Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 02. maj 2024

(Bunkeren) kl. 08.30

Referat
Fold alle punkter

30Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Afbud: Anne Sofie Uhrskov (V)

31Beslutning om budgetopfølgning per 31. marts 2024

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug under Social og sundhed i 2024 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger. Endvidere forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2027.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives en tillægsbevilling på 5,1 mio. kr. vedrørende serviceudgifter på social service.
  2. Budgetopfølgningen i øvrigt tages til efterretning.

Beslutning

  1. Anbefalet
  2. Taget til efterretning

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Drift

Samlet viser budgetopfølgningen per 31. marts 2024 et forventet merforbrug på 5,1 mio. kr. vedrørende serviceudgifter under Social og sundhed. Merforbruget vedrører bevillingsområdet Social service og søges finansieret ved tillægsbevilling på 5,1 mio. kr.

Social service

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen viser et forventet merforbrug på 5,1 mio. kr. Merforbruget foreslås finansieret ved denne budgetopfølgning med en tillægsbevilling på 5,1 mio. kr. Under politikområdet Social service på Unge, fritid og idræt foreslås samtidig tillægsbevilling på -1,1 mio. kr., således at det samlede voksenhandicapområde foreslås tilført netto 4,0 mio. kr.

På trods af, at der ved nærværende budgetopfølgning indstilles en tillægsbevilling svarende til 5,1 mio. kr., står området fortsat overfor en budgetudfordring i 2024, som søges håndteret indenfor eksisterende rammer gennem en række initiativer.

På Social og sundheds møde 6. juni 2024 forelægges udvalget den årlige ledelsesinformationsrapport på det specialiserede voksenområde, jævnfør Strategi for data og ledelsesinformation på det specialiserede voksensområde. Rapporten indeholder blandt andet data for udvikling i antal sager og målgrupper.

Den centrale refusionsordning

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede indtægter under ordningen.

Sundhed og forebyggelse

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede udgifter. Der forventes merudgifter vedrørende ukrainske flygtninge på 0,13 mio. kr. som søges finansieret inden for eksisterende rammer.

Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede udgifter til bidrag til det regionale sundhedsvæsen.

Af vedlagte bilag 1. Drift – budgetopfølgning per 31.3 (SS) udspecificeres resultatet af budgetopfølgningen yderligere.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede anlægsinvesteringer for 2024.

Opfølgning på budget 2024-2027

I forbindelse med budgetopfølgningen er der foretaget en opfølgning på budget 2024-2027, der viser, at fem budgetinitiativer ud af otte er implementeret, mens tre endnu ikke er implementeret. De tre initiativer, der ikke er implementeret er:

  • "Hjemløse unge - afdækning" er delvist implementeret. Plan for hvordan samarbejder med civilsamfundet kan etableres blev godkendt af udvalget d. 4. april. 2024. og initiativet forventes implementeret i 2024.
  • "Indsats for flere borgere kan få et liv i egen bolig" er delvist implementeret. Indsatser er iværksat, og initiativet forventes implementeret i 2024.
  • "Omlægning af indsatser på aktivitets- og beskæftigelsesområdet" er endnu ikke implementeret. Opstartes i løbet af foråret og forventes implementeret i 2024.

I vedlagte bilag 2 udspecificeres opfølgningen på budget 2024-2027 nærmere.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Der gives en prognose for det forventede forbrug på udvalgets område og forslag til en tillægsbevilling på 5,1 mio. kr.

Budgetopfølgningen viser, af 5 ud af 8 initiativer er implementeret.

Hjemløse unge – afdækning; er delvist implementeret. Plan for hvordan samarbejder med civilsamfundet kan etableres blev godkendt af udvalget d. 4. april. 2024. og initiativet forventes implementeret i 2024.

Indsats for flere borgere kan få et liv i egen bolig”. Dette må være en kerneopgave at sikre ”Omlægning af indsatser på aktivitets- og beskæftigelsesområdet Seniorrådet tager indstillingen til efterretning og vil følge udviklingen.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har ingen kommentarer til sagen.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til en tillægsbevilling på 5,1 mio. kr. vedrørende serviceudgifter.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevillinger på anlægssiden.

Bilag

32Beslutning i forlængelse af drøftelsen vedr. arbejdet med frisættelse i det lokalpolitiske spor

Resume

Social og sundhed drøftede den 4. april 2024 arbejdet med ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” med udgangspunkt i en fælles dagsorden på tværs af fagudvalgene (jf. sag nr. 25). I denne sag samles op på udvalgets drøftelse og der formuleres et mål for udvalgets arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Godkende mål for det lokalpolitiske arbejde i Social og sundhed.

Beslutning

Godkendt idet udvalget anerkender Rådet for handicap, psykiatri og udsatheds bemærkninger om, at pårørende er en væsentlig samarbejdspartner omkring borgeren.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog på mødet 25. oktober 2023 en plan for arbejdet med ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” i 2024 og 2025, herunder processens tre spor:

1. Det organisatoriske spor

2. Det lokalpolitiske spor

3. Det nationale spor

I vedlagte bilag 1 er administrationens tilgang til arbejdet i de tre spor beskrevet nærmere.

