Frederikssund Kommunes logo
23. maj 2022

Elever skaber ny natur

Stokroser, solsikker og blomster i massevis. På Ådalens Skole i Frederikssund skaber børnene i 3. klasse øget biodiversitet i skolens Bio-Lab.  

Børn fra 3. klasse arbejder med haveredskaber. Foto: Frederikssund Kommune.Børn fra 3. klasse på Ådalens Skole arbejder for at klargøre jorden til såning.

Det var ikke en helt almindelig undervisningstime for eleverne i 3. klasse på Ådalens Skole, da de torsdag den 19. maj skulle klargøre skolens nye Bio-Lab. Bag skolen er et stykke jord blevet ryddet for græs og her skulle eleverne gøre jorden klar til såning af forskellige frøblandinger. Og på en af årets første sommerlumre dage, var det noget, der gav sved på panden. Projekt Bio-Lab er udtænkt af Martin Gabriel, der er lærer på skolen.

- Det bliver en slags portal for klima – et Bio-Lab, hvor man kan følge naturens gang. I samarbejde med Vej og Park håber vi at få lagt træstammer rundt om arealet, så vi også kan følge, hvordan træet forgår i naturen, fortæller Martin Gabriel.

Martin Gabriel er idémanden bag projektet. Foto: Frederikssund Kommune.Martin Gabriel er idémanden bag projektet.

Store ambitioner

Allerede inden eleverne gik i gang med såning af frøblandinger af danske hjemmehørende arter, har de lavet et projekt, hvor der er sået solsikker og stokroser ved lysmasterne på skolens parkeringsplads.

- Vi gravede gruset op omkring lysmasterne og kom jord i i stedet, som vi så har plantet i, forklarer Martin Gabriel, der har store ambitioner med projektet.

- Min drøm er, at gøre det meget større og f.eks. få plantet et hav af frugttræer. Så kan vi lave et samarbejde med madkundskab om at bruge frugten, ligesom forbipasserende også kan få glæde af det. Måske kunne vi også lave køkkenhaver og regnvandsopsamling. Så kan forskellige klassetrin stå for forskellige opgaver og lære om beskæring, pleje af planter og om invasive arter, der skal fjernes. Vi har jo 1200 potentielle gartnere her på skolen. Så det bliver forhåbentlig et meget velplejet spejl af naturen, slutter han. 

Arealet bag Ådalens Skole, hvor der skabes ny biodiversitet. Foto: Frederikssund Kommune.Arealet bag Ådalens Skole, hvor der skabes ny biodiversitet. 

Penge til biodiversitet

Ådalens Skole har fået 45.000 kroner til projektet fra skoleområdet i Frederikssund Kommune.  

Børn fra 3. klasse arbejder med haveredskaber. Foto: Frederikssund Kommune.Havearbejde på en lidt usædvanlig skoledag.

Den første solsikkespire på p-pladsen ved Ådalens Skole. Foto: Frederikssund Kommune.Den første solsikkespire på p-pladsen ved Ådalens Skole.

Foto: Frederikssund Kommune.