Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 29. april 2025

Campus, Odinsvej 4a kl. 16.30

Dagsorden

Fold alle punkter

15Godkendelse af dagsorden

16Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi

Resume

Folkeoplysningsudvalget orienteres om udvalgets økonomi per 29. april 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen giver udvalget en status på økonomien per 29. april 2025.

Bilag

17Beslutning om godkendelse af Samurai Sumo som folkeoplysende forening

Resume

Samurai Sumo ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening. Udvalget skal med denne sag træffe beslutning om deres godkendelse.

Punktet indeholder fortsat sagsbehandling.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Foreningen Samurai Sumo godkendes som folkeoplysende forening, under forudsætning af der indskrives en paragraf om behandling af eksklusionssager på generalforsamlingen.

Historik

Beslutning fra møde d. 13. marts 2025:

Udsat. Administrationen går i dialog med forening om tilretning af vedtægter.

Fraværende:

Anne Sofie Uhrskov

Alice Linning – Rasmus Olesen deltog som suppleant

Stig Jensen – Tommy Fritzen deltog som suppleant

Michael Stehr – Christian Hangel deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Fortsat sagsfremstilling til møde i Folkeoplysningsudvalget 29. april 2025

Foreningen har tilrettet vedtægterne ud fra udvalgets kommentarer. De har indskrevet en paragraf om ekslusion af medlemmer som beskrevet i DGI's standardvedtægter.

Opdaterede vedtægter og referat af stiftende generalforsamling er vedlagt sagen som bilag.

Sagsfremstilling til møde i Folkeoplysningsudvalget 13. marts 2025

Samurai Sumo ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening. Foreningens formål er: at fremme interessen for sumo i Danmark og skabe et miljø, hvor medlemmer kan dyrke den traditionsrige japanske sport, sumo. Klubben bestræber sig efter at fremme medlemmernes fysiske og mentale sundhed, styrke det sociale fællesskab og fremme kulturel udveksling gennem sumo.

Nærmere uddybning af foreningens formål fremgår af vedtægterne.

Foreningen har afholdt stiftende generalforsamling den 18. november 2024. De har på nuværende tidspunkt 11 medlemmer, hvoraf alle medlemmer er under 25 år.

Foreningen har på nuværende tidspunkt træningstid i brydesalen til at opstarte deres aktiviteter. I december 2024 var de med til at arrangere DM i Sumo, hvor de også tog flere medaljer hjem.

De ønsker at have tilhørsforhold i Frederikssund by, med fast tid i brydesalen i Frederikssund hallen.

Samurai Sumos vedtægter samt referat af stiftende generalforsamling er vedlagt sagen som bilag. Administrationen har gennemgået foreningens vedtægter og vurderer, at de lever op til kravene som beskrevet i folkeoplysningsloven og tilhørende bekendtgørelse.

Inddragelse

Administrationen har været i dialog med foreningen omkring vedtægter og forpligtelser som en folkeoplysende forening.

Bilag

18Beslutning om principper for lokalefordeling i hal 1 i Slangerup Idræts- og Kulturcenter

Resume

Slangerup badmintonklub har rettet henvendelse til administrationen omkring udfordringer med lokalefordelingen i hal 1 i Slangerup Idræts- og Kulturcenter. Her sameksisterer badmintonklubben med Slangerup Klatreklub, hvor de deles om hallen.

Udvalget præsenteres for tre forskellige løsningsmodeller.

Punktet indeholder fortsat sagsbehandling.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om løsningsmodel for lokalefordeling i Slangerup Idræts- og Kulturcenter Hal 1.

Historik

Beslutning fra møde d. 13. marts 2025:

Udsat. Der afholdes dialogmøde med brugerne på faciliteten med deltagelse af Frederikssund Idrætsråd og administrationen.

Fraværende:

Anne Sofie Uhrskov

Alice Linning – Rasmus Olesen deltog som suppleant

Stig Jensen – Tommy Fritzen deltog som suppleant

Michael Stehr – Christian Hangel deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Fortsat sagsfremstilling til møde i Folkeoplysningsudvalget 29. april 2025

Administrationen har drøftet sagen med brugerne af Slangerup Idræts- og Kulturcenter i forbindelse med dialogmøde om sæsonfordelingen. Til stede var Frederikssund Idrætsråd, Slangerup Discgolf, Slangerup Håndbold klub, Slangerup Badminton, Slangerup og Omegns Fodboldklub (SOIF), Slangerup Klatreklub og Get it on Liners.

