Frederikssund Kommunes logo

Økonomiudvalgets møde den 19. juni 2024

Byrådssalen kl. 17.00

Referat

Fold alle punkter

118Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

119Beslutning om godkendelse af årsregnskabet for 2023 samt beretning fra revisionen

Resume

Kommunens revision (BDO) har afgivet beretning om årsregnskabet for 2023 (beretning nr. 24).

Den udførte revision har ikke givet anledning til bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Beretning om årsregnskabet for 2023 (beretning nr. 24) godkendes.
  2. Årsregnskabet for 2023 godkendes endeligt.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på sit møde den 24. april 2024 at oversende Frederikssund Kommunes årsregnskab for 2023 til revisionen. Revisionens beretning skal ifølge styrelsesloven afgives senest den 15. juni, hvorefter Økonomiudvalget og Byrådet inden udgangen af august måned skal godkende det endelige regnskab. Den lovpligtige revision omfatter både finansiel revision, juridisk-kritisk revision og løbende forvaltningsrevision.

Revisionen har den 24. maj 2024 afgivet beretning nr. 24 vedrørende årsregnskabet 2023. Det er revisionens opfattelse, at årsregnskabet i alle væsentlige henseender er udarbejdet i overensstemmelse med de relevante bekendtgørelser. Den udførte revision har ikke givet anledning til bemærkninger.

Plantemaer udvalgt i år er ”Gennemførelse af salg” under juridisk-kritisk revision og ”Budgetstyring af flerårige investeringsprojekter” under forvaltningsrevision. Udgangspunktet for revisionen er, hvorvidt kommunens salg af primært grunde/bygninger mv. har den nødvendige bevilling/hjemmel og gennemføres i overensstemmelse med relevante kriterier, og at systemer og processer i budgetstyringen af flerårige investeringsprojekter er hensigtsmæssige. I forhold til den juridisk-kritiske revision er det revisionens opfattelse, at der er en tilfredsstillende styring og overvågning ved gennemførelse af salg af ejendomme eller grunde, som sikrer, at gældende lovgivning og kommunens regelsæt på området følges. Revisionen vurderer endvidere, at der er tilrettelagt gode interne forretningsgange, som sikrer en overvågning af lovændringer med videre, med henblik på løbende tilretning/justering af salgspriser og salgsproces. Gennemgangen har ikke givet anledning til anbefalinger. Med baggrund i det undersøgte og revisionens stikprøvevise gennemgang er det endvidere overordnet konkluderet, at Frederikssund Kommune har en hensigtsmæssig organisering og styring af flerårige investeringsprojekter, herunder at budgetstyringen af anlægsprojekter sikrer en sparsommelig, produktiv og effektiv anvendelse af ressourcerne, og der er løbende opfølgning på dette.

Revisionsberetningen, revisionspåtegningen samt det endelige årsregnskab for 2023 er vedlagt som bilag.

Maj-Britt Aabrink og Tanja Husum fra BDO deltager på Økonomiudvalgsmødet under behandling af punktet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til sagen.

Bilag

120Beslutning om kommunal medfinansiering af AM-HUB på Campus i Frederikssund

Resume

Folketinget har i 2024 bevilget 2,6 millioner kroner som tilskud til oprettelsen af et ’AM-Lab’ (Additive Manufacturing) på Frederikssund Campus. Projektet har perspektiv til på sigt at udvikle Campusområdet til at blive et endnu stærkere uddannelsesmiljø med fokus på iværksætteri og øget samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Med denne sag anbefales det at bevilge anlægsmidler på 0,5 mio. kr. til medfinansiering af opstart af AM-LAB i 2024, herunder bygninger til faciliteten.

Indstilling

Administrationen indstiller overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  1. Der gives tillægsbevilling for bruttoanlægsudgifter på 0,5 mio. kr. til medfinansiering af oprettelse af et AM-LAB på Campus i Frederikssund, som samtidig frigives.
  2. Projektet fremadrettet forankres i Job, erhverv og kultur.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Folketinget har i 2024 bevilget 2,6 millioner kroner som tilskud til oprettelsen af et ’AM-Lab’ (Additive Manufacturing) på Frederikssund Campus. Projektet går ud på at indkøbe og installere en metalprinter med tilhørende udstyr. Additive Manufacturing er en innovativ produktionsmetode, der gør det muligt at fremstille en bred vifte af komplekse komponenter i høj kvalitet ved hjælp af en digital fil og lag-på-lag-teknikker. I praksis er det metalpulver, der gradvis bygger metalkomponenter op.

Metoden bruges primært til innovativ produktudvikling og effektiv produktion af færdige komponenter til anvendelse i forskellige brancher. Additive Manufacturing giver nye muligheder for at skabe komplekse dele, som ikke kan fremstilles vha. traditionelle produktionsmetoder. Metalprinteren kan med det samme bruges til at producere unikke dele fx til produktion. Det overordnede formål med AM-LAB er at kunne tilbyde efteruddannelse og grundforløb inden for smedefaget.

Projektet har perspektiv til på sigt at udvikle Campusområdet til at blive et endnu stærkere uddannelsesmiljø med fokus på iværksætteri og øget samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

For at projektet kan realiseres og udvikles, er der to forhold der skal prioriteres:

1) Der skal etableres en bygning på Campus, der kan huse AM-LAB

2) Der skal tiltrækkes yderligere finansiering

Med denne sag anbefales det at bevilge anlægsmidler på 0,5 mio. kr. til medfinansiering af opstart af AM-LAB. Konkret skal midlerne anvendes til at få opført og indrettet fysiske lokaler til AM-LAB. AM-lab etableres fysisk i nyt containerbaseret byggeri mellem U/Nord og Frederikssund Gymnasium – centralt på campusområdet og tæt på Makerværket. AM-LAB kommer ikke til at ligge på kommunalt areal.

Opbygning af et AM-LAB vil have en etableringsfase på langt mere end ét år. Hvis Frederikssund Kommune ønsker at understøtte initiativet fx i en 3-årig periode, vil det skulle bringes ind i budgetforhandlingerne for 2025-28. Dette gælder også for de involverede nabokommuner Halsnæs og Egedal Kommuner.

I forhold til tiltrækning af yderligere finansiering, vidensoptimering og partnerskaber er der et tæt samarbejde med AM-HUB, der er en erhvervsdrivende fond med formål om at fremme Additive Manufacturing i Danmark, og som er involveret i et lignende AM-LAB VEST i Herning. Parterne bag AM-LAB samarbejder med AM-HUB på en større fondsansøgning mhp gearing af engangsbevillingen fra Finansloven. Dette er en organisering, som findes omkring det tilsvarende AM-LAB, der allerede findes på campusområdet i Herning og som dækker Vestdanmark.

AM-LAB ØST forventes at kunne være etableret i slutningen af 2024.

Organisering

Der arbejdes med at etablere en form for selskabskonstruktion. Projektet er primært drevet af erhvervslivet og uddannelsesområdet. De bidragende kommuners rolle er at støtte opstarten og bidrage med politisk opbakning.

Tilskud til etableringsstøtte af AM-LAB på 0.5 mio. kr. forventes bevilget til Frederikssund Erhverv, der er en af initiativtagerne bag AM-LAB i Frederikssund.

AM-LAB på Campus Frederikssund

Frederikssund Kommune har historisk haft en højere andel af unge, der søger ind på erhvervsuddannelser end det øvrige hovedstadsområde. Frederikssund har en virksomhedssammensætning med store moderne produktionsvirksomheder. Et AM-LAB vil være med til at sætte Frederikssund og omegn på kortet som en region, hvor virksomheder og uddannelsesinstitutioner samarbejder om design, produktion og uddannelse.

Perspektivet i at tilføre nye erhvervsuddannelser til Frederikssund og at understøtte og bidrage til at sikre kvalificeret arbejdskraft inden for metal-industri til Hovedstadsområdet og Frederikssund, Egedal og Halsnæs Kommuner i særdeleshed gennem efteruddannelsesaktiviteter er unikt.

Arbejdet med AM-LAB understøtter følgende 3 temaer i Erhvervs- og Vækstpolitikken:

  • Kvalificeret arbejdskraft
  • Uddannelse og vindebroer og
  • Tværgående samarbejder

Det understøtter også Planstrategi 2023, hvor der er opstillet mål om at fremme samarbejde og partnerskaber med erhvervslivet for at sikre alsidige og attraktive uddannelser og arbejdspladser. Der er ligeledes opstillet mål om at få udviklet bymiljøet omkring ungdomsuddannelserne og sikre plads til fællesskaber – sammen med de unge, Campusrådet og byens kultur- og byaktører. Etablering af et AM-LAB på Campus Frederikssund vil kunne styrke begge mål.

Inddragelse

Der er ikke gennemført inddragelse af borgere. Der har været afholdt en konference for relevante samarbejdspartnere og erhvervsliv.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at tillægsbevillingen i 2024 for bruttoanlægsudgifter på 0,5 mio.kr. kr. finansieres ved kommende budgetopfølgning pr. 30/6-2024 med henblik på at sikre anlægsrammeoverholdelse i 2024.

121Beslutning om stiftelse af Vingeforeningen

Resume

I forlængelse af Økonomiudvalgets drøftelse af Vingeforeningens formål og principper på mødet den 15. november 2023 (sag nr. 257), skal Byrådet med denne sag godkende de tilrettede vedtægter for Vinge foreningen, så foreningen kan stiftes og danne basis for de fællesskabsskabende initiativer i Vinge.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler at:

  1. Godkende sagens vedlagte vedtægter for Vingeforeningen.
  2. Godkende, at administrationen indkalder til stiftende generalforsamling i Vingeforeningen.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Der er kommet gang i udviklingen af Vinge by, hvor flere boliger nu tages i brug. En bærende del af visionen for Vinge er at skabe en by, hvor fællesskaber trives, hvorfor det anbefales at igangsætte arbejdet med at stifte Vinge foreningen, som skal være den bærende kraft for det fællesskabende byliv.

Formålet med Vinge foreningen er at skabe det organisatoriske grundlag for udvikling af et stærkt fællesskab gennem fælles interesser, rettigheder og forpligtigelser, hvor medlemmerne selv præger indholdet. De fælleskabsskabende aktiviteter vil fortrinsvist være centreret i og omkring Det Grønne Hjerte. Der vil løbende blive indgået grundlejekontrakter og lejekontrakter samt drift/plejeplaner for de kommunale arealer og bygninger, foreningen ønsker at aktivere.

Økonomiudvalget behandlede på mødet den 29. april 2019 (sag nr. 118) Vinge foreningens formål og de oprindelige vedtægter. Beslutningen derfra er efterfølgende indarbejdet i udbud af kommunale arealer. I forlængelse heraf foreslår administrationen at igangsætte arbejdet med at aktivere Vingeforeningen.

Der har tidligere været flere politiske drøftelser omkring foreningens formål, organisering og vedtægternes ordlyd, senest på Økonomiudvalgets møde den 15. november 2023.

Vingeforeningens formål og virke

En særlig ambition for udviklingen af Vinge er at skabe en levende by, hvor fællesskabet trives. Nu begynder indflytningen af flere indbyggere at tage fart, hvorfor det anbefales, at foreningens stiftes og igangsættes. Foreningens primære formål er at skabe fællesskaber, og derfor er vedtægterne (som er udarbejdet i 2018/19) genbesøgt og præciseret, så formålet tydeligt fremgår for foreningens arbejde. Der er udtaget en række bestemmelser omkring fremtidig drift af parkeringsløsninger og øvrige større driftsposter, da det vurderes uhensigtsmæssigt for foreningens primære formål. Til sagen er vedlagt de endelige tilpassede vedtægter for Vinge foreningen.

Alle kommunale arealer i Vinge er nu omfattet af en deklaration med forpligtelse om medlemskab af Vinge foreningen. I alle kommunale udbud er dette også formuleret som et konkret udbudsvilkår. Den fremadrettede proces skal sikre, at foreningen etableres.

Der etableres to niveauer af foreninger i Vinge, Vingeforeningen og underliggende grundejerforeninger.

Hovedtanken med Vingeforeningen er at skabe et organisatorisk og økonomisk grundlag for, at borgere i byen kan:

  • varetage fælles interesser
  • etablere rammer for aktiviteter
  • sikre rekreative værdier
  • styrke fællesskaber i byen.

Foreningens virke og organisering

Vinge foreningen er en overligger til de lokale grundejerforeninger og skal fungere som en byforening, der opererer for hele byens interesser og byliv. Der arbejdes med en successiv udvikling af foreningen i takt med, at borgere flytter ind i byen. Det første år forventes en stor grad af foreningens organisering at blive etableret og skal skabe fodfæste i byudviklingen. I den fase vil foreningens medlemmer primært være de professionelle boligudviklere og en repræsentant fra Frederikssund Kommune (som indgår i foreningens arbejde de indledende år). De nuværende boligudviklere bakker aktivt op om etableringen af foreningen, da foreningens aktiviteter også har en kommerciel værdi for byudviklingen og bosætningspotentialet. De følgende år udskiftes medlemmerne i takt med, at boligudviklere færdiggør byggerier, og borgere fra byen indtræder som aktive medlemmer qua deres grundejerforeninger. Til sagen er der vedlagt bilag, som angiver tidslinjen for foreningens udvikling.

På den stiftende generalforsamling vil foreningens organisering og forretningsorden blive vedtaget. Til sagen er der vedlagt bilag med diagram for foreningens opbygning og kobling til øvrige kommende undergrupper.

Inddragelse

Der vil være en høj grad af inddragelse, da foreningens formål er at aktivere borgerne i Vinge og sammen skabe fællesskaber og fællesskabende initiativer.

Økonomi

Denne sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

122Beslutning om suppleanter til Folkeoplysningsudvalget

Resume

Medlemmer og suppleanter i Folkeoplysningsudvalget udpeges af Byrådet på baggrund af indstillinger fra det pågældende interesseområde. Suppleanterne inden for idrætsklubberne og -foreningerne har meddelt administrationen, at de ønsker at udtræde, og Frederikssund Idrætsråd har derfor udpeget 2 nye suppleanter.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende, at Søren Højlyng og Lis Lunn udtræder som suppleanter i Folkeoplysningsudvalget.
  2. Christian Hangel godkendes som 1. suppleant for idrætsområdet i Folkeoplysningsudvalget.
  3. Martin Roed Leere godkendes som 2. suppleant for idrætsområdet i Folkeoplysningsudvalget.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Medlemmer og suppleanter i Folkeoplysningsudvalget udpeges af Byrådet på baggrund af indstillinger fra det pågældende interesseområde. Jf. Styrelsesvedtægt for Frederikssund Kommunes Folkeoplysningsudvalg udpeges medlemmer og suppleanter for idrætsklubber og -foreninger af Frederikssund Idrætsråd på baggrund af en demokratisk proces.

1. suppleant Søren Højlyng og 2. suppleant Lis Lunn er ikke længere aktive i Frederikssund Idrætsråd, og ønsker derfor at udtræde som suppleanter i Folkeoplysningsudvalget. Administrationen har modtaget besked om deres ønske om at udtræde.

Frederikssund Idrætsråd har afholdt valg af nye suppleanter for idrætsforeninger- og klubber, og har udpeget Christian Hangel som 1. suppleant og Martin Roed Leere som 2. suppleant, som de ønsker at indstille overfor Byrådet.

Jf. ligestillingslovens §10 stk. 1 skal der indstilles både en mand og en kvinde. Bestemmelsen kan fraviges, hvis der forligger særlige grunde. De to udpegede kandidater til suppleantposterne var de eneste, der ønskede at stille op, hvorfor Frederikssund Idrætsråd indstiller to mænd.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssig betydning.

123Beslutning om valg af finansieringsmodel til skole i Vinge

Resume

I budgetaftale for 2024 er administrationen bedt om at undersøge alternative finansieringsformer, som f.eks. et offentligt privat partnerskab (OPP), for opførelse af ny skole i Vinge. Udvalget skal nu beslutte, om administrationen skal arbejde videre med en OPP-model for etablering af en skole i Vinge med henblik på at skabe et endeligt beslutningsgrundlag for, om en ny skole i Vinge skal opføres via en OPP-model.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det besluttes, om administrationen skal arbejde videre med en OPP-model for etablering af en skole i Vinge.
  2. Såfremt indstillingspunkt 1 godkendes, indstilles det, at de afsatte midler på 1 mio. kr. til forarbejdet frigives.

Beslutning

Sagen blev udsat til augustmødet.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I Frederikssund Kommunes budgetaftale for 2024 (vedtaget i Byrådet 11. oktober 2023) er der aftalt følgende:

"Vi står over for at skulle etablere en folkeskole for de mange nye og kommende tilflyttere i Vinge. Det er en stor økonomisk opgave. Vi vil derfor undersøge alternative finansieringsformer, hvor vi som kommune enten indgår i et lejemål, indgår i et offentligt/privat partnerskab (OPP) eller en anden model. Det er vores forventning, at vi inden sommeren 2024 kan træffe en beslutning om finansiering mv."

OPP-modeller

Ved temamøde om Budget 2024-2027 den 23. august 2023 blev der drøftet finansiering af nye velfærdsbyggerier, heriblandt opførelse af ny skole, hvor OPP-modellen blev præsenteret. I et OPP-projekt etablerer, driver og vedligeholder en privat leverandør et anlæg for en offentlig myndighed. Sammenkoblingen af anlæg og drift giver mulighed for totaløkonomiske fordele. I et OPP sætter den offentlige ordregiver rammen for projektet, mens den private leverandør herefter varetager både den overordnede styring af projektets fremdrift og de enkelte detailbeslutninger, der skal træffes i forbindelse med såvel anlæg som drift. OPP kan således give et totaløkonomisk effektivt resultat, men det kræver, at den offentlige myndighed afgiver en vis del af den styring med projektet, som kommunen traditionelt har.

Valg af finansiering

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opererer med to forskellige scenarier af OPP, der overordnet ligner hinanden, men adskiller sig ved deres finansieringsform og exitmodel:

  1. OPP med privat finansiering og mulighed for/pligt til offentligt ejerskab ved kontraktens udløb
  2. OPP med privat finansiering og privat ejerskab ved kontraktens udløb

Model 1 og 2 er ikke omfattet af anlægsloftet, men har krav om kommunal deponering samt lejeudgifter (serviceramme). Deponeringen udgør et beløb svarende til de private midler, der investeres i anlægget. Formålet med deponeringsreglerne er at sidestille OPP-projekter med andre anlægsprojekter. Ved valg af privat finansiering som ovennævnte model 1 og 2 vil der således være et indkalkuleret dækningsbidrag og fortjeneste til den private leverandør, som lægges ind i de totaløkonomiske beregninger.

Indhold og afgrænsning i projektet

I opstartsfasen af et OPP-projekt er det afgørende, at den offentlige ordregiver nøje overvejer, hvilke ydelser der skal inkluderes i projektet. Det er vigtigt, at de valgte ydelser skaber en passende ramme om den offentlige ordregivers kerneydelse som f.eks. skoledrift. Et OPP-projekt kan omfatte forskellige elementer afhængigt af projektets natur, herunder også facility management-området, såsom rengøring, kantinedrift, receptionstjenester, sikkerheds- og vagtfunktioner, vedligeholdelse af udendørsarealer, men også en privat erhvervsdel såsom liberalt erhverv, privat kontorfunktioner eller lignende. Dette valg påvirker flere forhold, herunder hvilke tilbudsgivere der viser interesse for at byde på projektet, projektets økonomi og udformningen af kontrakten.

Derudover er det nødvendigt at overveje, om yderligere kommunale funktioner og private erhvervsfunktioner vil bidrage til en totaløkonomisk fordel. Dette kan omfatte vurdering af, om eksisterende kommunale bygninger kan integreres i projektet for at forbedre den økonomiske bæredygtighed. Ved at inkludere sådanne ydelser kan man opnå bedre løsninger og øge projektets tiltrækningskraft for private leverandører. En konkret vurdering af disse aspekter er afgørende for at sikre, at OPP-projektet skaber størst mulig værdi.

Projektorganisering

Projektet forankres under Center for Ejendomme og IT med deltagelse fra kommunens øvrige centre. Der nedsættes en administrativ styregruppe med direktør Kristian Nabe-Nielsen som formand, en projektgruppe med underliggende faggrupper samt en politisk følgegruppe bestående af formandskabet samt borgmesteren.

Erfaringer

I Langeland Kommune blev der i 2008 indgået en OPP-aftale vedrørende opførelsen af en ny skole på 14.500 m2 med plads til 1.000 elever, og dermed en af Danmarks største skoler. Projektet havde en anlægsværdi på 200 mio. kr. Den årlige lejeudgift (serviceramme) fra Langeland Kommune er på 23 mio. kr. Skolen stod færdig i 2010. Når aftalen på 30 år udløber, er det aftalt, at Langeland Kommune køber skolen for 50 % af anlægssummen plus en i kontrakten nærmere fastsat tilbagekøbssum for grunden.

