
Unge, fritid og idræts møde den 03. juni 2025
Mødelokale Odinsvej 4a, 3600 Frederikssund kl. 15.00
46Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
47Beslutning om udvidelse af vinterbadesæson i Kultur- og havnebad
Resume
Unge, fritid og idræt skal med nærværende sag træffe beslutning om mulighederne for at udvide sæsonen for folkeoplysende foreningers adgang til sauna i Kultur- og havnebadet.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Foreningernes sæson for folkeoplysende aktiviteter udvides til at dække hele året på nær skolernes sommerferie. Gældende fra august 2025.
- Foreninger med folkeoplysende aktiviteter på Kultur- og havnebadet fremover alene får adgang til opvarmet saunaen mod betaling jvf. Frederikssund Kommunes takstblad.
- Godkende model A for placering af offentlig åbningstid til vinterbadning i Kultur- og havnebadet.
Beslutning
indstillingspunkt 1-3: Godkendt.
Sagsfremstilling
Unge, fritid og idræt besluttede på udvalget møde 6. maj 2025 punkt 37, at "Udvalget anmoder Administrationen, om at beskrive en model hvor de folkeoplysende foreninger får mulighed for at leje sauna i forbindelse med deres aktiviteter.".
Folkeoplysningsudvalget besluttede 29. april 2025 punkt 21, at saunaaktiviteter ikke er folkeoplysende aktivitet. Unge, fritid og idræt kan på baggrund heraf besluttet, at folkeoplysende foreninger med aktiviteter på Kultur- og havnebadet får adgang til sauna mod betaling.
I Frederikssund Kommunes takstblad er lejeprisen for sauna og omklædningsrum sat til 250 kr. pr. time og et opstartsgebyr på yderligere 500 kr. Opstartsgebyret dækker udgifterne til rengøring. Satsen på 250 kr. pr. time dækker brugen af saunaen pr. time. Satsen er sat med udgangspunkt i to forhold: udgifter i forbindelse med brug af sauna, samt forholdet at kommunens udlejning ikke må være konkurrenceforvridende. Satserne i takstbladet vedtages af Byrådet som del af budgetvedtagelsen i oktober måned.
Administrationen forventer med den nuværende takst på 250 kr. pr. time for saunaen på Kultur- og havnebadet, at de samlede årlige indtægter for foreningers benyttelse af saunaen vil beløbe sig til ca. 300.000 kr.
Administrationen vurderer, at den månedlige driftsomkostning med vinterbadningsaktiviteter samt tændt sauna er i størrelsesorden 75.000kr. pr. måned.
Med udgangspunkt i ovenstående anbefaler Administrationen, at sæsonen for vinterbadeforeningernes sæson udvides til at dække hele året på nær skolernes sommerferie. Dermed er den samlede sæson i alt 10,5 måneder.
Administrationen anbefaler, at den offentlige åbningstid fortsat er i perioden 1. september til 30. april. Administrationen vurderer, at der vil være få betalende gæster til saunaen i den offentlige åbningstid resten af året.
Vedlagt som bilag er oversigt med to modeller for fremtidig fordeling af tid pr uge mellem tid til folkeoplysende foreninger, offentlig åbningstid og rengøring. Administrationen anbefaler model A, som er udarbejdet på baggrund af erfaringerne fra første sæson og inkludere offentlig åbningstid alle ugens syv dage. Den anden model er en fortsættelse af den nuværende fordeling mellem foreningstid og offentlig åbningstid.
Fordelingen af tid blandt de folkeoplysende foreninger varetages af Folkeoplysningsudvalget, jævnfør styrelsesvedtægten for Frederikssund Kommune.
Inddragelse
Foreningsbrugerne af Kultur- og havnebadet deltog på brugermøde 22. april 2025. På mødet blev forskellige modeller for benyttelse drøftet. Vinterbadeforeningerne gav på mødet udtryk for vilje til at bidrage økonomisk i forbindelse med benyttelse af saunaen.
Den konkrete model præsenteret i nærværende sag, har ikke været præsenteret for foreningerne med folkeoplysende aktiviteter i Kultur- og havnebadet.