Forslag til mål for Social og sundheds arbejde med frisættelse

Social og sundhed drøftede den 4. april 2024 perspektiverne for at frisætte social- og sundhedsområdet med afsæt i forvaltningens oplæg til mulige temaer vedr. styringshierarkiet (visioner, politikker, strategier og handleplaner); delegation, opfølgning og kontrol på udvalgets område, samt inspiration til et muligt mål for udvalgets arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor (jf. sag nr. 25). Social og sundhed besluttede i forbindelse med drøftelsen at fokusere på mulighederne for forenkling og afbureaukratisering med det formål, at det skal være lettere at være borger og pårørende. Tillid og regelforenkling sigter ofte på at lette administration og driften for uhensigtsmæssige og overflødige arbejdsgange, og påvirker derfor ikke nødvendigvis i sig selv borgernes liv, men frigør tid, som kan anvendes på borgerrettede opgaver, og skaber værdi for borgerne, som fx øget borgerinddragelse. Derfor foreslår administrationen følgende mål for arbejdet i det lokalpolitiske spor i Social og sundhed i perioden 2024-25:

  • Arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling på social- og sundhedsområdet skal styrke kerneopgaven og skabe mere værdi for borgeren.

Byrådet orienteres i juni 2024 om udvalgenes mål for det lokalpolitiske arbejde.

Social og sundhed drøfter hvert år en række sager vedr. tilsyn, kvalitetsstandarder, opfølgning på handleplaner mv. Med afsæt i Social og sundheds drøftelse den 4. april 2024 foreslår administrationen, at der systematisk i alle udvalgets dagsordner i 2024 og 2025 perspektiveres til udvalgets frisættelsesmål og at forslagenes effekt herpå og på ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” vurderes.

Social og sundhed ønskede desuden i forbindelse med drøftelsen den 4. april 2024 en dialog med Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Emnet frisættelse og afbureaukratisering blev drøftet på dialogmøde mellem udvalget og rådet 18. april 2024. Her blev blandt andet drøftet initiativer i det lokalpolitiske spor samt inddragelse af borgere og pårørende i arbejdet med frisættelse.

Inddragelse

Social og sundhed har drøftet frisættelse og afbureaukratisering med Rådet for handicap, psykiatri og udsathed på dialogmøde 18. april 2024.

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Seniorrådet:

I forbindelse med implementering af den nye ældrelov ønskes frisættelse af tillid og regelforenkling.

I Frederikssund, bliver der sat en fælles dagsorden på tværs af fagudvalg.

Temamøder vedr. styrings hierarki, visioner, politikker, strategier og handleplaner.

Målet er at regelforenklingen styrker kerneopgaven og skabe mere værdi for borgerne.

Sagen tages i øvrigt til efterretning af Seniorrådet.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet er meget enigt i det foreslåede formål: at det skal være lettere at være borger og pårørende, således at evt. regelforenklinger skal skabe værdi for borgerne- herunder de pårørende.

Derfor vil vi foreslå, at begge perspektiver ligeledes medtages i det formulerede mål, så der tilføjes ”og de pårørende”, så det lyder:

” målet for arbejdet i det lokalpolitiske spor i Social og sundhed i perioden 2024-25: Arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling på social- og sundhedsområdet skal styrke kerneopgaven og skabe mere værdi for borgeren og dennes pårørende”.

Endelig synes vi, det er en god idé, fremadrettet systematisk at vurdere på alle forslags effekt på udvalgets frisættelsesmål.

Rådet henviser derudover til vores tidligere indsendte høringssvar (sag nr. 25 på Social og Sundheds møde 4.4.2024).

Økonomi

Godkendelse af mål for det lokalpolitiske arbejde i Social og sundhed samt løbende vurderinger af forslagets effekt på frisættelse i udvalgets dagsordner i perioden 2024-25 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet det forudsættes afholdt indenfor eksisterende bevillingsmæssige rammer.

Bilag

33Samarbejde med frivillige organisationer om en drop-in café for hjemløse unge

Resume

På baggrund af beslutning på udvalgsmødet den 4. april i sag nr. 22 ”Beslutning om etablering af drop-in café til unge der er truet af hjemløshed” ønskes i denne sag udvalgets stillingtagen til hvilke frivillige organisationer caféen kan etableres i samarbejde med.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Drøfte og beslutte hvilke frivillige organisationer drop-in caféen kan etableres i samarbejde med.

Beslutning

Et flertal i Social og sundhed ønsker, at indlede et samarbejde med Gadespejlene. Øvrige interesserede organisationer kan efterfølgende inddrages. Samtidig ønsker Social og sundhed, at der etableres et fysisk mødested hvor Gadespejlene og kommunens medarbejdere sammen kan hjælpe borgerne, og hvor borgerne kan komme i kontakt med hinanden. Det fysiske mødested placeres i Ungecaféen Kosmos i Jernbanegade uden for den ordinære åbningstid i caféen.

Imod stemte Maibritt Møller Nielsen (D) med bemærkning om, at hun ikke kan stemme for forslaget, da der anvendes ressourcer til aflønning af kommunale medarbejdere.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

På udvalgsmødet den 4. april 2024 i sag nr 22 ”Beslutning om etablering af drop-in cafe til unge der er truet af hjemløshed” godkendte udvalget, ”at der arbejdes videre med at beskrive, hvordan en drop-in café for unge der er hjemløse eller truet af hjemløshed, kan konstrueres i Frederikssund by, så opgaven løftes af frivillige organisationer med koordination og støtte fra Frederikssund Kommune”.

I denne sag ønsker administrationen, at udvalget drøfter og beslutter hvilke frivillige organisationer drop-in caféen kan etableres i samarbejde med som administrationen skal arbejde videre med

Administrationen har tidligere været i dialog med hhv. Gadespejlene og Røde Kors. Begge frivillige organisationer er positive indstillede på at indgå i arbejdet med at drive en drop-in café. Gadespejlene mener godt at ville kunne dække en ugentlig dag i caféen. Røde Kors vurderede at det kunne være svært at rekruttere frivillige, men at de ville drøfte det på et kommende bestyrelsesmøde.