Som et andet eksempel indgik Forsvarsministeriet i 2023 en offentlig-privat partnerskabsaftale (OPP-aftale) mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og et projektselskab ejet af Pension Danmark med forventet ibrugtagningstidspunkt er 1. juli 2027, for et nyt samlet domicil på Svanemøllens Kaserne. Opgjort over den samlede aftaleperiode på 30 år har OPP-aftalen en forventet nutidsværdi på 2.963 mio. kr. Forsvarsministeriets årlige vederlag til OPP-leverandøren i den 30-årige kontraktperiode anslås til 192 mio. kr. Ved kontraktperiodens ophør overdrages domicilet til FE til en forventet pris på 214 mio. kr.

Rigsrevisionen har den 3. juni 2021 afgivet beretning til Folketinget omkring Transportministeriets og regionernes beslutningsgrundlag ved valg af offentlig-private partnerskaber (OPP). I denne beretning finder statsrevisorerne det problematisk, at samspillet mellem anlægsrammen, deponeringsreglerne og reglerne om OPP tilskynder regionerne til at vælge OPP-projektformen, selv om den måtte være dyrere. Rigsrevisionens konklusion er; Analysen viser, at de forøgede finansieringsomkostninger ved OPP-projekter under bestemte forudsætninger kan være lige så store som projektets samlede anlægsomkostning. Dette medfører, at hvis anlægsomkostningen i et OPP-projekt er 100 mio. kr., så vil der være en tilsvarende finansieringsomkostning på yderligere 100 mio. kr., som bør opvejes af andre fordele ved OPP-projektformen. Flere regioner har i deres besvarelser lagt vægt på, at projekterne er vurderet inden for de rammebetingelser, som regionen havde. Anlægsloft og den daværende deponeringsfritagelse ved OPP-projekter var dengang en del af regionernes rammebetingelser. Regionerne havde derfor ikke fokus på, om OPP-projektformen i sig selv er økonomisk fordelagtig i forhold til andre projektformer, da det ikke har været en realistisk mulighed at gennemføre projekterne som fx totalentreprise.

Ulemper ved valg af OPP-model

  • Belastning af serviceramme på grund af lejeudgifter og træk på likviditeten på grund af krav om deponering
  • OPP-leverandøren skal have forrentet sin investering, hvilket pålægges lejen. Ved inddragelse af private kommercielle parter vil denne forrentning deles på flere aktører
  • OPP-leverandørens budget til bygningsvedligeholdelse vil typisk ligge højere, end hvis kommunen selv ejer bygningen
  • Krav om stor tydelighed om ønsker og behov i udbudsfasen. Mulighed for indflydelse efter udbuddet er gennemført, er begrænset
  • Afgivelsen af styring er central for at give OPP-leverandøren tilstrækkelige frihedsgrader til at gennemføre totaløkonomiske optimeringer. Derfor stilles der store krav til kommunen i udbudsfasen, da kravspecifikationen stiller krav til OPP-leverandørens levering, resultat og funktioner i projektet
  • Typisk større udbudsomkostninger end traditionelt organiserede bygge- og anlægsprojekter, da arbejdet med kravspecifikationen er mere omfattende, end ved et totalentrepriseudbud.
  • Kommunen har begrænset fleksibilitet i drifts- og vedligeholdelsesfasen, da ændringer skal prissættes særskilt og individuelt. Eventuelle ændringer i kontraktperioden skal derfor forhandles og vil ofte gøre OPP-modellen mindre totaløkonomisk fordelagtig
  • Kommunen er bundet af langsigtede økonomiske forpligtelser
  • Der kan være udfordringer med at sikre, at den private partner opretholder den nødvendige kvalitet og standard i byggeri og vedligeholdelse, hvilket understreger betydningen af kravspecifikationen i udbudsfasen
  • Omkostninger ved privat finansiering.

Fordele ved valg af OPP-model

  • Ingen belastning af anlægsrammen
  • Kommunens deponering forrentes i lejeperioden
  • Ingen løbende driftsudgifter, da disse er dækket i lejen
  • Efter lejeperiodens udløb købes en velvedligeholdt bygning
  • Bygge- og finansieringsrisici overføres til OPP-leverandør
  • Drift- og vedligeholdelsesrisici overføres til OPP-leverandør
  • Større sikkerhed for overholdelse af budget og tidsplan
  • Kan have totaløkonomiske fordele i forhold til traditionelt organiserede bygge- og anlægsprojekter
  • Kvalitet og innovative løsninger.

Kilde til fordele og ulemper for OPP:

Elevprognose for Frederikssund Kommune

Skole, Klub og SFO behandlede på møde 12. juni 2024 særskilt sag om orientering om elevprognose 2024. Konklusionen for Vinge er, at ved prognosens udløb i år 2041/2042 forventes der at være i alt 551 elever i Vinge, fordelt på 356 elever i folkeskoler i Frederikssund, 139 elever i privat og efterskoler, og 55 elever i andre skoler. Prognosen for udviklingen i elevtallet på de almene folkeskoler er baseret på de nuværende skoledistriktsgrænser samt de nuværende tendenser i søgning til skolerne.

Inddragelse

Der har ikke været inddraget eksterne parter ved beskrivelse af proces for OPP samt indstilling af beslutning for finansieringsmodel for OPP-projekt.

Økonomi

Såfremt det vælges at følge indstillingspunkt 1, kan de ansøgte anlægsmidler på 1 mio. kr. til forarbejdet frigives indenfor det allerede afsatte rådighedsbeløb i 2024. Derudover har denne sag har ingen umiddelbare bevillingsmæssige konsekvenser. Det skal dog bemærkes, at der ikke er afsat de nødvendige bevillinger til gennemførelse og efterfølgende drift af et kommende skolebyggeri, som afhængig af den endelige finansieringsform, kan omfatte: Deponeringsforpligtigelse eller anlægsbevilling, årlig leasingydelse (leje), almindelig skoledrift m.v. Derfor forudsættes det, at disse bevillingsmæssige konsekvenser vil blive behandlet i en særskilt sag.

124Beslutning om godkendelse af kommissorium for §17 stk. 4 for Skuldelev

Resume

Byrådet besluttede 29. maj 2024 at nedsætte et §17 stk. 4 udvalg ’ Skuldelev – Sammen om udvikling gennem fællesskab’. Formålet er at gøre Skuldelev robust over for det ydre pres for afvikling, der er på de mindre bysamfund, så landsbyen også fremadrettet er bæredygtig økonomisk, socialt og miljømæssigt. Med denne sag skal Økonomiudvalg og Byråd beslutte et kommissorium for arbejdet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Udkast til kommissorium for §17 stk. 4 udvalget ”Projektudvalget Skuldelev – sammen om udviklingen gennem fællesskab” godkendes med henblik på, at udvalget starter op i september 2024.

Beslutning

Indstillingen med den bemærkning, at der gives en delafrapportering til Byrådet midtvejs, blev sat til afstemning:

For: Tina Tving Stauning (A), Anna Poulsen (F), Søren Weimann (B), Anne Sofie Uhrskov (V), Morten Skovgaard (V), Inge Messerschmidt (O) og Kirsten Weiland (N).

Imod: Michael Tøgersen (I).

Undlod: Niels Martin Viuff (C).

Indstillingen med bemærkning blev anbefalet.

Mindretalsudtalelse fra LA: Michael Tøgersen (I) kan ikke anbefale indstillingen, idet LA synes, at det er et forkert/utidsvarende tema, der er valgt.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Et § 17 stk. 4 udvalg er et midlertidigt udvalg, der arbejder inden for rammerne af en politisk vedtaget opgavebeskrivelse i form af et kommissorium. Udvalgets arbejde har karakter af at være rådgivende eller forberedende. Udvalget har ingen egentlig beslutningskompetence, men skal ses som et supplement til de stående udvalg og Byrådets arbejde. Et § 17, stk. 4 udvalg refererer til et af de stående udvalg eller Økonomiudvalget.

Efter at udvalget har afleveret deres arbejdet til Byrådet, nedlægges udvalget. I henhold til konstitueringsaftalen er det aftalt, at det enkelte § 17, stk. 4 udvalg max. kan arbejde i op til 1 1/2 år alt afhængig af den konkrete opgave.

På baggrund af Byrådets drøftelser og beslutninger på deres møde 29. maj 2024 har administrationen udarbejdet et forslag til kommissorium for ”Projektudvalget Skuldelev – sammen om udviklingen gennem fællesskab”.

Formål med udvalget

Projektudvalgets formål er gennem involverende proces at understøtte det gode liv i Skuldelev. Udvalget skal arbejde med forslag til, hvordan fællesskaber og fysiske tiltag i landsbyen kan bidrage til byliv, landsbysammenhold og skabe rammerne for de aktiviteter, der er med til at gøre Skuldelev til et fortsat godt sted at leve – både på den korte og den lidt længere bane.

Formålet er, at Skuldelev fastholder og viderevikler sin position som et attraktivt lokalsamfund, som er bæredygtig økonomisk, socialt og miljømæssigt. Og at fællesskabet i og omkring Skuldelev i løbet af forløbet med projektudvalget er blevet endnu stærkere i forhold til at afholde begivenheder og stå samme om Skuldelev.

Opgave for udvalget

Projektudvalgets arbejde skal resultere i et idékatalog med forslag til, hvad såvel Skuldelevs aktører selv kan bidrage med, og hvor der er behov for en indsats fra kommunen eller andre. Arbejdet kan indeholde anbefalinger til konkrete tiltag på kort og længere sigt.

Sammensætning af udvalget

I kommissoriet (se bilag 1) er der stillet forslag om en sammensætning af projektudvalget. Når kommissoriet er godkendt, vil udvalget blive nedsat med navngivne personer. Første møde forventes afholdt i september 2024. Byrådet har allerede besluttet, at Jesper Wittenburg (A) skal være formand for udvalget.

Projektudvalgets arbejde

Arbejdet i projektudvalget har karakter af workshops og arbejdende grupper i lokalområdet, hvor administrationen har en understøttende og faciliterende opgave i forhold til det arbejde, der allerede sker og måtte blive sat i gang i byen.

Arbejdet skal tage udgangspunkt i de temaer, som aktørerne i Skuldelev finder relevant. Dette afklares i starten af forløbet med Projektudvalget og med mulighed for input fra alle byens aktører. Det betyder også, at der kan nedsættes undergrupper, der arbejder med forskellige temaer.

Det er vigtigt, at Projektudvalgets arbejde har en eksempelværdi og kan anvendes som inspiration for udvikling af kommunens øvrige lokalsamfund. For at udvikle og afprøve metoder til landsbyudvikling lægges der op til, at der kan inddrages eksperter inden for landbyudvikling, borgerinddragelse mv. der kan støtte landsbyen i at få en endnu stærkere organisering og fællesskab.

Inddragelse

I kommissoriet er der forslag til, hvilke interessenter (borgere, repræsentanter fra foreninger, erhvervsliv, institutioner, politikere, administration m.fl.), der skal indgå i udvalget og bidrage til udvalget arbejde.

Økonomi

Udgiften til vederlæggelse af udvalgsformanden er indeholdt i Budget 2024-2027 under politikområdet til "Politisk organisation". Idet merudgiften til aktiviteter (i alt anslået 50.000 kr.) forventeligt også kan finansieres indenfor politikområdet "Politisk organisation" i 2024 og 2025, har sagen ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

125Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Salg af Smedetoften

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Salg af Smedetoften. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,160 mio. kr. for bruttoanlægsudgifterne og en merindtægt på 0,019 mio. kr. for bruttoanlægsindtægterne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Salg af Smedetoften.

Der er i perioden 2018 til 2019 afsat anlægsbevillinger for bruttoanlægsudgifter på 1,200 mio. kr. og bruttoanlægsindtægter på 11,895 mio. kr. til Salg af Smedetoften.

Der er anvendt bruttoanlægsudgifter for 1,360 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,160 mio. kr., svarende til 113,4 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter1,2001,3600,160

Der er modtaget bruttoanlægsindtægter for 11,914 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en merindtægt på 0,019 mio.kr., svarende til 100,2 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-11,895-11,914-0,019

Frederikssund Kommune ønskede at sælge et delareal af ejendommen på Smedetoften, hvor Vej og Park er beliggende. Arealet blev solgt til NIMA A/S for 11,914 mio. kr. med overtagelse den 1. marts 2020 til brug for erhvervsmæssig udlejning til kontor/lager. Der er anvendt 1,360 mio. kr. til omkostninger i forbindelse med salget.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

126Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Salg af Morbærvænget 18

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Salg af Morbærvænget 18. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,06 mio. kr. for bruttoanlægsudgifterne og en mindreindtægt på 0,08 mio. kr. for bruttoanlægsindtægterne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Salg af Morbærvænget 18.

Der er i perioden 2020 til 2021 afsat anlægsbevillinger for bruttoanlægsudgifter på 0,22 mio. kr. og bruttoanlægsindtægter på 3,20 mio. kr. til Salg af Morbærvænget 18.

Der er anvendt bruttoanlægsudgifter for 0,16 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,06 mio. kr., svarende til 73,7 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter0,220,16-0,06

Der er modtaget bruttoanlægsindtægter for 3,12 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en mindreindtægt på 0,08 mio.kr., svarende til 97,5 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-3,20-3,120,08

Frederikssund Kommune ønskede at muliggøre opførelse af enfamiliehuse på et areal, der tidligere har været benyttet til offentlige formål (børnehave). Arealet ligger i udkanten af Store Rørbæk og grænser mod nord op til åbne marker. Kommunen udstykkede arealet til mindre byggegrunde og klargjorde til salg. Arealet blev solgt i offentligt udbud til Morbærvænget K/S for 3,12 mio. kr. med overtagelse den 10. februar 2022. Der er anvendt 0,16 mio. kr. til omkostninger i forbindelse med salget.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

127Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Salg af AC Hansensvej 12A og B

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Salg af AC Hansensvej 12A og B. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,33 mio. kr. for bruttoanlægsudgifterne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Salg af AC Hansensvej 12A og B.

Der er i 2022 afsat anlægsbevilling for bruttoanlægsindtægter på 16,70 mio. kr. til forventede salgsindtægter for AC Hansensvej 12A og B.

Der er anvendt bruttoanlægsudgifter for 0,33 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,33 mio. kr. Det totale merforbrug skyldes en teknikalitet i form af manglende frigivelse, men dette medfører ikke en overskridelse af den politisk fastsatte budgetramme, idet udgiften på 0,33 mio. kr. var budgetlagt i 2022.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter00,330,33

Der er modtaget bruttoanlægsindtægter for 16,70 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en indtægt, svarende til 100,0 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-16,70-16,700

Frederikssund Kommune har politisk besluttet, at der er mulighed for, at der kan opføres boligbebyggelse på AC Hansensvej 12 A og B. Kommunen udbød ejendommen, som rummer den kommunale fritidsordning KlubMix, til salg. Ejendommen blev solgt til APH ApS for 16,70 mio. kr. med overtagelse den 1. maj 2022. De tilhørende omkostninger ved salg af ejendommen beløb sig til 0,33 mio. kr.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

128Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud og salg af 3 storparceller - område I + C

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud og salg af 3 storparceller - område I + C. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mer-/mindreforbrug på 0,0 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud af 3 storparceller - område I + C.

Byrådet har den 15. december 2021 givet en anlægsbevilling på -12,523 mio. kr., til modtagelse af salgindtægten fra salg af 3 storparceller i Vinge - område I + C.

Der er modtaget en salgsindtægt på -12,523 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mer-/mindreforbrug på 0,0 mio. kr., svarende til 0 %, af anlægsbevillingen. Det skal bemærkes at Byrådet i forbindelse med regnskab 2022, har godkendt anlægsregnskab for de udgifter, som er afholdt i forbindelse med salget, svarende til 0,496 mio. kr.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Anlægsindtægter-12,523-12,5230,0

Anlægsprojektet omhandler salgsindtægten fra salg af 3 storparceller til Innovater, som har resulteret i følgende salgsindtægter svarende til den aftalte salgssum:

Område I/C matr. 34, Vinge - købesum 5,513 mio. kr. ekskl. moms - Optionsaftale godkendt af Byrådet 24/2 2021 pkt. 55

Område I/C - 3L matr. 5U - Købesum 3,280 mio. kr. ekskl. moms - optionsaftale godkendt af Byrådet 26/5 pkt. 137

Område I/C - 3D matr. 36 - købesum 3,730 mio. kr. ekskl. moms - optionsaftale godkendt af Byrådet 26/5 pkt. 137

De solgte arealer fremgår af vedlagte kortbilag.

Det kan bemærkes at køberen som en del af salgsaftalen, har forpligtiget sig til at deltage i finansieringen af et P hus, som er besluttet opført i Vinge C.

Købers finansiering omfatter 99 p-pladser a' 0,130 mio. kr., svarende til 12,870 mio. kr. ekskl. moms.

Idet parkeringshuset forudsættes opført af et parkeringslaug, vil dette beløb ikke tilgå kommunekassen, men i stedet skulle indbetales til det nyetablerede parkeringslaug.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

129Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud og salg af storparceller - område A+B

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud og salg af storparceller - område A+B. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,208 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Udbud af storparceller A+B.

Byrådet har den 29.01.2020 givet en anlægsbevilling på 0,910 mio. kr. til nødvendige salgsomkostninger, 24.02.2021 en anlægsbevilling til en salgsindtægt på -12,649 mio. kr., og den 30.08.2023 en anlægsbevilling på 11,764 mio. kr. til brug for tilbagekøb af et tidligere solgt areal, idet køber ikke havde opfyldt sin byggepligt.

Der er anvendt 12,885 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,211 mio. kr., svarende til 1,7 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter12,67412,8850,211

Der er modtaget en salgsindtægt og optionsbetalinger for samlet 13,093 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en merindtægt på 0,444 mio. kr., svarende til 3,5 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-12,649-13,093-0,444

Anlægsregnskabet omfatter udbud og salg af arealerne A+B i Vinge.

Vedlagte kortbilag viser de pågældende arealer.

Der blev gennemført et salg af arealerne A, B1 og B2 til Fabulas, for samlet 12,649 mio. kr. excl. moms. Køber overholdt imidlertid ikke de aftalte forudsætninger omkring byggepligt, hvorfor kommunen valgte at udøve sin tilbagekøbsret i overensstemmelse med den tinglyste deklaration i salgsaftalen. Det solgte areal blev derfor tilbagekøbt af Kommunen i efteråret 2023 til den oprindelige salgspris fratrukket 7%.

Der blev endvidere indgået en optionsaftale med Bærebo for arealet B3, hvor der blev betalt en månedlig optionsbetaling på 0,040 mio. kr. excl. moms. Bærebo valgte imidlertid at frafalde deres købsoption efter 6 måneder.

Det forventes, at de 3 arealer snarest vil blive genudbudt, hvilket vil blive håndteret i en ny anlægssag.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

130Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud og salg af erhvervsgrund til FOSS A/S

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud og salg af erhvervsgrund til FOSS A/S. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,100 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Udbud og salg af grund til FOSS A/S.

Byrådet har den 02.06.2022 afsat en indtægtsbevilling på -61,892 mio. kr., som med baggrund i Byrådsbeslutning den 22.11.23, blev nedskrevet med 3,374 mio. kr.

Der er afholdt udgifter for 0,096 mio. kr., men ikke afsat en egentlig bevilling til afholdelse af disse, hvorfor projektet er afsluttes med et merforbrug på 0,096 mio. kr.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter0,00,0960,096

Der er modtaget en salgsindtægt på 58,515 mio. kr., men kun modtaget en salgsindtægt på -58,515 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en mindreindtægt på 0,003 mio. kr.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-58,518-58,5150,003

Anlægsprojektet omhandler salg af matrikel nr. 20a, som er et areal på 153.545 m2 beliggende i Industriområde Vinge Nord, Oppe Sundby By. Salget er sket til Foss A/S for en pris på 61,418 mio. kr. excl. moms. Købesummen er dog reguleret med minus 2,903 mio. kr. svarende til det aftalte afslag, som følge af købers betaling for arkæologiske udgravninger, hvorefter salgsindtægten kan opgøres til 58,515 mio. kr. excl. moms.

Vedlagte kortbilag viser det solgte areal.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

131Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud og salg af Siliciumvej 3

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud og salg af Siliciumvej 3. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,069 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt 200000161/178.

Der blev på Byrådets møde den 2. juni 2022 afsat en anlægsbevilling på 0,200 mio. kr., samt på møde den 30. november 2022 anlægsbevilling på kr. -3,346 mio. kr., svarende til en forventet nettosalgsindtægt fra Silicumvej 3 Vinge på -3,146 mio. kr.