Økonomi
Center for Økonomi bemærker, at der med den øget årlige indtægt på ca. 0,3 mio. kr. opnås balance med de forventede udgifter ved at have åbent 3½ måned længere, hvorved sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser. Vælger man i stedet at fastholde den nuværende sæson, og dermed fastholde det eksisterende udgiftsniveau, vil man få en merindtægt på 0,3 mio. kr. med 5/12-effekt i 2025, hvormed man kunne lægge 125.000 kr. i kassen i form af en negativ tillægsbevilling.
Bilag
48Orientering om Idræts- og Spejderfacilitetspuljens økonomi
Resume
Der er på dette møde fem ansøgninger til behandling for sammenlagt 1.000.561 kr. Der resterer 3.171.068 kr. i Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2025 til udmøntning.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er ved seneste ansøgningsfrist den 15. april kommet tre foreningsansøgninger til Idræts- og Spejderfacilitetspuljen. Derudover er der to ansøgninger fra Administrationen. Der er ansøgninger for sammenlagt 1.000.561 kr. Der resterer 3.171.068 kr. i Idræts- og Spejderfacilitetspuljen 2025 til udmøntning.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
49Beslutning om ansøgning til Idræts- og spejderfacilitetspuljen - SOIF renovering af boldskur (Lukket punkt)
50Beslutning om ansøgning til Idræts- og spejderfacilitetspuljen - Frederikssund Tennis Klub ansøgning til lysanlæg (Lukket punkt)
51Beslutning om ansøgning til Idræts- og spejderfacilitetspuljen - B.K. Styrke, ventilationsanlæg (Lukket punkt)
52Beslutning om det fortsatte arbejde med projekt Grønne Colosseum
Resume
14. maj 2024 besluttede Unge, fritid og idræt at afsætte midler til en VVM-screening af projekt "Grønne Colosseum" for placering i Hørup Ruder. Med denne sag fremlægges udvalget for resultatet af VVM-screeningen. Dernæst præsenteres udvalget for mulige scenarier for det fortsatte arbejde. Udvalget skal træffe beslutning om, der skal afsættes midler til undersøgelse af muligt alternativ placering af det Grønne Colosseum.
Sagen indeholder fortsat sagsbehandling.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Træffe beslutning om der skal afsættes midler til afsøgning af alternativ placering af "Det Grønne Colosseum".
Historik
Beslutning, Unge, fritid og idræt den 6. maj 2025, pkt. 38:
Udvalget beslutter at prioritering af midler sendes til høring hos Frederikssund Idrætsråd.
Beslutning
Der afsættes 150.000kr til undersøgelse af mulige alternative placering af det Grønne Colosseum.
Sagsfremstilling
Fortsat sagsfremstilling til Unge, fritid og idræt den 3. juni 2025:
Unge, fritid og idræt besluttede 6. maj 2025, at det skulle sendes i høring hos Frederikssund Idrætsråd, om der skulle afsættes 150.000 kr. til undersøgelse af mulige alternative placeringer.
Frederikssund Idrætsråd er jævnfør samarbejdsaftalen med Frederikssund Kommune høringspart på aktiviteter og initiativer, der har særlig betydning for idrætsområdet - herunder anlægsprojekter og ansøgninger til facilitetspuljen.
Frederikssund Idrætsråd beskriver i deres høringssvar: ”Ansøgningen falder i vores optik kun indirekte ind under punktet anlæg af nye idrætsfaciliteter, da der ikke er tale om decideret anlæg af en facilitet. Men alene forundersøgelser for en mulig facilitet. Vi støtter dog forespørgslen, primært da der er talt om et projekt umiddelbart med mange interessentforeninger jf. foreningens projekt ide, der har stor interesse i at dette visionære projekt finder en vej til realisering."
Frederikssund Idrætsråd henstiller til at puljen kun undtagelsesvis bruges til finansiering for forundersøgelser til større projekter som her. Bruges puljen til at finansiere forundersøgelser for større projekter der grundlæggende er ”budgetprojekter” vil det meget hurtigt kunne udhule puljen, skriver Frederikssund Idrætsråd.
Se bilag for fuldt høringssvar.
Sagsfremstilling til Unge, fritid og idræt den 6. maj 2025:
"Grønne Colosseum" er Slangerup Speedway Klubs projekt om, at udvikle deres nuværende anlæg til et moderne og grønt stadion, hvor der kan afvikles idræts- og kulturevents samt foreningsaktiviteter. Kort samt principskitse af ønsket stadion vedlagt.