Administrationen vurderer at begge ovenstående frivillige organisationer vil være gode til at drive drop-in caféen.

Inddragelse

Ikke relevant.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Udvalget besluttede i april at etablere en drop-in cafe for hjemløse unge.

Gadespejlene har tilbudt at dække en dag pr uge, Røde kors vender tilbage.

Det er umiddelbart svært at pege på frivillige organisationer der vil kunne hjælpe- men det kunne være en overvejelse værd, om der kunne etableres et projekt hvor arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere kan oparbejde nogle kvalifikationerne til arbejdsmarkedet.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet er enig i, at der bør søges samarbejde med såvel Gadespejlet som Røde kors.

Vi anbefaler derudover, at der i den forbindelse tages kontakt til WeShelter, som arbejder for at give hjemløse og udsatte bedre vilkår, og som har en række aktiviteter og frivillige indsatser i gang samt lang erfaring med målgruppen.

Endelig ville det være optimalt, hvis det var muligt at indlede et samarbejde med foreninger, som har erfaring med målgruppen unge med psykiatriske diagnoser eller udviklingsforstyrrelser, og som har viden om gruppens behov.

34Beslutning om frigivelse af anlægsmidler til ny tandklinik på Frederikssund Hospital

Resume

I forlængelse af budgetaftalen for 2024 søges om frigivelse af de resterende afsatte anlægsmidler i 2024 til etableringen af ny tandklinik på Frederikssund Hospital. Sagen skal ses i forlængelse af sag i Byrådet den 20. december 2023, hvor en mindre del af de afsatte anlægsudgifter blev frigivet. Midlerne søges frigivet med henblik på at sikre fremdrift i projektet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2024 på 8,0 mio. kr. til etablering af ny tandklinik på Frederikssund Hospital.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 2. maj 2024, pkt. 34:

Anbefales.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Byrådet afsatte på deres møde den 26. april 2023 et rådighedsbeløb i 2023 og 2024 på samlet 13,981 mio. kr. til etablering af ny tandklinik på Frederikssund Hospital, hvoraf de 1,400 mio. kr. blev frigivet med det samme. Byrådet frigav på deres møde den 20. december 2023 yderligere 4,580 mio. kr. I nærværende sag søges om frigivelse af de resterende anlægsmidler svarende til 8,000 mio. kr. Der søges om en frigivelse af midler for at sikre den nødvendige fremdrift i projektet.

Frederikssund Kommune har fået tilsagn om puljemidler på 2,800 mio. kr. fra Indenrigs – og Sundhedsministeriet til indretning af tre nye tandlægeklinikrum på Frederikssund Hospital. De nye klinikrum skal anvendes til tandundersøgelse og tandbehandling for gruppen af 18-21-årige i Frederikssund Kommune. Puljemidlerne fra ministeriet skal anvendes til ombygning, indretning og inventar i relation til de tre nye klinikrum. Frederikssund Kommune forventer at modtage puljemidlerne ultimo 2024. Udvalget orienteres herom senere.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Der er i budget 2024 afsat bruttoanlægsudgifter på 12,9 mio. kr. til etablering af ny tandklinik på Frederikssund Hospital, hvoraf 8,0 mio. kr. søges frigivet i nærværende sag.

35Drøftelse af budget 2025 - 2028

Resume

Byrådet har anmodet administrationen om at udarbejde forslag til budgetinitiativer, som kan indgå i det videre arbejde med budget 2025 – 2028. Endvidere er det besluttet, at fagudvalgene på deres møder i maj og juni præsenteres for en status på arbejdet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Foreløbige temaer, der arbejdes med i budgetprocessen 2025-2028, tages til efterretning.
  2. Drøfte evt. forslag til yderligere temaer i arbejdet med budgetprocessen for 2025-2028.

Beslutning

  1. Taget til efterretning
  2. Drøftet

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 28. februar 2024 tids- og procesplan for arbejdet med budget 2025 – 2028, som blandt andet indebærer, at:

  • Administrationen udarbejder forslag til budgetinitiativer, således at der hvert år tilvejebringes midler i budgetarbejdet til finansiering af den demografiske vækst samt andre udefrakommende ændringer, herunder nye politiske tiltag, jf. den økonomiske politik for 2022 -2025
  • I forhold til arbejdet med budgetinitiativerne vil effektiviseringer og reduktioner på serviceudgifterne være helt centrale. Der vil dog også være behov for at undersøge andre udgiftsposter – herunder bruttoanlægsudgifter, overførsler mv.
  • En orientering om hvilke temaer, der arbejdes med i administrationen, vil indgå i fagudvalgenes drøftelser på møderne i maj og juni måned. Ligeledes vil de konkrete budgetinitiativer fremgå af budgetmappen inden sommerferien.

Status på arbejdet med budgetinitiativer

Til brug for ovennævnte er en status på samtlige temaer for de respektive udvalg vedlagt som arbejdspapir, i den politiske budgetmappe (fagudvalg maj måned).

Bilaget vil efter den politiske behandling blive opdateret, hvorefter de konkrete beskrivelser vil blive udarbejdet, så de kan indgå i budgetmappen til Byrådets temamøde II om budget 2025-2028 den 26. juni.

Fortsat politisk proces

Der afholdes tre temamøder om budget 2024-2027 for det samlede Byråd henholdsvis 24. april, 26. juni samt 28. august.

  • I fortsættelse af Byrådets første temamøde om budget 2025-2028 den 24. april afholdes de indledende politiske drøftelser i maj og juni måned.
  • Økonomiudvalget behandler budgetforslag 2025-2028 den 28. august til Byrådets efterfølgende første behandling den 4. september.
  • De politiske forhandlinger om budget 2025-2028 vil foregå den 20 - 24. september.
  • Partiernes eventuelle ændringsforslag til budgettets 2. behandling skal fremsendes senest torsdag 26. september kl. 8.00.

