Frederikssund Kommunes logo

Rådet for handicap, psykiatri og udsatheds møde den 28. november 2022

Mødelokale F 2 kl. 00.00

Referat
Fold alle punkter

83Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

84Godkendelse af referat fra sidste møde

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Referat fra Handicaprådets møde den 31. oktober 2022 samt fra ekstraordinært møde den 14. november 2022 forelægges til godkendelse.

Bilag

85Orientering om beskæftigelsesindsatsen belyst ved IPS og Klapjob

Indstilling

Det indstilles, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Handicaprådet var meget begejstrede for beskrivelse af IPS-indsatsen og resultaterne og tog orienteringen til efterretning. Slides fra orienteringen vedlægges som bilag til referatet.

Sagsfremstilling

Afdelingsleder i Ungekontakten, Job og Rådgivning Keziban Bilal Aydin deltager på Handicaprådets møde og orienterer.

Bilag

86Drøftelse af forslag til Beskæftigelsesplan 2023

Resume

Dette punkt er kopieret fra dagsorden for Job, erhverv og kultur, 28. november 2022, pkt. 160:

I den sag fremlægges forslag til Beskæftigelsesplan 2023 med tilhørende resultatmål til drøftelse i Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur. Beskæftigelsesplanen beskriver strategier og indsatser samt forslag til resultatmål indenfor 7 fokusområder, som udvalgene prioriterede på deres møde i august/september.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Udvalget drøfter forslag til Beskæftigelsesplan 2023.
  2. Udvalget sender beskæftigelsesplanen til høring i Handicaprådet og Lokal Med.

Beslutning

Handicaprådets udkast til høringssvar blev drøftet og godkendt.

Sagsfremstilling

Beskæftigelsesplanen er Frederikssund Kommunes plan for, hvordan kommunen vil imødekomme de nationale og lokale beskæftigelsespolitiske udfordringer i 2023.

Beskæftigelsesplanen er centreret om de væsentligste fokusområder, og beskriver strategier og indsatser i forhold til disse. Det indebærer, at ikke alle dele af beskæftigelsesindsatsen er direkte berørt i planen, men naturligvis varetages af jobcenteret.

Beskæftigelsesministeren udmeldte i maj 2022 de nationale beskæftigelsespolitiske mål for 2023.

De fem mål er:

  1. Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling
  2. Flere ledige skal opkvalificeres
  3. Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
  4. Flere personer med handicap skal i beskæftigelse
  5. Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft

Udvalgene UFI og JEK prioriterede i august/september følgende 7 fokusområder i Beskæftigelsesplan 2023:

  1. Tidlig indsats for at få nye ledige tilbage i beskæftigelse og dermed sikre virksomhederne arbejdskraft (JEK)
  2. Opkvalificering af flere ledige med forældede kompetencer (JEK)
  3. Flygtninge og familiesammenførte skal i job (JEK)
  4. Alle ledige skal have et værdigt og effektivt ledighedsforløb (JEK)
  5. Styrket virksomhedsservice og indsats (JEK)
  6. Flere unge skal have en uddannelse (UFI)
  7. Psykisk sårbare og handicappede ledige (JEK)

På den baggrund er Beskæftigelsesplan 2023 udarbejdet med konkrete resultatmål for hvert fokusområde samt beskrivelser af strategierne for at målene indfries.

Begge udvalg får den samlede Beskæftigelsesplan 2023 forelagt, da der er tværgående sammenhænge mellem fokusområderne.

  • Fokusområde 6 drøftes og besluttes i udvalget for Unge, fritid og idræt.
  • Fokusområderne 1 til 5 samt 7 drøftes og besluttes i udvalget for Job erhverv og kultur.

I vedlagte bilag; "Status på resultatmål i Beskæftigelsesplan 2023" fremgår seneste status på de foreslåede resultatmål for 2023.

Fokusområderne i Beskæftigelsesplan 2023 er pånær "3. Flygtninge og familiesammenførte skal i job" identiske med fokusområderne i 2022. I bilag "Ændringer i fokusområder og resultatmål" er skematisk bekrevet ændringerne i resultatmålene fra Beskæftigelsesplan 2022 till Beskæftgelsesplan 2023.

Resultatmålene er foreløbige forslag til drøftelse i UFI og JEK, og administrationen vil på baggrund af drøftelsen og opdaterede tal, der bliver tilgængelige inden udvalgets næste møde, tilpasse forslagene.

Forslaget til Beskæftigelsesplan 2023 vil efter mødet i udvalgene blive sendt i høring i Handicaprådet og Lokal Med. Beskæftigelsesplanen vil derefter blive forelagt UFI og JEK på januar/februar mødet med henblik på indstilling til godkendelse i Byrådet.