Daværende Fritids- og Kulturudvalg støttede Slangerup Speedway Klubs ønske om nyt speedwaystadium ”Grønne Colosseum” (29. april 2021, sag 71). I budget 2022 blev der afsat 300.000 kr. til administrationens arbejde med projekt Grønne Colosseum.
Unge, fritid og idræt besluttede 14. maj 2024 (sag 49), at afsætte projektmidler (90.000 kr.) til udarbejdelse af en VVM-screening af projektet for placering i Hørup Ruder. Med udarbejdelsen af VVM-screeningen er alle projektmidler for budget 2022 afsat til projekt "Grønne Colosseum" brugt.
VVM-screening af projekt "Grønne Colosseum"
Der er gennemført en VVM-screening af projekt Grønne Colosseum. Administrationen vurderer at projektet kræver fuld miljøvurdering. Der vil som udgangspunkt ikke kunne gives dispensation for nedlæggelse af eng beskyttet efter naturbeskyttelseslovens §3.
Normalt vil man først gennemføre en screening senere i processen, når der foreligger en konkret projektbeskrivelse. Flere af de følgende kommentarer vil ofte være afklaret i et konkret projekt.
Lokalplan: Det vurderes at projektet ikke kan holdes inden for eksisterende lokalplan. Inden der kan gives tilladelser til et projekt, skal der derfor udarbejdes en ny lokalplan.
Natur: Ansøgningen beskriver at en del af jordvoldene skal ligge i §3-beskyttet eng, hvilket der som udgangspunkt ikke kan gives dispensation til.
Der skal desuden laves en vurdering af påvirkningen på bilag IV-arter, som spidssnudet frø og stor vandsalamander.
Grøn trepart: Området omkring speedwaybanen ligger på arealer, som vurderes til at kunne indgå i arbejdet med den grønne Trepart. Dette vil være en politisk prioritering af den fremtidige arealudnyttelse.
Spildevand: Speedwaybanen har i dag problemer med håndtering af overfladevand. Der er derfor behov for en dybdegående redegørelse af den fremtidige vandhåndtering.
For husspildevand skal det afklares med forsyningsselskabet, om kloaknettet har kapacitet til at modtage en eventuel øget mængde spildevand.
Jord- og grundvand: Området er kortlagt som jordforurenet.
Der er behov for vurderinger ift. påvirkningen af den eksisterende drikkevandsindvinding, både ift. når man graver i den eksisterende jordforurening og ved tilkørsel af ny jord. Unge, fritid og idræt blev med sag 49 ved udvalgsmødet 14 maj 2024 orienteret om vurdering af risiko ved jordtilkørsel. På daværende tidspunkt anslog ekstern rådgiver, at indtægterne ved modtagelse af ren jord til 1. mio. kr.
Vej: Der skal laves en beskrivelse af fremtidige trafik- og parkeringsforhold, inkl. en vurdering af påvirkningen på eksisterende trafikforhold.
Støj: Der er behov for en opdateret støjanalyse, som er lavet efter det endelige projektforslag.
Dialog med Slangerup Speedway Klub
Resultatet af VVM-screeningen blev fremlagt for Slangerup Speedway Klub 2. april 2024. På mødet blev tre mulige scenarier for det fortsatte arbejde med projektet drøftet.
Projekt "Grønne Colosseum" med:
- placering ved Hørup Ruder, som projektet på nuværende tidspunkt er udformet af foreningen. Dette vil kræve fuld miljøvurdering. Det vil være omkostningstungt for foreningen, at få gennemført miljøvurderingen, og der er mange forhold, som vil udfordre projektets tilblivelse.
- placering ved Hørup Ruder projekteret med udgangspunkt i VVM-screeningen. Det vil betyde et anderledes projekt end det oprindelige, og der vil fortsat være elementer frembragt af VVM-screeningen, som vil udfordre projektets tilblivelse.
- ny placering et sted mellem nuværende placering og Frederikssund. Dette vil kræve, at der afsættes 150.000 kr. til undersøgelse en mulige alternative placeringer.
