Frederikssund Kommunes logo
4. oktober 2022

Fælles ansvar at anmelde rotter

Du har pligt til at anmelde det til kommunen, hvis du ser rotter – uanset hvor det er.

Til gengæld er det kommunens pligt, at bekæmpe rotterne, og da det allerede er betalt over ejendomsskatten, vil du ikke få en regning for bekæmpelsen.

Holder til hvor der er affald

Rotter kan godt lide vores grønne områder og banestrækninger, så vi ser ofte rotter disse steder, men det er sjældent, de bliver anmeldt til kommunen. Rotterne opholder sig disse steder, fordi der er gode muligheder for at bygge rede, og fordi vi smider meget spiseligt affald fra os. F.eks. er dit æbleskrog et festmåltid for en rotte.

Se efter disse tegn på rotter:

  • Huller ved kloakdæksler – rotten er god til at komme ud af kloakken, og derfor ser vi ofte huller ved kloakken, hvor rotten har gravet sig ud
  • Pludseligt sunkne fliser og chaussesten – det kan være tegn på underminering, som kan skyldes rottens gange under jorden.
  • Huller i skråninger og græsplæner uden jordfane – rotten vedligeholder sine huller og fjerner nedfaldne blade og andet affald, der ligger i vejen for rotten.
  • Gnavmærker i træværk – rotten gnaver hele tiden og forsøger gerne at komme ind i din bolig, derfor kan du opleve at se gnavemærker i f.eks. dørkarme.
  • Fedtstribe – rotten udskiller et sekret, der afsættes hvor den løber. Med tiden vil der komme en brun stribe, hvor rotten har været forbi mange gange.
  • Ekskrementer – rottens ekskrementer er sorte, aflange og ca. 1,5 cm store.
  • En ram, vammelsød lugt indendørs – hvor rotten bor, vil der begynde at lugte kraftigt.

Husk, at det er ingen skam, at have rotter. Det er kun en skam ikke, at gøre noget ved det.

Du kan anmelde rotter på borger.dk eller her på kommunens hjemmeside.

Rotte ved husmur. Foto: Colourbox.

Foto: Colourbox.