Inddragelse

Udkastet til Beskæftigelsesplan 2023 sendes i december 2022 i høring i Lokal-MED og hos Handicaprådet og eventuelt Social og Sundhedsudvalget.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er tilfredse med, at målgruppen ”psykisk sårbare og handicappede ledige” er fastholdt som et prioriteret fokusområde. Det er ligeledes positivt, at der opstilles konkrete måltal for indsatsen, som gør det muligt at vurdere, om der rent faktisk kommer flere personer med handicap i arbejde.

Derudover er særligt indsatsen overfor unge med henblik på at få dem i uddannelse eller beskæftigelse er perspektivrig.

Samtidig anerkender vi indsatsen for at få psykisk sårbare og handicappede borgere i beskæftigelse ved at øge virksomhedernes viden om de handicapkompenserende ordninger.

Vi synes til gengæld det er problematisk at Livskilden og andre tilbud til målgruppen har så ensidigt fokus på job – der er også brug for et fristed til at være sammen med ligesindede.

Handicaprådet vil gerne kvittere for, at Frederikssund kommune på flere parametre ligger bedre end landsgennemsnittet, hvilket er positivt men dog ikke skal forhindre en ambitiøs målsætning.

Vedr. fokusområde 1 – Jobparate borgere med udfordringer (s 8)

Handicaprådet vil gerne understrege, at tvang eller som det kaldes ” motiverende forløb med konsekvens i form af sanktionering ved manglende aktiv deltagelse” ingen effekt overhovedet har på borgere med psykiske lidelser – og da i særdeleshed ikke, hvis der er tale om tilbagevendende problemer med ledighed. Her skal sættes ind med kvalificeret behandling og understøtning i stil med indsatsen, der anvendes i IPS-indsatsen, som er beskrevet i fokusområde 7:psykisk sårbare og handicappede ledige.

Generelt om resultatmålene

Landsgennemsnittet er brugt som målepunkt i det overvejende flertal af resultatmålene. Dette giver god mening, når Frederikssund ligger under landsgennemsnittet og der derfor skal gøres en reel indsats for at nå op på niveau med dette – men til gengæld virker det helt uambitiøst, når målene fastsættes lavere end den eksisterende indsats eksempelvis resultatmål 4 A: ”Andelen af omgørelser i ankesager skal være under landsgennemsnittet” . Forskellen her her 18,9 (landsgennemsnittet) og

12,7 (Frederikssund). Det betyder, at der vil blive tolereret en lempelse af resultatmålet og en yderligere stigning i antallet af anker med op til 6 %, hvilket er helt uacceptabelt og uambitiøst set med Handicaprådets øjne, særligt da der i 1.kvartal var tale om en omgørelsesprocent på 3,6%. Vi anbefaler derfor, at der på dette resultatmål fastsættes en konkret procent.

Det samme gør sig gældende med resultatmål 5 B (andelen af jobordrer som formidles/besættes), samt 6 D (Andelen af unge, der er i uddannelse eller beskæftigelse 3 måneder efter afsluttet forløb på uddannelseshjælp) som på tilsvarende vis er uambitiøse, da man også her er parat til at tolerere en nedgang i eksempelvis antallet af unge i uddannelse eller beskæftigelse.

Bilag

87Orientering om status på samarbejdet med Taskforcen om at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen

Resume

Dette punkt er kopieret fra dagsorden for Social og sundheds møde den 1. december 202, pkt. 129:

Frederikssund Kommune har ansøgt om og har påbegyndt et længerevarende (2-årigt) analyse- og udviklingsforløb i regi af Socialstyrelsens Taskforce Handicap med henblik på at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen på voksenhandicapområdet. Social og sundhed blev den 2. juni 2022 (Sag 60) præsenteret for Administrationens udviklingsplan "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen", hvor der også blev givet en status på arbejdet. Med denne sag orienteres Social og sundhed om status på arbejdet i forhold til udviklingsplanen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Handicaprådet synes, at fremdriften i arbejdet med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen ser fornuftig ud.

Det kan dog være vanskeligt at se, hvilke steder i udviklingsplanen der arbejdes med at sikre medarbejdernes kendskab til politikker og strategi, hvilket blev fremhævet som en væsentlig udfordring i Taskforcens analyserapport. Eksempelvis bør politikken ”Det gode samarbejde med pårørende” indgå i emnet Borgerinddragelse, som et væsentligt styringsdokument. Dette ses ikke at være tilfældet.

Handicaprådet ser frem til at følge det videre arbejde med udviklingsplanen.

Sagsfremstilling

Administrationen har nu i seks måneder arbejdet målrettet med punkterne i udviklingsplanen "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen", som Social og sundhed fik forelagt på møde den 2. juni 2022 (sag 60).

