
MitID
MitID kommer i løbet af 2021 og 2022 til at afløse NemID.
Hvad er MitID
MitID er først og fremmest en app til smartphone og tablet. Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til, fx logge på netbanken eller borger.dk.
MitID kommer til at afløse NemID i løbet af 2021 og 2022. Det sker, fordi der er brug for et digitalt ID, som kan leve op til fremtidens sikkerhedskrav og behov. NemID er en god og sikker løsning i dag, men MitID er med til at styrke sikkerheden endnu mere.
Med MitID bliver du godt beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen fx forsøger at aktivere MitID appen fra en ny enhed. Samtidig stilles der høje krav til identitetssikring, dvs. at du kan dokumentere din identitet, både når du skal have MitID, og når du bruger det til fx at overføre penge eller logge ind på en selvbetjeningsløsning.
Det er gratis at få og bruge MitID.
Der vil være en løbende overgang fra NemID til MitID. Husk derfor at beholde dit NemID nøglekort eller nøgleappen, indtil NemID er helt udfaset.
Du kan læse mere om MitID på MitID.dk
Sådan bruger du MitID
Du kan bruge MitID appen, som du bruger NemID nøgleapp i dag. Med et enkelt swipe kan du godkende eller logge ind med MitID på din smartphone eller tablet, fx hvis du skal overføre penge i din net- eller mobilbank, se dine skatteoplysninger eller handle på nettet. Du kan sagtens bruge MitID app, selvom du ikke bruger NemID nøgleapp i dag.
Alternativer til appen
Der findes to alternativer til dig, som ikke har mulighed for at bruge appen: En MitID kodeviser og en MitID kodeoplæser. Hvis du ikke har mulighed for at bruge appen, vil MitID kodeviser være et godt alternativ, mens MitID kodeoplæser er beregnet til personer med nedsat syn.
Du kan vælge, om du vil have MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser sendt med posten eller hente den i borgerservice. Når du har modtaget eller hentet MitID kodeviser eller kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig.
MitID kodeviser
MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, som viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeviseren er så lille, at du kan have den i dit nøglebundt eller i lommen.
MitID kodeoplæser
MitID kodeoplæser har en stor skærm, der viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeoplæser kan også læse engangskoden op. Den er beregnet til personer med nedsat syn.
Når du skal have MitID
Der vil være forskel på, hvornår det bliver muligt for borgerne at få MitID. Udrulningen af MitID sker løbende i perioden fra efteråret 2021 til foråret 2022.
- Hvis du har net- eller mobilbank i en dansk eller grønlandsk bank, får du MitID via net- eller mobilbanken. Du får automatisk besked, når det er din tur. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din net- eller mobilbanken. Du får besked fra den bank, som du har din NemKonto i. Det sker i løbet af 2021-2022, da der er mange, der skal have MitID.
- Hvis du ikke har net- eller mobilbank i en dansk eller grønlandsk bank, kan du få MitID via MitID.dk. Det forudsætter, at dine ID-oplysninger i NemID er opdaterede. Hvis du skal opdatere dine ID-oplysninger, har du formentligt allerede modtaget besked om det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Læs mere om, hvordan du får MitID på MitID.dk
Sådan får du MitID i din Net- eller Mobilbank
Du kan få MitID igennem din net- eller mobilbank. Når det er din tur, får du besked, når du logger ind i din net- eller mobilbank. Vær opmærksom på den tidsfrist, du får oplyst i net- eller mobilbanken – især fordi de forskellige trin kan tage lidt tid, afhængig af hvad du vælger at gøre. Du skal have fået MitID inden for den tidsfrist, der fremgår i din net- eller mobilbank – ellers kan du ikke logge på banken.
Der kan godt gå lidt tid, før du modtager beskeden i din net- eller mobilbank, men du skal ikke foretage dig noget før da. Har du brug for hjælp, skal du tage kontakt til din bank.
Hvis du har netbank og har fået besked, om at det er din tur til at få MitID, er der nogle trin du skal igennem. Afsæt derfor god tid til at gennemføre processen.
For at få MitID skal du bruge:
- En computer, tablet eller smartphone
- Dit NemID – nøglekort eller app
- Adgang til SMS eller e-mail.