Brugerne blev orienteret om Slangerup Badmintons henvendelse, og fik mulighed for at komme med deres betragtninger. De blev orienterede om at eventuelle ændringer i lokalefordelingsreglerne først vil være gældende fra sæson 26/27.

Model 2 – ændring af beregning af normtal for lokationen:

Udgangspunktet for dialogen var, hvordan ændrede normtalsberegninger ville påvirke foreningerne for den kommende sæson 25/26, hvis løsningsmodellen var gældende. Her ville SOIF, Slangerup Klatreklub, Slangerup Badmintonklub og Slangerup Håndboldklub hver skulle afgive én time og Slangerup Badmintonklub blive tildelt tre ekstra timer.

SOIF og Slangerup Klatreklub var indforstået med at afgive tid til Slangerup Badmintonklub, og på den måde være med til at kompensere. Slangerup håndbold udtrykte bekymring for hvis de skulle afgive tid, også selvom der hypotetisk kun ville være tale om én time. Det vil betyde meget for dem i forhold til aktivitetsudvikling og medlemsrekruttering.

Model 3 – omdannelse af bane 1 til specialfacilitet:

Brugerne anbefalede ikke løsningsmodel 3 hvor badmintonbane 1 omdannes til specialfacilitet. Klatreklubben så dog gerne at de havde deres egen facilitet, der ikke nødvendigvis behøves placeres i Slangerup, men eksempelvis kunne være i Idrætsbyen.

Brugerne blev på mødet ikke enige om en fælles løsning. Administrationen anbefaler derfor, at der ved sæsonfordelingerne er ekstra dialog med brugerne af Slangerup- Idræts og Kulturcenter. Er der foreninger som ønsker at afgive tid for at kompensere Slangerup Badminton, kan de i forbindelse med dialogmødet aftale nærmere.

Sagsfremstilling til møde i Folkeoplysningsudvalget 13. marts 2025

Slangerup badmintonklub har rettet henvendelse til administrationen omkring udfordringer med lokalefordelingen i hal 1 i Slangerup Idræts- og Kulturcenter.

På nuværende tidspunkt deler Slangerup Badmintonklub hallen med Slangerup Klatreklub. De to foreninger sameksisterer, hvor klatreklubben benytter klatrevæggen i den ene ende af hallen, mens badmintonklubben benytter den resterende del af hallen. De to foreninger adskilles med et stort gardin, der dog ikke forhindrer kalken fra klatrernes aktivitet i at sprede sig til resten af hallen.

Sameksistensen betyder, at badmintonklubben ikke kan udnytte alle hallens 6 badminton baner, da klatreklubben benytter bane 1. Dette på trods af, at badmintonklubben får fordelt tid i hele hallen og opbygger foreningen med udgangspunkt i 6 tilgængelige badmintonbaner.

Udover badmintonklubben og klatreklubben holder Slangerup Håndbold Klub og Slangerup og Omegns Idrætsforening til i Slangerup Idræts- og Kulturcenter.

Fordelingen at tid i kommunens idrætshaller foretages på baggrund af medlemstallet. På baggrund af foreningens medlemstal får foreningen udregnet et normtal, som beskriver det maksimale antal timer foreningen kan søge.

Vedlagt sagen som bilag 1 er Slangerup Badmintons henvendelse, der også beskriver deres forslag til en løsning.

Model 1 – fortsættelse af nuværende løsning

Ved denne model fortsætter foreningerne med at sameksistere i hal 1. Slangerup Klatreklub får tid på klatrevæggen/badmintonbane 1, med udgangspunkt i deres medlemstal. Slangerup Badmintonklub får tid i den resterende del af hallen, og benytter 5 badmintonbaner.

De dage hvor klatreklubben ikke har tid i hallen, kan badmintonklubben benytte alle 6 baner.

Model 2 – ændring af beregning af normtal for lokationen

Ved denne model ændres måden hvorpå normtallene beregnes i Slangerup, som forelagt i Slangerup Badmintonklubs forslag.

Slangerup klatreklub får tildelt normtal. Dette normtal anses som banetimer, og omregnes efterfølgende til hele haltimer. Antallet af hele haltimer fordeles ligeligt mellem de fire foreninger som tildeles haltid i Slangerup, der får fratrukket antallet af timer fra deres normtal. Slangerup Badmintonklub får tildelt de timer som fratrækkes de tre øvrige foreninger, efter de også selv har afgivet tid.