For at kunne lykkes med at styrke den socialfaglige kvalitet i sagsbehandlingen, er udviklingsindsatsen planlagt som et kultur- og forandringsprojekt. Det betyder, at der arbejdes med inddragelse af sagsbehandlerne i afdeling for Voksenstøtte. Herunder afklaring af hvilke arbejdsgange, der skal fastholdes, hvilke der skal justeres og hvilke der skal nyudvikles. I den proces bruger afdelingen bruger tid på fælles drøftelser og reflektioner samtidig med, at der prioriteres tid til at sagsbehandle borgernes sager.

Udviklingsplanen "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen" imødekommer de punkter, som Socialstyrelsens Taskforce peger på i deres analyserapport. Udviklingsplanen og analyserapporten er vedlagt som bilag.

Udviklingsplanen er bygget op over fem temaer:

  1. Vision og strategi
  2. Styring og ledelse
  3. Faglig kvalitet i sagsbehandlingen
  4. Helhed sammenhænge og tværfaglighed
  5. Kompetencer

Nedenfor ses en status på de væsentligste milepæle i udviklingsplanen. I bilaget "Afrapportering af progression i henhold til udviklingsplanen" ses progressionen inden for udviklingsplanens andre områder.

Styring og ledelse:

Administrationen har udarbejdet en strategi for ledelsesinformation, der er vedlagt som bilag. Strategien angiver rammer og retning for den ledelsesinformation, der kan tilvejebringes for det politiske niveau samt for administrationen. I strategi for ledelsesinformation (tabel 1) er beskrevet at, det politiske niveau på nuværende tidspunkt modtager en budgetopfølgning hvert kvartal, samt at udvalget en gang årligt behandler en sag om klagesager fra Ankestyrelsen (Danmarkskortet).

Udover de nuværende tiltag lægger strategien op til, at administrationen fremover en gang årligt vil udarbejde en statusrapport på det voksenspecialiserede område.

Rapporten udvikles løbende og forventes at indeholde følglende oplysninger:

  • Udvikling i antal sager, omkostninger og enhedsomkostninger, bevægelser (til- og afgange).
  • Udvikling i Målgrupper.
  • Information om status på Ledelsestilsyn.
  • Information om overholdelse af servicemål indenfor bestemte paragraffer.
  • Information om klagesagsstatistik.
  • Sammenligninger med øvrige kommuner – hvor det giver mening, og såfremt data er tilgængelige via Danmarks statistik eller lignende offentlig instans (Ballerup Benchmark, ECO-nøgletal, KKR Hovedstaden, KL).
  • Deep dives – Fokus på et afgrænset tema. Hvilken udvikling er der arbejdet med det seneste år og effekten af denne.
  • Hvilke udviklings/vedligeholdelses-indsatser er planlagt det kommende år for at imødekomme udviklingen.

Faglig kvalitet i sagsbehandlingen:

Afdeling for Voksenstøtte har påbegyndt kompetenceudvikling indenfor temaet borgerinddragelse. Fokus er på at opnå en fælles forståelse af begrebet borgerinddragelse og ensartet praksis i afdelingen. Viso (Den nationale videns og specialrådgivningsorganisation) har leveret undervisning om borgerinddragelse. Dette følges op af et særskilt udviklingsforløb i perioden januar til marts 2023, på i alt 6 dage, der omhandler myndighedsrollen i et kommunikativt perspektiv.

Helhed og sammenhænge:

Arbejdsgange og arbejdsredskaber, der letter samarbejdet mellem familieadelingen og afdeling for voksenstøtte, er udarbejdet og ved at blive afprøvet i den daglige praksis.

Kompetencer:

Kompetenceudviklingsstrategi er udarbejdet og godkendt. Strategien anvendes til forventningsafstemning og planlægning af komptenceudviklingen i afdeling for Voksenstøtte. Startegien er vedlagt som bilag.

Den videre proces for udviklingsarbejdet

Der arbejdes fortsat med målene fra udviklingsplanen. Det gøres ved at inddrage og skabe tid til reflektion, afprøvning og justering i den daglige praksis hos sagsbehandlerne.

Hver 8. uge afholdes statusmøder med Taskforcen. Status og risikovurdering gennemføres hver 4. uge og forelægges styregruppen i Frederikssund Kommune med henblik på eventuelle justeringer i forhold til at nå de aftalte mål. Taskforcen udarbejder efter ca. 1-1½ års udviklingsarbejde en statusrapport, som omfatter gennemgang af 20 sager samt kommunens selvevaluering. Udvalget vil blive forelagt denne til orientering.

Næste gang udvalget vil blive forelagt en status på udviklingsarbejdet er i juni 2023.