Herudover foretager Økonomiudvalget 2. behandling af budgettet for så vidt angår eventuelle tekniske ændringsforslag 2. oktober. Byrådet 2. behandler - og vedtager - budgettet onsdag 9. oktober.

Inddragelse

Borgerinddragelse og inddragelse af MED-organisationen, råd og nævn m.m. i budgetprocessen:

1. Digital borgerinvolvering

På hjemmesiden vi.skaber.frederikssund.dk kan alle komme med deres input, som bliver videregivet til politikerne. Siden opdeles i følgende emner:

  • Erhverv, kultur, unge og fritid
  • Ældre og sundhed
  • Byplanlægning, natur og den grønne omstilling
  • Børn og undervisning

Der er åbent for ideer og forslag foreløbigt frem til den 28. august 2024.

2. Fagudvalgenes dialog med brugerbestyrelser, råd og nævn

En række af fagudvalgene har løbende dialog med bestyrelser, råd og nævn indenfor deres ansvarsområde - typisk i form af halvårlige eller årlige møder. De enkelte fagudvalg vil vurdere, hvordan de vil kunne invitere bestyrelser, råd og nævn med ind i en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.

3. Fysisk og/eller digital borgerdialog

Onsdag den 12. juni inviterer Frederikssund Kommune til borgerdialog om Budget 2025. På mødet kan man høre, hvordan et budget bliver til, og hvad det er for nogle rammer og vilkår, som Byrådet har, når der skal lægges budget for 2025 og overslagsårene. Man kan deltage digitalt eller fysisk til mødet.

4. Høringsprocessen

Den 5. september vil der blive afholdt endnu et borgermøde. Borgerne kan gå i dialog med Byrådets medlemmer om budget 2025-2028 samt udviklingstiltag og initiativer indenfor det enkelte område. Borgermødet har til formål at give mulighed for en drøftelse af det budgetforslag, der er sendt i høring. Ved siden af de skitserede initiativer sendes budgetforslaget i høring i perioden fra den 30. august - 16. september, hvor alle interesserede kan afgive høringssvar. Høringssvarene bliver som udgangspunkt offentliggjort på kommunens hjemmeside, ligesom de bliver gjort tilgængelige for Byrådets medlemmer. Ydermere kommunikeres der løbende omkring budgetarbejdet via nyheder og kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med høringsperiodens start, vedr. afholdelse af borgermødet m.m.

Hoved MED-udvalget kvalificerer de enkelte budgetinitiativer inden Byrådets temadrøftelse III (28. august). Budgetforslaget planlægges drøftet på møde mellem Hoved MED-udvalget og Økonomiudvalget i høringsperioden, som er planlagt i perioden 30. august - 16. september.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Frem mod Byrådets vedtagelse af budget for 2025 den 9. oktober d.å. planlægges Byrådets temamøde om budget 2025-2028 den 26. juni. Der planlægges borgermøder 12. juni og 5. september om budgettet for 2025.

Seniorrådet ser frem til borgernes inddragelse i budgetprocessen, og håber at modtage oplæg til drøftelse forud for disse møder.

Seniorrådet lægger i denne forbindelse vægt på, at den demografiske udvikling, der indebærer et øget antal ældre borgere, indgår i budgetlægningen på et realistisk grundlag.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har ikke mulighed for at kommentere de enkelte temaer, der arbejdes med i budgetprocessen – da vi ikke har adgang til dette materiale.

Ift. forslag til yderligere temaer vil vi gøre opmærksom på et forslag, som tidligere er blevet anbefalet af Rådet til Social og Sundhed nemlig ”Akuttilbud til psykisk syge” (se sag 89 på Social og Sundheds møde 7.9.2023), hvor vi argumenterede for at få et sådant tilbud på linje med det eksisterende tilbud til somatisk syge, således at der skabes ligestilling mellem fysisk og psykisk syge i forhold til de kommunale tilbud og helt i overensstemmelse med FN’s handicapkonvention.

Økonomi

Der udarbejdes et katalog indeholdende budgetinitiativer med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.

Kataloget vil indgå i de videre politiske drøftelser frem imod Byrådets budgetvedtagelse 9. oktober.

36Orientering om Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn i botilbud og bofællesskaber 2023

Resume

I denne sag forelægges Social og sundhed til orientering en samlet redegørelse for de driftsorienterede tilsyn fra Socialtilsyn Hovedstaden med botilbud og bofællesskaber i Frederikssund Kommune 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Socialtilsyn Hovedstaden har i 2023 foretaget driftsorienteret tilsyn med otte botilbud og bofællesskaber for voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne i Frederikssund Kommune. I denne sag forelægges Social og sundhed en samlet redegørelse over resultaterne af Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn i 2023.

Social og sundhed godkendte på møde 31. marts 2022 (sag 37) en procedure for formidling af tilsynsresultater og -rapporter. Proceduren betyder, at udvalget løbende får fremsendt tilsynsrapporter, i takt med at administrationen modtager dem fra tilsynsmyndigheden eller driftsenhederne. Rapporterne fremsendes i udgangspunktet uden kommentering fra administrationen. Rapporterne vedlægges desuden som bilag under meddelelsespunktet på det førstkommende udvalgsmøde. Hvis et tilbud modtager alvorlig kritik, eksempelvis kommer under skærpet tilsyn eller får påbud, bliver udvalget orienteret på førstkommende udvalgsmøde. Udvalget modtager samtidig en orientering om, hvilke tiltag administrationen og/eller det enkelte tilbud har iværksat eller har planlagt at iværksætte for at imødegå kravene fra tilsynet.