Slangerup Speedway Klub oplyser: "Vi er med på at bruge et år på at afsøge mulighed 3, hvor I afsøger en ny placering, hvor vi kan folde Grønne Colosseum maksimalt ud med “mest for flest” og altså maksimal almennytte for kommunens borgere, turister og som attraktion. Dette er, som aftalt på vores møde, drøftet med Slangerup Speedway Klubs bestyrelse på et møde i mandag (da vi nu afsøger en anden mulighed end oprindeligt). Skulle en ny placering ikke vise sig mulig, må vi derefter afgøre, om vi går tilbage til mulighed 1 eller 2". Se bilag for fuldt partshøring fra Slangerup Speedway Klub.
Det videre arbejde med projekt "Grønne Colosseum"
Ønsker Unge, fritid og idræt, at der skal arbejdes videre med scenarie 3 via en kommunal finansiering, anbefaler Administrationen, at prioriterer midlerne fra facilitetspuljen. Alternativt kan Unge, fritid og idræt oversender ønsket til budgetforhandlingerne for budget 2026-29. I begge tilfælde vurderer Administrationen at der vil være behov for at afsætte 150.000 kr. til undersøgelse af en ny placering. Ønsker udvalget at afsætte midlerne fra facilitetspuljen, skal Frederikssund Idrætsråd høres jf. samarbejdsaftalen med Idrætsrådet.
Afsættes der midler, vil administrationen bruge det næste år på at afsøge, hvilke potentielle ny placeringer der er mellem Græse Ådal og Frederikssund. Resultatet af undersøgelsen vil blive fremlagt for både Slangerup Speedway Klub og udvalget.
Udvalget har mulighed for at afsætte midlerne inden for eget budget ved Idræts- og Spejderfacilitetspuljen. Såfremt udvalget ønsker dette vil forslaget sendes i høring hos Frederikssund Idrætsråd jævnfør samarbejdsaftale.
Såfremt der ikke findes en alternativ placering til projekt "Grønne Colosseum" ønsker Slangerup Speedway Klub at afsøge scenarier 1 eller 2. Er dette tilfældet skal der træffes politisk beslutning om kommunens engagement i projektet.
Inddragelse
Administrationen har dialog med Slangerup Speedway Klub.
Myndigheder rådspørges på vejledningsbasis på dette stadie af arbejdet.
Borger- og naboinddragelse med flere sker først, hvis/når arbejdet projekteres.
Økonomi
Såfremt det indstilles, at scenarie 3 for det Grønne Colosseum finansieres af Spejder og idrætsfacilitetspuljen, vil det ikke have nogle ramme eller bevillingsmæssige konsekvenser i 2026, og dermed sikres at anlægsrammen ikke udvides i 2026.
Hvis udvalget i stedet indstiller, at scenarie 3 for det Grønne Colosseum skal medtages i de kommende budgetforhandlinger, vil det blive prioriteret blandt øvrige udvidelsesforslag og eksisterende investeringsoversigt i 2026. Forslaget medfører, at bruttoanlægsudgifterne øges med 0,15 mio. kr., hvilket presser anlægsrammen i 2026.
Bilag
53Beslutning om tilskud til øget sikkerhedsforanstaltning ved Skytteforeninger i 2025 (Lukket punkt)
54Beslutning om udvikling af Idrætsbyen
Resume
Med denne sag skal udvalget drøfte adgangsveje, parkeringsforhold og ændret idrætsbillede i forhold til den fremtidige udvikling af Idrætsbyen. Helhedsplanen for Idrætsbyen blev opdateret i 2021. Siden da har en række forhold ændret sig. Unge, fritid og idræt skal med denne sag træffe beslutning om det skal føre til en revision af helhedsplanen.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Beslutte at oversende opgaven med en revision af helhedsplanen for Idrætsbyen til det nye byråd, som starter i 2026.
Beslutning
Administrationens indstilling afvist, idet Unge, fritid og idræt i 2025 vil arbejde videre med helhedsplanen med fokus på parkerings- og adgangsforhold.
Jesper Wittenburg stiller forslag om, at ”Udvalget ønsker at afsætte 200.000kr. fra idræts- og spejderfacilitetspuljen, som sendes i høring hos Frederikssund Idrætsråd.”. Forslaget blev bragt til afstemning.
For stemte: Niels Martin Viuff (C), Jesper Wittenburg (A), John Schmidt Andersen (V) og Søren Weimann (B).