Med denne model er alle foreninger på lokaliteten med til at kompensere for badmintonklubbens mistede banetid.

Denne løsning vil også være gældende for Marbækhallen hvor Skibby klatreklub holder til. Administrationen er ikke bekendt med udfordringer her.

Ændringer i normtalsberegningerne vil komplicere regelsættet for sæsonfordeling af lokaler yderligere.

Model 3 – omdannelse af bane 1 til specialfacilitet

Ved denne model omdannes badmintonbanen ved klatrevæggen til en specialfacilitet. Det betyder, at faciliteten kun kan benyttes til klatring, og hal 1 således vil bestå af 5 badmintonbaner fremfor de nuværende 6 baner. Ved stævner mm. vil Slangerup badminton kunne anvende banen til badminton, og udnytte den fulde kapacitet.

Løsningen kræver at der opsættes en skillevæg i hallen, eksempelvis i form af en foldevæg eller lignende. Der skal derudover laves nye bøsninger til fodbold og håndboldmål. Skillevæggen vil forhindre kalk fra klatrerne i at sprede sig til resten af hallen. Der er endnu ikke afsat nødvendig økonomi til denne løsning.

Løsningsmodel 2 og 3 kræver ændringer af lokalefordelingsreglerne. Der vil blive forelagt en separat sag for Folkeoplysningsudvalget og Unge, fritid og idræt, hvis disse løsningsmodeller besluttes.

Eventuelle ændringer i lokalefordelingsreglerne vil først være gældende for sæsonfordeling af lokaler for sæson 2026/2027, da fordelingen af lokaler for sæson 2025/2026 allerede er i gang.

Inddragelse

De øvrige foreninger med tilhørsforhold i Slangerup- Idræts og Kulturcenter er endnu ikke blevet inddraget. Der afvikles dialogmøder med foreningerne i slutning af marts, i forbindelse med sæsonfordelingen, hvor de vil blive orienteret om sagen.

Se afsnit ovenfor for tilbagemeldingen fra brugerne af Slangerup Idræts- og Kulturcenter.

Bilag

19Beslutning om sæsonfordeling i kommunale haller og sale 2025/2026

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag behandle udkast til sæsonfordeling af kommunale haller, sale og specialfaciliteter for sæson 2025/2026.

Tildeling af kommunale lokaler til foreninger og aftenskoler sker på baggrund af folkeoplysningslovens §21 samt Frederikssund kommunes lokalefordelingsregler.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Sæsonfordeling 2025/2026 godkendes.

Sagsfremstilling

I henhold til Folkeoplysningsloven § 21 og Frederikssund Kommunes Lokalefordelingsregler er der udarbejdet udkast til lokalefordeling for sæsonen 2025/2026.

Processen har fulgt det beskrevne årshjul (bilag 1). Foreningernes medlemstal har dannet baggrund for de beregnede normtal, som angiver antallet af timer foreningen kan søge i primetime i et givent område. Primetime er defineret som hverdage kl. 16:00 - 22:00 og lørdage kl. 08:00 - 13:00.

På baggrund af foreningernes ansøgninger til sæsontider har administrationen, Frederikssund Idrætsråd og Aftenskolernes Samråd i samarbejde udarbejdet udkast til sæsonfordeling.

Der er indkommet 7 høringssvar fra foreninger - alle høringssvar er indkommet rettidigt. De steder hvor høringssvarene tillod ændringer, der ikke skabte nye konflikter, er ændringerne blevet indarbejdet i udkastet. Alle konflikter er blevet løst i dialog med foreningerne.

Foreninger og aftenskoler har haft mulighed for at søge ekstra tid i 2. runde, på de steder og tidspunkter hvor der er ledig kapacitet.

Udkast til sæsonfordeling med kommentarer og høringssvar er vedlagt sagen som bilag 2.

De udendørsidrætter der normeres til indendørshaltid har en kortere indendørssæson end indendørsidrætterne. Det giver mulighed for at indendørsidrætter og selvorganiseret igennem Wannasport kan øge udnyttelses af de kommunale idrætsfaciliteter.

Inddragelse

Sæsonfordelingen har været sendt i høring hos foreninger og aftenskoler. Der har derudover været afholdt ét dialogmøde med foreninger der har aktiviteter i faciliteterne i Slangerup. På dialogmødet er konflikter blevet drøftet for at finde fælles løsninger.

