 56%(51 sager) 53 %(70 sager) 65 %
Hjemvisning(30 sager) 32%(31 sager) 33%(34 sager) 31,8 %
Ændring/ophævelse(11 sager) 12%(13 sager) 14%(3 sager) 2,8%
Omgørelsesprocent44%46%34,6%
HELE LANDET
Stadfæstelse59,1%63,7%68,2%
Hjemvisning29,8%27%24,1%
Ændring/Ophævelse11,1%9,2%7,7%
Omgørelsesprocent40,9%36,3%31,8%

Kilde: Ankestyrelsen tal og statistik 12.05.2022 – Alle paragraffer serviceloven

15 sager er behandlet i Ankestyrelsen på voksenhandicapområdet i 2021

Ankestyrelsen har i 2021 realitetsbehandlet 15 sager fra Frederikssund Kommune inden for servicelovens § 95, 96, 97, 100, hvilket er en nedgang på 4 afgørelser i forhold til 2020. Frederikssund Kommune har pt. i alt 134 aktive sager inden for de fire paragrafområder.

7 sager er hjemvist. Det betyder at omgørelsesprocenten i 2021 for Frederikssund Kommune er 46,7 procent, hvilket ligger over landsgennemsnittet på 34,3 procent.

VOKSENHANDICAPOMRÅDET201920202021
FREDERIKSSUND KOMMUNE
Realitetsbehandlede sager/afgørelser i alt121915
Stadfæstelse(7 sager) 58%(11 sager) 58%(8 sager) 53%
Hjemvisning(4 sager) 33%(6 sager) 32%(7 sager) 47%
Ændring/Ophævelse(1 sag) 8%(2 sager) 11%(0 sager) 0%
Omgørelsesprocent42%42%46,7%
HELE LANDET
Stadfæstelse53,9%57,5%65,7%
Hjemvisning37%35,2%29,4%
Ændring/Opgørelse9,1%7,3%4,9%
Omgørelsesprocent46,1%42,4%34,3%

Kilde: Ankestyrelsen tal og statistik 12.05.2022 – Servicelovens § 95,96,97,100

Jævnfør ovenstående tabel fordeler de 15 behandlede afgørelser i 2021 sig således:

  • 8 afgørelser er blevet stadfæstet af Ankestyrelsen. Det betyder, at Ankestyrelsen har truffet samme afgørelse som kommunen i hele den indsendte sag.
  • 7 afgørelser er blevet hjemvist af Ankestyrelsen til kommunen. Det betyder, at 7 sager er blevet hjemvist til fornyet vurdering og yderligere oplysning i kommunen, fordi hele eller dele af sagen ikke var tilstrækkeligt oplyste til, at Ankestyrelsen kunne træffe afgørelse.
  • 0 afgørelser er blevet ændret eller ophævet af Ankestyrelsen. Det betyder, at der ikke har været nogle dele af sagerne, hvor Ankestyrelsen har truffet en anden afgørelse end kommunen.

Omgørelsesprocenten er udregnet på baggrund af de 15 afgørelser, hvoraf 7 afgørelser er blevet hjemvist. Dette svarer til en omgørelsesprocent på 46,7 procent.

Se vedlagte bilag "Voksenhandicapområdet 2021 - uddybning af tallene bag omgørelsesprocenten fra Ankestyrelsen" for yderligere oplysninger.

Igangværende tiltag i regi af taskforce for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen

Høj kvalitet i den juridiske kvalitet i sagsbehandling er et vedvarende og særskilt fokus på alle dele af det sociale område i Frederikssund Kommune. Voksenhandicapområdet og det specialiserede børneområde har henholdsvis gennemført eller er i gang med et længerevarende udviklingsforløb med bistand fra Ankestyrelsen og Socialstyrelsen, som bidrager til en højere kvalitet i sagsbehandlingen, herunder den juridiske kvalitet.

  • Voksenhandicapområdet får i år 2022-2023 støtte fra Socialstyrelsens og Ankestyrelsens Taskforce til udvikling af den socialfaglige kvalitet i sagsbehandlingen. Der er udarbejdet en udviklingsplan, som i særskilte afsnit beskriver mål og udvikling mhp. en højere juridiske kvalitet i sagsbehandlingen. Udviklingsplanen er godkendt af Taskforcen. Frederikssund kommune har dermed indgået en aftale om at der arbejdes målrettet med de elementer, der fremgår af udviklingsplanen, herunder en struktureret gennemgang af regler og lovgivning, der er specifikke for det specialiserede voksenområde.
  • Det specialiserede børneområde var en del af et forløb med Socialstyrelsens og Ankestyrelsens Taskforce i perioden 2019 - 2021. I forløbet blev der arbejdet målrettet med at sikre lovmedholdelighed, faglig kvalitet og systematik i sagsbehandlingen, og der blev foretaget en lang række ændringer, som medførte en højere juridisk kvalitet i sagsbehandlingen. Med offentliggørelsen af Danmarkskortet i 2021 viste det sig dog, at der var en omgørelsesprocent på børnehandicapområdet på 81%. Udover de tiltag, der allerede var iværksat med Taskforceforløbet blev der derfor i 2021 iværksat yderligere tiltag, som skulle styrke sagsbehandlingen, herunder øget faglig udvikling, skærpede strukturer for sagsbehandlingen og faglig ledelse endnu tættere på sagsbehandlingen. Der arbejdes fortsat målrettet med disse tiltag. I første omgang har udviklingen også vist sig positiv, idet omgørelsesprocenten i 2022 lyder på 47 procent og dermed et fald på 34 procentpoint sammenlignet med sidste år.

På baggrund af de eksisterende tiltag til at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen, anbefaler administrationen, at der ikke iværksættes yderligere handleplaner på baggrund af Danmarkskortet for 2021.

Rigsrevisionens beretning kan ses her:

https://rigsrevisionen.dk/revisionssager-arkiv/2022/mar/beretning-om-forvaltningen-af-handicapomraadet

Bilag

49Handicaprådets årshjul

Indstilling

Til drøftelse

Beslutning

Drøftet.

Handicaprådets besøg på Klintegården er udsat til Handicaprådets møde den 3. oktober 2022.

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 blev det besluttet, at udarbejde et årshjul for Handicaprådets arbejde.

Handicaprådets årshjul 2022 er vedlagt som bilag.

Bilag

50Emner til årsberetning

Historik

Beslutning, Handicaprådet 2. maj 2022:

  • Kontakt til Bruger/Pårørenderåd
  • Guide til en god start i det kommunale Handicapråd

Beslutning fra Handicaprådet, 30. maj 2022, pkt. 41:

  • Årshjul
  • Resultater af Rådets politiske indflydelse

Fraværende:

Anne-Lise Kuhre (A)

Beslutning

  • Kvalitetsstandarder 2023
  • Handleplan i forbindelse med Ankestyrelsens omgørelsesprocenter på det sociale myndighedsområde

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 drøftede Handicaprådet, hvor Handicaprådet fremover kan synliggøre sit arbejde. Det blev besluttet, at der fremover skal være et fast punkt på Handicaprådets dagsorden: Emner til årsberetning fra dette møde.

51Meddelelser

Beslutning

Handicaprådets muligheder for deltagelse på beboer- pårørendemøder drøftet.

52Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt", svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.