Hvert år forelægges udvalget en samlet redegørelse for gennemførte tilsyn det foregående år.

Socialtilsynet skal føre et systematisk, ensartet, uvildigt og fagligt kompetent tilsyn. Tilsynet skal bidrage til at fastholde og udvikle kvaliteten i tilbuddene blandt andet gennem dialog med tilbuddene om deres pædagogiske tilgang, behandling af borgerne og deres styringsmæssige forhold som for eksempel økonomien.

Socialtilsynet fører tilsyn ud fra syv temaer i en kvalitetsmodel. Det er den samme kvalitetsmodel, som alle tilbud i landet bliver vurderet ud fra. I tilsynet vil der som regel være særlig fokus på 2-3 af temaerne.

  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Selvstændighed og relationer
  • Målgruppe, metoder og resultater
  • Organisation og ledelse
  • Kompetencer
  • Fysiske rammer
  • Sundhed og trivsel

Udover ovenstående temaer fører Socialtilsynet tilsyn med tilbuddenes økonomi og godkender herunder budgettet.

Socialtilsynet udvælger for det enkelte tilsynsbesøg, hvilke tilsynstemaer der skal være i fokus. Tilsynsresultaterne skal derfor ses i lyset af, at ikke alle temaer nødvendigvis har været genstand for tilsynets opmærksomhed. En gang årligt, når alle tilsyn er gennemført, afholdes der et møde mellem Frederikssund Kommune og Socialtilsyn Hovedstaden. På mødet drøftes de gennemførte tilsyn, og samarbejdet omkring tilsynene. Ligeledes informeres der gensidigt omkring forestående ændringer af betydning for tilsynene.

Samlet vurdering af tilsynene i 2023

Socialtilsynet har ikke givet nogen sanktioner i form af påbud eller andre vilkår til tilbuddene i forbindelse med tilsynsbesøgene i 2023. Socialtilsynet opstiller dog nogle anbefalinger og udviklingspunkter for en række af tilbuddene. Tilbuddene arbejder målrettet med disse punkter, som tilsynet forventes at følge op på ved kommende tilsyn.

I skemaet nedenfor ses, hvordan Socialtilsynet har scoret de enkelte tilbud på baggrund af temaerne. Socialtilsynet scorer tilbuddene på en skala fra 1-5. 5 er den bedste score, hvor temaet i meget høj grad er opfyldt.

Skema med oversigt over hvordan tilbuddene har scoret ved tilsynet.

Tilbud (dato for tilsyn)Uddannelse og beskæftigelseSelvstændighed og relationerMålgruppe, metoder og resultaterSundhed og trivselOrganisation og ledelseKompetencerFysiske rammerSamlet scoreGennemsnit 2023Gennemsnit 2022
Klintegården (27.2.2023)45554,354,7334,74,7
Skibbyhøj (13.2.2023)44,74,54,74,54,5531,94,64,6
Rosenfeldthusene (29./30.1.2023)3,54,71,83,22,82,54,723,23,33,7
Lunden (1.3.2023)44,34,33,42,94,5528,44,14,2
Linde Alle (12.4.2023)3,54,33,54,43,93,54,727,84,03,3
Vangedevej (2.5.2023)343,84,63,94528,34,04,0
Egeparken (7.6.2023)454,34,33,244,329,14,23,8
Møllehaven (24.10.2023)4,54,73,34,73,84,54,730,24,34,3

Klintegården, Frederikssund

Socialtilsynet konkluderer på baggrund af anmeldt tilsynsbesøg 27. februar 2023, at tilbuddet samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om Socialtilsyn.

De borgere, Socialtilsynet har været i dialog med i forbindelse med i det driftsorienterede tilsyn, oplyser samstemmende, at de trives i tilbuddet. Borgerne fortæller, at de oplever både medarbejdere og ledelse som anerkendende, respektfulde, fagligt kompetente, og fortæller at det er roligt og trygt at bo på tilbuddet. Borgerne er enige om, at der er tilstrækkelig fokus på deres sundhed og trivsel.

Skibbyhøj, Skibby

Socialtilsynet konkluderer på baggrund af anmeldt tilsynsbesøg 13. februar 2023, at tilbuddet samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om Socialtilsyn.

Der er i forbindelse med driftsorienteret tilsyn fremsendt dokumentation på, at normeringen er i overensstemmelse med godkendelsesgrundlaget, og samstemmende udsagn fra borgere og medarbejdere om, at der er tilstrækkelig faglig relevant normering i tilbuddet generelt set, underbygger dette. Der er medarbejderdækning hele døgnet, og om natten er der både vågen og sovende nattevagt. Medarbejdergruppen er sammensat så der er relevante faglige kompetencer og målgruppeerfaring repræsenteret, og så borgernes behov kan matches på alle tidspunkter.

Rosenfeldthusene, Frederikssund

Socialtilsynet har været på uanmeldt driftsorienteret tilsyn på Rosenfeldthusene 29. januar 2023, som er blevet fulgt op af et anmeldt tilsyn den 30. januar 2023.

I forbindelse med tilsynsbesøget har Socialtilsynet foretaget en konkret risikovurdering af tilbuddets samlede kvalitet, herunder sammenhæng mellem tilbuddets målgruppes behov, de valgte faglige tilgange og metoder samt kompetencer, ligesom der er foretaget en aktuel risikovurdering af tilbuddets drift, ledelse og kompetencer. Det er Socialtilsynets samlede konklusion, at kvaliteten i tilbuddet er på et lavt niveau, men at tilbuddet er i en proces hvor der ses tegn på fremgang i forhold til at stabilisere medarbejdergruppen, så tilbuddet derved kan forbedre den samlede kvalitet i tilbuddet.

