Frederikssund Kommunes logo

Socialpædagogisk støtte

Lovgrundlag

Servicelovens § 85.

Formål med indsatsen

Formålet er at tilbyde en målrettet indsats, der gør, at du støttes i at udvikle eller stabilisere dit funktionsniveau. Samtidig skal støtten give dig, som har betydelige funktionsnedsættelser eller sociale problemer, mulighed for at leve et selvstændigt liv på dine egne præmisser.

Målgruppe

Du kan blive tilbudt socialpædagogisk støtte, hvis du har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Samtidig har du behov for eksempelvis:

  • et målrettet udviklingsforløb, der skal hjælpe dig til et selvstændigt liv på egne præmisser.
  • et udredningsforløb, som kan klarlægge dit behov for støtte.
  • en kortvarig rehabiliterings- og stabiliseringsperiode, når der er særlige udfordringer. Dette for at forebygge, at udfordringerne vokser.
  • omsorg eller hjælp til at bevare psykiske, fysiske eller sociale funktioner.

Socialpædagogisk støtte kræver, at du er indstillet på at indgå i et samarbejde med kommunen.

Alt afhængigt af dit konkrete behov for støtte, tilbyder kommunen også gruppebaseret og individuel tidsbegrænset støtte efter servicelovens §§ 82a og 82b af kortere varighed. Se eventuelt mere i kvalitetsstandarden vedrørende denne ydelse.

Indhold

Der er fokus på sam¬arbejde, vedligeholdelse og udvikling af dine muligheder og kompetencer – dette med udgangspunkt i dit aktuelle funktionsniveau. Du modtager støtte med henblik på, at du kan tage styring i dit eget liv ud fra dine evner. Forløbene kan være individuelle, i grupper eller foregå med brug af digitale hjælpemidler. Hvis du ikke er førtidspensionist, vil der være fokus på, at indsatsen skal understøtte, at du opnår eller fastholder en tilknytning til arbejdsmarkedet eller en uddannelse.

Socialpædagogisk støtte kan for eksempel indeholde:

  • En målrettet pædagogisk indsats, der støtter og styrker dine muligheder for at klare hverdagens gøremål. Det kan for eksempel handle om struktur, overblik, mestringsstrategier til at håndtere fx indkøb, økonomi og kontakt til offentlige instanser.
  • Fokus på udvikling af sociale kompetencer og opbygning af netværk.
  • Støtte til fritidsaktiviteter og aktiv livsstil (for eksempel idrætsforeninger, klub og aktivitets- og samværstilbud).
  • Tæt samarbejde og fælles mål med samarbejds¬partnere omkring dig.
  • Beskæftigelsesindsats med fokus på, at du gennemfører en uddannelse og/eller bliver en del af arbejdsmarkedet.

Omfang og varighed

Omfang og varighed bestemmes af dine behov og ønsker ud fra en individuel faglig vurdering. Socialpædagogisk støtte kan gives som en kortvarig eller længerevarende indsats.

Sammen med dig vil der blive sat mål for indsatsen. Når dine mål er nået ophører indsatsen. Hvis målene ikke kan nås, vil kommunen, inden der træffes afgørelse om ophør, undersøge om dit eventuelle behov for støtte skal tilrettelægges på en anden måde.

Støtten kan i helt særlige tilfælde ydes som døgndækning, men du vil som udgangspunkt kunne modtage socialpædagogisk støtte mellem kl. 08.30 og 22.00 på hverdage. Støtten kan gives som fysisk tilstedeværelse og/eller som virtuel/telefonisk bostøtte (bostøtte over web-cam, eventuelt suppleret med apps til smartphones), når det er hensigtsmæssigt.

Egenbetaling

Du skal ikke selv betale for socialpædagogisk støtte. Der kan være udgifter, hvis du og medarbejderen aftaler at deltage i forskellige aktiviteter. Det kan for eksempel være udgifter til transport eller besøg på café. Du skal selv betale for dine personlige udgifter til transport eller besøg på café.

Frit valg

Der er ikke frit valg af leverandør.

Hvem skal jeg kontakte

Hvis du har spørgsmål eller får behov for støtte, kan du henvende dig til Rådgivningshuset på telefonnummer 70 22 22 10.

Hvis du er mellem 15 og 29 år, skal du i stedet henvende dig til Ungekontakten på telefonnummer 23 10 92 43.

Politisk udvalg

Kvalitetsstandarden hører under Social og sundhed.