Der er anvendt bruttoanlægsudgifter for 0,131 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,069 mio. kr., svarende til 34,6 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Bruttoanlægsudgifter0,2000,131-0,069

Der er modtaget bruttoanlægsindtægter for -3,346 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en indtægt, svarende til 100,0 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Bruttoanlægsindtægter-3,346-3,3460,0

Projektet omfatter Topsil Globalwafers A/S køb af Siliciumvej 3, 3600 Frederikssund, som er beliggende i Industriområde NORD Vinge. Det solgte areal udgør 8.922 kvm, og grunden påtænkes anvendt til udvidelse af den eksisterende produktion hos Topsil.

Vedlagte kortbilag viser det solgte areal.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

132Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud og salg af Mekongvej

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud og salg af Mekongvej. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,043 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Udbud af Mekongvej.

Byrådet har den 30.11.2022, 01.02.2023 samt 21.06.2023 afgivet en samlet anlægsbevilling på 0,459 mio. kr. til udbud af arealet, og den 21.06.2022 en indtægtsbevilling på 6,222 mio.kr., svarende til den modtagne salgsindtægt for arealet.

Der er afholdt udgifter for 0,416 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,043 mio. kr., svarende til -9,4 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Anlægsudgifter0,4590,416-0,043

Der er modtaget en anlægsindtægt på 6,222 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet svarende til den afgivne bevilling.
Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Anlægsindtægter-6,222-6,2220

Anlægsprojektet omhandler udbud og salg af Mekongvej i Vinge, matr.nr. 5r, Snostrup By, Snostrup. Arealet har været udbudt af 2 omgange, idet der ikke kom nogle købstilbud efter første udbudsrunde. I forbindelse med 2. udbud blev arealet solgt til City Apartment A/S, for en samlet indtægt på 6,222 mio. kr. excl. moms.

Vedlagte kortbilag viser det solgte areal.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

133Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Adgangsforhold station, samt salg af areal til Fællesmagasinet

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Adgangsforhold station, samt salg af areal til Fællesmagasinet. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 3,722 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Adgangsforhold og station i Vinge, samt salg af areal til fællesmagasinet.

Byrådet har i perioden 2018 - 2021 besluttet samlede nettobevillinger for 27,416 mio. kr., som er nærmere specificeret i vedlagte bilag.

Der er afholdt samlede udgifter for 32,171 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 3,725 mio. kr., svarende til 10,4 %, af anlægsbevillingen.

Det skal dog bemærkes, at 1,696 mio. kr. af denne restbevilling, i forbindelse med overførselssagen for 2023/24, er placeret i et ny anlægsprojekt kaldet ”færdiggørelse af anlægget Adgangsforhold og station i Vinge” . De afsatte midler skal bruges til følgende restarbejder - Arkæologi, fortov langs Vinge Stationsvej, delstrækninger af Vinge Boulevard og Arven, samt belysning langs Arven og Vinge Boulevard.

Såfremt der korrigeres for denne overførte restbevilling, kan det faktiske mindreforbrug opgøres til 2,029 mio. kr. (3,725-1,696)

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter35,89632,171-3,725

Der modtaget samlede indtægter for -8,476 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en mindre indtægt på 0,003 mio. kr., svarende til 0 %, af anlægsbevillingen. Indtægterne stammer fra salg af en grund til Slots- og Kulturstyrelsen til opførelse af Fællesmagasinet, samt et ansøgt om modtaget tilskud fra trafikstyrelsen, til delvis finansiering af cykelparkering på Vinge station.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-8,480-8,4760,004

Anlægget omfatter etablering af Boulevarden fra Vinge Stationsvej og mod vest - men uden gadelys, fortov og cykelsti, Anlæg af Arven - men uden gadelys og fortov, Vinge Stationsvej inkl. gadelys - men uden fortov og cykelsti, P-pladser syd for stationen inkl. forplads til stationen, gåramper og trappe ned til stationen, forplads, adgangsvej og p-pladser nord for stationen inkl. regnvandsbassin, cykelstativer nord og syd for stationen – delvist finansieret af et tilskud på 0,946 mio. kr. fra Trafikstyrelsen, samt anlæg af cykelsti mellem St. Rørbæk og Vinge Station.

Vedlagte kortbilag viser de berørte arealer, herunder det solgte areal til Fællesmagasinet.

Der henvises endvidere til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

134Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udvikling og salg af Deltakvarteret

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udvikling og salg af Deltakvarteret. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,953 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Udvikling og salg af Deltakvarteret.

Byrådet har i perioden 2015 - 2020 givet samlede nettoanlægsbevillinger for 19,919 mio. kr.

Der er afholdt udgifter for 53,219 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 1,387 mio. kr., svarende til 2,68 %, af anlægsbevillingen.

I forbindelse med overførselssagen fra 2023/24 er det imidlertid besluttet at overføre 0,719 mio. kr. til et nyt projekt Vinge - restarbejder i Deltakvarteret, hvorfor den faktiske overskridelse kan opgøres til 2,106 mio. kr. (1,387+0,719)

Restbevillingen på de 0,719 mio. kr. skal benyttes til færdiggørelse af beplantning samt mindre restopgaver.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter51,83253,2191,387

Der er indkommet indtægter for -32,347 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en merindtægt på 0,434 mio. kr., svarende til 1,36 %, af anlægsbevillingen. Deltaet er imidlertid solgt til Frederikssund Forsyning (Novafos) for 11,7 mio. - en indtægt, som er politisk bevilget den 27.05.2015. Af dette beløb mangler Novafos imidlertid fortsat at betale 3. og sidste rate, svarende til kr. 4,205 mio. kr. Betalingen forfalder dog først, når der er betalt tilslutningsafgift for de sidste tre storparceller vest for lokalplansområdet. Den manglende betaling vil imidlertid først blive budgetlagt på ny, når der er indgået en salgsaftale og indbetalt tilslutningsafgifter for de pågældende arealer, hvorfor det vælges at afslutte regnskabet uden denne indtægt.

Hvis der korrigeres for denne manglende 3. rate, udviser det korrigerede regnskab merindtægter for -4,636 mio. kr. (0,434+4,205)

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Indtægter-31,913-32,347-0,434

Hvis der korrigeres for den manglende betaling af 3. rate fra Novafos på -4,205 mio. kr., samt den overførte restbevilling på 0,719 mio. kr. som placeres i et nyt anlægsbudget, udviser den samlede udstykning et netto overskud på -2,533 mio. kr. (0,953+0,719-4,205), set i.f.t. de politisk frigivne bevillinger - dog med en afvigelse mellem indtægter og udgifter, som må tilskrives, at der har været foretaget en række tilbagekøb og gensalg af grunde, hvor de afledte bevillinger ikke i alle tilfælde har været opdelt på salgsomkostninger og salgsindtægter.

Anlægget har omfattet byggemodning af Deltakvarteret, bestående af jord- og terrænbearbejdning af området, udgravning af ”Deltaet”, regnvandshåndtering, anlæggelsen af veje excl. den endelige vejbelægning, som håndteres i et særskilt anlæg, broer og pladser, plantning af træer, buske mm., samt efterfølgende salg af byggegrunde og salg af Deltaet til Novafos.

Vedlagte kortbilag viser Deltakvarteret, som var det første kommunale byggemodningsprojekt i Vinge.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

135Beslutning om igangsætning af planlægning for vindmølle ved FOSS i Vinge

Resume

Byrådet skal med denne sag tage stilling til, om der skal udarbejdes kommuneplantillæg og lokalplan, som muliggør etableringen af en vindmølle ved FOSS i det nordlige Vinge.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Igangsætte udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 93:

Anbefales, idet andre placeringsmuligheder på egen grund afdækkes nærmere.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har modtaget ansøgning fra FOSS om etablering af en vindmølle på FOSS' grund ved erhvervsområdet i det nordlige Vinge. Den ansøgte mølle har en navhøjde på 60m og en rotordiameter på 80m, hvilket giver en totalhøjde til øverste vingespids på 100m. Den ansøgte placering er på FOSS' egen grund i landzone. Ansøgningen er vedlagt som bilag 1.

I den gældende kommuneplan er der udpeget et vindmølleområde i det nordlige Vinge, som giver mulighed for enten 3 møller på 100 til 110m totalhøjde eller en mølle på 120 til 133m totalhøjde. Det gældende udlæg bør imidlertid revideres, dels fordi reglerne om udlæg af områder til vindmølleområder er blevet ændret siden 2013, hvor området blev udpeget, dels af hensyn til den planlagte vejforsyning i det nordlige Vinge. I ansøgningen fra FOSS anmodes om udlæg af et vindmølleområde øst for det nuværende udlæg, som tager hensyn til den planlagte vejforsyning og sikrer den planlægningsmæssigt foreskrevne afstand på 4 gange møllens totalhøjde til nærmeste beboelse. Det er administrationens umiddelbare vurdering, at det ansøgte areal er egnet og kan indarbejdes i et kommuneplantillæg som erstatning for vindmølleområdet i den gældende kommuneplan og videreføres i kommuneplan 2025.

Etablering af en vindmølle kan bidrage til opfyldelsen af målsætningen i kommunens Klimaplan 2045 om at forøge den grønne elproduktion med 35.000 MWh i 2030. Administrationen anslår, at vindmøllen ved FOSS og solcellerne ved Topsil, tilsammen vil bidrage med ca. 10.000 MWh.

FOSS har indledningsvist undersøgt at afstandskrav og støjkrav vil kunne overholdes med den ansøgte placering. FOSS har endvidere udarbejdet en række visualiseringer, som viser hvordan møllen vil fremstå fra forskellige positioner i området. I en videre proces vil alle væsentlige miljøpåvirkninger blive undersøgt, og der vil blive redegjort for dem i miljøkonsekvensrapporten. Sideløbende med kortlægningen i miljøkonsekvensrapporten udarbejdes forslag til kommuneplantillæg og lokalplan.

Ordninger der tilgodeser naboer til VE-anlæg

I medfør af VE-loven gælder fire ordninger, som tilgodeser lokalområdet omkring nye vindmøller: Værditabsordning, Salgsoptionsordning, VE-bonusordning og Grøn pulje. Værditabsordningen sikrer ejeren af beboelsesbygninger tæt på en vindmølle kompensation for evt. værditab. Salgsoptionsordningen sikrer ejeren af beboelsesbygninger tæt på en vindmølle mulighed for at sælge sin ejendom som alternativ til kompensation for værditab. VE-bonusordningen giver en husstand i en beboelsesejendom beliggende i en afstand på op til 8 gange møllens totalhøjde ret til udbetaling af en VE-bonus. Reglerne om Grøn Pulje pålægger vindmølleopstilleren at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori anlægget opstilles. Midlerne kan anvendes til at støtte projekter ansøgt af nære naboer til møllen samt til grønne tiltag i kommunen.

Inddragelse

Der vil ske borgerinddragelse i forbindelse med såvel kommuneplantillæg, som lokalplan og miljøkonsekvensrapport. FOSS har endvidere i deres ansøgning foreslået, at der snarest muligt holdes et møde, hvor der gives foreløbig information til lokalområdet om det påtænkte vindmølleprojekt, evt. med besøg hos virksomheden Widex i Allerød Kommune, som har en mølle, der svarer nogenlunde til den mølle, som FOSS har ansøgt om at opstille. Endelig skal FOSS som vindmølleopstiller, hvis der opnås de nødvendige tilladelser til opstilling af den ansøgte mølle, indkalde til møde, hvor Energistyrelsen orienterer berørte ejere om værditabs- salgsoptions- og VE-bonusordningen.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

136Beslutning om flytning af afværgeanlæg på Lystrupvejens Fyldplads

Resume

Frederikssund Kommune ejer Lystrupvejens Fyldplads, som er et affaldsdeponi. Kommunen skal sikre kontrolleret drift af deponiet for at undgå forurening af grundvandsressourcen. Den eksisterende indsats for afværgning af forurenet grundvand er ikke længere tilstrækkelig, og da tilstanden vurderes kritisk, er det nødvendigt at tage aktion snarest for at undgå et påbud fra Miljøstyrelsen. I samarbejde med Miljøstyrelsen og Dansk Miljørådgivning har administrationen udarbejdet en plan for midlertidig flytning af eksisterende afværgeanlæg, således at det både bliver muligt at eliminere nuværende forureningsrisiko, samt at indsamle tilstrækkelig viden til projektering og etablering af et permanent anlæg til afværge af forurenet grundvand fra deponiet.

Kaspar Pedersen fra administrationen deltager på mødet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Bruttoanlægsudgifterne på det brugerfinansierede område øges i 2024 med 1.200.000 kr., som samtidig frigives, til etablering og drift af midlertidigt grundvandsafværgeanlæg på Lystrupvejens Fyldplads.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 96:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Om Lystrupvejens Fyldplads

Lystrupvejens Fyldplads (Lystrupvej 20, 3550 Slangerup) er ejet af kommunen og har tidligere været benyttet som affaldsdeponi, hvilket har medført, at der på området findes miljøfremmede stoffer i jord og grundvand. Det var derfor i sin tid nødvendigt at udføre en afværgeindsats, dvs. lede forurenet grundvand væk fra området ved oppumpning for at undgå forurening af omkringliggende grundvandsmagasiner. Pt. afledes det oppumpede grundvand til kloak. Deponiet er omfattet af et moniteringsprogram jf. gældende miljøgodkendelse udstedt af Miljøstyrelsen I 2013. Moniteringen består bl.a. af løbende prøvetagning og analyse af grundvand samt registrering af oppumpede mængder. Dertil kommer løbende drift og vedligeholdelse af anlægget. Én gang årligt udarbejdes en årsrapport, der skal godkendes af Miljøstyrelsen, som også fører tilsyn med deponiet. Dansk Miljørådgivning A/S (DMR) bistår kommunen i forbindelse med monitering, årsrapportering, teknisk projektering og rådgivning generelt.

Undersøgelse og optimering af grundvandsafværge

I 2019 udførte kommunen i samarbejde med DMR et pilotforsøg med henblik på optimering af afværgeindsatsen. Dette skete dels på baggrund af en vurdering af, at det eksisterende anlæg var ved at være slidt, samt at det ikke var muligt at dokumentere entydigt, at Miljøstyrelsens krav til afværgekriterier på sigt kunne overholdes med den eksisterende løsning. Pilotforsøget bestod i at oppumpe grundvand fra nye boringer over en periode for derved at kunne indsamle data til nærmere kortlægning af hydrauliske forhold m.m. Dette med henblik på projektering af et nyt afværgeanlæg. I den efterfølgende tid har effekten af det eksisterende afværgeanlæg fortsat været nedadgående, hvilket vil sige, at det er uvist, om der kan ske forurening af grundvandsmagasiner. Samtidig er der kommet ny viden til, som skal tages i betragtning; herunder tilstedeværelsen af PFAS.

Midlertidig flytning af grundvandsafværge

Kommunen er fortsat i proces med at undersøge og kortlægge muligheder for etablering af et miljømæssigt og økonomisk fremtidssikret afværgeanlæg. Dette tager dog tid og kræver supplerende viden i form af bl.a. retvisende data vedr. grundvandsmængder, og hvorledes det er muligt at opnå en miljømæssigt forsvarlig rensningsgrad. Derfor har Miljøstyrelsen kraftigt opfordret kommunen til at foretage en midlertidig flytning af grundvandsafværgen, da tilstanden af det eksisterende anlæg vurderes at være kritisk. Ved at benytte resultater fra tidligere pilotforsøg vil det være muligt inden for relativt kort tid at optimere oppumpning og rensning af forurenet grundvand, samtidig med at erfaring fra drift af det midlertidige anlæg vil bidrage med nødvendig viden til den videre proces. Miljøstyrelsen har påpeget, at der kan blive tale om et påbud med henblik på at fremskynde processen.

Plan og økonomi for midlertidig flytning af grundvandsafværge

Den midlertidige grundvandsafværge skal ske fra en ny boring, som blev etableret i forbindelse med det tidligere pilotforsøg, og der er indtænkt brug af et mindre renseanlæg med kulfilter til rensning af det forurenede grundvand inden udledning til kloak. Udledningen vil kræve en spildevandstilladelse. DMR skal stå for projekteringen, og flytning af afværge/etablering af anlæg forventes at kunne igangsættes i starten af efteråret. Administrationen har i samarbejde med DMR udarbejdet samlet prisoverslag på 1.500.000 kr. til etablering og drift af anlæg i 12 måneder samt rådgivning, herunder indsamling af data, prøvetagning og analyse, afrapportering m.v.

Hvis den midlertidige flytning af grundsvandsafværgen udføres sensommer/efterår 2024, forventer administrationen primo 2025 at kunne fremlægge beskrivelse og plan til politisk godkendelse for etablering af et permanent anlæg til afværge af forurenet grundvand fra Lystrupvejens Fyldplads.

Inddragelse

I forbindelse med udarbejdelse af spildevandstilladelse vil Novafos blive inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at bruttoanlægsudgifterne på det brugerfinansierede område ikke er omfattet af kommunens anlægsloft og dermed ikke vil presse anlægsrammen for de skattefinansierede bruttoanlægsudgifter i 2024. Anlægsudgiften på 1.200.000 kr. vil blive finansieret af mellemværendet med renovationsområdet, og vil derfor indgå i de kommende taksberegninger for 2025 og frem.

Bilag

137Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Boligindretning - Ukrainske Flygtninge

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Boligindretning - Ukrainske flygtninge.

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,08 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 88:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Boligindretning - Ukrainske flygtninge.

Der er i 2022 afsat anlægsbevillinger på 3,22 mio. kr. til Boligindretning - Ukrainske flygtninge.

Der er anvendt 3,14 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,08 mio. kr., svarende til 97,4 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter3,223,142,6 %

Midlerne er anvendt til at indrette tidligere Jægerprisbibliotek (Møllevej 25, Jægerspris), tidligere Ferslev Skole (Baygårdsvej 5, Skibby) tidligere Skolevejens Børnehave (Skolevej 5, Skibby) tidligere Regnbuen (Egeparken 6, Jægerspris) og tidligere rehabiliteringsafdelingen Tolleruphøj (Roskildevej 160, Frederikssund) til midlertidige boliger for ukrainske flygtninge. Der er bl.a. etableret køkkener, toilet/bad, belysning og brandsikret i bygningerne. Herudover er midlerne anvendt til indkøb af inventar såsom senge og skabe.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

138Beslutning om Columbus akut mandskabsmangel

Resume

Med denne sag skal Plan og teknik beslutte, om og i givet fald hvordan der skal arbejdes videre med at skaffe mandskab til at besejle overfarten mellem Frederikssund (Kulhuse) og Halsnæs kommuner.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Beslutte, at EU-udbyde muligheden for, at en ekstern operatør overtager færgedriften på tilsvarende vilkår som den nuværende operatør.
  2. Beslutte, at der opstartes en rekrutteringsproces for eget mandskab, såfremt der ikke kommer bydende.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 8. maj 2024, pkt. 73:

Udsat, idet arbejdsgruppens indsendte spørgsmål afdækkes nærmere. Udvalget er opmærksom på, at det kan få konsekvenser for den kommende sejlsæson.

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 101:

Indstillingspunkt 1: Anbefales, idet den udbydes i 4 år med mulighed for forlængelse.

Indstillingspunkt 2: Forkastet.

Beslutning

Plan og tekniks indstillingspunkt 1 og 2 anbefales.

Anna Poulsen (F) undlader at stemme.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Det har tidligere uden held været undersøgt, om andre kunne være interesserede i at overtage overfarten. Med vedtagelsen af Budget 2024-2027 blev det besluttet, "at man frem til 1. april 2024 ville give interesserede mulighed for, at undersøge/ afdække mulighederne for overtagelse af Columbus i anden end kommunal konstruktion. Parterne er villige til at overdrage skibet til anden side. Sideløbende med dette undersøges det, hvad en nyere færge vil koste i anskaffelse/drift. Desuden afdækkes det, hvilke omkostninger det vil have for kajanlæg mv. så endelig løsning for at sikre færgeoverfarten mellem Kulhuse og Halsnæs findes. Byrådet ønsker at træffe endelig beslutning inden sommerferien 2024. Columbus fortsætter, indtil anden beslutning er truffet". Udvalget blev på møde den 3. april 2024, sag 57 orienteret om, at ingen har rettet henvendelse med ønsket om overtagelse af Colombus i anden end kommunal konstruktion.

Den nuværende eksterne operatør af færgeoverfarten mellem Kulhuse og Sølager har oplyst, at han ikke ønsker at forlænge kontrakten, hvorfor han stopper den 31.12.2024. Der er således akut mandskabsmangel ved årets udgang. Udvalget skal beslutte, om og i givet fald hvordan der skal arbejdes videre hermed. Træffes der ikke beslutning nu, vil overfarten ikke kunne opretholdes idet det, jf. nedenfor tager 6 måneder at gennemføre et EU-udbud.

Der er to muligheder, hvis overfarten ønskes opretholdt:

1. Der gennemføres et EU-udbud som forventes at tage ca. 6 måneder at gennemføre. Det vurderes svært at finde en ny operatør, idet overfarten ikke er attraktiv set i et markedsperspektiv, og fordi det er vanskeligt for operatøren at finde tilstrækkeligt med uddannet personale.

