Frederikssund Kommunes logo
31. maj 2022

Columbus sejler snart igen

På Byrådets møde i marts blev der givet en bevilling på 1,6 mio. kr. til nødvendige reparationer af færgen M/F Columbus, der sejler på ruten mellem Kulhuse og Sølager. Reparationsarbejdet betød, at Columbus’ sæson blev udskudt, men nu er der udsigt til en snarlig genoptagelse af sejladsen. Det forventes således, at Columbus kan genoptage sejlplanen fra og med den 7. juni 2022.

- Færgen Columbus er vigtig for både borgere og turister, som besøger vores område og samtidig en vigtig del af vores infrastruktur i Nordsjælland. Derfor er jeg meget glad for, at Columbus igen kommer ud og sejle mellem Kulhuse og Sølager her inden feriesæsonen rigtig er begyndt. Det har været vigtigt for Byrådet at sikre, at vi har en færge som sejler, om end den ikke længere pt. kan medtage store tunge køretøjer, fastslår borgmester Tina Tving Stauning (A).

Vægtgrænse på 3 ton akseltryk

Columbus kan fremover medtage gående, cyklister og bilister i køretøjer med op til 3 ton akseltryk. Det er dermed ikke længere muligt for tunge busser, lastbiler og landbrugskøretøjer at komme med på overfarten.

Vægtbegrænsningen betyder, at:

  • Et 2-akslet køretøj må veje op til 6 ton totalt.
  • Et 3-akslet køretøj må veje op til 9 ton totalt.
  • Et 4-akslet køretøj må veje op til 12 ton totalt.

Hvis den indbyrdes afstand imellem akslerne er mindre end én meter regnes akslerne som én aksel.

Der vil blive opsat skilte med 3 ton akseltryk vægtbegrænsning både i Frederikssund og i Halsnæs Kommune, så tunge køretøjer ikke kører forgæves.

Nødvendig reparation

Den udskudte start på sejlsæsonen for færgen Columbus skyldes en teknisk analyse, som viste, at færgen havde behov for omfattende sikkerhedsmæssige reparationer, hvis den skulle fortsætte sejladsen. Derfor afsatte Byrådet i marts måned penge til de nødvendige reparationsarbejder, så færgen kan komme i drift igen – dog med den nævnte vægtbegrænsning på 3 ton akseltryk.

Byrådet skal på mødet den 22. juni tage stilling til billetpriserne på færgen i lyset af de stigende brændstofpriser. Evt. opdaterede priser vil kunne ses på færgens hjemmeside, når de træder i kraft.

Færgen Columbus ved færgelejet i Kulhuse. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Færgen Columbus ved færgelejet i Kulhuse.

Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.