Imod stemte: Kenneth Jensen (A)
Kenneth Jensen (A) har følgende mindretalsudtalelse ”Jeg mener ikke, at midler fra idræts- og spejderfacilitetspuljen skal bruges til projektering af veje og parkeringsanlæg.”
Sagsfremstilling
Helhedsplanen for Idrætsbyen blev opdateret i 2021 (bilag 2 og 3). Siden da har en række forhold ændret sig. Unge, fritid og idræt skal med denne sag træffe beslutning om det bør føre til en revision af helhedsplanen.
Adgangsveje og parkering
Planlægning af den kommende motorvej til Frederikssund vil formentligt påvirke adgangsvejen til Idrætsbyen i bil. Den konkrete planlægning af motorvejens vejføring til Frederikssund er endnu ikke på plads. Det er vigtigt at forholde sig til, hvor der bliver planlagt afkørsler for motorvejen, og hvordan disse vil påvirke de trafikale forhold på vejene i og omkring Frederikssund by, herunder Idrætsbyen.
I forbindelse med den kommende motorvej planlægges der samtidig en ny forbindelse for bløde trafikanter mellem Vinge og Frederikssund.
I helhedsplanen for Idrætsbyen er der planlagt adgangsveje og parkering via Bonderupvej og Strandvangen. I dag er Bonderupvej den primære adgangsvej til og fra Idrætsbyen. Parkeringspladsen ved Bonderupvej bliver i høj grad benyttet af brugerne af svømmehallen og de øvrige idrætsanlæg.
Set i lyset af ovenstående er det vigtigt, at forholde sig til om motorvejen og adgangsvejen for bløde trafikanter vil kræve ændringer i den eksisterende helhedsplan for adgangsveje og parkeringsarealer i Idrætsbyen.
Nuværende parkeringsforhold i Idrætsbyen
Der er kritik fra Idrætsbyens brugere af parkeringsforholdene ved Idrætsbyen. Brugerne beskriver at gåturen fra parkeringspladsen op til svømmehallen og de øvrige anlæg er utilfredsstillende. Særligt borgere, som er gangbesværet eller som har småbørn i lift/barnevogn eller meget udstyr har klaget over de nuværende parkeringsforhold. Det er muligt for gangbesværede med handicapskilt, at køre helt op til svømmehallen på nuværende tidspunkt.
Såfremt adgangsvejene for Idrætsbyen genbesøges bør parkeringsforholdene ligeledes genbesøges.
Udvikling af idrætsbilledet
Siden helhedsplanen for Idrætsbyen blev vedtaget, er der sket en udvikling i idrætsbilledet i Frederikssund Kommune.
Der er blevet etableret flere MTB-spor i Idrætsbyen, hvilket bør indarbejdes i helhedsplanen. Særligt set i lyset af, at der fortsat er et udviklingspotentiale inden for MTB, men også indenfor andre outdoor aktivitet. Motion og bevægelse i naturen har sammen med veje, gader og fortove i flere årtier har været voksnes foretrukne arena for sport og motionsudfoldelser (Idan, 2021).
Idrætsbilledet i Frederikssund by har ændret sig og Administrationen kan bl.a. konstatere, at børne- og unge fodboldaktiviteterne har samlet sig på idrætsanlægget på Kalvøvej.
En række foreninger og idrætsaktiviteter har fremgang. Administrationen har i den forbindelse modtaget en række facilitetshenvendelser. Herunder ønsket om etablering af et kampsportscenter, som skal være fælles for alle kampsportsforeningerne i Frederikssund. Endvidere et ønsker om en ny facilitet som kan rumme klatreaktiviteter.
I takt med, at vi lever længere, vil antallet af danskere over 67 år stige væsentligt. I Frederikssund Kommune forventes antallet af 65-74-årige at stige med 12 pct. frem mod 2029. Det samlede antal mellem 65-74 år stiger med 1.600 personer i perioden 2025-2042, svarende til en stigning på 28 pct. Den fremtidige vækst forventes på begge sider af fjorden (ØU 23.4.2025, sag 100). I helhedsplanlægning bør der derfor tages højde for både de fysisk aktive seniorer, samt de inaktive og/eller funktionsbesværede, som ligeledes skal have muligheden for at være aktive.
Endeligt skal der på sigt træffes beslutning om hvad der skal ske med Frederikssundhallen, som har et stigende vedligeholdelsesbehov.