2. Frederikssund Kommune driver selv overfarten og ansætter selv det nødvendige personale, hvor det skal påregnes, at der skal ansættes minimum 4 skibsuddannede samt 1 - 2 afløsere. Hertil kommer ekstra egen administration af den daglige drift af overfarten, mandskabet mm. Som det fremgår af sag 44 på Økonomiudvalgets møde den 22. februar 2023 må det forventes, at omkostningerne til eget driftssetup overstiger de nuværende omkostninger med ca. 150 t.kr., som vil skulle finansieres indenfor udvalgets ramme.

For begge løsningsmodeller vil det fortsat være nødvendigt at have tilknyttet en fast ekstern skibskonsulent.

Kommunens eksterne skibskonsulent, Ole Kaspersen, har vurderet, at det vil være vanskeligt at finde nye medarbejdere til at sejle overfarten. Arbejdstiden på 12 t pr dag i en ” 7 dages arbejde/ 7 dages fri” turnus i sommerperioden kan være vanskelig for mange at imødekomme.

Tidligere kunne man rekruttere nye besætningsmedlemmer blandt fiskere, som fik konverteret deres papirer til at kunne sejle på færger. Denne mulighed er efterhånden udtømt. Dertil har Søfartsstyrelsen skærpet kravene til at få konverteret papirerne.

De mange jobopslag og genopslag vidner om, at mange ø-færger og andre mindre færgeselskaber har store udfordringer med at rekruttere nyt personale.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Hvis punkt 2 godkendes, vil driftsomkostningerne forventes at blive 150.000 kr. dyrere i forhold til de nuværende afsatte midler i budget 2024 og frem. De øgede driftsudgifter på 150.000 kr. finansieres indenfor egen ramme.

139Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Slidlagsarbejder

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Slidlagsarbejder.

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,26 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 89:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Slidlagsarbejder.

Der er i 2023 afsat anlægsbevillinger på 11,49 mio. kr. til Slidlagsarbejder.

Der er anvendt 11,22 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,26 mio. kr., svarende til 97,7 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter11,4911,222,3 %

Anlægsmidlerne er anvendt til renovering af kørebaner, stier, fortov efter tidligere besluttet plan samt udført i forhold til omstændighederne ved vejrforhold, regn, temperaturer m.v. sent på året. Mindreforbruget skyldes vejrforhold, hvorfor arbejder blev udskudt. Mindreforbruget i 2023 på 0,26 mio. kr. er overført til ny Slidlagspulje 2024 på Byrådets møde den 24. april 2024.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

140Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Teknisk anlægspulje

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Teknisk anlægspulje.

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 1,63 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 87:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Teknisk anlægspulje.

Der er i 2023 afsat anlægsbevillinger på 4,82 mio. kr. til Teknisk anlægspulje.

Der er anvendt 3,19 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 1,63 mio. kr., svarende til 66,2 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter4,823,1933,8 %

Den tekniske anlægspulje udmøntes hovedsageligt til trafikforbedrende projekter som besluttes for hvert år i Plan og teknik. Årsagen til mindreforbruget er, at administrationen afventer en tolkning af bekendtgørelsen om lokal hastighedsnedsættelse. Status er, at Vejdirektoratet afventer svar fra Transportministeriet. Reserverede midler til lokale hastighedsnedsættelser samt vejombygning i forbindelse med etablering af dige ved Linderupvej/Byvej afvejer derfor igangsætning. Mindreforbruget i 2023 på 1,63 mio. kr. er overført til ny Teknisk anlægspulje 2024 på Byrådets møde den 24. april 2024.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

141Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering)

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering).

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,09 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 86:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering).

Der er i 2023 afsat anlægsbevillinger på 20,84 mio. kr. til Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering).

Der er anvendt 20,94 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,09 mio. kr., svarende til 100,5 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter20,8420,940,5 %

Puljen til ejendomsrenovering er anvendt til bl.a. store og små udskiftninger af bygningsdele samt større og mindre reparationer af samme. Det kan f.eks. være udskiftning af vinduer, større rør-reparationer med mv. Puljen er opdelt i bygningstyper. I 2023 er puljen anvendt på daginstitutioner, Skolefritidsordninger, Kommunale specialskoler, Produktionsskoler (AKU-Centre) Museer, Folkeskoler, Klubber, Beboelse som kommunen udlejer, ældreboliger (det skattefinansierede areal), Stadions og idrætsanlæg samt andre fritidsfaciliteter. Merforbruget i 2023 på 0,09 mio. kr. er overført til ny pulje for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering) i 2024 på Byrådets møde den 24. april 2024.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

142Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Svømmehal

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Svømmehal.

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,07 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende det fremlagte anlægsregnskab.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 4. juni 2024, pkt. 66:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Svømmehal

Der er i perioden fra 2015 til 2020 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 150,22 mio. kr. til projekt Svømmehal

Der er anvendt 150,29 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,07 mio. kr., svarende til 100,04 % af anlægsbevillingen.

Mio. kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter150,22150,290,04 %

Byggeriet af ny svømmehal i Idrætsbyen er nu afsluttet. Der er bygget en svømmehal i tre etager med omklædnings- og mødefaciliteter på i alt 5.500 m², heraf svømmebassiner på 1.600 m², omklædningsfaciliteter på 360 m² og wellnessområde på 240 m². I forbindelse med opstarten af projektet blev der foretaget arkæologiske udgravninger i store områder af idrætsbyen, blandt andet af landsbyen Tollerup, som blev nedlagt i 1600tallet fundet og registreret.

Projektet har ligeledes omhandlet p-plads og tilkørselsvej til serviceområde og hovedindgang, regnvandsafledning samt grundkøb. Grundet forsinkelse af byggeriet, blev der indgået mæglingsforlig i voldgiftinstitutionen 16.december 2019. Denne økonomi er ligeledes en del af regnskabet. Efter afleveringsforretningen er der foretaget en række udbedringer i forbindelse med etårsgennemgangen. Efterår 2022 kunne entreprenørens garanti frigives, da alle mangler registreret ved etårsgennemgangen var udbedret.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2,00 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2,00 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2,00 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

143Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Idrætsbyen - Aktivitetsplads

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Aktivitetsplads - Idrætsbyen. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,01 mio. kr. på bruttoanlægsudgifterne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende det fremlagte anlægsregnskab.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 4. juni 2024, pkt. 67:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2,00 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Aktivitetsplads - Idrætsbyen.

I 2020 blev der afsat en anlægsbevilling for bruttoanlægsudgifter på 8,30 mio. kr. og bruttoanlægsindtægter på 8,30 mio. kr. til projekt Aktivitetsplads - Idrætsbyen.

Der er anvendt bruttoanlægsudgifter for 8,31 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,01 mio. kr., svarende til 100,1 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Bruttoanlægsudgifter8,308,310,1 %

Der er modtaget bruttoanlægsindtægter for 8,30 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en indtægt, svarende til 100,0 % af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Bruttoanlægsindtægter8,308,300,0 %

Etableringen af aktivitetsplads i Idrætsbyen er gennemført. Aktivitetspladsen også kaldet den udendørs gymnastiksal strækker sig over et areal på 4000 kvm. Aktivitetspladsen er udarbejdet i tæt dialog med Lokale- og Anlægsfonden samt lokale foreninger og eksperter fra GymDanmark. Lokale og Anlægsfonden har støttet etableringen af Idrætsbyen med en donation på 8,30 mio. kr.

Aktivitetspladsen indeholder lege- og træningselementer med udgangspunkt i kroppens grundlæggende bevægelser. Samtidig har aktivitetspladsen til formål at skabe en sammenhæng mellem aktivitetsmulighederne i den samlede Idrætsby.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2,00 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2,00 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2,00 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

144Beslutning om omprioritering af midler til en kommunal indsats for udtag af lavbundsjorder

Resume

Klima, natur og energi har efterspurgt nødvendige beslutninger for at kunne forcere indsatsen for at forbedre tilstanden i fjordene, herunder for udtag af lavbundsjorder til vådområder. Administrationen foreslår at disponere midler fra klimaplan 2045 til en screening af potentielle vådområdeprojekter som grundlag for en prioritering af indsatsen. Administrationen foreslår også at omprioritere midler afsat til natur og vandløb fra 2025 til en indsats for udtag af lavbundsjorder. Midlerne er afsat i investeringsplanen med budgetaftalen 2021.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Disponere 200.000 kr. fra klimaplan 2045 i 2024 til en udvidet screening af potentielle vådområder.
  2. Give en tillægsbevilling på 1 mio. kr. årligt i perioden 2025-2027 til et nyt anlægsprojekt til udtagning af lavbundsjorde og etablering af vådområder. Projektet finansieres ved at nedskrive eksisterende anlægsprojekt "natur og vandløb" med 1 mio. kr. årligt i perioden.
  3. Frigive midlerne til det nyoprettede anlægsprojekt.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 9. april 2024, pkt. 30:

Indstillingspunkt 1: Anbefales.

Indstillingspunkt 2: Udsat.

Indstillingspunkt 3: Udsat.

I forhold til indstillingspunkt 2 og 3 afventer udvalget en statussag om vandløbsregulativer og oprensning jf. sag 148 "Beslutning om lovpligtige opgaver på vandløbsområdet" på byrådsmødet 22. juni 2022 og naturhandleplanens økonomi.

Beslutning fra Økonomiudvalget, 17. april 2024, pkt. 82:

Indstillingspunkt 1 anbefales.

Beslutning fra Byrådet, 24. april 2024, pkt. 69:

For stemte 22. Tina Tving Stauning (A), Anna Poulsen (F), Anne Sofie Uhrskov (V), Anne-Lise Kuhre (A), Charlotte Drue (SocialLiberale), Inge Messerschmidt (O), Jens Jørgensen (V), Jesper Wittenburg (A), John Schmidt Andersen (V), Jørgen Bech (V), Sanne Johansen (A), Kirsten Weiland (N), Lars Jepsen (A), Michael Tøgersen (I), Morten Skovgaard (V), Niels Martin Viuff (C), Ole Frimann Hansen (F), Poul Erik Skov Christensen (A), Rasmus Petersen (Ø), Susanne Bettina Jørgensen (A), Søren Weimann (B), Therese Hejnfelt (C).

Imod stemte Maibritt Møller Nielsen (D).

Indstillingen blev godkendt.

Maibritt Møller Nielsen (D) ønsker følgende tilført beslutningsprotokollen: "Nye Borgerlige stemmer imod idet tiltaget er en del af klimahandleplanen."

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 58:

Indstillingspunkt 1: Tidligere godkendt i Byrådet den 24. april 2024.

Indstillingspunkt 2 og 3: Anbefales, idet udvalget ønsker, at kommunen så vidt muligt anvender udtagningskonsulenter som projektleder, mens kommunen fortsat er projektejer. Udvalget orienteres om mulige løsninger.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Klima, natur og energis indstillingspunkt 2 og 3 anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Klima, natur og energi har ønsket at få screenet områder, hvor det er muligt at udvikle vådområder (Sag 67, d. 7. juni 2022). Af naturhandleplanen fremgår indsats 2.2.3 om forundersøgelser for potentielle projekter, som kommunen er forpligtet til at gennemføre i medfør af vandområdeplanen. I klimaplan 2045 fremgår en målsætning om, at vi i Frederikssund Kommune har udtaget 1 km2 lavbundsjord i 2030.

Udtagning af lavbundsjorder fra fortsat landbrugsdrift bidrager i de fleste tilfælde til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og mindre udledning af drivhusgasser. Sammen med skovrejsning er udtagning af lavbundsjorder den indsats, hvor kommunen har størst potentiale til at gøre en positiv forskel for vandløbenes og fjordenes tilstand. Udvalget har bedt om et konkret bud på, hvordan en intensiveret indsats kunne tilrettelægges, hvad den potentielt kunne opnå, og hvilke ressourcer der er nødvendige for at gennemføre den.

Screening af potentielle arealer

En indledende screening fra 2021 (vedlagt som bilag 1) identificerede 14 områder i kommunen, hvor der kunne være potentiale for vådområdeprojekter. Område 7 Hagerup Sø er aktuelt i proces via Naturstyrelsens klimalavbundsordning.

Indsats (3.2) i Klimaplan 2045 indebærer at undersøge, hvilke lavbundsarealer der er mest egnede og som kan danne grundlag for ansøgning om støttemidler (vedlagt i bilag). Denne udvidede screening vil kunne anvise en prioritering mellem de forskellige vådområdeprojekter ud fra forskellige kriterier som fx grad af målopfyldelse, barrierer for et projekt, forventet omkostningsniveau og umiddelbare interessetilkendegivelser fra lodsejere i området.

For at igangsætte denne indsats i 2024 er der behov for 0,2 mio. kr., som foreslås omprioriteret til formålet af uforbrugte midler frigivet til klimaplanen. 0,3 mio. kr. blev i 2022 frigivet (Sag 385, Byrådsmøde d. 15. dec. 2021) til involvering af borgere og virksomheder i den grønne omstilling, budskaber om klimaindsatser mv. Dele af denne indsats i 2022 blev imidlertid finansieret på anden vis og de uforbrugte midler overført til 2023 og forventes overført videre til 2024 i forbindelse med afslutning af 2023 regnskabet.

Processen kan forceres med medarbejderressource dedikeret til opgaven

Lavbundsprojekterne ligger overvejende på privat grund og kræver frivillig deltagelse at gennemføre. Private kan på eget initiativ arbejde med vådområdeprojekter, og der er flere støttemuligheder både via EU og nationalt. Alligevel er det relativt sjældent, at projekter af denne type gennemføres uden at en kommune eller anden offentlig instans påtager sig en styrende rolle. Dels fordi projekterne kan være komplicerede og ofte involverer mange forskellige lodsejere. Dels fordi projekterne vil indebære en risiko for at investerede midler ikke kan tilbagebetales af støttekroner, hvis projektet opgives eller ikke viser sig at give den forventede målopfyldelse.

Hvis kommunen ønsker at forcere processen med udtag af lavbundsjorder er den eneste mulighed derfor at påtage sig en opsøgende og faciliterende rolle. Ud over tid, ressourcer og manglende specialkompetencer kan det være svært at opretholde en fokuseret og vedholdende indsats. Projekter på private arealer baseret på frivillighed kræver typisk masser af dialog, besøg, møder, information mv. og opbygning af tillid. Særligt, hvis der er mange ejendomme involveret.

Udvalget er tidligere blevet orienteret om udfordringerne for at sikre ressourcer til de lovbestemte opgaver på vandløbsområdet. Indsatser for at fremme af vådområder er ikke en lovbestemt opgave for kommunen. Der vil være behov for en medarbejderressource dedikeret til opgaven med vådområdeindsatsen, hvis der ønskes fremdrift i det opsøgende arbejde.

Scenarier for forceret indsats for vådområder

Den nødvendige tilførsel af ressourcer til en vådområdeindsat kan finansieres ved at omprioritere hele eller dele af 2.208 mio. kr./år afsat i investeringsplanen fra 2025 til "natur og vandløb".

Administrationen foreslår at anvende 1 mio. kr. årligt af dette budget til en øget indsats for vådområder. De afsatte midler tænkes brugt til et årsværk samt til rådgiverbistand, informationsmateriale, lodejerinddragelse mv. Det giver mulighed for at arbejde målrettet på at skaffe støttemidler til området. Potentielt både fra statslige puljer og fonde mv. Der er således potentiale for at gennemføre flere og større projekter end det ville være muligt med kommunens egne midler.

Samtidig kan det resterende budget (1.208 mio. kr./år) fastholdes til det oprindelige formål på især vandløbsområdet, der oplever et stigende pres på omkostninger til vedligeholdelse af vandløb afledt af stigende regnmængder.

Som alternativ kan hele beløbet på 2.208 mio. kr. årligt omprioriteres til en arealprojektenhed på to årsværk, der både kan arbejde for vådområder, skovrejsning, VE-anlæg og andre klimaindsatser i landbrugslandet. Der vil ligeledes være gode muligheder for at samarbejde med aktører som Nationalpark Skjoldungernes Land, herunder opsøgende arbejde for at afsøge mulighed for at udvide nationalparken. Det vil ofte være de samme lodsejere, der skal kontaktes for at finde netop den klimaindsats, som kan forenes med en lodsejers planer og drømme for ejendomsudviklingen. En sådan dedikeret enhed vil også kunne arbejde for at indgå partnerskaber med lokale virksomheder og borgere om indsatserne.

Muligheder for medfinansiering

Med finansloven for 2024 er afsat midler til en faciliterende lavbundsindsats som en tilskudsordning, der kan søges af kommuner, der repræsenterer en vandoplandsstyregruppe (VOS). Frederikssund Kommune indgår i en VOS med Lejre Kommune som formand. Formålet med grupperne er at koordinere indsatserne på lavbundsjorder og vådområder, både i forhold til CO2 reduktion og næringsstofreduktion til vandløb, fjorde og hav samt at lave kollektive ansøgninger på projekter. VOS-arbejdet forventes at blive genoptaget i regi af vandområdeplan 3 (vedtaget 2023) om mulig fælles ansøgning om støtte til kapacitetsopbygning mv. på tværs af flere VOS’er.

Byrådet har i januar 2024 besluttet, at Frederikssund Kommune indgår i en EU-ansøgning til LIFE ACT sammen med regionerne og en lang række andre kommuner. Hvis ansøgningen opnår tilsagn, vil kommunens indsats kunne opnå en EU-medfinansiering til kapacitetsopbygning blandt andet til udtag af lavbundsjorder fra 2025.

Frederikssund Kommune kan også indgå partnerskab med Klimaskovfonden eller andre aktører, der kan bidrage til kommunens egen indsats for både vådområder og skovrejsning.

Konsekvenser af omprioritering af midler fra 2025

Der blev i 2021 afsat 2.208 mio. kr. årligt til indsatser for natur og vandløb fra 2025. Idet udtagning af lavbundsjorde og etablering af vådområder ikke var et fokusområde ved indgåelse af investeringsaftalen vil en omprioritering af 1 mio. kr. årligt hertil have konsekvenser for de områder, som midlerne var tiltænkt. Både natur- og vanløbsområdet er imidlertid blevet tilført midler siden aftalen blev indgået i 2021. Blandt andet i forbindelse med udarbejdelse og godkendelse af naturstrategien og naturhandleplanen. De oprindeligt omfattede aktiviteter er således allerede delvist igangsat især på naturområdet.

Natur:

  • Med budgetaftalen for 2022 blev afsat 600.000 kr. til årsværk til en naturmedarbejder, 450.000 kr./år i driftsbevilling samt 500.000 kr. i en anlægsbevilling (budgetaftalen 2023) til at udmønte naturhandleplanen.
  • Bevillingen fra 2021 indeholdt dele af disse opgaver på naturområdet knyttet til naturpleje og plejeplaner. Derudover indeholdt bevillingen øgede ressourcer til myndighedsopgaver på naturområdet til at håndhæve loven (fx registrere beskyttet natur og standse ulovlige aktiviteter). Disse aktiviteter er ikke en del af naturhandleplanen. Derfor vil den foreslåede omprioritering betyde, at myndighedsopgaverne fastholdes på et minimum, hvor der ikke udføres opsøgende tilsyn og med lang sagsbehandlingstid på påbudssager.

Vandløb:

  • Med budgetaftalen for 2023 blev til arbejdet med vandløbsregulativer afsat 600.000 kr. til et årsværk og 400.000 kr. i 2023 i anlægsbevilling samt en driftsbevilling fra 2024 på 200.000 kr./år (budgetaftale 2024). Den afsatte bevilling til arbejdet med vandløbsregulativer giver kun mulighed for at implementere en mindre del af de lovpligtige opgaver på vandløbsområdet, som er gengivet i udvalgssag fra juni 2022 (sag nr. 67).
  • Bevillingen fra 2021 indeholdt dele af de lovpligtige opgaver på vandløbsområdet samt indsatser for mere generelt at undersøge årsagerne til de stadig hyppigere oversvømmelser i landskabets lavninger. Ved administrationens forslag til omprioritering af 1 mio. kr. vil der stadig være ressourcer til disse opgaver på vandløbsområdet. Dermed vil det i højere grad blive muligt at implementere de lovpligtige opgaver og arbejde for mindre forebyggende indsatser for at mindske oversvømmelser i vandløbsnære omgivelser. Samtidig vil indsatser for vådområder sandsynligvis bidrage til det oprindelige formål.

Ved valg af det alternative scenarie vil der ud over ovenstående konsekvenser kun i meget begrænset omfang blive igangsat forebyggende indsatser på vandløbsområdet og planen for implementering af de lovpligtige opgaver vil blive fastholdt på den aktuelle mindre del af de lovpligtige opgaver.

Andre tiltag for at mindske næringsstoffer til fjordene:

Kvælstofudledning i vandløb og fjorde udgøres også af udledninger knyttet til spildevand og til vandløb. Disse indsatser fremgår af vandområdeplan 2021-27. Indsatser knyttet til spildevand indgår i spildevandsplanen, som forventes at blive lagt til godkendelse senere i 2024 i Plan og teknik. Indsatser på vandløbsområdet med åbning af rørlagte vandløbsstrækninger fremgår af anden sag på dette udvalgsmøde.