Bilag

20Beslutning om beretning overfor byrådet om årets virksomhed

Resume

Folkeoplysningsudvalget aflægger hvert år en beretning overfor Byrådet om årets virksomhed jf. styrelsesvedtægterne. Udvalget skal med denne sag godkende årsberetning for 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Årsberetning for 2024 godkendes.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget aflægger jf. § 13 i styrelsesvedtægterne beretning om årets virksomhed overfor Byrådet .

Administrationen har udarbejdet udkast til årsberetning for 2024 til udvalgets drøftelse og godkendelse. Oplæg til årsberetningen er vedlagt sagen som bilag.

Beretningen forelægges Unge, fritid og idræt til orientering, når Folkeoplysningsudvalget har godkendt den.

Bilag

21Beslutning om folkeoplysende aktiviteter

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag træffe beslutning om godkendelse af saunaaktiviteter (herunder saunagus) som folkeoplysende aktivitet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Saunaaktiviteter (herunder saunagus) ikke godkendes som folkeoplysende aktivitet i Frederikssund Kommune

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag træffe beslutning om saunaaktiviteter (herunder saunagus) skal betragtes som folkeoplysende aktivitet, der ligestiller aktiviteten med andre folkeoplysende aktiviteter som eksempelvis spejderaktiviteter, idrætsaktiviteter og voksenundervisning.

Afgræsningen af hvilke aktiviteter der anses for værende folkeoplysende ligger i den enkelte kommune. Der kan derfor være forskel kommunerne imellem, om en given aktivitet betragtes som folkeoplysende. I Frederikssund Kommune er det Folkeoplysningsudvalget der har kompetencen til at godkende folkeoplysende foreninger og folkeoplysende foreninger.

De folkeoplysende foreningers formål er beskrevet i Folkeoplysningslovens §14:

Formålet med det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde er at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og med udgangspunkt i aktiviteten og det forpligtende fællesskab at styrke folkeoplysningen. Sigtet er at styrke medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.

Medlemskab af en frivillig folkeoplysende forening indebærer en aktiv deltagelse, hvor hvert enkelt medlem er forpligtet overfor fællesskabet.

På nuværende tidspunkt kan foreninger benytte kommunens saunaer i tilknytning til deres primære folkeoplysende foreningsaktivitet. Dette da Frederikssund Kommune er forpligtede til at stille egnede ledige lokaler til rådighed til foreningernes folkeoplysende aktiviteter (jf. § 21 i folkeoplysningsloven), der også omfatter de fornødne birum samt el, varme og rengøring, inventar og undervisningsmateriel.

Foreningerne kan derfor vederlagsfrit benytte saunaerne i eksempelvis Kultur- og Havnebadet og svømmehallerne, når det er i sammenhæng med vinterbadning eller svømning, der er godkendt som folkeoplysende aktiviteter i Frederikssund Kommune. Dette da saunaerne anses som et naturligt birum til hovedfaciliteten.

Administrationen har modtaget en henvendelse fra Foreningen Frederikssund Havnebad og Sauna, der ønsker at benytte saunaen i Kultur- og Havnebadet til saunaaktiviteter (blandt andet saunagus) uden det er i tilknytning til andre folkeoplysende aktiviteter som eksempelvis vinterbadning.

Godkendes saunaaktiviteter som folkeoplysende aktivitet gælder regler om lige vilkår og tilskud. Det betyder at andre foreninger der ønsker at tilbyde saunaaktiviteter skal tilbydes samme vilkår og muligheder for tilskud. Desuden åbnes der op for, at saunaforeninger vil kunne godkendes som folkeoplysende foreninger, og få stillet lokaler (saunaer) vederlagsfrit til rådighed og mulighed for at søge om medlems- og lokaletilskud. Det vil potentielt have negative konsekvenser for billetsalget i svømmehallerne.

Administrationen vurderer, at saunaaktiviteter ikke er folkeoplysende aktiviteter, men nærmere kan karakteriseres som en wellness aktivitet.

Det er forskelligt om saunaaktiviteter godkendes som en folkeoplysende aktivitet i andre kommuner. I nyere tid har Viborg Kommune, Randers Kommune og Favrskov Kommune ikke godkendt saunaaktiviteter som folkeoplysende aktivitet. Aalborg Kommune og Esbjerg Kommune har godkendt saunaaktiviteter i forbindelse med vinterbadning. Mange kommuner har endnu ikke forhold sig til spørgsmålet.