Idrætsbyen blev vedtaget med budgetaftale 2016-19. Der blev udarbejdet en helhedsplan i 2016, som danner grundlaget for den gældende lokalplan 092 (bilag 1). Efterfølgende er helhedsplanen blevet genbesøgt og opdateret i 2021 (bilag 2 og bilag 3).
Anbefaling
Udviklingen af det lokale idrætsbillede, etablering af en kommende motorvej og den fremtidige demografi i Kommunen fører til et behov for revidering af helhedsplanen for idrætsbyen.
Administrationen anbefaler at Unge, fritid og idræt oversender opgaven med en revision af helhedsplanen for Idrætsbyen til det nye byråd, som starter i 2026.
Inddragelse
Inddragelse er for nuværende ikke vurderet relevant.
Påbegynder det nye Byråd arbejdet med revision af helhedsplan for Idrætsbyen vil inddragelse af Frederikssund Idrætsråd, foreninger, repræsentanter fra den selvorganiserede idræt, unge- og seniorråd være relevant.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Der er i budgetoplæg 2026 - 2029 afsat anlægsmidler til helhedsplanen for Idrætsbyen, svarende til 261.000 kr. i 2026 og 210.000 kr. i 2027.
Bilag
55Drøftelse om evaluering af byrådsperioden
Resume
Sagen omhandler Unge, fritid og Idræts evaluering af byrådsperioden 2022-2025. Udvalgets evaluering og synspunkter indgår som baggrundsmateriale til Byrådets samlede evaluering af byrådsperioden, hvilket drøftes af Byrådet på et temamøde d. 24. september 2025. Formålet med Byrådets evaluering er at samle op på erfaringer fra indeværende periode med henblik på forberedelse af arbejdsform og introduktion i forhold til det kommende Byråd.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Evaluering af byrådsperioden inden for Unge, fritid og idræt drøftes.
Beslutning
Drøftet.
Sagsfremstilling
I forlængelse af den gennemførte midtvejsevaluering af byrådsperioden, bl.a. ved et seminar i Byrådet den 25. januar 2024, skal hele byrådsperioden nu evalueres.
Byrådet har den 30. april 2025 besluttet følgende proces i 2025:
- Juni: Evaluering i fagudvalgene (inkl. Økonomiudvalget)
- 24. september: Temamøde i Byrådet med samlet evaluering. Der forelægges et opsamlingsnotat fra de foregående drøftelser i fagudvalg m.v.
- Oktober – december: Mulighed for udmøntning af de ændringer, Byrådet måtte ønske og eventuel indarbejdelse af i ny styrelsesvedtægt for den kommende byrådsperiode.
Unge, fritid og idræt kan i sin evaluering af byrådsperioden eksempelvis forholde sig til følgende temaer og spørgsmål:
Politisk organisering, struktur og arbejdsform:
- Hvordan kan kompetencefordeling og udvalgsstruktur eventuelt forbedres?
- Hvordan er samarbejdet og relationen til øvrige udvalg og eventuelle råd, nævn, bestyrelser og andre aktører med relation til udvalgets ansvarsområde?
- Er der den rette mødestruktur mht. antal udvalgsmøder, tidspunktet for afholdelse og mødeform?
- Bruges tiden på møderne optimalt? Hvad kan eventuelt forbedres og hvordan?
- Hvad kan forbedre det politiske samarbejde inden for udvalgets fagområde og udvalgsmedlemmernes arbejdsmiljø og vilkår?
- Hvilke overvejelser kan der gøres om formandsskabsmodellen?
- Har §17 stk.4-udvalgene skabt den ønskede værdi i forhold til udvalgets arbejde?
Administrativ understøttelse:
- Skaber de politiske sagsfremstillinger det rette grundlag for de politiske drøftelser? Hvad ønskes der eventuelt mere eller mindre af?
- Er der arbejdsgange eller andre former for administrativ understøttelse af udvalget, der er uklare eller på anden vis kan forbedres? Hvilke og eventuelt hvordan?
Politisk værdi:
- I hvilke situationer og typer af udvalgssager har udvalget i særlig grad skabt politisk værdi? Hvilken læring kan tages med herfra?