Supplerende sagsfremstilling til møde i Klima, natur og energi den 11. juni 2024:

Klima, natur og energi ønskede ved møde den 9. april 2024 en statussag om vandløbsregulativer og oprensning jf. sag 148 "Beslutning om lovpligtige opgaver på vandløbsområdet" på byrådsmødet 22. juni 2022 og naturhandleplanens økonomi. Denne supplerende sagsfremstilling giver ressourceoverblik på hhv. vandløbsområdet (bilag 4) og naturområdet (bilag 5) som grundlag for at træffe beslutning om denne sag om omprioritering af ressourcer. Bilagene gennemgår behovet for ressourcer til at løfte de lovpligtige opgaver på vandløbsområdet samt tilførsel af ekstra ressourcer til områderne siden 2020.

Til svar på statussag om vandløbsregulativer og oprensning jf. sag 148 "Beslutning om lovpligtige opgaver på vandløbsområdet" på byrådsmødet 22. juni 2022 udarbejdes en ny sag til udvalget til september med status og plan for at implementere de lovpligtige opgaver, som var beskrevet i sagen fra juni 2022.

Administrationen vurderer, at det vil være muligt at omprioritere 1 mio. kr. årligt af de totale 2,208 mio. kr. (vandløb og natur) til lavbundsindsatsen og samtidig kunne løse de planlagte opgaver på naturområdet og hovedparten af de lovpligtige opgaver på vandløbsområdet, som er beskrevet i sag 148 "Beslutning om lovpligtige opgaver på vandløbsområdet" på byrådsmødet 22. juni 2022. Dette skyldes at områderne natur og vandløb har fået tilført ressourcer siden.

Vandløbsområdet vil fra 2025 være blevet tilført ca. 2 mio. kr. i ekstra årlige ressourcer i forhold til 2022 niveau. Hermed vil der på vandløbsområdet være ressourcer til at gennemføre en basal drift af de offentlige vandløb og samtidig indenfor en rimelig tidshorisont få løst de lovpligtige opgaver med regulativrevision, opmåling og oprensning samt ensretning af vandløbsklassificering.

Administrationen vurderer, at det tiltænkte løft på naturområdet foreslået i investeringsplan 2021-2030 overvejende er effektueret for den del der angår planer og udførsel af pleje på naturområdet med midler tilført til udmøntning af naturhandleplanen.

Inddragelse

Inddragelse vurderes ikke relevant i den pågældende sag.

Økonomi

Tillægsbevillingen til det nye anlægsprojekt til udtagning af lavbundsjorde og etablering af vådområder på 1 mio. kr. årligt i perioden 2025-2027 finansieres af en tilsvarende nedskrivning af eksisterende anlægsprojekt natur og vandløb. Sagen presser således ikke overholdelse af anlægsrammen i perioden.

Bilag

145Beslutning om opdatering af vedtægter for Hyllingeriis Kystbeskyttelseslag

Resume

Hyllingeriis Kystbeskyttelseslag har i samarbejde med administrationen revideret lagets vedtægter på grund af mindre mangler og uhensigtsmæssigheder. Jvf. delegationsplanen skal Byrådet godkende ændringer i vedtægter for kystbeskyttelseslag.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende de opdaterede vedtægter for Hyllingeriis Kystbeskyttelseslag (bilag 1).

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 56:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 25. oktober 2023 at give tilladelse til et kommunalt fællesprojekt om kystbeskyttelse for sommerhusområdet Hyllingeriis, herunder godkendte Byrådet vedtægterne for Hyllingeriis kystbeskyttelseslag.

Opdatering af vedtægter

Kystbeskyttelseslaget blev oprettet ved stiftende generalforsamling den 4. december 2023, og den valgte bestyrelse blev opmærksomme på nogle mindre fejl, mangler og uhensigtsmæssigheder i vedtægterne.

Derfor har lagets bestyrelse, i samarbejde ved administrationen, opdateret vedtægterne. Se de nye vedtægter med synlige rettelser i bilag 1.

Opdateringen omfatter primært:

  • §6 og §7: Ændring af antal af suppleanter i bestyrelsen og præcisering af valgforløb på generalforsamling.
  • §9: Ny paragraf om tegningsregler pga. krav fra banken jf. lov om hvidvask. Uden denne paragraf kan laget ikke få adgang til deres bankkonto.
  • §11: Præcisering af procedure og fordeling af ansvar i forbindelse med årlig opdatering af partsfordelingen.
  • Mindre rettelser af upræcise ord og formulering og grammatiske fejl.

Når anlægget er etableret og færdigmeldt (forventeligt i 2025), vil en plan for vedligeholdelse fastlægges. I denne forbindelse skal dele af vedtægterne opdateres igen (§4 om lagets opgaver).

Generalforsamling og beslutning om ændring af vedtægter

Kystbeskyttelseslaget har afholdt ordinær generalforsamling den 28. maj 2024, hvor vedtægtsændringerne blev gennemgået og godkendt.

En vedtægtsændring besluttet på generalforsamling kræver dog jf. §6 stk. 7, at 1/3 af stemmerne er repræsenteret, hvilket ikke var tilfældet.

Vedtægterne foreskriver samtidig at Frederikssund Kommune kan ændre dem af egen drift uden en generalforsamlingsbeslutning (§15 stk. 2) og administrationen anbefaler derfor at Byrådet godkender de nye vedtægter, i henhold til denne bestemmelse.

Inddragelse

De opdaterede vedtægter samt overblik over ændringer er fremsendte til alle medlemmer sammen med indkaldelsen til ordinær generalforsamling. Materialet blev udsendt 13. maj 2024.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

146Beslutning om omprioritering og frigivelse af midler til kystbeskyttelsesprojekt ved Kignæs

Resume

Byrådet har besluttet, at området ved Kignæs (Neder Dråby) skal prioriteres som det næste kommunale fællesprojekt. I forbindelse med opstart af projektet i sommeren 2024, anmoder administrationen om at omprioritere og frigive midler til rådgiverudgifter mv. Midlerne foreslås omprioriteret fra klimahandleplanen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Give en tillægsbevilling på 0,3 mio. kr. i 2024 til et nyt anlægsprojekt Kystbeskyttelse ved Kignæs. Projektet finansieres ved at nedskrive eksisterende anlægsprojekt Klimaplan 2045 - Øvrige indsatser med 0,3 mio. kr. i 2024.
  2. Frigive 0,3 mio. kr. i 2024 til projekt Kystbeskyttelse ved Kignæs, jvf., punkt 1.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 54:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Kystbeskyttelsesprojekt ved Kignæs (Neder Dråby)

Området mellem Neder Dråby digelag og Kignæs Havn er oversvømmelsestruet, jf. kystanalysen for Frederikssund Kommune fra 2023. Projektområdet omfatter som udgangspunkt ca. 15-20 ejendomme, herunder Kignæs Hallen og Neder Dråby rensningsanlæg. Se kort i bilag 1.

Projektområdet er jævnligt oversvømmet, senest under stormen Pia i december 2023, hvor beredskabet sikrede Kignæshallen med watertubes, og grundejere holdt vandet på afstand med sandsække og pumper.

Etablering af et permanent kystbeskyttelsesanlæg skal sikre området mod oversvømmelse i stormsituationer og fjerne udgifterne og usikkerhederne ved de eksisterende beredskabsløsninger.

I september 2023 besluttede Byrådet at området ved Kignæs skulle prioriteres som det næste kommunale fællesprojekt. Ved prioriteringssagen besluttede Byrådet desuden at "prioritet 1 opstartes i 2024 og prioritet 2 opstartes i 2025" .

I bilag 2 findes en procesplan for kommunale fællesprojekter med en overordnet tidsplan for projektet i Kignæs.

Skitseprojekt

I september 2017 udarbejdede rådgiver et dispositionsforslag (med 2 løsninger) til et kystbeskyttelsesprojekt for området. Da der blandt andet er sket ændringer i de lovmæssige rammer og udbredelsen af den beskyttede natur, er der behov for en opdatering af materialet.

I denne forbindelse skal der arbejdes videre med:

- Afklaring af sikringsniveauet

- Mulighederne for etablering af anlæg i beskyttet natur

- Behovet for beskyttelse omkring rensningsanlægget

- Håndtering af bagvand (afvanding fra bagland ved regn samt overskyl ved storm)

- Grundejernes behov og ønsker for udformning

Næste politiske beslutning: Fremme af projektet

Når der er udarbejdet et skitseprojekt med én løsning, indhentes en §2-udtalelse fra Kystdirektoratet om behovet for kystbeskyttelse og vurdering af den tekniske løsning. Herefter fremlægges sagen igen til politisk behandling med henblik på at fremme sagen som et kommunalt fællesprojekt, jf. § 2a i Kystbeskyttelsesloven.

Inddragelse

I forbindelse med opstart af projektet vil administrationen invitere alle potentielt berørte grundejere til et møde. Her vil administrationen og de valgte rådgivere orientere om proces og tidshorisont for projektet. Grundejerne og øvrige interessenters holdninger og ønsker afklares, og der nedsættes en lokal følgegruppe som løbende er i dialog med administrationen. Informationsmødet afholdes i Cafe Kignæs medio august.

Økonomi

Tillægsbevillingen på 0,3 mio.kr i 2024 til det nye anlægsprojekt Kystbeskyttelse ved Kignæs finansieres af en tilsvarende nedskrivning af eksisterende anlægsprojekt Klimaplan 2045 - Øvrige indsatser. Sagen presser således ikke overholdelse af anlægsrammen i 2024.

Bilag

147Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Energiinvesteringer

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Energiinvesteringer. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 1,38 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 52:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Energiinvesteringer.

Der er i 2023 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 5,49 mio. kr. for Energiinvesteringer.

Der er anvendt 4,11 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 1,38 mio. kr., svarende til 74,8 %, af anlægsbevillingen.

Mio. kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter5,494,1125,2 %

Midlerne på projekt Energiinvesteringer er i 2023 anvendt til følgende:

  • Indkøb af nyt energiovervågningssystem, ENTO, som benytter kunstig intelligens: Systemet er integreret mht. elforbruget i kommunens ejendomme, og opstart mht. energivågning af fjernvarme er igangsat i 2023. ENTO benyttes nu som analyseværktøj i den daglige drift.
  • Ekstra rumventilation i Frederikssundhallen. Der er opsat ekstra rumventilatorer i Frederikssundhallen, hvilket medvirker til bedre fordeling af luften. Brugen af eksisterende ventilation er optimeret med lavere el- og varmeforbrug til følge.
  • Etablering af ny filterteknologi i Idrætsbyens svømmehals ventilationsanlæg. En ny type filtre, ESP-filtre, der renser luften næsten 100 % for partikler og virus og reducerer udgiften til skift af filtre med op til 90 %, er etableret i 5 ud af 6 anlæg. Tiltaget giver også en el-besparelse, men teknologien er ny i Danmark. Administrationen følger derfor tiltaget vha. det nye energiovervågningssystem i forhold til dette.
  • Renovering af varmecentral og sikring af varmtvand på Fjordlandsskolen afd. Dalby: Pga. længerevarende problemer med at holde varmen og få varmt vand, er varmecentralen renoveret. Den øgede komfort med mere varme og varmt vand gør det usikkert, om der vil være en egentlig energibesparelse ifm. renoveringen.
  • Vinduesudskiftninger på udvalgte ejendomme. På følgende ejendomme er mindre vinduesudskiftninger udført: Trekløverskolen afd. Falkenborg, Ungekontakten, Fjordlandsskolen afd. Skuldelev, Jægerspris skole afd. 90 og Børnehuset Højvang. Tiltagene vil både reducere forbrug til opvarmning samt skabe et bedre indeklima for brugerne.

Årsagen til mindreforbuget i 2023 skyldes, at de indhentede tilbud på vinduesudskiftninger samt indkøb af nyt energiovervågningssystem var lavere end budgetteret. Mindreforbruget i 2023 på 1,38 mio. kr. er overført til ny pulje for Energiinvesteringer i 2026 på Byrådets møde den 24. april 2024.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

148Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Klimahandlingsplan

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Klimahandlingsplan. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 7,10 mio. kr. Mindreforbruget indgår i budgetterne for 2024 og frem til de fire nye anlægsprojekter, som modsvarer indsatsområderne i Klimaplan 2045.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
  2. Det godkendes, at klimahandlingsplanen opdeles i fire nye anlægsprojekter for 2024 og frem.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 53:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Klimaplan 2045 har hidtil delvist været finansieret af anlægsprojektet "klimahandlingsplan". For at skabe større overskuelighed på området for klimaindsatsen foreslås anlægsprojektet Klimahandlingsplan afsluttet, samt at de afsatte midler fremover er budgetteret på fire nye anlægsprojekter, der modsvarer indsatsområderne i Klimaplan 2045.

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Klimahandlingsplan.

Der er i perioden 2021 til 2023 afsat anlægsbevillinger på 16,79 mio. kr. til projekt Klimahandlingsplan.

Der er anvendt 9,69 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 7,1 mio. kr., svarende til 57,7 %, af anlægsbevillingen. Der henvises til vedlagte bilag 1 for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter16,799,6942,3 %

Klimahandlingsplanen er overordnet opdelt på tre områder:

Etablering af ladeinfrastruktur

Midlerne er afsat til at udbyde opsætning af ladestandere (Indsats 2.17 i Klimaplan 2045) ved eksterne leverandører for at overholde EU-lovgivningen på området.

Der er frigivet 2,95 mio. kr., hvoraf der er anvendt 0,39 mio. kr. på rådgivning og analyse til udarbejdelse af udbudsmaterialet af ladeinfrastruktur. Årsagen til mindreforbruget er, at udbuddet for ladestandere er blevet forsinket og udsendes først i 2024.

Klimahandlingsplan

Midlerne er fordelt på flere frigivelser til udarbejdelse af Klimaplan 2045, realisering af forskellige indsatser i Klimaplan 2045 og i den tidligere klimahandlingsplan. Det drejer sig bl.a. om rådgiverbistand til strategisk energi- og varmeplan, Mobilitetsplan, Klimatilpasning DK2020, Reduktionspotentialer samt udmøntning af forskellige indsatser vedr. kommunikation, kampagner og events i Klimaplan 2045 (herunder indsats 2.5, 2.6, 2.10, 5.4). Der er frigivet 4,99 mio. kr., hvoraf der er anvendt 3,11 mio. kr. Årsagen til mindreforbruget er, at kommunen fik tilført nye eksterne driftsmidler i en periode bl.a. til arbejdet med en strategisk energi- og varmeplan, hvorfor denne post er blevet mindre belastet.

Konvertering af varmeforsyning

Midlerne er afsat til Grøn varme i kommunens bygninger (Indsats 1.6 i Klimaplan 2045). Der er frigivet 8,85 mio. kr., hvoraf der er anvendt 6,19 mio. kr. i perioden. Beløbet er anvendt til at etablere varmepumper på ejendommene: Børnehuset Kroghøj Slangerup, SIK Klubhus Skibby, Naturbørnehaven Frederikssund, Klub Himmelblå Jægerspris og Børnehuset Stenhøjgård, Frederikssund. På enkelte af arbejderne er der sket forsinkelser, således at arbejdet først er afsluttet på efter årsskiftet. Der er derfor udgifter, der først bliver registeret i regnskabsåret 2024.

Fremadrettet forventes midlerne at blive anvendt til såvel varmepumper som konvertering af gascentraler til fjernvarmecentraler, i forbindelse med udrulningen at fjernvarmen, igangsættes.

Fordeling af fire nye anlæg i investeringsoversigten

I forlængelse af anlægsregnskabet for klimahandlingsplanen, har administrationen opdateret budgetterne for perioden 2024 til 2027, og inddelt projektet i fire nye anlæg i investeringsoversigten. Hvert anlæg repræsenterer tidligere underopdeling i det gamle hovedprojekt for klimahandlingsplanen.

Klimahandlingsplanen omdøbes nu til Klimaplan 2045 og budgettet inddeles i fire nye anlægsprojekter. Det samlede budget for 2024-2027 udgør 44,26 mio. kr., som fordeles med:

Klimaplan 2045 - Grøn varme: 14,00 mio. kr.

Klimaplan 2045 - Grøn el: 3,50 mio. kr.

Klimaplan 2045 - Mobilitet og transport: 3,95 mio. kr.

Klimaplan 2045 - Øvrige indsatser: 22,81 mio. kr.

I vedlagte bilag 2 udspecificeres de ny anlægsprojekter på de enkelte år.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

149Beslutning om omprioritering af midler til udbetaling af ekspropriationserstatninger ved Hyllingeriis Kystbeskyttelsesprojekt

Resume

Hyllingeriis Kystsikringslag har endnu ikke mulighed for at afholde de resterende udgifter til kystsikringsprojektet af Hyllingeriis. Udbetaling af ekspropriationserstatningerne skal ske umiddelbart efter afgørelsen om ekspropriation er truffet og klagefristen er udløbet. Administrationen anmoder Byrådet om omprioritering af midler til at lægge ud for udbetaling af ekspropriationserstatningerne i forbindelse med kystbeskyttelsesprojektet i Hyllingeriis, samt at frigive midlerne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Give en tillægsbevilling på 0,375 mio. kr. i 2024 til Projekt Kystbeskyttelse af Fr. sund Midtby og Fjordlandet for udlæg af ekspropriationsomkostninger for Hyllingeriis digelag.
  2. Tillægsbevillingen finansieres ved at nedskrive eksisterende anlægsprojekt "Klimaplan 2045 - Øvrige indsatser" med 0,375 mio. kr. i 2024.
  3. Frigive 0,375 mio. kr. til Projekt Kystbeskyttelse af Fr. sund Midtby og Fjordlandet.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 57:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede den 29. maj 2024 at ekspropriere rettighederne til etablering og sikring af kystbeskyttelsesanlæg ved Hyllingeriis i medfør af kystbeskyttelseslovens § 6, stk. 1. Udbetaling af ekspropriationserstatningerne skal ske umiddelbart efter afgørelsen er truffet og klagefristen er udløbet.

Beslutningen om ekspropriation og udbetaling af erstatninger til de berørte grundejere er en forudsætning for påbegyndelse af anlægsarbejdet.

Erstatningssummen på 0,375 mio. kr. er en del af de samlede projektomkostninger som afholdes af Hyllingeriis Kystsikringslag, jf. bidragsfordelingen som Byrådet vedtog den 25. oktober 2023.

Administrationen havde forventet, at Hyllingeriis Kystsikringslag på nuværende tidspunkt havde optaget de nødvendige lån for at kunne afholde de resterende udgifter i projektet. Der har vist sig forsinkelser i denne proces, så kystsikringslaget ikke har likviditet til at afholde udgiften jf. ovenstående regler om udbetaling. Derfor er Frederikssund Kommune nødt til at lægge ud for denne udgift indtil kystsikringslaget kan tilbagebetale udlæggene.

Inddragelse

Inddragelse er ikke relevant.

Økonomi

Tillægsbevillingen på 0,375 mio. kr. i 2024 til Projekt Kystbeskyttelse af Frederikssund Midtby og Fjordlandet, finansieres af en tilsvarende nedskrivning af eksisterende anlægsprojekt Klimaplan 2045 - Øvrige indsatser. Sagen presser således ikke overholdelse af anlægsrammen i 2024.

150Beslutning om høring af projektforslag for fjernvarme til Skibby

Resume

Skibby Fjernvarme a.m.b.a. har anmodet om at få godkendt et varmeprojekt for fjernvarme til Skibby. Byrådet skal med denne sag beslutte, om projektforslaget skal godkendes til høring hos berørte parter, samt at der ses bort fra fossile brændsler (naturgas) som relevant alternativt scenarie i de økonomiske beregninger. Endelig vedtagelse af projektforslaget sker efterfølgende i Klima, natur og energi.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende at der i projektforslaget ses bort fra fossile brændsler (naturgas) som relevant alternativt scenarie i de økonomiske beregninger.
  2. Godkende projektforslaget for fjernvarme til Skibby til høring hos berørte parter.

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 14. maj 2024, pkt. 42:

Anbefales.

Beslutning fra Økonomiudvalget, 22. maj 2024, pkt. 102:

Sagen blev sendt tilbage til Klima, natur og energi på grund af nye oplysninger.

Beslutning fra Klima, natur og energi, 11. juni 2024, pkt. 61:

Anbefales.

Fraværende: Poul Erik Skov Christensen (A).

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

En borgergruppe i Skibby er gået sammen for at etablere Skibby fjernvarme a.m.b.a. med det formål at få fjernvarme til Skibby. Skibby er i dag udlagt til naturgasforsyning. Naturgas til opvarmning i private boliger forventes udfaset fra 2035. Omlægningen af varmeforsyningen i Skibby til fjernvarme er i overensstemmelse med Frederikssund Kommunes Strategiske energi- og Varmeplan 2022.