Administrationen har ikke kendskab til hvor mange foreninger i Frederikssund Kommune der allerede tilbyder eller ønsker at tilbyde saunaaktiviteter, hvis det bliver muligt at modtage tilskud og lokaler jf. Folkeoplysningsloven. Der opleves dog en stigende interesse for at tilbyde saunaaktiviteter som supplement til eksisterende foreningsaktiviteter især efter åbningen af Kultur- og Havnebadet.

Rammerne for brugen af Kultur- og havnebadet, herunder saunaen, drøftes sideløbende med denne sag i Unge, fritid og idræt. Se bilag 1 for seneste sagsfremstilling til udvalget om Kultur- og havnebadet.

Bilag

22Beslutning om ansøgning til udviklings- og initiativpuljen - Frederikssund Oaks

Resume

Frederikssund Oaks ansøger Folkeoplysningsudvalgets udviklings- og initiativpulje om 50.000 kr. til en strategisk talentudviklingsindsats med særlig fokus på ungdomsspillerne. Projektet indebærer blandt andet øget fokus på det frivillige engagement, forbedring af de fysiske rammer og træning med talentudvikling i centrum.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Sagsfremstilling

Frederikssund Oaks ansøger om 50.000 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets udviklings- og initiativpulje til en strategisk talentudviklingsindsats med særlig fokus på ungdomsspillerne.

Klubben oplever et frafald blandt deres ungdomsspillere, og har udfordringer med at fastholde dem. Derfor har de igangsat en strategiske indsats, med særligt fokus på deres ungdomsspillere, og for at sikre at de forbliver i klubben som både udøvere, trænere og mentorer til gavn for de yngre medlemmer. Som en del af indsatsen planlægger Frederikssund Oaks initiativer, der kan styrke klubbens appel ved at tilbyde bedre faciliteter, mere specialiseret træning samt øget fokus på personlig udvikling og sociale aktiviteter. Ved at investere i disse områder håber de ikke blot at fastholde nuværende medlemmer men også at tiltrække nye talenter fra lokalområdet.

Budget for indsatsen:

  • International træner til at styrke spillernes færdigheder og uddanne trænere lokalt
    • 110.000 kr.
  • Sociale aktiviteter (eks. filmaften og fællesspisning) for de frivillige i klubben, der ryster dem sammen på tværs og gør det attraktivt at være frivillig i Oaks
    • 15.000 kr.
  • Specialiseret træning (gratis camps incl. forplejning, tøj) til udsatte
    • 10.000 kr.
  • Faciliteter og udstyr (bla. bolde, gratis uniformer, hjelme, pads osv.) til udsatte.
    • 25.000 kr.

Total 160.000 kr.

Frederikssund Oaks bidrager selv med 60.000 kr. til den internationale træner. Dertil har en privat sponsor doneret 50.000 kr.

Vedhæftet sagen som bilag 1 er klubbens ansøgning.

Bilag

23Beslutning om ansøgning til udviklings- og initiativpuljen - Frederikssund Taekwondoklub

Resume

Frederikssund Taekwondoklub ansøger Folkeoplysningsudvalgets udviklings- og initiativpuljen om 30.000 kr. i tilskud til etablering af et udviklingscenter. Formålet med udviklingscenteret er, at hæve talentniveauet i klubben i samarbejde med Dansk Taekwondoforbund.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Træffe beslutning om ansøgningen

Sagsfremstilling

Frederikssund Taekwondoklub har henvendt sig til administrationen med ønske om støtte til etablering af et udviklingscenter. Formålet med udviklingscentret er at tilbyde højt kvalificeret træning og sparring, hvilket vil hæve talentniveauet i klubben og samtidig tiltrække kvalificerede træningspartere fra samarbejdsklubber til fællestræning. Hos Dansk Taekwondo Forbund er det en forudsætning for udtagelse til landshold og mesterskaber, at udøvere er en del af et udviklingscenter. Frederikssund Taekwondoklub ansøgte oprindeligt om støtte til etablering af et udviklingscenter i forbindelse med Talentpuljen 2024. Da Talentpuljen blev lukket inden udmøntning, henvendte foreningen sig til administrationen med et ønske om, støtte til udvikling af udviklingscenteret i Frederikssund Kommune på anden vis.