- Især for de nye udvalgsmedlemmer i denne byrådsperiode: Er der noget, der har overrasket enten positivt eller negativt i forhold til de ønsker og forestillinger om udvalgets politiske arbejde, man måtte have haft, inden man blev udvalgsmedlem? Kalder det på ændringer af udvalgets arbejde?
- Især for de udvalgsmedlemmer, der også har været med i udvalget tidligere: Er der sket en positiv eller negativ udvikling i forhold til tidligere perioder, som bør adresseres? Kalder det på ændringer af udvalgets arbejde?
Andet:
- Er der andet fra udvalgets fagområde, som udvalget vil fremhæve fra byrådsperioden?
- Hvilke gode råd har udvalgsmedlemmerne til kommende medlemmer af dette udvalg?
- Hvilke gode råd har udvalget til administrationen, der skal introducere et kommende udvalg for fagområdet?
Udvalgets forskellige synspunkter vil blive samlet op i et særskilt referat, der indgår i det samlede materiale, der forelægges Byrådet i forbindelse med Byrådets temamøde d. 24. september 2025 om evaluering af byrådsperioden.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
56Orientering om Folkeoplysningsudvalgets årsberetning 2024
Resume
Unge, fritid og idræt forelægges med denne sag Folkeoplysningsudvalgets årsberetning for 2024 om årets virksomhed.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I henhold til §13 i styrelsesvedtægterne for Frederikssund Kommunes Folkeoplysningsudvalg, aflægger Folkeoplysningsudvalget hvert år beretning overfor Byrådet om årets virksomhed.
Folkeoplysningsudvalget fremsender med denne sag årsberetning for udvalgets virksomhed i 2024 (bilag 1). Unge, fritid og idræt modtaget beretningen til orientering på vegne af Byrådet.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.
Bilag
57Orientering om udvidet pleje af boldbaner
Resume
Med nærværende sag skal Unge, fritid og idræt orienteres om resultaterne af udvidet pleje af boldbaner i perioden 2023-25.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning idet Unge, fritid og idræt anbefaler kommende fagudvalg i januar 2026 at fastholde plejeniveau af boldbaner.
Sagsfremstilling
Med nærværende sag skal Unge, fritid og idræt orienteres om resultaterne af udvidet pleje af boldbaner i perioden 2023-25. Resultaterne er beskrevet i rapport udarbejdet af rådgiver i maj 2025. Denne er vedlagt som bilag.
Rapporten er udarbejdet af samme rådgiver, der gav anbefalinger i 2022. Rapporten blev præsenteret for Unge, fritid og idræt samt Plan og teknik i januar 2023. November 2022 besluttede Unge, fritid og idræt at afsætte 250.000kr. fra facilitetspuljen til forbedret banepleje i 2023. Til banepleje i 2024 og 2025 blev der af Unge, fritid og idræt årligt afsat 100.000kr. til fortsættelse af forbedret pleje af boldbaner. Til arbejdet i 2025 blev der samtidig afsat 23.000kr. til vedlagte rapport.
Banernes tilstand i Frederikssund Kommune
Rapporten er baseret på evalueringer af boldbaner gennemført 6. maj 2025. Evalueringerne er gennemført på fire af de baner, der indgik i den oprindelige rapport. Det drejer sig om baner to baner i Frederikssund, en i Jægerspris og en i Slangerup.
Rapportens hovedkonklusion er:
"Ved mit besøg den 6. maj bliver det hurtigt tydeligt, at I har arbejdet godt med problematikkerne, som vi så i september 2022. Jeg så store forandringer og mange forbedringer ved mit besøg. I dag står I et bedre sted end I gjorde i 2022 mht. banernes kvalitet. Nu gælder det om at vedligeholde den gode kvalitet. Det er et vedvarende arbejde."
Resten af rapporten kan læses i vedlagt bilag.
Banepleje fremadrettet
Der er ikke afsat midler til at fortsætte de forbedrende tiltag for pleje af boldbaner i 2026 og frem.
Inddragelse
Rapporten om boldbanernes tilstand i Frederikssund Kommune 2025 er præsenteret for fodboldklubberne på møde 15. maj 2025. Her præsenterede rapportens forfatter resultaterne for brugerne.