Orientering om klagesager på servicelovens §§ 95, 96 ,97 og 100, svarende til "Danmarkskortet" på Voksenhandicapområdet

Hvert år udgiver Social- og Ældreministeriet et interaktivt "Danmarkskort" over omgørelsesprocenter på klagesager på servicelovens område behandlet i Ankestyrelsen. Danmarkskortet på voksenhandicapområdet omfatter følgende paragraffer efter serviceloven: §§ 95, 96, 97 og 100.

Disse paragraffer indgår ikke i Ankestyrelsens sagsmåling i Taskforcens analyserapport. Det forventes, at Danmarkskortet for sager behandlet i 2022 offentliggøres ultimo juni 2021.

I perioden fra 1. december 2021 til 1. november 2022 har Frederikssund Kommune registreret 6 modtagne klagesager inden for servicelovens § 95, 96 ,97 og 100. Fem af sagerne er på nuværende tidspunkt sendt til Ankestyrelsen. Da antallet af klagesager er få og dermed lette at henføre til specifikke personer, vil udvalget blive oplyst om fordelingen af klagesagerne på selve udvalgsmødet. Social og sundhed blev den 11. august 2022 (Sag 78) informeret om, at Frederikssund kommue har i alt ca. 134 aktive sager inden for de 4 paragrafområder.

Samlet set har Frederikssund Kommune i Afdeling for Voksenstøtte, i perioden fra 1. december 2021 til 1. november 2022, registreret 15 modtagne klagesager. Afdeling for Voksenstøtte har i november 2022 registreret i alt ca. 810 aktive sager.

Social og sundhed orienteres sammen med Omsorg og ældre, Børn, familie og forebyggelse, Økonomiudvalget og Byrådet om omgørelsesprocenterne i "Danmarkskortet" i en samlet sag om emnet på møderne i august. Administrationen afventer Ankestyrelsens Danmarkskort for 2022 samt deres håndtering af små datamængder.

Bilag

88Fast punkt: Fagudvalgsdagsordener / årshjul fra politiske udvalg - evt. afgivelse af høringssvar

Beslutning

Handicaprådet godkendte høringssvarene.

Handicaprådets høringssvar er vedlagt som bilag til referatet.

Sagsfremstilling

Gennemgang af dagsordener fra politiske udvalg:

Social- og Sundhed

Omsorg og Ældre

Plan og teknik

Unge, Fritid og Idræt

Børn, Familier og Forebyggelse

Job, Erhverv og Kultur

Skole, klub og SFO

Klima, Natur og Energi

Administrationen fremsender altid foreløbige dagsordener til Social- og Sundhed samt Omsorg og Ældre i høring i Handicaprådet. Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse dagsordenerne og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar til administrationen.

Handicaprådets medlemmer opfordres til at læse øvrige fagudvalgs dagsordener på kommunens hjemmeside og til at fremsende evt. bemærkninger til høringssvar til Tommy Fritzen som sammenskriver og fremsender Handicaprådets høringssvar.

Bilag

89Handicaprådets årshjul

Indstilling

Til drøftelse

Beslutning

Drøftet.

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 blev det besluttet, at udarbejde et årshjul for Handicaprådets arbejde.

Handicaprådets årshjul 2022 / 2023 er vedlagt som bilag.

Bilag

90Emner til årsberetning

Historik

Beslutning, Handicaprådet 2. maj 2022:

  • Kontakt til Bruger/Pårørenderåd
  • Guide til en god start i det kommunale Handicapråd

Beslutning fra Handicaprådet, 30. maj 2022, pkt. 41:

  • Årshjul
  • Resultater af Rådets politiske indflydelse

Fraværende:

Anne-Lise Kuhre (A)

Beslutning fra Handicaprådet, 8. august 2022, pkt. 50:

  • Kvalitetsstandarder 2023
  • Handleplan i forbindelse med Ankestyrelsens omgørelsesprocenter på det sociale myndighedsområde

Beslutning fra Handicaprådet, 5. september 2022, pkt. 58:

  • Budgetdrøftelser

Beslutning fra Handicaprådet, 26. september 2022, pkt. 68:

  • Revideret Handicap- og Psykiatriplan
  • Botilbudsplan
  • Sygefravær og rekruttering

Beslutning fra Handicaprådet, 31. oktober 2022, pkt. 78:

Kvalitetsstandarder

Beslutning

  • Beskæftigelsesplan
  • Kvalitetsstandarder 2023
  • Status på Taskforce-arbejdet

Sagsfremstilling

På Handicaprådets møde den 2. maj 2022 drøftede Handicaprådet, hvordan Handicaprådet fremover kan synliggøre sit arbejde. Det blev besluttet, at der fremover skal være et fast punkt på Handicaprådets dagsorden: Emner til årsberetning fra dette møde.

91Meddelelser

Beslutning

Handicaprådet drøftede, hvordan det går med indsatsen med at deltage i bruger/pårørenderådenes møder.

92Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt", svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.