For at kunne etablere et udviklingscenter, skal klubben godkendes af Dansk Taekwondo Forbund. Klubben skal leve op til de forpligtelser, der er om uddannelse af trænere, samt aldersrelateret træning i henhold til principperne fra ATK 2.0. Det er et krav fra Dansk Taekwondoforbund, at udviklingscenteret har en solid kommunal forankring i forhold til medfinansiering og adgang til træningsfacilitet (haltid), samt at støtten er flerårig. På bilag 1 fremgår kravene fra Dansk Taekwondo Forbund i forhold til, at blive udvalgt som udviklingscenter. Ved at have et udviklingscenter, vil Frederikssund Taekwondoklub indgå direkte i Dansk Taekwondo Forbunds talent- og elitestrategi.

Frederikssund Taekwondoklub oplyser, at de allerede er i dialog med Dansk Taekwondo Forbund om at kunne blive udvalgt som udviklingscenter. Endvidere at der opbakning til udviklingscenter i Frederikssund fra en lang række sjællandske klubber, blandt andet Albertslund Taekwondoklub, Liseleje Taekwondoklub og Musool Taekwondoklub i Holbæk.

Frederikssund Taekwondoklub ansøger om 30.000 kr. (beløbet vil blive fordelt over 3 år). Støtten skal indgå i den samlede finansiering af udviklingscentret:

  • Afvikling af træningssamlinger og aflønning af trænere, jf. retningslinjer fra Dansk Taekwondoforbund
  • Udviklingssamtaler for udøverne
  • Kompetenceudvikling af trænere

Udover ansøgte beløb vil klubben medfinansiere udviklingscenteret med 20.000 kr.

Frederikssund Taekwondoklub har en ambitionen om på sigt at fonde yderligere ekstern indtægt til udviklingscentret, gennem bidrag fra partnerklubber og sponsorater.

Vedhæftet sagen som bilag 2 er klubbens ansøgning, som indeholder en uddybende beskrivelse, herunder målsætning, organisering, sportslig strategi og handleplan.

Klubben har i forbindelse med udviklingscenteret behov for mere haltid på en egnet træningsfacilitet, end de har på nuværende tidspunkt. Administrationen er i sideløbende dialog med foreningen om dette.

Frederikssund Taekwondoklub, som blev grundlagt i 1980, har gennem årene opnået markante resultater og bragt mere end 150 guldmedaljer hjem i disciplinen olympisk taekwondo, heraf over 100 danske mesterskaber. Frederikssund Taekwondoklub har 100 medlemmer, og træner på Trekløverskolen afdeling Marienlyst. Udøverne afholder selv alle udgifter til udstyr og deltagelse i stævner hvoraf størstedelen er i udlandet.

Frederikssund Taekwondoklub skriver i deres ansøgning til Talentpuljen; "Med den rette støtte og udvikling vurderer vi, at flere af disse kæmpere at have potentialet til at blive udtaget til landsholdet og måske endda bidrage til fremtidige OL-medaljer for Danmark. En afgørende faktor for landsholdsudtagelse inden for taekwondo er medlemskab og aktiv deltagelse i et udviklingscenter. På nuværende tidspunkt er de eksisterende udviklingscentre på Sjælland placeret i Nørrebro og Rødovre, hvor der trænes ugentligt på en hverdagsaften. Dette udgør en stor udfordring for vores kæmpere i Frederikssund, da det er svært at få det til at harmonere med uddannelse, fritidsjob, familieliv og øvrig træning. Transporttiden med offentlig transport til Nørrebro efter en lang skoledag og retur til Frederikssund sent om aftenen er betydelig og belastende".

På nuværende tidspunkt har Frederikssund Taekwondoklubs kampholds seks seniorkæmpere tilknyttet. Klubben vurdere at de med den rette sparring og støtte forventes at kunne indgå på landsholdet inden for en relativt kort tidshorisont. Derudover har klubben et par junior- og kadetkæmpere, som inden for et par år, kan opnå landsholdsniveau. Ved seneste DM opnåede klubbens kæmpere: 6 guldmedaljer, 1 sølvmedalje og 4 bronzemedalje.