De fremmødte fodboldklubber var enige i rapportens konklusioner om, at banernes tilstand var forbedret ved den udvide pleje, der har været gennemført, samt at deres anvendelses af banerne, har betydning for hvor slidte banerne bliver. Fodboldklubberne sat pris på dialogen med rådgiver, idrætsanlæg og administration.
Frederikssund IK gav udtryk for at sliddet på fodboldbanerne på Kalvøvej var steget i takt med, at banerne benyttes af flere børn og unge. Foreningen ønsker, at afsøge om der er mulighed for at udvide baner på anlægget på Kalvøvej. Administrationen orienterede foreningen om, at der er ledig kapacitet på andre baner i Frederikssund By, som vil kunne anvendes til foreningens aktiviteter.
Følgende foreninger var repræsenteret ved mødet: FIK, SOIF og Rørbæk FC. Alle kommunens fodboldklubber var inviteret.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.
Bilag
58Orientering om arbejdet med etablering af et unge fælleselevråd
Resume
Med budget 2024 blev det besluttet at arbejde med unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune. Unge, fritid og idræt besluttede 26. november 2024, at mulighederne for etablering af et fælles unge-elevråd skulle afsøge. Denne sag præsenterer det fortsatte arbejde.
Indstilling
Administrationen indstiller til Unge, fritid og idræt, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Med budget 2024 blev det besluttet at arbejde med unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune. 26 november 2024 (sag 125) blev Unge, fritid og idræt præsenteret for forslag til det fortsatte arbejde med Unges demokratiske indflydelse. Udvalget besluttede, at mulighederne for etablering af et fælles unge-elevråd skulle afsøges.
Status på arbejdet med etablering af et fælles unge-elevråd:
Forslag om et nyt fælles unge-elevråd blev præsenteret på campusrådsmøde 28. januar 2025.
Administrationen har været i dialog med 10. klasse, FGU, U/Nord, Frederikssund Gymnasium for at afdække om der er opbakning til et fælles unge-elevråd, bestående af unge fra de forskellige uddannelser.
De unge på de forskellige uddannelsesinstitutioner er i forvejen involveret i forskellige ungedrevet initiativer og råd på deres uddannelse. Uddannelsesinstitutionerne udtrykker, at de i forvejen har svært ved at engagere de unge, derfor har de forbehold i forhold til, at der skal etableres et nyt fælles unge-elevråd.
Der er således på nuværende tidspunkt ikke opbakning til etablering af et nyt fælles unge-elevråd på flere af uddannelsesinstitutionerne.
Prøvehandling i forbindelse med etablering af nyt fælles unge-elevråd
Alle folkeskoler i Frederikssund Kommune har elevråd. På tværs af alle folkeskolerne er der etableret et fælles elevråd som består af 12 elever fra 7-9 klasse. Skolerne vælger repræsentanter i oktober og det samlede fælleselevråd konstitueres i november. Formand og næstformand i det fælles elevråd er ofte de ældste elever. Elever som er klar til at påtage sig mere ansvar.
Administrationen vil i løbet af efteråret 2025, som en prøvehandling, samle repræsentanter (formand og næstformand) fra det fælles elevråd på folkeskolerne med repræsentanterne fra det nuværende ungeråd. Målet er at engagere flere unge i dialogen og herigennem få en bredere (aldersmæssig) repræsentation af unge i rådet.
Samtidig vil Administrationen fortsat være i dialog med Frederikssund Gymnasium, U/Nord, FGU med flere for, at afsøge muligheden for at engagere flere unge i fælles unge-elevrådet.
Inddragelsen af de unge vil foregå i dagtimer på uddannelsesinstitutionerne. Dette anser Administrationen for at være en styrke, da det sender et signal til de unge om, at de synspunkter og perspektiver har betydning. Samt at de unge allerede har afsat denne tid, og dermed ikke skal afsætte yderligere tid (fritid) til deres engagement i det fælles ungeråd.
Inddragelse
Campusrådet samt uddannelsesinstitutionerne på Campus i Frederikssund er blevet inddraget.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.
59Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Kommende arrangementer
- Cykelløbet Copenhagen Sprint afvikles for første gang 21. og 22. juni med ruter der kører gennem Frederikssund Kommune.
- Status på lokal markering af CPH Sprint 21. juni
- Status på helhedsplan for Campus
- Sager på vej 2025 er vedlagt som bilag
Bilag
60Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter der fysiske underskriftark.
Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.