Trin 1: Få MitID i din net- eller mobilbank
Du får automatisk besked, når det er din tur til at få MitID. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din net- eller mobilbank. Fra du får besked, skal du have gennemført forløbet inden for 30 dage.
Trin 2: Accepter vilkårene
Du skal læse og acceptere vilkårene for brug af MitID.
Trin 3: Vælg MitID app – eller et af alternativerne
Du skal nu vælge, hvordan du vil bruge MitID. For langt de fleste vil MitID app være det bedste og mest enkle valg. For dem, der ikke har mulighed for at bruge appen, vil MitID kodeviser være et godt alternativ, mens MitID kodeoplæser er beregnet til personer med nedsat syn.
Trin 4: Indtast kontaktoplysninger
Du skal indtaste dine kontaktoplysninger (e-mailadresse eller telefonnummer) , så du senere kan få besked om MitID.
Trin 5: Vælg bruger-ID
Du skal nu finde på et bruger-ID, som du skal bruge, hver gang du anvender MitID. Det må ikke være dit CPR-nummer. Find på en sammensætning af tal, bogstaver og specialtegn, som er svært for andre at gætte, men nemt for dig at huske. Dit bruger-ID fra NemID er allerede reserveret til dig i MitID, dog ikke, hvis det er dit CPR-nummer.
Trin 6: Download eller bestil MitID
Hvis du har valgt at bruge MitID app, skal du downloade den nu i Google Play eller App Store. Har du valgt MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, skal du bestille den med posten eller hente den i borgerservice.
Trin 7: Aktivér MitID
Nu skal du aktivere MitID. Du aktiverer MitID app ved at følge trinene i net- eller mobilbanken. MitID kodeviser eller -kodeoplæser aktiverer du ved at følge trinene i det medfølgende brev, som du modtager sammen med kodeviseren- eller oplæseren.
Husk at beholde dit NemID nøglekort eller nøgleappen, indtil NemID er helt udfaset, også selvom du har fået MitID.
Hvis du ikke kan få MitID via Net- eller Mobilbank
Hvis du hverken har net- eller mobilbank, kan du få MitID via MitID.dk. Det forudsætter, at dine ID-oplysninger i NemID er opdaterede. Hvis du skal opdatere dine ID-oplysninger, har du formentligt allerede modtaget besked om det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Du kan få hjælp på MitID.dk eller ved at kontakte MitID support. Du finder kontaktoplysningerne her MitID.dk
Hvis du hverken kan få MitID via Net- eller mobilbank eller MitID.dk
Hvis du hverken kan få MitID via net -eller mobilbanken eller MitID.dk, kan du få MitID i Borgercenter. Bestil tid til personligt fremmøde i Borgercenter.
Har du fået besked om at du skal opdatere din ID-oplysninger?
Nogle NemID-brugere skal opdatere deres ID-oplysninger i NemID, før de kan få MitID. Gælder det for dig, har du fået besked i et brev fra Digitaliseringsstyrelsen, og du får også besked i din net- eller mobilbank.
Vær opmærksom på, at du skal opdatere dine ID-oplysninger og have fået MitID inden for den frist, der fremgår i din net- eller mobilbank. Det er nødvendigt for, at du fortsat kan betjene dig selv i netbanken.
Du kan selv opdatere dine ID-oplysninger ved at bruge NemID nøgleapp. Det kan du gøre, hvis du har et gyldigt, dansk pas og en telefon, der kan aflæse chippen i dit pas. Har du ikke det, kan du gå i Borgerservice og få MitID – dog først, når du får besked fra din bank om, at det er din tur til at få MitID.
Hjælp til MitID
Har du brug for hjælp til at få eller bruge MitID, skal du kontakte din bank. De står klar til at hjælpe dig. Alternativt kan du gå på MitID.dk eller kontakte MitID.dk support
Find direkte telefonnummer til din banks telefonsupport på Find telefonnummeret til din bank (nyt vindue)
Kontaktoplysninger til MitID supporten finder du ligeledes på MitID.dk
Du kan også bede om hjælp hos nogen, du stoler på. Det kan være et familiemedlem eller en god ven. Bare husk, at du ikke må dele:
- dine koder
- din MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser
- dit bruger-ID – undtagen med supporten, hvis du selv kontakter den.