Handicap og Botilbud har i 2023 arbejdet med en handleplan for Rosenfeldthusene. Handleplanen har haft fokus på styrket normering og optimering af vagtplanen. Desuden er der arbejdet med kompetenceudvikling af medarbejderne samt introduktion af nye medarbejdere. Der har været et målrettet fokus på trivsel og fastholdelse af medarbejdere. Indsatserne har haft en positiv indflydelse på sygefravær og medarbejderflow. Arbejdet med handleplanen har været udfordret af komplekse borgersager samt ubesatte pladser. Administrationen vurderer på den baggrund, at der i 2024 fortsat er et udviklingsarbejde med Rosenfeldthusene.

Lunden, Frederikssund

Socialtilsynet har 1. marts 2023 gennemført et anmeldt tilsyn med Botilbuddet Lunden. Det er socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet fortsat lever op til sin godkendelse, men at kvaliteten i tilbuddet i middelgrad er tilfredsstillende. Socialtilsynet konstaterer, at tilbuddets udvikling igennem det seneste 3/4 år, er positiv. Ledelse og medarbejdere er i proces i forhold til at understøtte borgerne og sikre, at de får den relevante støtte.

Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets styrke består i, at tilbuddet skaber trygge rammer for borgerne og sikrer deres trivsel og udvikling. Tilbuddet er i gang med en forandring af tilgange og metoder, som understøtter borgernes udvikling og et øget fokus på selv- og medbestemmelse. Tilbuddet har haft en periode med højt pres på medarbejderne, som har påvirket den samlede medarbejdergruppe og tilbuddets udviklingsarbejde i forhold til at opstille konkrete mål og evaluering/læring af disse. Der er en igangværende proces i forhold til at sikre kulturforandringer på tilbuddet, så den pædagogiske indsats er fagligt begrundet og ud fra borgernes ønsker og behov.

Linde Allé, Frederikssund

Socialtilsynet har 12. april 2023 gennemført et anmeldt tilsyn. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet opfylder godkendelsesgrundlaget i forhold til kvalitetsmodellens 7 temaer, men i lav grad leverer den fornødne kvalitet i indsatsen, som er i overensstemmelse med formålet med anbringelse i botilbud jvf. lejeloven med støtte efter SEL §85.

Socialtilsynet vurderer, at borgerne generelt er i god trivsel i tilbuddet. Borgerne medinddrages og støttes i en hverdag, der afspejler deres ønsker og behov. Socialtilsynet konkluderer, at borgerne trives. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet generelt understøtter borgernes fysiske sundhed og trivsel, dels gennem samarbejde med eksterne instanser såsom læge og tandlæge osv.

Vangedevej, Frederikssund

Socialtilsynet har været på uanmeldt tilsyn i tilbuddet 2. maj 2023. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at Bofællesskabet Vangedevej leverer den fornødne kvalitet i indsatsen, som er i overensstemmelse med formålet i botilbud etableret efter Lov om Social Service.

Socialtilsynet vurderer, at borgerne er i god trivsel i tilbuddet. Borgerne mødes anerkendende og respektfuldt af medarbejderne. Borgernes indbyrdes samspil er velfungerende. Tilbuddet respekterer og sikrer borgernes medinddragelse, medbestemmelse og indflydelse på eget liv ved individuelle samtaler fx. om mål, dagsstruktur og aktiviteter, samt ved afholdelse af faste husmøder. Desuden er borgerne inddraget i dokumentationen og årlig status.

Socialtilsynet anerkender, at tilbuddet er i gang med et større projekt indenfor neurofaglige kompetencer, dels for at øge fælles og fagligt sprog på tilbuddet og for at blive endnu skarpere på viden om borgerne og strategier for at yde den bedste hjælp. Endvidere har tilbuddet blik for, at viden om borgernes tillægsdiagnoser kan blive næste udviklingspunkt.

Egeparken, Jægerspris

Socialtilsyn Hovedstaden har onsdag 7. juni 2023 været på uanmeldt tilsyn. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet i høj grad opfylder godkendelsesgrundlaget i forhold til kvalitetsmodellens 7 temaer. Bofællesskabet Egeparken leverer således den fornødne kvalitet i indsatsen, som er i overensstemmelse med formålet med anbringelse i botilbud godkendt jf. SEL §§ 107 og 108.

Borgerne mødes af kompetente og erfarne medarbejdere, der med fagrelevant uddannelse understøtter borgernes trivsel og udvikling. Tilbuddet har ikke haft nogen personalegennemstrømning siden 2021, og sygefravær har ifølge ledelsen været under 5%, hvilket vurderes at tilføre en stabil og erfaren støtte til borgerne.

Møllehaven, Slangerup

Socialtilsyn Hovedstaden har 24. oktober 2023 været på anmeldt tilsynsbesøg ved Bofællesskabet Møllehaven. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set opfylder betingelserne for godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i Lov om Socialtilsyn.

Socialtilsynet vurderer, at borgerne bliver mødt med anerkendelse og respekt, samt at medarbejderne respekterer borgernes ret til selv- og medbestemmelse.

Møllehaven har gennem de seneste 2 år været påvirket af høj personalegennemstrømning særligt i 2023. Dette betyder, at den samlede medarbejdergruppe aktuelt i lav grad har kendskab til tilbuddets metoder og tilgange. Det bemærkes dog positivt, at tilbuddet har kunnet rekruttere uddannede medarbejdere og fortsat igangværende kompetenceforløb samt en fremadrettet strategi for at uddanne nye medarbejdere i neuropædagogik.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed og Seniorrådet. Eventuelle bemærkninger sendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Orientering om socialtilsyn for botilbud og bofællesskaber.

