Frederikssund Kommunes logo
19. august 2020

Sommer med fart på

Kort før sommerferien modtog danske kommuner en ekstra pose penge fra staten. Pengene skulle gå målrettet til at skabe ekstra aktiviteter og tilbud til børn og unge i alderen 6-17, i en sommer hvor de fleste har holdt deres ferie i Danmark. Frederikssund Kommunes andel var på 1,6 mio. kr., og de penge er hen over sommeren blevet brugt til gavn for tusindvis af børn og unge. 

På vandet var der tilbud om både kajakroning og paddleboard. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.På vandet var der tilbud om både kajakroning og paddleboard. 

Penge til foreningslivet

En del af de 1,6 mio. kr. er kommet det lokale foreningsliv til gode. Foreningerne har kunnet søge om midler til at gennemføre aktiviteter eller købe nyt udstyr, der kunne bruges til gavn for børn og unge hen over sommeren, og det har 11 foreninger benyttet sig af.

Fodbold

Således har Frederikssund Forenede Boldklubber i ugerne 29, 30 og 31 på alle hverdage arrangeret åben sommertræning på FIKs baner på Kalvøen. Her kunne alle interesserede børn mellem 6 og 12 år deltage, og allerede på anden træningsdag mødte 28 børn op, hvoraf en del ikke tidligere har haft kontakt til klubben.

Hen imod slutningen af sommerferien havde mere end 330 børn været på fodboldskole, hvor FFBs trænere sørgede for leg og øvelser med fodbolden. Også Slangerup og Omegns Idrætsforening har haft tilbud om særlig sommertræning.

E Sport

En anden forening, der har haft gavn af de ekstra penge til sommeraktiviteter er Frederikssund Esport. Den nystartede forening søgte og fik 40.000 kr. til afholdelse af to gamercamps i løbet af sommeren, hvor over 100 børn har fået mulighed for at stifte bekendtskab med gaming.

- Vi er en klub, der startede i januar 2020, så vi var lige kommet i gang med træningen, inden coronaen kom. Som nystartet klub gav pengene os mulighed for at købe udstyr til netværk og strøm og at give en godtgørelse til nogle hjælpere, fortæller Søren Weimann, der er formand for foreningen.

- Pengene har betydet, at vi fremover kan holde lignende arrangementer uden at skulle ud og leje udstyr. Dermed sparer vi nogle penge fremadrettet. Samtidig har vi fået vist flaget overfor nye potentielle gamere, og vist at vi kan stable arrangementer på benene på kort tid. Selvom vi ikke mangler medlemmer, vil vi meget gerne have andre med, for mange dyrker e-sport alligevel bare udenfor klubberne, forklarer formanden.

Fra kokkeskole til stomp

Men det er ikke kun inden for sport, der har været ekstra aktiviteter hen over sommeren. Børn og unge fra hele kommunen har kunnet tilmelde sig en lang række forskellige aktiviteter via hjemmesiden frederikssummer.dk. Blandt meget andet er der holdt workshop med scenekamp og stunts, design- og syværksted, kokkeskole, pool- og caramboleundervisning, fisketur på Øresund, forpremiere på den nye svømmehal i Frederikssund, undervisning i trommerytmer/stomp og kurser i make-up, for blot at nævne nogle få af de tilbud, der har været i løbet af sommeren.

På kokkeskolen kunne børnene prøve kræfter med deres talenter i et køkken. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.På kokkeskolen kunne børnene prøve kræfter med deres talenter i et køkken. 

- De ekstra penge til sommeraktiviteter har haft den betydning, at der er en masse børn i Frederikssund, som har fået nogle sjove oplevelser – herunder også nogle af de børn, som ellers ikke skulle så meget. Og så har fritidsklubberne lavet lukkede ture hvor særligt de udsatte børn er blevet inviteret med. Her har der blandt andet været aktiviteter som sejltur i speedbåd på Øresund, Gokart og tur til Lalandia, forklarer Carsten Lunn, der er distriktsklubleder for klubberne i Frederikssund Nord og Syd.

Stor udfordring

Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været en gigantisk opgave at stable så mange aktiviteter på benene på så kort tid. Det kan Carsten Lunn skrive under på:

- Midt i juni – ti dage før skolerne gik på sommerferie - fik vi besked om at kommunen havde fået 1,6 mio. kr., der skulle bruges til sommeraktiviteter for børn i kommunen. Det var et kæmpe tidspres og en stor udfordring. Oprindeligt var der lagt et program med sommeraktiviteter for 30.000 kr., og så kom der 1,6 mio. kr. oveni, fortæller han.

Nogle af midlerne er også blevet brugt til at arrangere ture til Sommerland Sjælland, Tivoli, Bakken og Bon Bon-Land, og alene på disse ture har over 600 børn været afsted.

Undervisning i stomp og rytmer var også en del af sommerens program for børn og unge. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Undervisning i stomp og rytmer var også en del af sommerens program for børn og unge. 

Over 4000 børn har fået oplevelser

I alt har 11 lokale foreninger søgt og fået penge til nye aktiviteter og tilbud, så der sammenlagt har været mere end 70 forskellige sommertilbud at vælge imellem. Foreløbig viser evalueringen, at der har været mere end 4200 deltagere til de mange aktiviteter og arrangementer.

Frederikssund Kommunes nye svømmehal lagde også vand til sjove sommeraktiviteter. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Frederikssund Kommunes nye svømmehal lagde også vand til sjove sommeraktiviteter. 

Opgaven med at stable aktiviteter og tilbud på benene hen over sommeren er blevet løst dels af den kommunale forvaltning i Børn og Skole samt Kultur og Fritid og af SFOer, klubber, Ungdomsskolen, Familieafdelingen og SSP. Derudover har uddannelsesinstitutionerne U-Nord, og Frederikssund Gymnasium samt bibliotekerne, Musikskolen, Willumsens Museum, Parkteatret samt 11 lokale foreninger og otte eksterne udbydere været med til at skabe de mange tilbud.

Og det er ikke kun børn og unge i Frederikssund, der har haft gavn af de mange tilbud, fastslår Paw Holze Nielsen, der er Børn og Skolechef i Frederikssund Kommune:

- Det store arbejde med sommeraktiviteter har givet anledning til et fornyet tværfagligt samarbejde mellem mange forskellige kommunale enheder og det lokale foreningsliv. Et samarbejde som vi håber at kunne udvikle mere på og drage nytte af også i fremtiden til gavn for både foreningerne, de unge og vores egen organisation, siger Paw Holze Nielsen.

Se flere billeder herunder.

På kokkeskolen kunne børnene prøve kræfter med deres talenter i et køkken. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.

Undervisning i stomp og rytmer var også en del af sommerens program for børn og unge. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.

På vandet var der tilbud om både kajakroning og paddleboard. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.

Frederikssund Kommunes nye svømmehal lagde også vand til sjove sommeraktiviteter. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.

Fotos: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.