Frederikssund Kommunes logo
20. januar 2022

Lidt mere vand i fjordene end forventet

DMI har torsdag morgen ændret deres prognose for vandstanden i både Roskilde Fjord og Isefjord. Hvor man onsdag eftermiddag og aften forventede en vandstand på mellem 110 og 130 centimeter over dagligt vande, så oplyse vagthavende vandstandsvagt ved DMI, Mette Zhang, torsdag morgen til Frederikssund Kommune, at vandet kan komme lidt højere op; formodentlig op til mellem 125 og 135 centimeter.

Vandstand op til 135 centimeter i fem timer

Det aktuelle varsel er derfor:

  • I Roskilde Fjord, nord for Kronprins Frederiks Bro: Op til 135 centimeter.
  • I Roskilde fjord, syd for Kronprins Frederiks Bro: Op til 130 centimeter.
  • I Isefjord: Op til 130 centimeter.

Årsagen til den forhøjede vandstand er som tidligere omtalt, at vinden er i nordvest. Dermed presses vandet ind i vores fjorde. Ifølge DMI er vi i dag - modsat mandag - også påvirket af vand fra den Botniske Bugt, hvor vinden i dag også er nordlig. Derfor kan vandstanden altså stige lidt mere end forudsat i gårdsdagens prognoser.

Nyt er det også, at den forhøjede vandstand forventes at vare noget længere end først antaget. Vandstanden forventes nu at holde sig på det maksimale niveau i små fem timer, fra kl. 13 til 18.

Vand på terræn

Roskilde Fjord

Syd for Kronprins Frederiks  Bro bør en vandstand på op til 130 centimeter over dagligt vande ikke medføre alvorlige problemer. Men der vil være borgere, som vil opleve at vandet kommer meget tæt på deres ejendom; sågar op på terræn. Det er realistisk både på Skuldelev Strand, Tørslev Hage, ved Skyllebakke Havn, og de yderste huse tættest på broen på Færgevej.

I Roskilde Fjord nord for broen vil en vandstand på 135 centimeter kunne give mindre oversvømmelser på terræn. Navnlig de yderst beliggende ejendomme på toppen af Kulhuse vil være udsat for vand i haverne og ved sokkel på deres huse, men også ejendomme i Vænget i Jægerspris kan opleve vand på terræn. I Frederikssund kan vandstanden betyde mere opskyldning af tang og sand fra fjorden på Strandvej og broen.

Isefjord

Med en vandstand på op til 130 centimeter er der risiko for vand på terræn ved de ejendomme som ligger tættest på fjorden i Dalby Huse og på Over Draaby Strand. 

Sommerhus på Over Draaby Strand, med vand fra fjorden i forhaven på grund af den forhøjede vandstand. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Vandet kan denne gang komme længere op på terræn - og dermed tættere på husene - end det var tilfældet i mandags; her på Over Draaby Strand.

Forsat ikke anledning til øget beredskab

Den let øgede prognose for vandstanden giver fortsat ikke anledning til, at kommunen iværksætter et øget beredskab, men situationen følges nøje.

Vi vil som altid, i situationer som denne, informere igen her på hjemmesiden og vores Facebookside hvis der er behov for det. 

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.