Frederikssund Kommunes logo
24. marts 2020

Frederikssund Bibliotekerne arbejder hjemmefra

De ansatte på Frederikssund Bibliotekerne har måttet tænke kreativt, siden bibliotekerne lukkede midlertidigt fredag d. 13. marts. For selvom der pludselig ikke er adgang til den fysiske samling på ca. 120.000 materialer, og selvom en række planlagte arrangementer måtte aflyses, så har biblioteket stadig masser af tilbud til kommunens borgere. 

Bibliotekernes personale, som lige nu befinder sig på hjemmekontorer i bl.a. Frederikssund, Helsingør, København og Malmø, har i disse uger fokus på den digitale service, de fortsat kan yde. På bibliotekernes hjemmeside samt på Facebook og Instagram formidles dagligt information og inspiration om alt fra deltagelse i digitale læseklubber til tilbud om gratis børnebøger online. 

To drenge og en kvinde sidder ved et spisebord, alle med enten en tablet eller bærbar pc. De arbejder hjemmefra under coronakrisen. Foto: PrivatfotoHer ses Pia S. og hendes to drenge, der bliver pisket i hjemmeskolen, mens mor sørger for, at biblioteket holder åbent online. 

Alle hverdage fra kl. 10-16 sidder bibliotekarer klar til at besvare mailhenvendelser fra borgere, som har brug for hjælp. Henvendelserne fra den første lukkeuge spænder vidt, fra anbefalinger af e-bøger, til oprettelse af nye lånere og hjælp til studerende, som mangler kilder til deres opgaver. Påfaldende mange studerende skal i år skrive om ... pesten. Og heldigvis findes der mange gode databaser på bibliotekernes hjemmeside, som kan hjælpe de studerende og andre, som søger oplysninger - hvad enten man er interesseret i pandemier, historie, naturvidenskab eller andet.

De mange digitale databaser findes på bibliotekernes hjemmeside under fanen "Dit digitale bibliotek", og det er ikke kun studerende, som kan have glæde af dem. Her kan man eksempelvis læse avisartikler på Infomedia, se film på Filmstriben, og finde bøger og lydbøger på eReolen. Skal børnene aktiveres imens forældrene arbejder, kan man på eReolen GO! finde masser af bøger og lydbøger for børn, og på Filmstriben findes desuden et væld af film for børn.

Det er tydeligt at se, at Frederikssunds borgere savner biblioteket i disse uger. Mens det fysiske udlån er sat på pause, er brugen af de digitale tjenester steget. På Filmstriben er det daglige udlån i denne måned mere end fordoblet sammenlignet med marts 2019, og antallet af brugere er steget markant fra februar til marts i år. På eReolen ses samme tendens, med et stigende antal udlån og brugere sammenlignet med sidste år.

Frederikssund Bibliotekerne forventes at åbne igen tirsdag d. 14. april 2020. Indtil da kan de kontaktes på mail: vagt1@frederikssund.dk. Du kan også besøge bibliotekernes hjemmeside www.bibliotekerne.frederikssund.dk. 

Der tilskrives ingen gebyrer i lukkeperioden, da det desværre ikke er muligt at aflevere bøger før bibliotekerne åbner igen. 

En bærbar pc med et mailprogram og en tablet med med billede af bøger og et headset koblet til. Foto: PrivatfotoLisbeth slår 2 fluer med 1 smæk. Hun passer postkassen samtidig med at lytte til et fagligt webinar. Skønt med kompetenceudvikling.

Et par ben ligger på armlænet af en sofa og i skødet ligger en tablet. Foto: PrivatfotoLotte synes, at det er nogle mærkelige arbejdsdage, som vi har. "Det bliver godt, når vi får normale tilstande igen. En af goderne er dog, at man kan sidde i sit afslappende tøj med benene oppe.

Papirer, en tablet, bøger og en kaffekop på et træbord. Foto: PrivatfotoBibliotekschefen Kirstine sidder med nogle “spændende” databehandleraftaler.

Foto: Privatfoto