På de syv botilbud og fællesskaber har Socialtilsynet ikke givet nogen sanktioner.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at for flere af tilbuddenes vedkommende er der tale om tilsyn foretaget for mere end 1 år siden. Dette er særligt betænkeligt i de tilbud, hvor det vurderes, at kvaliteten er på et lavt niveau. Her efterlyser Rådet en status på den aktuelle situation, ligesom det er givet for Rosenfeldthusene.

Økonomi

Orientering om den samlede redegørelse for de driftsorienterede tilsyn fra Socialtilsyn Hovedstaden med botilbud og bofællesskaber i Frederikssund Kommune 2023 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

37Orientering om tilsyn i aktivitets-, samværs- og beskæftigelsestilbud samt friplejeboliger 2023

Resume

I denne sag orienteres Social og sundhed om den årlige redegørelse for de driftsorienterede tilsyn i kommunens aktivitets-, samværs-, og beskæftigelsestilbud efter Servicelovens §§ 103 og 104 i 2023. Derudover indgår det fondsejede bofællesskab Lykke Marie (etableret efter lov om friplejeboliger) og det private beskæftigelsestilbud Parkteatret i Frederikssund, hvor Frederikssund Kommune som beliggenhedskommune er tilsynsmyndighed.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Social og sundhed godkendte på møde 31. marts 2022 (sag 37) en procedure for formidling af tilsynsresultater og -rapporter. Proceduren betyder, at udvalget løbende får fremsendt de forskellige tilsynsrapporter, i takt med at administrationen modtager rapporterne fra tilsynsmyndigheden eller driftsenhederne. Rapporterne fremsendes i udgangspunktet uden kommentering fra administrationen. Rapporterne lægges desuden på som bilag under meddelelsespunktet på det førstkommende udvalgsmøde. Hvis et tilbud modtager alvorlig kritik bliver udvalget orienteret på førstkommende udvalgsmøde. Udvalget modtager samtidig en orientering om, hvilke tiltag administrationen og/eller det enkelte tilbud har iværksat eller har planlagt at iværksætte for at imødegå kravene fra tilsynet.

Hvert år forelægges udvalget en samlet redegørelse for gennemførte tilsyn det foregående år.

Frederikssund Kommune skal ifølge servicelovens § 148a føre driftsorienteret tilsyn med egne og private tilbud, som ikke er omfattet af § 4 i lov om socialtilsyn. I Frederikssund Kommune omfatter det tilbud om beskyttet beskæftigelse samt aktivitets- og samværstilbud i AKUcenter Frederikssund (Højagergaard, Ejegod, Gnisten og Klub Stjerneskud), det private beskæftigelsestilbud Parkteatret i Frederikssund samt det fondsejede bofællesskab Lykke Marie etableret efter lov om friplejeboliger.

Frederikssund Kommune har tilsynsforpligtelsen med Parkteatret og Lykke Marie, men har derudover ingen indflydelse på driften af disse tilbud.

Kommunen har indgået en aftale med BDO, der udfører tilsynene på kommunens vegne. Tilsynene gennemføres ud fra følgende syv temaer.

  • Målgruppe, metoder og resultater
  • Sundhed og trivsel
  • Aktiviteter og beskæftigelse
  • Selvstændighed og relationer
  • Organisation og ledelse
  • Kompetencer
  • Fysiske rammer

Samlet vurdering af tilsynene i 2023

I skemaet nedenfor ses, hvordan BDO har scoret de enkelte tilbud på baggrund af temaerne. BDO scorer tilbuddene på en skala fra 1-5, hvor 5 er den højeste score, hvor temaet i højeste grad er opfyldt. Tilsynets gennemsnitlige score ligger på mellem 4,57 og 5,0 på de seks, hvilket må vurderes at være en høj score.

Tilbud (dato for tilsyn)Målgruppe, metoder og resultaterSundhed og trivselAktiviteter og beskæftigelseSelvstændighed og relationerOrganisation og ledelseKompetencerFysiske rammerSamlet scoreGennemsnit 2023Gennemsnit 2022
Højagergaard (2.10.2023)5555555355,05,0
Ejegod (13.11.2023)5455555344,864,6
Gnisten (21.9.2023)4555553324,574,4
Klub Stjerneskud (13.11.2023)5555555355,04,7
Bofællesskabet Lykke Marie (23.11.2023)4555554334,714,7
Parkteatret (19.9.2023)4555555344,864,0

AKUcenter Højagergaard

BDO har 2. oktober 2023 foretaget anmeldt til syn på Højagergaard.

Tilsynet vurderer overordnet set, at tilbuddet i højt omfang bidrager til meningsfuld og udviklende beskæftigelse samt hensigtsmæssigt socialt samvær for borgerne. Endvidere vurderer tilsynet, at tilbuddet er velorganiseret, benytter hensigtsmæssige metoder og har rette kompetencer, som understøtter borgernes trivsel og udvikling, samt at borgerne har passende indflydelse og medbestemmelse på hverdagen i tilbuddet.

AKUcenter Ejegod

BDO har 13. november 2023 foretaget anmeldt tilsyn på Ejegod.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at tilbuddet fremstår som et meget veldrevet aktivitets- og beskæftigelsestilbud til målgruppen af borgere med multiple handicaps og komorbiditet. Tilsynet vurderer, at tilbuddet anvender relevante metoder og tilgange i arbejdet med målgruppen. Medarbejderne arbejder med afsæt i en neuropædagogisk tilgang, og de anvender understøttende kommunikation ved behov.