Bilag

24Beslutning om ansøgning til udviklings- og initiativpuljen - Ege Divison

Resume

Ege Division ansøger Folkeoplysningsudvalgets Udviklings- og Initiativpulje om 4.500 kr. til indkøb af lygter og båludstyr til en ny spejdergruppe i Vinge.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Sagsfremstilling

Ege Division ansøger om 4.500 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets Udviklings- og Initiativpulje til indkøb af lygter og båludstyr til en ny spejdergruppe i Vinge.

Spejdergruppen holder til i bålhytten i Vinge som blev indviet i oktober 2024. Ege Divison har siden da været drivkraften bag spejderaktiviteter i bålhytten, hvor der hver tirsdag kl. 17 inviteres til spejdermøder. Der kan ikke opsættes permanent lys ved hytten, da den er placeret i §3 beskyttet natur. Derfor ansøges Ege Division om lygter på batteri som tændes i forbindelse med spejdermøderne, så de også kan foregå i de mørke måneder. Derudover ansøger de om båludstyr. Materialerne er vigtige for aktiviteterne i opstartsfasen af spejdergruppen.

Ege Division ansøger om:

  • 2 stk. lygter
  • 2 stk. genopladelig batteri
  • 1 stk. oplader
  • 3 stk. pandekagepander
  • 1 stk. popcorn net i metal

Ege Division bidrager selv med 1.141 kr. til indkøbene, og ansøger om de resterende 4.500 kr.

På nuværende tidspunkt er børnene i spejdergruppen indmeldt direkte under Ege Division. Det forventes at spejdergruppen i Vinge får samlet en bestyrelse og afholdt stiftende generalforsamling i løbet af 2025.

Vingeteamet og Frederikssund Kommunes naturvejledere har behjælpelige med praktiske omstændigheder, råd og vejledning i forbindelse med opstart af aktiviteterne i bålhytten.

Se bilag 1 for ansøgning samt budget.

Bilag

25Beslutning om ansøgning til pulje for internationalt samarbejde - Frederikssund Taekwondo

Resume

Frederikssund Taekwondoklub ansøger Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde om 158.100 kr. til deltagelse i fem forskellige stævner i første halvår af 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Sagsfremstilling

Frederikssund Taekwondo ansøger om 158.100 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde. Klubben ansøger om tilskud til deltagelse i fem forskellige stævner i udlandet i løbet af første halvår af 2025. Vedlagt sagen som bilag 1 er en skematisk oversigt over klubbens ansøgninger, med ansøgt beløb og deltagerantal for hvert enkelt stævne.

Frederikssund Taekwondoklub har stort fokus på talentudvikling og deltager i mange stævner i udlandet, som er vigtige for deres udøveres fortsatte udvikling. Sammen med taekwondoklubber i Malmö og Helsingborg har klubben indgået et træningssamarbejde, hvor de på skift deltager i træninger hos hinanden. Samarbejdet skal løfte det sporstlige niveau og skabe relationer på tværs af klubber og landegræsner. Frederikssund Taekwondo har besøgt klubberne i Sverige tre gange over januar og februar 2025. Se bilag 2 for beskrivelse af samarbejdet.

Ved stævnerne Dutch Open og British Open har deltagerne mulighed for at samle point til verdensranglisten og sikre sig landsholdsudtagelse til det kommende VM i taekwondo. Klubben deltog i stævnerne i marts 2025 med henholdsvis 7 og 8 deltagere. I april 2025 deltager klubben med 14 kæmpere til Helsingborg open. Se bilag 3, 4 og 5 for stævnebeskrivelser.

Klubben planlægger foruden stævnerne, at deltage i Galeb Summer Taekwondo Camp i Serbien i august 2025 med 12 af klubbens udøvere. Campen er ledet af en af verdens bedste trænere, og giver udøverne en unik mulighed for højtkvalificeret træning og sparring henover en uge i sommerferien. Den er desuden afsæt frem mod VM for klubbens bedste kæmpere. Se bilag 6 for beskrivelse af campen.

Klubben ansøger om støtte til at dække deltagergebyr, overnatning og transport i forbindelse med de fem stævner. Tilskuddet skal være med til at nedbringe deltagerbetalingen. Klubben bidrager selv med 40.000 kr. De er informeret om at deres ansøgning overstiger puljens budget, og er indforståede med kun at få dele af det ansøgte beløb bevilliget.

Bilag

26Beslutning om tildeling af lokaletilskud (Lukket punkt)

27Meddelelser

Sagsfremstilling

  • Foreningskurser
  • Arbejdet med Aktiv Fritid er i gang

28Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.