Projektforslaget omfatter etablering af en energicentral til varmeproduktion og ledningsnet til distribution af fjernvarmen.

Projektforslaget forudsætter en tilslutning på ca. 70% af det samlede varmebehov i Skibby. Projektforslagets realisering afhænger således af, at der opnås en tilslutning på ca. 70%.

Energicentral og varmeproduktion

Energicentralen består af en 3,9 MW luft-til-vand varmepumpe, en 9,0 MW elkedel, en 3.400 m3 akkumuleringstank samt en 4 MW gaskedel til nødlast. Varmepumpen og elkedlen placeres i en bygning med en højde på ca. 7,5 meter. Akkumuleringstanken ønskes opført i en højde på ca. 15 meter. Energicentralen omfatter dertil en luftgård til varmepumpen. Administrationen skønner, at energicentralen vil få behov for en grund på ca. 3.000 kvm.

Der er i projektforslaget regnet på en placering af energicentralen på Bronzeager 8, 4050 Skibby. Bronzeager 8 er kommuneplanlagt til erhvervsområde og skal overføres til byzone med lokalplan. Placering af energicentralen på dette sted kræver udarbejdelse af kommuneplantillæg, lokalplan og spildevandstillæg. Arealet er ikke spildevandsplanlagt.

Frederikssund Kommune ejer Bronzeager 8. Der skal derfor også ske salg af kommunalt areal før energicentralen kan etableres. Ansvaret for salg af kommunale arealer i Frederikssund Kommune er placeret under økonomiudvalget. Beslutning om salg af areal vil blive forelagt økonomiudvalget med en separat politisk sag. Området er ikke byggemodnet.

Forbrugerpriser

Der er i projektforslaget regnet på små, mellemstore og store brugere, afhængigt af boligstørrelsen.

De brugerøkonomiske beregninger viser en økonomisk fordel for alle brugergrupper sammenlignet med individuelle luft-til-vand varmepumper. Sammenlignet med individuelle varmepumper vil brugerne kunne spare mellem 2.376 og 19.652 kr. i årlige omkostninger ved at vælge fjernvarme. I de brugerøkonomiske beregninger er der ikke indregnet tilskudsmuligheder. Den endelige prisstruktur fastsættes af Skibby fjernvarme a.m.b.a.

Ved endelig godkendelse af varmeprojektet vil forsyningsområderne blive indberettet i det nationale planregister. Denne indberetning betyder, at boligejere indenfor forsyningsområderne ikke kan få tilskud til individuelle varmepumper fra varmepumpepuljen.

Selskabsøkonomi

Den samlede investering er opgjort til ca. 220 mio. kr. Fjernvarme er omfattet af hvile-i-sig-selv princippet, og forsyningsselskabet skal dermed føre evt. overskud tilbage til brugerne. Den selskabsøkonomiske beregning viser et overskud på ca. 47.000 kr. pr. år. Sker der en større tilslutning end de 70%, vil det selskabsøkonomiske overskud øges og gøre det muligt at nedjustere varmeprisen.

I den selskabsøkonomiske beregning er indregnet, at Skibby Fjernvarme a.m.b.a. forventer at modtage betaling for at stille den nye elkedel til rådighed for regulering af elmarkedet, kaldet regulerkraftmarkedet. Regulerkraftmarkedets udvikling i fremtiden er usikker.

Selskabsøkonomien afhænger også af, at projektet opnår kommunekredit og i den forbindelse den fastsatte rente og garantiprovision. Der er indregnet en kommunekreditrente på 3,48% samt en garantiprovision på 0,5%. De endelige beslutninger vedrørende garanti og provision træffes af Økonomiudvalget/Byrådet. Dette sker ved en efterfølgende politisk sag.

Hvis selskabsøkonomien bliver dyrere end beregnet i projektforslaget, vil det være forbrugerne, der skal dække udgifterne gennem større forbrugerbidrag. Da der ikke kan fastsættes tilslutningspligt, kan forbrugerne opsige fjernvarmen, hvis den bliver for dyr.

Positiv samfundsøkonomisk fordel på 77,8 mio. kr.

Den samfundsøkonomiske beregning viser, at fjernvarmeforsyningen er fordelagtigt ift. det alternative scenarie, individuelle varmepumper. Den samfundsøkonomiske fordel ved projektforslaget ift. det alternative scenarie er beregnet til 77,8 mio. kr. over en 20-årig periode.

Der er udført flere følsomhedsberegninger på samfundsøkonomien. Følsomhedsberegningerne viser, at samfundsøkonomien er robust og vil være positiv, selvom der ændres på forudsætningerne i den samfundsøkonomiske beregning.

Videre proces og forudsætninger for realisering

Første skridt er at få godkendt et varmeprojekt. Når Skibby fjernvarme a.m.b.a. har et godkendt varmeprojekt, har de mulighed for at indsamle bindende tilmeldinger fra borgerne. Efter godkendelsen af varmeprojektet skal Skibby fjernvarme a.m.b.a. lave et offentligt udbud for etableringen af projektet.

Som det er beskrevet ovenfor kræver realisering af varmeprojektet på Bronzeager 8 beslutning om kommunegaranti, grundsalg til energicentralen, udarbejdelse af lokalplan, kommuneplantillæg, spildevandstillæg, afgørelse om VVM-pligt og byggemodning. Under forudsætning af at projektet placeres i det sydvestlige hjørne af bronzeager 8 og der alene byggemodnes til varmeprojektet skønnes byggemodningen at kunne gennemføres for i størrelsesordenen 1,6 mio. kr.

Fjernvarme i naturgasbyer

Siden 2022 har det været en nationalpolitisk målsætning at få gassen ud af bygningsopvarmningen i de danske husstande. Der har derfor været fokus på at omlægge de mindre naturgasbyer (som fx Skibby) til enten fjernvarme eller individuel forsyning.

De nyligt igangsatte fjernvarmeprojekter i de mindre naturgasbyer, typisk drevet af varmepumper, er ikke afsluttet eller fuldt implementeret endnu og der er derfor ikke nye erfaringer med etablering fjernvarmenet i naturgasbyer.

Projektforslag og kort over forsyningsområdet er vedlagt som bilag.

Supplerende sagsfremstilling til mødet i Klima, natur og energi d. 11. juni 2024

Fjernvarme består af transport af opvarmet forbrugsvand, på ca. 65-85 grader celsius, i store isolerede stålrør. Vandet er typisk opvarmet fra et centralt produktionsanlæg. Hos forbrugerne sidder en varmeunit, som modtager det varme vand, og sender det videre ud i boligen.

Termonet består af 8-12 grader varmt vand (en såkaldt brine), som cirkulerer i uisolerede plastrør, i et lukket system mellem forbrugerne (boligerne). Dette vand har sin temperatur dels fra jorden, som de uisolerede plastrør ligger i, og dels fra en fælles central jordvarmepumpe. I boligerne sidder en varmepumpe, som opvarmer boligens forbrugsvand fra brinen, til en forbrugstemperatur til ca. 65 grader celsius.

Skibby fjernvarme a.m.b.a. har med projektforslaget ansøgt om at etablere fjernvarme i Skibby.

Inddragelse

Projekter for kollektiv varmeforsyning sendes i høring til berørte parter.

Kommunens godkendelse af et projekt for varmeforsyning er en forudsætning for, at borgerne i projektets forsyningsområder kan få tilbudt forsyning med fjernvarme. Der kan ikke pålægges tilslutningspligt i nye fjernvarmeområder. Borgere, som får tilbudt fjernvarme kan frit vælge, om de ønsker at koble sig på fjernvarmen.

Økonomi

Hvis projektforslaget godkendes, vil det medføre bruttoanlægsudgifter på 1,6 mio. kr. til byggemodningsomkostninger af det nye erhvervsområde i Skibby og dermed presse anlægsrammen i det år projektet realiseres. Derudover kan der forventes indtægter i form af salg af erhvervsjord.

Bilag

151Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt AKU-center Ejegod

Resume

Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt AKU-center Ejegod

Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 0,93 mio. kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 6. juni 2024, pkt. 41:

Anbefalet.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2023. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt AKU-center Ejegod.

Der er i perioden fra 2020 til 2021 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 2,45 mio. kr. til projekt AKU-center Ejegod.

Der er anvendt 3,37 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,93 mio. kr., svarende til 137,9 %, af anlægsbevillingen.

Mio kr.BevillingRegnskabAfvigelse
Udgifter2,453,3737,9 %

Der er i perioden 2020 til 2023 udført anlægsarbejde på AKU-center Ejegod som omhandler etablering og renovering af handicaptoiletter og tilhørende hygiejnerum. Der er tillige etableret øget tilgængelighed i bygningen, som primært dækker over udvidelse af dørhuller. Brugergrupperne af AKU-centeret har i løbet af de senere år ændret sig, hvorfor det har været nødvendigt at øge brandsikkerheden. Dette har konkret udmøntet sig i etablering af ABA-anlæg (automatisk brandalarmeringssystem), som er etableret i forlængelse af ombygningsarbejdet.

Ovenstående har medført et merforbrug på 0,93 mio. kr. Det bemærkes at det samlede budget for 2020 til 2023 udgør 3,32 mio. kr., hvoraf der kun er blevet frigivet 2,45 mio. kr. Af det samlede merforbrug på 0,93 mio. kr. udgøres de 0,87 mio. kr. af en teknikalitet i form af manglende frigivelse, mens alene de resterende 0,06 mio. kr. er udtryk for en egentlig overskridelse af den politisk fastsatte budgetramme.

Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Målgruppen ligger uden for Seniorrådets kompetence.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har ingen kommentarer til sagen.

Økonomi

Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2023.

De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.

Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.

I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.

For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.

Bilag

152Beslutning om forhøjelse af udgifts- og indtægtsbudget i forbindelse med etablering af tandklinik på Frederikssund Hospital

Resume

Byrådet besluttede den 26. april 2023 at flytte tandklinikken fra Ådalens skole til Frederikssund Hospital og i den forbindelse udvide kapaciteten med i alt tre klinikker til de 18-21-årige i kommunen. Byrådet afsatte på samme møde et rådighedsbeløb på 13.981.000 kr. til etablering af den nye tandklinik på Frederikssund Hospital. Frederikssund Kommune har efterfølgende ansøgt og fået tilsagn om puljemidler på 2.891.894 kr. fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til indretning af tre nye tandlægeklinikrum på Frederikssund Hospital til de 18-21-årige i kommunen jf. den nye lov herom. Ministeriet udbetaler midlerne i to rater ligeligt fordelt mellem 2024 og 2025. I forlængelse heraf vender administrationen i nærværende sag tilbage med et revideret budget.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives tillægsbevilling for bruttoanlægsindtægter på 1.450.000 kr. (1. rate) i 2024 for modtagelse af puljemidler, som samtidig frigives.
  2. Der gives tillægsbevilling for bruttoanlægsindtægter på 1.441.894 kr. (2.rate) i 2025 for modtagelse af puljemidler, som samtidig frigives.
  3. Der gives tillægsbevilling for bruttoanlægsudgifter på 2.891.894 kr. i 2024 til etablering af tre nye klinikrum på Frederikssund Hospital, som samtidig frigives.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 6. juni 2024, pkt. 43:

Anbefalet.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har søgt Indenrigs – og Sundhedsministeriets pulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne – og ungdomstandpleje, som følge af ny lov om vederlagsfri tandpleje til 18-21-årige. Der er konkret søgt midler til etablering af tre ekstra klinikrum med tilhørende udstyr til de 18-21-årige i kommunen. Det sker som en del af etableringen af en ny tandklinik på Frederikssund Hospital, som skal fremtidssikre den kommunale tandpleje.

Byrådet besluttede den 26. april 2023 frigivelse af 1.400.000 kr., samt den 20. december 2023 yderligere frigivelse af 4.580.000 kr. Det forventes, at Byrådet på sit møde den 29. maj frigiver de resterende midler i anlægsprojektet på 8.001.000 kr., således at anlægsprojektets fulde rådighedsbeløb på 13.981.000 kr. er frigivet.

Den 12. februar 2024 fik Frederikssund Kommune tilsagn fra ministeriet om puljemidler på 2.891.894 kr. til etableringen af de tre klinikrum, som forventes udbetalt i to rater. 1. rate på 1.450.000 kr. udbetales i 2024 og 2. rate på 1.441.894 kr. udbetales i 2025, selvom alle udgifter til tandklinikken ligger i 2024. jf. tidsplan for etablering af ny tandklinik.

I forlængelse heraf søges der om en indtægtsbevilling i 2024 og 2025, samt en udgiftsbevilling på 2.891.894 kr. i 2024, svarende til de udbetalte puljemidler fra ministeriet. Tillægsbevillingerne finansierer merudgifter forbundet med byggeriet samt klinikudstyr, herunder ekstra røntgenapparater, fremkalderapparater mm., som er nødvendige for at drive tandklinikkerne, men som ikke var indtænkt i det oprindelige udgiftsbudget. Tillægsbevillingerne til tandklinikken finansieres af puljemidlerne fra ministeriet, hvorfor tillægsbevillingerne ikke belaster kommunens likviditet, men alene kommunens anlægsramme.

Etableringen af den nye tandklinik på Frederikssund Hospital følger tidsplanen og tandklinikken på Ådalens skole lukker ned for tandbehandlinger den 1. juni og åbner op igen på Frederikssund Hospital den 1. juli. Tandklinikken vil derfor være lukket for borgere i juni måned. Tandreguleringen flytter midlertidigt til tandklinikken i Slangerup i juni måned, med henblik på at opretholde normal drift af tandreguleringen i flytteperioden. I tilfælde af akutopståede behov for behandlinger i den almene tandpleje varetages dette i kommunens øvrige tandklinikker, mens de regelmæssige undersøgelser søges planlagt omkring lukningsperioden. Tandklinikken holder som de øvrige klinikker lukket i sommerferien og den nye tandklinik åbner op medio august 2024.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Målgruppen ligger uden for Seniorrådets kompetence.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har ingen kommentarer til sagen.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at tillægsbevillingen i 2024 for bruttoanlægsudgifter på 2.891.894 kr. finansieres ved kommende budgetopfølgning pr. 30/6-2024, med henblik på at sikre anlægsrammeoverholdelse i 2024. Merudgifterne til tandklinikken modsvarer indtægterne fra de indkomne puljemidler fra ministeriet, hvorfor likviditeten ikke belastes henover årene.

153Beslutning om åbne- og lukketider i børnehuse

Resume

I forbindelse med budget 2024 blev det besluttet, at der skulle ske tilpasning af åbningstiderne i kommunens børnehuse. Områdebestyrelserne er blevet bedt om at komme med indstilling til nye åbningstider med udgangspunkt i den nye ramme fra 1. januar 2025. Børn, familier og forebyggelse skal med denne sag anbefale de nye åbningstider over for Økonomiudvalget og Byrådet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Områdebestyrelsernes indstillinger til åbningstiderne i kommunens børnehuse pr. 1. januar 2025 godkendes.

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 12. juni 2024, pkt. 54:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

I forbindelse med budget 2024 blev det besluttet, at der skulle ske en reduktion af åbningstiderne i kommunens børnehuse. Byrådet udmøntede i den forbindelse en ny ramme til åbningstimer i børnehusene, således at åbningstiderne skal reduceres fra 1. januar 2025 for at overholde den nye ramme og dermed Byrådets beslutning.

Konkret står der i aftaleteksten fra budget 2024, at: Åbningstiderne i børnehusene er forskellige og i nogle tilfælde forholdsvist lange. Åbningstiderne tilpasses fra 2025. Vi anerkender de forskellige behov for at bringe og hente, som der er. Indenfor den fastsatte økonomiske ramme bliver der en høj grad af råderum til bestyrelserne til at beslutte hensigtsmæssige åbne- og lukketider i børnehusene, ud fra forældrenes behov.

I henhold til styrelsesvedtægten for dagtilbudsområdet, skal områdebestyrelserne inden for den ramme der tildeles af Byrådet opstille principper for åbningstiderne. Områdebestyrelserne har ud fra den økonomiske ramme for åbningstiderne fra 2025, som blev udstukket med budget 2024, drøftet og udarbejdet indstilling til nye åbningstider, som Byrådet skal endeligt godkende.

Områdebestyrelserne forslag til åbningstider pr. 1. januar 2025 fremgår nedenfor.

Område Hornsherred/Slangerup

BørnehusUgentlig åbningstid i dagÅbne- og lukketider i dagÅbne- og lukketider pr. 1. januar 2025Ugentlig åbningstid pr. 1. januar 2025
Børnehuset Pilehuset50,88Man-tors: 6.30-17, fredag 6.30-15.23Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-1650,50
Børnehuset Solstrålen50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-1650,50
Børnehuset Kragebakken53,25Man-tors: 6.20-17.10, fredag 6.20-16.20Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Tumlebo50,88Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-16.23Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Krabbedam52,88Man-tors: 6.30-17.10, fredag 6.30-16.43Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.4553,50
Børnehuset Bakkegården50,88Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-16.23Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Gerlev52,88Man-tors: 6.30-17.10, fredag 6.30-16.43Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-1650,50
Børnehuset Slotsgården50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 6.45-16.45, fredag 6.45-16.0049,25
Børnehuset Vandkunsten50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Savannen52,50Man-tors: 6.30-17, fredag 6.30-17Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.4553,50
Børnehuset Kroghøj50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 6.45-17.00, fredag 6.45-16.1550,50
Børnehuset Lindehuset52,88Man-tors: 6.30-17.12, fredag 6.30-16.35Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-1649,50
Børnehuset Bakkebo50,88Man-tors: 6.30-16.45, fredag 6.30-16.23Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Troldhøj52,88Man-tors: 6.30-17.12, fredag 6.30-16.35Man-tors: 6.30-16.30, fredag 6.30-15.4549,25
Børnehuset Strandstræde50,88Man-tors: 6.40-16.55, fredag 6.40-16.33Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.3053,25

Områdebestyrelsen i Hornsherred/Slangerup har lagt vægt på følgende: "forslaget er baseret på at tilgodese flest mulige familiers behov i distrikterne - også set på sigt. Alle geografiske områder får ét børnehus med lang åbningstid, ét børnehus med mellemlang åbningstid og resten med kort åbningstid. I alle områder er der to børnehuse, der har ”sen” åbningstid, resten har ”tidlig”. Det meldes fra børnehusene med ”tidlig” åbningstid, at dette imødekommer flest forældres behov, fremfor ”sen” åbningstid. I Slangerup er der på baggrund af konkret vurdering tilført et kvarter fra Strandstræde til Lindehuset om fredagen, da der er flest børn her sidst på dagen jf. datamateriale.

Område Frederikssund

BørnehusUgentlig åbningstid i dagÅbne- og lukketider i dagÅbne- og lukketider pr. 1. januar 2025Ugentlig åbningstid pr. 1. januar 2025
Børnehuset Skuldshøj50,88Man-tors: 6.30-16.50, fredag 6.30-16.03Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-1650,25
Børnehuset Fjordtoppen53,88tirs-fre: 6.15-17, mandag 6.15-17.08Man-tors: 6.45-16.45, fredag 6.45-15.4549,00
Børnehuset Pilehaven51,88Man-tors: 6.30-17, fredag 6.30-16.23Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Højvang50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-1652,75
Børnehuset Mariendal52,88Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.08Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.3053,25
Børnehuset Toftelund50,88Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-16.38Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Ådalen52,88Man-tors: 6.45-17.20, fredag 6.45-17.18Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Troldehøjen50,88Man-tors: 6.30-16.50, fredag 6.30-16.03Man-tors: 6.30-17, fredag 6.30-1651,50
Børnehuset Stenhøjgård50,88Man-tors: 6.30-16.50, fredag 6.30-16.03Man-tors: 6.45-16.45, fredag 6.45-15.4549,00
Børnehuset Lærkereden50,88Man-tors: 6.30-16.50, fredag 6.30-16.03Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Møllevej50,88Man-tors: 6.50-17.05, fredag 6.50-16.43Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Stagetorn50,88Man-tors: 6.45-17.05, fredag 6.45-16.18Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-1650,25
Børnehuset Maglehøj52,88Man-tors: 6.30-17.15, fredag 6.30-16.23Man-tors: 7-17, fredag 7-1649,00
Børnehuset Ørnesten51,88Man-tors: 6.30-17, fredag 6.30-16.23Man-tors: 6.45-17, fredag 6.45-1650,25
Børnehuset Rørskov51,88Man-tors: 6.25-16.55, fredag 6.25-16.18Man-tors: 6.45-16.45, fredag 6.45-15.4549,00
Børnehuset Gyldensten52,88Man-tors: 6.30-17.15, fredag 6.30-16.23Man-tors: 6.15-17, fredag 6.15-16.3053,25

Områdebestyrelsen for Frederikssund har lagt vægt på følgende: Det er valgt, at der skulle være lang åbningstid i hvert område, altså i Syd, Midtby og Græse. Hertil er lagt vægt på ledernes vurdering af, hvor presset er størst. I de børnehuse, hvor åbningstiden er mindst valgte bestyrelsen at lave en afstemning i husene om åbningstiden skulle hedde 6.45 eller 7.00 og her har flertallet bestemt.

