Frederikssund Kommunes logo

Dækning af nødvendige merudgifter

Lovgrundlag

Servicelovens § 100.

Formål med indsatsen

Formålet er

  • at yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Dette er med henblik på, at du, som har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, får mulighed for at leve et liv ligesom andre på samme alder og i samme livssituation.
  • at give dig mulighed for selv at tilrettelægge, hvordan dine behov bedst kan dækkes.
  • at sikre, at du med en varigt nedsat funktionsevne, som yder en særlig indsats for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet, kan blive på arbejdsmarkedet

Målgruppe

Du kan få dækket merudgifter, som er direkte forbundet med en varigt fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, hvis:

  • du er mellem 18 år og folkepensionsalderen
  • har udsat/opsat din folkepension
  • du får invaliditetsydelse efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension.

Får du førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig pension, kan du ikke få ydelser efter servicelovens § 100, medmindre du samtidig får kontant tilskud efter servicelovens § 95 eller borgerstyret personlig assistance efter servicelovens § 96.

Du skal have en

  • varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og
  • du skal have nødvendige merudgifter i forbindelse med den nedsatte funktionsevne.

Med varigt nedsat funktionsevne forstås en langvarig lidelse:

  • hvis konsekvenser for dig er af indgribende karakter i din daglige tilværelse og
  • som medfører, at der ofte må sættes ind med ikke-uvæsentlige hjælpeforanstaltninger.

Ikke-uvæsentlige hjælpeforanstaltningerne kan for eksempel være i form af personlig og/eller praktisk støtte (hjemmehjælp), anden personstøtte som ledsageordning eller socialpædagogisk støtte, hjælpemidler, borgerstyret personlig assistance, fleksjob eller førtidspension, medicin eller anden behandling.

Det er ikke din lidelse eller diagnose, der i sig selv gør dig berettiget til hjælp. Det er din nedsatte funktionsevne – altså hvordan du fungerer i det daglige, der skal vurderes.

Du kan ikke få tilskud til dækning af udgifter, som andre mennesker uden en funktionsnedsættelse også har. Det betyder at merudgiften skal være en direkte konsekvens af din nedsatte funktionsevne.

Det er også en betingelse, at udgiften er nødvendig for at du kan leve så normalt som muligt.

Det er ligeledes en betingelse, at du kan sandsynliggøre, dvs. redegøre for at dine merudgifter sandsynligvis udgør mindst 7.068 kr. pr. år (2023-niveau).

Dine merudgifter må ikke kunne dækkes efter andre regler (paragraffer) i serviceloven, eller anden lovgivning for eksempel:

  • Behandling og behandlingsredskaber efter sundhedsloven
  • Udgifter i forbindelse med uddannelse efter relevant lovgivning fra undervisningsministeriet
  • Udgifter i forbindelse med dit arbejde efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

Du kan få dækket dine nødvendige merudgifter uanset din boform, dvs. også selv om du fx bor i bofællesskab eller i botilbud.

Hvis du har medfødte misdannelser eller mangler, kan du være omfattet af en særlig gruppe, der kan få tilskud til diætkost.

Hvis du på grund af deformiteter eller en ganske særlig legemsbygning eller lignende har brug for særligt dyrt eller særligt udformet tøj eller slider ekstraordinært på tøjet eller sko, kan du under visse omstændigheder få dækket merudgifter hertil.

Det er vigtigt, at du tænker godt igennem, hvilke merudgifter du har, inden du søger om økonomisk hjælp. Derved har vi bedre mulighed for at træffe en korrekt afgørelse på så kort sagsbehandlingstid som mulig.

Ved vurdering af om dine merudgifterne kan dækkes, skal der foretages en sammenligning med andre personer på samme alder og i samme livssituation som dig.

Du har mulighed for at kontakte Afdeling for Voksenstøtte, som kan hjælpe med - ud fra en konkret og individuel vurdering - at afklare, om du er omfattet af målgruppen for at modtage merudgifter. Sagsbehandlerne har vejledningsforpligtelse og vil således også kunne vejlede dig i forhold til eventuelt andre støttemuligheder, hvis du ikke er omfattet af målgruppen for at modtage merudgifter.

Indhold

Kommunen kan yde økonomisk hjælp til dækning af nødvendige merudgifter ved din daglige livsførelse.

Der kan både være tale om enkeltstående merudgifter og løbende merudgifter.

Eksempler på merudgifter, der kan være omfattet:

  • medicin
  • kørsel i forbindelse med uddannelse/arbejde/behandling/fritid
  • særlige kurser
  • håndsrækninger
  • ekstra vask

Der kan ydes dækning af nødvendige merudgifter til hjælp til den del af egenbetalingen af den tilskudsberettigede medicin, der ikke dækkes efter sundhedslovens regler. Det er en betingelse, at den tilskudsberettigede medicin er ordineret som følge af den nedsatte funktionsevne.

