Frederikssund Kommunes logo

Ordliste

Ambulant behandling

Lægelig behandling, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, men foregår hos en praktiserende læge eller i et ambulatorium (undersøgelses- og behandlingssted for patienter, som ikke er indlagt – ofte i forbindelse med et sygehus).

Centralt venekateter

Et permanent centralt venekateter er en blød, tynd plastslange, som føres ind i en blodåre ved kravebenet og derfra videre frem til den store vene oven over hjertet. Med venekateteret behøver du ikke blive stukket hver gang, du skal have behandling eller have taget blodprøver.

Døgndækning

Døgndækning betyder, at der er medarbejdere til stede på tilbudet hele døgnet.

Egenomsorg

De ting du gør for at forbedre eller vedligeholde din fysiske og psykiske sundhed. Det kan for eksempel være motions- og kostvaner eller dine handlinger ved akut eller kronisk sygdom.

Forbrugsgoder

Produkter, der kan købes i almindelig handel, der er særligt fremstillet for at afhjælpe en funktionsnedsættelse, og som i nogle tilfælde kan fungere som hjælpemiddel. Eksempler på forbrugsgoder er el-scootere, husholdningsredskaber eller elevationssenge.

Sædvanligt indbo

Ændres løbende i takt med den teknologiske udvikling og samfundsudviklingen.

Praksis fastlægges gennem principafgørelser fra Ankestyrelsen.

Inkontinens

Ufrivillig vandladning og/eller afføring, altså manglende evne til at holde på det.

Ufrivillig vandladning, altså manglende evne til at holde på sin urin.

Kognitiv

Kan løst oversættes med ”mentalt”. Din evne til at tilegne dig viden igennem tænkning og undersøgelse.

Mestring

At kunne klare eller håndtere situationer. For eksempel handler mestring af eget liv om at lære metoder til at kunne klare forskellige situationer i dit liv.

Palliation

Palliation er det sundhedsfaglige ord for lindring. Begrebet palliation bruges i forbindelse med lindrende behandling af lidelser og de symptomer, som kan være forbundet med at få og leve med en livstruende sygdom (altså en sygdom, som man kan dø af).

Rehabilitering

Rehabilitering er målrettet personer, som oplever eller er i risiko for at opleve begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet. Formålet med rehabilitering er at muliggøre et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet. Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter.

Selvstændig boform

Bolig uden støtte fra kommunen, for eksempel en lejlighed eller et hus.

Terminal

Den sidste fase af uhelbredelige sygdomme. Man er terminal, når den helbredende behandling slutter, og det samtidig bliver klart, at den resterende livslængde er kort.