Nedenfor fremgår en oversigt over hvad Byrådets beslutning om reduktion i åbningstider i forbindelse med Budget 2024 betyder for åbningstiderne samlet set og for hvert område.

Samlet antal åbningstimer pr. uge i dagGns. Åbningstimer pr. uge i dagSamlet åbningstid pr. 1. januar 2025Antal åbningstimer pr. uge pr. 1. januar 2025Reduktion i samlet antal åbningstimer pr. uge pr. 1. januar 2025Reduktion i gennemsnitlig åbningstimer pr. uge pr. 1. januar 2025
Hele kommunen1603,3751,721559,0050,29-44,37-1,43
Hornsherred/Slangerup775,2351,68756,5050,43-18,73-1,25
Frederikssund828,1351,76802,5050,16-25,63-1,60

Inddragelse

Områdebestyrelserne har på møder drøftet behovet for åbningstid i områdets børnehuse og har med udgangspunkt heri udarbejdet et forslag til, hvordan områdebestyrelserne bedst finder at den nye økonomiske ramme til åbningstid i området bedst kan udmønte sig i konkret åbningstider i områdets børnehuse. I den proces har områdebestyrelserne været optaget af at sikre at der er børnehuse der har lang åbningstid, mens nogle børnehuse åbner meget tidligt og andre lukker sent, således at flest mulige familiers konkrete behov kan imødekommes i områdets børnehuse.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser. Sagen er en udmøntning af budgetaftale 2024-2027.

154Beslutning om ændring af hyppighed for revision af kvalitetsstandarder

Resume

Den nuværende lovgivning stiller kun i enkelte tilfælde krav om, hvor hyppigt kvalitetsstandarder på ældre- sundheds-, og socialområdet skal revideres. Som led i arbejdet med frisættelse, forelægges udvalget i denne sag forslag om at ændre hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne, på nær kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år, fra hvert år til hvert andet år. Ved at ændre hyppigheden af revisionsprocessen, vil man kunne frisætte ressourcer i afdeling for Visitation og Hjælpemidler, afdeling for Voksenstøtte samt i driften og i administrationen.

Administrationen foreslår, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år, forlænges til 2025. Kvalitetsstandarderne revideres igen i år 2025 med henblik på ikrafttrædelse i 2026.

Sagen behandles sideløbende på møder i Børn, familier og forebyggelse, Unge fritid og idræt, Job, erhverv og kultur, Omsorg og ældre samt Social og sundhed i juni 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler at:

  1. Godkende ændring af hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne fra hvert år til hvert andet år, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år.
  2. Godkende, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder forlænges til og med 2025, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år.

Historik

Beslutning fra Job, erhverv og kultur, 4. juni 2024, pkt. 64:

Anbefales.

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 4. juni 2024, pkt. 68:

Indstillingspunkt 1-2: Anbefales.

Beslutning fra Social og sundhed, 6. juni 2024, pkt. 42:

Anbefalet.

Beslutning fra Omsorg og Ældre, 6. juni 2024, pkt. 41:

Anbefalet.

Fraværende:

Morten Skovgaard (V), Poul Erik Skov Christensen (A), Inge Messerschmidt (O)

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 12. juni 2024, pkt. 53:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Byrådet i Frederikssund har stort fokus på arbejdet med frisættelse. Byrådet i Frederikssund Kommune har på møde 25. oktober 2023 desuden påpeget, at frisættelse og afbureaukratisering er et centralt tema både på nationalt og lokalt plan. Omdrejningspunktet er at arbejde med vaner og kultur, som står i vejen for, at medarbejderne kan løse kerneopgaverne bedst muligt til gavn for borgerne, men også at have fokus på at fjerne unødige regler og arbejdsgange. Ved at arbejde med disse forhold kan der skabes bedre rammer for, at medarbejderne kan bruge deres faglighed til at skabe løsninger med udgangspunkt i borgernes behov.

I Frederikssund Kommune har det hidtil været praksis at foretage en årlig revision af kvalitetsstandarderne. I 2023 er der således foretaget en administrativ revision af kvalitetsstandarderne i henhold til gældende lovgivning og Ankestyrelsens praksis.

Som en del af arbejdet med frisættelse foreslår administrationen, at ændre hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne, på nær kvalitetsstandarder som er omfattet af servicelovens §§ 79 a (forebyggende hjemmebesøg), 83 (personlig hjælp og pleje), 83 a (rehabiliteringsforløb) og 86 (genoptræning), fra hvert år til hvert andet år. Administrationen foreslår, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder forlænges til 2025. Kvalitetsstandarderne revideres igen i år 2025 med henblik på ikrafttrædelse i 2026.

Revisionsprocessen kræver et stort ressourcetræk på medarbejdere i administrationen, Afdelingen for Voksenstøtte, Visitation og Hjælpemidler samt i enkelte tilfælde i driften. Ved at ændre hyppigheden af revisionen vil der således kunne frigives medarbejdertimer, der i stedet kan anvendes på de respektive afdelingers kerneopgave, herunder administrativ understøttelse af driften, og dermed skabe værdi for borgere og pårørende.

Det er administrationens vurdering, at en ændring af hyppigheden for revision af kvalitetstandarder fra ét til to år ikke vil have negativ betydning for den service der ydes til borgerne, blandt andet fordi ændringer som følge af ændret lovgivning eller praksis fra Ankestyrelsen vil blive foretaget løbende. Derimod er der administrationens vurdering, at ændringen af hyppigheden vil frigøre ressourcer, der i stedet kan anvendes på at understøtte drift og myndighed i varetagelse af kerneopgaverne for borgerne.

Der gøres endvidere opmærksom på, at det i Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om en reform af ældreområdet fremgår, at en række krav til kommunerne vil blive afskaffet, herunder krav om årligt fastsatte kvalitetsstandarder og krav om forebyggende hjemmebesøg. Kommunerne vil fortsat være forpligtede til at arbejde forebyggende. Ældreloven forventes at træde i kraft 1. juli 2025. Det vides på nuværende tidspunkt ikke præcist hvordan disse elementer udmøntes i en lov, men det vil få indflydelse på i hvilket omfang og hvor ofte, der skal udarbejdes kvalitetsstandarder på ældreområdet.

Ændringer i lovgivning, praksis og det lokalt fastsatte serviceniveau vil løbende blive opdateret i kvalitetsstandarderne

Administrationen følger løbende ændringer i lovgivning eller Ankestyrelsens praksis, der kan have betydning for indholdet af kvalitetsstandarderne. Administrationen vil således løbende opdatere kvalitetsstandarderne, når det er nødvendigt, eksempelvis på baggrund af lovændringer eller nye principmeddelelser fra Ankestyrelsen. Sådanne ændringer i kvalitetsstanderne vil blive forelagt relevante fagudvalg som redaktionelle ændringer, når de foretages. Hvis der foretages ændringer i serviceniveauet for en kvalitetsstandard som følge af lokalpolitiske beslutninger, fx i forbindelse med budgetvedtagelsen, vil de reviderede kvalitetsstandarder blive forelagt relevante fagudvalg, Økonomiudvalget og Byrådet.

Ifølge lovgivningen skal en række kvalitetsstandarder revideres årligt eller hvert andet år

Kvalitetsstandarder omfattet af servicelovens §§ 83 (personlig hjælp og pleje), 83 a (rehabiliteringsforløb) og 86 (genoptræning) skal jævnfør § 1 i Bekendtgørelse 2014-12-27 nr. 1575 om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86 revideres en gang årligt.

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg skal revideres en gang årligt, jævnfør § 4 i Bekendtgørelse om tilrettelæggelse af samt kvalitetsstandarder for de forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens § 79 a. Disse kvalitetsstandarder vil derfor blive revideret årligt og første gang inden udgangen af 2024. De reviderede kvalitetsstandarder vil blive forelagt til godkendelse i relevante fagudvalg.

Det er også lovbestemt, at kommunen skal udarbejde kvalitetsstandarder for kvindekrisecentre og kvalitetsstandard for behandling for stofmisbrug efter servicelovens § 101, men her er der ikke krav om, at de skal revideres årligt. Kvalitetsstandarderne på disse områder skal revideres hvert andet år.

Baggrund: Kvalitetsstandarderne skal oplyse om serviceniveau, være et styringsværktøj og forventningsafstemme

Ifølge servicelovens § 138 § kan Kommunalbestyrelsen inden for lovens rammer træffe beslutning om at fastsætte generelle vejledende serviceniveauer for den lokale udmøntning af hjælp efter loven. Ifølge serviceloven er kommunerne forpligtiget til at udarbejde kvalitetsstandarder for kvindekrisecentre efter servicelovens § 109, herberger efter servicelovens § 110, forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens § 79a, personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83, rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83a samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning efter servicelovens § 86. For øvrige bestemmelser i serviceloven er der ikke lovkrav om udarbejdelse af kvalitetsstandarder.

Frederikssund Kommune har udarbejdet kvalitetsstandarder for en række bestemmelser i serviceloven og sundhedsloven. I dag godkendes kvalitetsstandarderne i Byrådet efter indstilling fra fagudvalgene og er gældende for et år ad gangen. De gældende kvalitetsstandarder for 2024 blev godkendt i Byrådet den 20. december 2023 (sag 228). En oversigt over kvalitetsstandarderne fordelt på udvalgenes ressortområder er vedlagt sagen som bilag.

Kvalitetsstandarderne indeholder information til borgerne om den støtte, de kan forvente at få fra kommunen. Samtidig er en kvalitetsstandard et arbejdsredskab for kommunens medarbejdere, når der skal visiteres til eller leveres indsatser. Kvalitetsstandarderne har som udgangspunkt fire formål:

  • Information om det kommunale serviceniveau inden for bestemte indsatser.
  • Politisk og økonomisk styringsværktøj for kommunalpolitikerne.
  • Støttekatalog for kommunens medarbejderne i forhold til serviceniveau og udførelse af støtte
  • Skabe gennemsigtighed i forhold til blandt andet rammer for kommunale indsatser med henblik på forventningsafstemning og dialog mellem borgere og kommunens medarbejdere.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

155Orientering om likviditet samt økonomisk status

Resume

Sagen omhandler orientering om kommunens gennemsnitlige likviditet samt økonomien for Vinge ultimo maj 2024. Gennemsnittet for de seneste 12 måneders likviditet udgør 348,7 mio. kr. Likviditetsmålet om et gennemsnit på 125 mio. kr. er indfriet i hele budgetperioden.

Indstilling

Administrationen indstiller til Økonomiudvalget at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Likviditet er altid udtryk for et øjebliksbillede på et givent tidspunkt, som kan påvirkes af mange faktorer. Når en kommunes likviditet skal vurderes, ses der derfor ofte på gennemsnittet de seneste 12 måneder - den såkaldte kassekreditregel. Frederikssund Kommune er i lighed med landets øvrige kommuner underlagt en kassekreditregel, der betyder, at kommunen skal have en positiv kassebeholdning beregnet som et gennemsnit over de seneste 12 måneder.

Formålet med at have likviditet af en vis størrelse er, udover at overholde kassekreditreglen, at kunne håndtere den daglige drift. En god likviditet skal også kunne udgøre en buffer til finansiering af evt. uforudsete udgifter, indtil de nødvendige kompenserende tilpasninger af budgettet er implementeret. Frederikssund Kommune har vedtaget en økonomisk politik, der indeholder et mål om, at den gennemsnitlige likviditet ikke blot skal svare til dette minimumskrav, men derimod udgøre minimum 125 mio. kr.

Gennemsnittet for juni 2023 til maj 2024 udgør 348,7 mio. kr. Likviditetsmålet om et gennemsnit på 125 mio. kr. er således indfriet i hele budgetperioden.

I vedlagte notat uddybes den gennemsnitlige likviditet og likviditetsprognosen, herunder ændringerne siden sidste prognose og forudsætningerne for prognosen. Derudover vedlægges bilag med økonomisk status pr. 31. maj 2024, som er grundlag for likviditetsprognosen. Supplerende vedlægges status vedrørende økonomi for Vinge pr. 31. maj 2024: Forbrug siden 1. januar 2018, politisk godkendte bevillinger samt oversigt over politiske behandlinger med fremtidige økonomiske konsekvenser.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Aktuel økonomistatus viser en likviditet efter kassekreditreglen på 348,7 mio. kr. pr. 31. maj 2024.

Bilag

156Orientering om arbejdet med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor

Resume

Byrådet godkendte på byrådsmødet 25. oktober 2023 igangsættelsen af et arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling. Byrådet besluttede i samme forbindelse, at der i alle fagudvalg skulle sættes målsætninger for arbejdet i det lokalpolitiske spor. I sagen orienteres Byrådet om de målsætninger, der er besluttet i de politiske udvalg.

Indstilling

Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet at:

  1. Tage orientering om målsætninger for det lokalpolitiske spor i arbejdet med frisættelse gennem tillid og regelforenkling til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på byrådsmødet 25. oktober 2023 igangsættelsen af en indsats med frisættelse gennem tillid og regelforenkling. Byrådet besluttede i samme forbindelse, at der i alle fagudvalg skulle sættes målsætninger for arbejdet i det lokalpolitiske spor. Arbejdet forløber i 2024 og 2025 og ligger direkte i tråd med ambitionerne i ”Sammen om Frederikssund”.

De politiske udvalgs mål for arbejdet med frisættelse i det lokalpolitiske spor

I nedenstående fremgår de mål for arbejdet med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor, der er besluttet i de enkelte fagudvalg. Udover målsætningerne har fagudvalgene på møder i april-juni besluttet konkrete tiltag til øget frisættelse indenfor udvalgenes områder.

Målsætningerne for de enkeltes udvalgs arbejde er følgende:

Børn, familier og forebyggelse:

  • Indenfor dagtilbudsområdet skal frisættelse, forenkling og afbureaukratisering styrke hverdagens kvalitet for alle 0-6-årige ved at give øget råderum og frihed til lokale løsninger i kommunens dagtilbud.
  • På familieområdet er målsætningen, at der skabes tid hos medarbejdere og ledere til at skabe løsninger for og sammen med børn og familier, ved at mindst mulig tid bruges på unødige bureaukratiske processer og dokumentationskrav.

Omsorg og ældre:

  • Arbejdet med forenkling og afbureaukratisering skal give værdi for borgere og pårørende. For at det kan ske, skal medarbejdernes faglighed sættes i spil og løsninger skabes i samarbejde.

Social og sundhed

  • Arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling på social- og sundhedsområdet skal styrke kerneopgaven og skabe mere værdi for borgeren.

Job, erhverv og kultur:

  • At udvalget i videst muligt omfang understøtter forslag – projekter, aktiviteter, indsatser og lignende - der formindsker bureaukratiske administrative processer, viser tillid til medarbejdere og lederes faglighed og professionalisme der styrker kerneopgaven og i sidste ende gavner borgere og virksomheder.

Plan og teknik:

  • Udvalget vil generelt tænke i tillid og regelforenkling i de forelagte sager.

Unge, fritid og idræt

  • Det skal være lettere at være frivillig forening.

Klima, natur og energi

  • Udvalget ønsker, at der tænkes i frisættelse generelt i kommende udvalgssager.

Skole, klub og fritid

  • Indenfor skole-, SFO- og klubområdet skal frisættelse, forenkling og afbureaukratisering styrke kvaliteten i kommunens skoler og fritidstilbud, herunder særligt den almene folkeskole for flest mulige børn og unge, ved at give øget lokalt råderum og frihed til lokale løsninger.

Økonomiudvalget:

  • Udvalget lægger vægt på, at arbejdet med "Frisættelse gennem tillid og regelforenkling" skal bidrage til at forenkle og styrke de politiske beslutningsprocesser. Samtidig skal arbejdet forbedre mulighederne for, at medarbejdere og ledere kan bruge deres faglighed og kompetencer til at varetage opgaverne bedst muligt i forhold til borgere, virksomhederne m.fl.

Det igangværende arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling

Arbejdet omkring frisættelse gennem tillid og regelforenkling er opdelt i tre spor: 1. Det organisatoriske spor, 2. Det lokalpolitiske spor og 3. Det nationale spor. Der er aktiviteter i gang i de tre spor, og ultimo 2024 og ultimo 2025 vil der ske en afrapportering til Byrådet om status for arbejdet, herunder de opnåede resultater, jf. Byrådets beslutning 25. oktober 2023.

Inddragelse

MED-organisationen samt råd, nævn og bestyrelser m.fl. er og vil fortsat blive involveret i arbejdet.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

157Orientering om yderligere undersøgelser vedr. færge

Resume

Plan og teknik besluttede på møde den 8. maj 2024, sag 73 Beslutning om Columbus akut mandskabsmangel, at udsætte sagen, idet udvalget ønskede, at arbejdsgruppens indsendte spørgsmål blev afdækket nærmere. I sag 74 på samme møde besluttede udvalget, at mulighederne for bilfærge til Sølager skal afdækkes nærmere (beslutningspunkt 1). Udvalget besluttede endvidere, at arbejdsgruppens indsendte spørgsmål skal afdækkes nærmere (beslutningspunkt 2). Da der er tale om mange supplerede oplysninger er der til brug for dette møde oprettet en ny sag og ikke supplerende dagsordenstekster. Imidlertid skal denne sag ses i sammenhæng med sag 73 og 74 fra møde den 8. maj 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 100:

Anbefales.

Beslutning

Taget til efterretning. Sagen slutter i Økonomiudvalget.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Administrationen har til brug for denne sag lagt til grund, at der med ”arbejdsgruppen” jf. udvalget seneste beslutninger om Columbus henvises til følgende:

· Mail af 28. april 2024 til direktøren for Teknik, Erhverv og IT

· Mail af 30. april 2024 til direktøren for Teknik, Erhverv og IT

· Mail af 2. maj 2024 til Byrådet fra Styregruppen bag Bevar overfarten Kulhuse-Sølager. Mailen indeholder 3 bilag.

Svar på spørgsmål i mail af 28. april 2024 vedlægges som bilag.

Svar på spørgsmål i mail af 30. april 2024 vedlægges som bilag.

Svar på spørgsmål i mail af 2. maj 2024 omkring konkret alternativt skib vedlægges som bilag.

Finansiering via lån er betinget af, at Frederikssund Kommune selv driver overfarten i eget rederi, jfr. bestemmelserne i færgefartslovens §2. Kun hvis kommunen etablerer eget rederi som f.eks. er tilfældet i bl.a. Ærø, Samsø og Læsø kommuner, vil lånefinansiering kunne anvendes.

Der vil ikke kunne optages lån i et scenarie, hvor kommunen ejer færgen og forpagter den ud. Der er ikke deponeringspligt ved lånoptagelse. Lånoptagelse indtægtsføres på finanssiden. Men afholdte udgifter påvirker anlægsramme. Serviceramme påvirkes ikke

Finansiering via leasing er mulig. Normalt benyttes Kommunekredit ved behov for finansiering via leasing. Imidlertid har også Kommunekredit den betingelse, at Frederikssund Kommune selv vil skulle drive overfarten i eget rederi.

Andre finansieringsselskaber f.eks. forskellige banker har ikke samme klausuler, men her vil renten i leasingperioden være højere. Der er ikke deponeringspligt.

Ved leasing påvirkes servicerammen i stedet for anlægsrammen. Anlægsrammen påvirkes således ikke.

Udgifterne til drift i eget rederi er senest belyst i sag 73 til udvalget møde den 8. maj 2024.

Mulighederne finansiering af ny færge gennem låneoptagelse eller via leasing er uddybet i bilag.

For så vidt angår trafiktal henvises til svar på spørgsmål fra Byrådet til administrationen af 29. februar 2024, punkt 2 og punkt 14.

Pris på ny færge

Columbus har i dag plads til 8 personbiler og 70 passagerer, men kan ikke længere sejle med køretøjer tungere end 3 ton.

Skibskonsulentfirmaet OSK Design har udarbejdet overslagspris på en ny diesel-elektrisk færge i samme størrelse som Columbus, der kan medtage biler, lastbiler, busser og landbrugsmaskiner. Da OSK har haft meget kort tid til udarbejdelse af budgetoverslag og tidsplan er disse baseret på erfaringer og informationer fra tidligere lignende projekter. Der tages således forbehold for, at en grundigere undersøgelse vil kunne vise et andet billede.

OSK har vurderet to mulige løsninger. En ny færge, der er diesel-mekanisk med op til 36 passagerer samt en diesel-elektrisk med op til 70 passagerer.