Omfang og varighed

Din merudgiftsydelse udmåles ud fra størrelsen af de sandsynliggjorte eller dokumenterede, nødvendige merudgifter, du har som følge af din funktionsnedsættelse.

For at du kan være omfattet af ordningen, skal du sandsynliggøre nødvendige merudgifter på mindst 7.068 kr. (2023) pr. år svarende til 589 kr. pr. måned. Det bliver kaldt minimumsgrænsen. Det gælder både de løbende udgifter og enkeltudgifter. Hvis du opfylder betingelserne, bestemmes tilskuddets størrelse ud fra følgende intervaller:

  • Hvis de sandsynliggjorte merudgifter pr. måned er mellem 589 kr. og 1.654 kr. , får du et standardbeløb på 1.103 kr. pr. måned(2023)
  • Hvis de sandsynliggjorte merudgifter pr. måned er mellem 1.655 kr. og 2.757 kr. , får du et standardbeløb på 2.206 kr. (2023)
  • Hvis du kan dokumentere merudgifter på over 2.757 kr. pr. måned (2023), får du et beløb svarende til de faktiske merudgifter.

Højst én gang om året kan du få reguleret beløbet for de løbende udgifter, hvis du kan sandsynliggøre, at du har stigende merudgifter. Du får kompensation med tilbagevirkende kraft, hvis dine merudgifter bliver godkendt af kommunen. Hvis du i løbet af året får en enkeltstående merudgift, kan du søge kommunen om kompensation.

Du skal søge om dækning af udgiften forud for betaling af udgiften.

Din indkomst har ingen betydning for, om du kan modtage tilskud til merudgifter.

Tilskuddet er skattefrit og uafhængigt af formueforhold.

Du får udbetalt beløbet som en løbende ydelse, men har pligt til at gøre kommunen opmærksom på ændringer, der betyder et fald i dine merudgifter. Kommunen vil fastsætte et nyt beløb, som herefter gælder. Du skal ikke efterbetale for den mellemliggende periode.

Hvis du ikke længere opfylder betingelserne, stopper udbetalingen helt, og du modtager ikke tilskuddet måneden efter, at dette er konstateret

Levering af indsatsen

Du skal ansøge og have godkendt din ansøgning, inden du kan få støtte til såvel løbende udgifter som enkeltudgifter. Hjælpen kan normalt først ydes fra ansøgningstidspunktet.

Merudgiftsydelsen udbetales månedsvis forud. Den udbetales normalt til dig som et kontantbeløb via din Nemkonto.. Du kan i nogle tilfælde aftale, at kommunen betaler direkte for ydelser som taxakørsel, håndværksudgifter, udgifter i forbindelse med tilmelding til et kursus, medicinudgifter eller udgifter til plejeartikler.

Merudgiftsydelsen reguleres årligt den 1. januar med satsreguleringsprocenten.

Særlige bemærkninger

En afgørelse om merudgifter kommer efter et omfattende og til tider længerevarende sagsoplysningsarbejde, der både involverer dig og evt. dine omgivelser.

Oplysningerne i sagen afgør, om du er i målgruppen for ordningen.

For at sikre en standardiseret, struktureret og helhedsorienteret sagsbehandling anvender Kommunen Voksenudredningsmetoden (VUM) som led i sagsbehandlingen og udredning af dine behov for støtte.

Sagsoplysningen foregår i et samarbejde mellem dig og en sagsbehandler. Her skal du blandt andet medvirke til at få de nødvendige oplysninger frem om dine udgifter.

Først når kommunen har fuld indsigt i dine samlede merudgifter, kan der foretages en samlet vurdering af, om du er i målgruppen for merudgifter. Herefter kan der træffes en afgørelse om hvilke af dine udgifter kommunen kan dække.

Nødvendige oplysninger kan eksempelvis være oplysninger fra din læge eller lign.

Samarbejdet indbefatter også, at du besvarer kommunens breve indenfor bestemte deadlines. Et godt samarbejde gør den samlede sagsbehandlingstid så kort som mulig.

Er du ikke selv i stand til at medvirke til sagsoplysningen, skal du overveje at lade en anden person repræsentere dig (partsrepræsentation) eller eventuelt søge om værgemål. Du kan søge vejledning på borger.dk eller hos Afdeling for Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg.

Frit valg

Der er ikke frit valg af leverandør.

Hvem skal jeg kontakte

Hvis du har spørgsmål eller får behov for støtte, kan du henvende dig til Afdeling for Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg. Ring på telefonnummer 47 35 10 00 eller se mere i afsnittet ”Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har behov for støtte?”

Politisk udvalg

Kvalitetsstandarden hører under Social og sundhed.