Tilsynet anbefaler, at tilbuddet fortsat har opmærksomhed på at have en anerkendende og inddragende tilgang, herunder særligt til borgere med kommunikative udfordringer.

AKUcenter Gnisten

BDO har 21. september 2023 udført anmeldt tilsyn på Gnisten.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at Gnisten er et velfungerende aktivitetstilbud, der benytter hensigtsmæssige tilgange og metoder, som understøtter borgernes behov for stabilitet og udvikling.

Tilsynet anbefaler, at ledelsen fortsat har opmærksomhed på et kvalitetsløft i dokumentationen samt arbejder på at sikre bedre toiletforhold for borgere med fysiske udfordringer og på at sikre hensigtsmæssige hvilepladser for borgere med behov for hvile i løbet af dagen i tilbuddet.

AKUcenter Klub Stjerneskud

BDO har 13. november 2023 udført anmeldt tilsyn på Klub Stjerneskud.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at tilbuddet er et meget velfungerende fritidstilbud til borgere med fysiske og/eller mentale funktionsnedsættelser. Tilsynet vurderer, at medarbejderne relevant kan redegøre for tilbuddets faglige metoder og tilgange og beskrive, hvordan disse omsættes til praksis. Borgerne bliver hørt, respekteret og anerkende, og der er en god omgangstone blandt medarbejdere og borgere. I tilbuddet er der generelt fokus på sund kost og motion, og borgerne har mulighed for et alsidigt fritidsliv med relevante aktiviteter.

Bofællesskabet Lykke Marie

BDO har 23. november 2023 udført uanmeldt tilsyn på Bofællesskabet Lykke Marie.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at tilbuddet er et meget veldrevet og velfungerende botilbud for målgruppen af yngre borgere med multiple funktionsnedsættelser med behov for adgang til hjælp døgnet rundt.

Tilsynet vurderer, at tilbuddet anvender relevante faglige tilgange og metoder, der understøtter det relationelle og kommunikative arbejde med fokus på, at borgerne har stor medindflydelse på deres eget liv. Tilbuddet er aktuelt ved at implementere en metodisk tilgang, som alle – både ledelse og medarbejdere – har fået uddannelse i. Det er tilsynets vurdering, at tilgangen relevant skaber et fælles fagligt sprog og fundament for tilbuddets praksis.

Parkteatret

BDO har 19. september 2023 udført anmeldt tilsyn på Parkteatret.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at Parkteatret er et meget velfungerende tilbud til målgruppen, som er borgere med bl.a. udviklingshæmning, autismespektrumforstyrrelse, erhvervet eller medfødt hjerneskade eller opmærksomhedsforstyrrelse.

Tilbuddets overordnede tilgang til at give borgerne en arbejdsidentitet gennem etablering af et meningsfuldt beskæftigelsestilbud er lykkedes særdeles fint. Tilbuddet formår på fin vis at drive en mindre virksomhed med kundebetjening og samtidig sikre, at borgernes individuelle arbejdsopgaver tilpasses den enkelte borgers kapacitet og behov.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed og Seniorrådet. Eventuelle bemærkninger sendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Høringssvar fra Seniorrådet:

På centrene AKUcenter Højagergaard, AKUcenter Ejegod, AKUcenter Gnisten, AKUcenter Klub Stjerneskud og Parkteatret er foretaget anmeldt tilsyn. Desuden er der foretaget uanmeldt tilsyn på bofællesskabet Lykke Marie.

Der er vurderet på: 1. Målgruppe, metoder og resultater, 2. Sundhed og trivsel, 3. aktiviteter og beskæftigelse, 4. Selvstændighed og relationer, 5. Organisation og ledelse, 6. Kompetencer og 7. Fysiske rammer, - jfr. servicelovens §§ 103 og 104.

Overordnet højeste score med enkelte bemærkninger. F.eks. scoren 5 på kompetencer på Gnisten, hvor der bemærkes ikke meget kompetente medarbejdere, hvilket afspejles ved, at dokumentation ikke fremstår systematisk.

Lykke Marie anbefales at iagttage GDPR samt anvende anerkendende og inddragende tilgang til borgere med udfordret kommunikation.

På Parkteatret anbefales stadig opmærksomhed på systematisk dokumentation, så erfaring kan omsættes i praksis, og indsatsen for mål og delmål bliver tydelig, thi der arbejdes ihærdigt ud fra devisen De små skridts metode.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at resultaterne er meget tilfredsstillende, idet alle tilbud ligger over 4,5 i score og to tilbud scorer maximalt.

Økonomi

Orientering om den årlige redegørelse for de driftsorienterede tilsyn i kommunens aktivitets-, samværs-, og beskæftigelsestilbud efter Servicelovens §§ 103 og 104 i 2023 samt om det fondsejede bofællesskab Lykke Marie og det private beskæftigelsestilbud Parkteatret i Frederikssund har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

38Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V)

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum 2024 - orientering om indhold vedlagt som bilag

Meddelelser:

  • Endelig rapport fra Ekspertudvalget på socialområdet "Anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet" er vedlagt som bilag.
  • Sagsliste og årshjul 2024 - bilag vedhæftet.
  • Status på hjemløse-indsatsen i forhold til unge

Inddragelse

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Det fremgår af dagsordenen, at der vedlægges et bilag ”Anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet” under meddelelser. Der er tale om en rapport (110 sider) fra Ekspertudvalget (Tranæs-udvalget) på Socialområdet, som udkom primo april, og som har været genstand for megen medie-omtale.

Rådet ser frem til at drøfte og kommentere på indholdet på et kommende møde.

Bilag

39Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.