  • En ny diesel-elektrisk færge i samme størrelse som Columbus koster i prisniveau 2024 ca. 44,6 mio. kr. ekskl. moms og 55,75 mio. kr. inkl. moms
  • En ny diesel-mekanisk færge med plads til 8 personbiler m.v. og 36 passagerer koster i prisniveau 2024, ca. 39,4 mio. kr. ekskl. moms og 49,25 kr. inkl. moms

Hertil kommer udgifter til projektering via ekstern rådgiver, eksempelvis via OSK, administrativt skønnet til ca. 1 mio. kr. ekskl. moms og 1,25 mio. kr. inkl. moms samt udgifter til rådgivning fra egen skibskonsulent på skønnet 100 t. kr.

Hvis man træffer beslutning om bestilling af ny færge inden udgangen af juni 2024, vil man med den mest optimale tidsplan kunne projektere færgen i Q4 2024 og dermed vil den forventeligt kunne leveres ved årsskiftet 2027/28, såfremt et værft har mulighed for at tage bestillingen. Det skønnes dog ikke umiddelbart realistisk.

Det vil således fordre, at markedsafdækning af rådgivning starter 1. juli og at der indgås kontrakt på rådgivning senest i september 2024. Projekteringen starter umiddelbart herefter i en administrativ arbejdsgruppe.

Tidsplanen fra OSK (bilagt) indeholder ikke tid til gennemførelse markedsafdækning af rådgiver. Det vil sige at denne skal tillægges 3 måneder, og medvirker at hovedparten af omkostningerne skubbes til 2026.

Det vil også skulle nærmere afklares om rådgiverudbuddet skal gennemføres som EU-udbud eller vil kunne afholdes alene i Danmark via f.eks. tilbudsindhentning.

Det er forudsættes at selve udbuddet gennemføres af kommunens udbuds- og kontraktenhed, der vil skulle forestå udarbejdelse af udbudsmateriale, gennemførelse af EU-udbuddet, bedømmelse af de indkomne tilbud, udbud af projekteringen af og køb af færgen samt kontraktindgåelse. Der vil i flere af disse udbudsfaser være behov for ekstern assistance.

Betalingsplan for en ny færge er:

Betaling af 1. rate sker ved kontraktunderskrivelse 20 %

Betaling af 2. rate sker ved produktionsopstart 20 %

Betaling af 3. rate sker ved søsat 20 %

Betaling af 4. rate sker skrog og hovedkomponenter klar 20 %

Betaling af 5 rate sker aflevering af færgen 20 %

Byggetilsyn er anslået til 0,8 mio. kr. ekskl. moms

Søfartsstyrelsen godkendelse og syn er anslået til 0,35 mio. kr. ekskl. moms

Klassegodkendelse og syn via eksempelvis Norske Veritas, Lloyds Register of Shipping er anslået til 1,2 mio. kr. ekskl. moms

De samlede udgifter til en ny diesel-elektrisk færge i samme størrelse som Columbus forventes således at udgøre ca. 47,95 mio. kr. ekskl. moms og 59,9 mio. kr. inkl. moms. Hertil skal tillægges udgifter til rådgivning.

Vælger man en diesel-mekanisk (dyssedrevet færge) til maks. 36 passagerer frem for en diesel-elektrisk færge tilsvarende (motor som via generator laver strøm til motor) vil der kunne opnås en besparelse på ca. 10%. En diesel-elektrisk færge vil dog have den fordel, at den senere vil kunne skiftes til el-drevet færge fordi motoren er el-drevet. Det vil til den tid kræve etablering af ladestrøm.

Hvis en nye færge får nogenlunde sammen dimensioner som Columbus, er det begrænset, hvad der vil være af omkostninger til ombygningen af havne anlæggene. Kulhuse Havn skal der afsættes ca. 100.000 kr. til tilretning af færgelejet. I Sølager Havn skal der afsættes ca. 200.000 kr. til tilretning af færgelejet.

Hertil kommer omkostninger til etablering af eget driftssetup jf. ovenfor.

Udgift til at reparere Columbus i bund, så den kan sejle de næste 10-15 år

Administrationen har bedt det eksterne skibskonsulent firma OSK Design (OSK) om en overslagspris på hvad vil det koste at reparere Columbus i bund, så den kan sejle de næste 10-15 år med køretøjer over 3 ton, herunder lastbiler, busser og landbrugsmaskiner.

OSK oplyser, at levetidsforlængelse af Columbus vil kræve en tilbundsgående undersøgelse af hele skibet, hvilket ikke er muligt med så kort varsel. Udgifterne til en gennemgående undersøgelse vil koste ca. 200 t.kr. Undersøgelsen skal omfatte alle forhold ombord, herunder også stål/konstruktion, elinstallationer, hydraulik systemer, hovedmaskine, ror og dyssesystemet, navigationsudstyr mm. Den endelige rapport skal beskrive de nødvendige reparationen/opgraderinger i en prioriteret liste over med tilhørende prisoverslag for de enkelte punkter.

Med udgangspunkt i tidligere undersøgelser (dok.rapport fra 2022) er der udarbejdet overslagsberegninger som anslår, at det vil koste ca. 10 mio. kr. ekskl. moms og 12, 5 mio. kr. inkl. moms at opgradere Columbus til at kunne medtage bus, lastbiler og landbrugsmaskiner med et akseltryk på 12 ton. Der er vurderet behov for at skifte dæk, afstivninger i top og bund (webber), søjler, forstærkninger imellem lodrette og vandrette afstivninger (knæ) og pladevandtætte skottet.

Forudsætningen for en total renovering er at hele maskinrummet ryddes for motorer mm og bundpladen skal fjernes, så man kan komme til udføre forstærkningerne i bunden af skibet.

Ovenstående er med forbehold, da der ikke har været muligt at gennemfører inspektion eller foretage andre grundigere undersøgelse, hvilket er normalt, for at kunne komme med et estimat omkring levetidsomkostninger. OSK oplyser endvidere at en sådan ’større ombygning’ medfører risiko for at DMA (Danish Maritime Authority) ser det som ’nyt skib’ og vil kræve at det opfylder gældende regler, hvilket Columbus ikke vil kunne klare.

For øvrige omkostninger omkring levetidsforlængelser henvises til tidligere udarbejdet rapport ’Oversigt over ekstra ordinære/ mere udgifter til færgen Columbus’, som skønner et vedligeholdelsesbehov på samlet set ca. 6,5 mio. kr. Det er arbejder og dermed udgifter, som vil skulle betales over en årrække ifm. løbende værftsbesøg. Beløbet skal således tillægges ovenstående overslag på opgradering.

Vilkår som overfarten er udbudt efter i dag

Den nuværende aftale med den eksterne operatør stammer fra 2014, hvor den blev indgået for en 5-årig periode med en mulighed for en forlængelse. Operatøren har oplyst, at han dengang bød på opgaven ud fra et nationalt udbud og, at han ham bekendt var den eneste der bød på opgaven.

Kontrakten blev forlænget i 2019 uden et fornyet udbud. Den nuværende kontrakt gælder frem til udgangen af 2024, hvor den ophører uden forudgående varsel. Begge parter kunne dog inden den 1. juni 2023, stille forslag om, at kontrakten skal forlænges. Operatøren har ikke ønsket at forlænge kontrakten, hvorfor kontrakten ophører til udgangen af året 2024.

I kontrakten stiller kommunen vederlagsfrit færgen til rådighed for entreprenøren på en række betingelser, herunder, at begge parter er forpligtet til at føre og fremlægge åbne og fyldestgørende regnskaber. Aftalen indeholder en risikobegrænsning for entreprenøren på stigninger i brændstof samt en overskuds- og underskuddeling af dieseludgifter op imod indsejlingsindtægter. Kontrakten er bilagt

Kommunens udbuds- og kontraktenhed har oplyst, at drift af Columbus i en flerårig kontrakt skal udbydes i henhold til EU-reglerne.

Vurdering af udbudspligt efter Færgelovens § 2, stk. 1 giver Kommunen mulighed for selv at drive færgeruten uden forudgående udbud. Det er således muligt at hjemtage sejladsen ved ansættelse af medarbejdere uden forudgående udbud.

Det er ligeledes efter Færgelovens § 3, stk. 2 muligt at give eneret til en Leverandør til at drive færgerute imellem de to anløbssteder. Udbud og Kontrakt antager, at dette vil være et vilkår i en eventuel kommende kontrakt. Hvis dette vælges som et vilkår, vil der være udbudspligt direkte efter Færgelovens § 4, stk. 1, og dette kan kun ske efter forudgående EU-udbud eller anden fremgangsmåde fastsat af transportministeren. I praksis vil der være tale om et udbud efter Forsyningsvirksomhedsdirektivet.

Inddragelse

Inddragelse ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Det bemærkes at der i kommunes investeringsoversigt er afsat 1,96 mio. kr. i 2024, samt 0,77 mio. kr. i årene 2025 - 2027, til reparation og vedligehold af færgen Columbus.

Bilag

158Orientering om tildeling af affaldsindsamlingsopgaven for perioden maj 2025 til september 2026

Resume

Indsamlingen af affald i perioden maj 2025 til september 2026 har været i udbud. Der er modtaget 3 tilbud. Kontrakten er tildelt til den tilbudsgiver, som tilbød den laveste samlede pris.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Byrådet godkendte på mødet den 23. april 2024 udbudsbetingelser for udbud af indsamlingen af husholdningsaffald i Frederikssund Kommune for perioden maj 2025 til september 2026.

Beslutning fra Plan og teknik, 12. juni 2024, pkt. 106:

Anbefales.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Den nuværende kontrakt på tømning af affaldsbeholdere ved boliger og kommunale institutioner udløber i april 2025. Som følge af et forlig mellem Frederikssund Kommune og Verdis A/S (tidligere Urbaser) er det ikke muligt at udnytte 2 optionsår i kontrakten. Den korte periode frem til udløb ville begrænse kommunens mulighed for at stille krav til renovationskøretøjernes miljøegenskaber og funktioner, da nybyggede renovationskøretøjer har en leveringstid på op til 18 måneder. Der er derfor gennemført et udbud af en kort kontrakt på 17 måneder fra maj 2025 til september 2026. Dette giver kommunen tid til at forberede et efterfølgende udbud.

Kommunen modtog tilbud fra tre tilbudsgivere. Alle tilbudsgivere opfyldte kravene til egnethed, og ingen var omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde. Alle tre tilbud er derfor evalueret.

Vinderen er den tilbudsgiver, som tilbød den laveste samlede pris. Vinderen er Verdis A/S med evalueringssummen 32.364.976,61 kr.

Kontrakten kan først underskrives efter udløb af stand still periode på 10 dage efter udsendelse af hensigtserklæring til tilbudsgiverne.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

159Orientering om etablering af samlet lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

Resume

Som en del af budget 2024-27 besluttede Byrådet, at der skulle etableres et forebyggende tilbud til psykisk sårbare unge og deres forældre baseret på modelbeskrivelsen for ”Sammen på Sporet”. Efterfølgende blev det som en del af 10 års planen for psykiatrien nationalt besluttet at opbygge et lettilgængeligt behandlingstilbud for børn og unge i psykisk mistrivsel i alle kommuner.

Sagen her orienterer udvalget om, hvordan de to indsatser etableres i et samlet, forebyggende tilbud.

Sagen behandles sideløbende i Unge, fritid og idræt, Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse og Skole, klub og SFO.

Indstilling

Administrationen indstiller over for Økonomiudvalget og Byrådet at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 4. juni 2024, pkt. 70:

Anbefales.

Beslutning fra Social og sundhed, 6. juni 2024, pkt. 48:

Anbefales.

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 12. juni 2024, pkt.

Anbefales.

Beslutning fra Skole, Klub og SFO, 12. juni 2024, pkt.

Anbefales.

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 4. juni 2024, pkt. 70:

Anbefales.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Baggrund og formål med sagen

Byrådet i Frederikssund Kommune besluttede som en del af budget 2024-2027, at der skulle etableres et forebyggende kommunalt tilbud til psykisk sårbare unge og deres forældre baseret på modelbeskrivelsen for ’Sammen på Sporet’, som er et projekt igangsat af Social- og Boligstyrelsen og afprøvet i ni kommuner i 2019-2022. Af budgetteksten fremgår det, at kommunerne også forventes at modtage midler til at efterleve 10 årsplanen for psykiatrien i budgetperioden. Disse midler skal så vidt muligt tænkes ind i finansieringen af ”Sammen på Sporet”.

Efterfølgende blev det i slutningen af 2023 – som en del af 10 års planen for psykiatrien - nationalt besluttet at opbygge et lettilgængeligt behandlingstilbud for børn og unge i psykisk mistrivsel i alle kommuner.

Begge indsatser skal ses i sammenhæng med og som en udmøntning af kommunens strategiske fokus på tidlig forebyggelse, der kommer til udtryk i kommunens sundhedspolitik for 2022-2026 ”Sammen om sundhed”, Børne- og Ungepolitik for 2021-2024 ”Et godt sted at vokse op”, samt i strategi for tidlig forebyggende indsats ”Fælles tilgang – fælles ansvar”.

Formålet med denne sag er at orientere udvalget om, hvordan de to indsatser etableres i et samlet forebyggende tilbud, der indfrier begge indsatsers formål og målgruppe.

Sagen har samtidig til formål at orientere om den fysiske placering af det samlede tilbud, samt tidsplan og økonomi for etableringen.

Sammen på Sporet

Forskning og undersøgelser viser en stigning af unge, som er i psykisk mistrivsel. Sammen på Sporet er en forebyggende indsats, der skal forebygge, at problemerne vokser sig så store, at der er behov for mere intensiv støtte som for eksempel behandling hos en privatpraktiserende psykolog eller i børne- og ungepsykiatrien.

Målgruppen for Sammen på Sporet er psykisk sårbare unge i alderen 12-25 år og deres forældre.

Sammen på Sporet giver unge og deres forældre hurtig og uvisiteret adgang til indledende og behovsafdækkende rådgivningssamtaler, hvorefter det er muligt for den unge at fortsætte i korterevarende behandling i form af et individuelt samtaleforløb og/eller en gruppebaseret indsats. Forældrene kan deltage i aktiviteter sammen med andre forældre i samme situation som for eksempel netværksgrupper og temaaftener.

Evalueringen af afprøvningen af Sammen på Sporet i de første ni kommuner viser, at indsatsen bidrager til at bevare de unges tilknytning til skole, uddannelse og familie.

Modelbeskrivelsen for Sammen på Sporet er vedlagt i bilag 1.

Et lettilgængeligt behandlingstilbud for børn og unge i psykisk mistrivsel

Med aftalen om 10-årsplanen for psykiatri blev det nationalt besluttet at oprette et lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel i alle kommuner. Tilbuddet skal være igangsat i 2024 og fuldt implementeret ved udgangen af 2025. Målgruppen er børn og unge fra børnehaveklasse (5-6 år) og til og med det 17. år.

Tilbuddet skal være gratis og tilgængeligt, og børn, unge og forældre skal kunne henvende sig uden henvisning. Formålet med det lettilgængelige behandlingstilbud er at forkorte tiden fra, at børn og unge oplever symptomer på mistrivsel til den rette behandling igangsættes. Målet er, at alle børn og unge i psykisk mistrivsel får hurtig og ensartet adgang til behandling i forhold til deres individuelle behov, inden den psykiske mistrivsel forværres. Behandlingen skal være helhedsorienteret og skal, hvor det er relevant, kobles til barnets/ den unges kontekst (fx skole/ungdomsuddannelse og eventuelle indsatser i familien).

Kommunerne løser i dag en række lovpligtige opgaver, eksempelvis tilbud om rådgivning, socialfaglige og/eller pædagogiske og/eller psykologiske forebyggende og støttende indsatser. Det kommunale behandlingstilbud skal samarbejde tæt med den regionale børne- og ungdomspsykiatri, ligesom behandlingen i tilbuddet skal kobles til kommunens øvrige indsatser omkring barnet, når det er relevant.

Tilbuddet skal baseres på nationale faglige rammer udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Undervisning og kvalitet og Social- og Boligstyrelsen. Den faglige ramme er vedlagt i bilag 2.

Et samlet, forebyggende tilbud baseret på Sammen på Sporet og et lettilgængeligt behandlingstilbud

De to indsatser beskrevet ovenfor har begge til formål at forebygge, at psykisk mistrivsel hos børn og unge udvikler sig til en egentlig psykisk lidelse. Ved at tænke de to indsatser sammen kan synergierne mellem de to indsatser udnyttes, og der kan i Frederikssund Kommune etableres et mere fleksibelt, samlet tilbud for psykisk sårbare børn og unge i alderen 5-25 år og deres forældre.

Sammentænkningen af de to indsatser betyder, at der for børn/unge i psykisk mistrivsel og deres forældre er én samlet indgang, hvor man sammen med medarbejderne i tilbuddet finder frem til den rette indsats.

Afhængig af barnet/den unges og de pårørendes individuelle behov vil der være mulighed for enten et behandlingsforløb med psykolog i sundhedslov-regi, et lettere individuelt rådgivnings- eller samtaleforløb eller et gruppeforløb.

Det samlede, forebyggende tilbud vil have en stærkere tværfaglig profil end de to indsatser hver for sig. Der vil i tilbuddet således være både psykologfaglige og socialrådgiver kompetencer, hvilket styrker den helhedsorienterede tilgang til barnet og den unges samlede behov.

Børnene og de unge i målgruppen forventes at udvise konkrete tegn på psykisk sårbarhed som baggrund for at modtage hjælp i det forebyggende tilbud.

Psykisk sårbarhed dækker over et bredt spektrum af tilstande fra varierende grader af:

  • Bekymring og angst
  • Tristhed
  • Forstyrrede tanker om krop og mad
  • Adfærdsvanskeligheder
  • Selvskade
  • Tvangstanker og -handlinger
  • Uro og uopmærksomhed
  • Stress
  • Søvnproblemer
  • Depressioner

Forældrene i målgruppen kan både være forældre til børn og unge, som modtager hjælp i det forebyggende kommunale tilbud og forældre til psykisk sårbare unge, som ikke modtager hjælp i tilbuddet.

På baggrund af en foreløbig, faglig vurdering forventes det, at der i Frederikssund Kommune vil være omkring 180 børn og unge i målgruppen for tilbuddet årligt.

Den fysiske placering af det samlede, forebyggende tilbud

Tilbuddet placeres i egne lokaler på Odinsvej 4B i Frederikssund. Den centrale placering på Campus understøtter tilbuddets tilgængelighed og samarbejdsrelationerne til bl.a. Ungekontakten, SSP, gadeteamet og U10/Ungdomsskolen.

Odinsvej 4B indrettes som en fleksibel bygning med mindre lokaler, der kan fungere som både grupperum og til undervisning. Formålet med den fleksible indretning er at fremtidssikre indretningsbehovene fra både det lettilgængelige tilbud samt et specialtilbud for 10. klasser, som har overvejet Odinsvej 4B som en mulig fremtidig lokation. De to tilbud kan sameksistere i bygningen, da lokalerne ikke vil benyttes samtidigt.

Projektorganisering

Tilbuddet er forankret i Ungekontakten, som er kommunens indgang for unge i alderen 15-29 år. Der etableres en stærk tværfaglig samarbejdsstruktur omkring tilbuddet for at sikre forankring på alle de relevante områder, der arbejder med børnene og de unge. Det vil sige skoler og fritidsklubber, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), sundhedsplejen, Center for Familie og Rådgivning, uddannelsesvejledningen, Forberedende Grunduddannelse (FGU), ungdomsuddannelserne samt ungdomsklubber og ungdomsskole.

Tidsplan

Det er planen, at tilbuddet skal slå dørene op for borgere 1. november 2024. Se tids- og aktivitetsplan for projektfasen i bilag 3.

Inddragelse

Projektet med at etablere det samlede, forebyggende tilbud involverer afdelinger på tværs af Job og Rådgivning, Familie og Rådgivning, Sundhed, forebyggelse og ældre og Børn og Skole.

I projektet involveres også frivillige tilbud med samme målgruppe eller potentiale for samarbejde.

Herudover involveres regionen i projektet ift. at etablere et tæt samarbejde – særligt til børne- og ungepsykiatrien og almen praksis.

Økonomi

Som en del af budget 2024-2027 afsatte byrådet 1.650.000 kr. i 2024 og 2.165.00 kr. i overslagsårene (2024-priser) til at etablere et tilbud baseret på modelbeskrivelsen for ’Sammen på Sporet’.

Af budgetaftalen fremgår:

”Der afsættes i budget 2024-2027 midler til at etablere tilbuddet ”Sammen på sporet”. Et tilbud, der yder støtte og forebyggelse til psykisk sårbare unge i alder 12-25 år og deres forældre. Det forventes desuden, at kommunerne vil modtage midler til at efterleve 10 årsplanen for psykiatrien i budgetperioden. Disse midler tænkes så vidt muligt ind i finansieringen af ”Sammen på Sporet”.

Forhandlingerne i forbindelse med psykiatriplanen og kommunernes etablering af et lettilgængeligt behandlingstilbud forventes afsluttet juni 2024. Forventningen er, at Frederikssund Kommune modtager op mod 1.875.000 kr. i 2024 i forbindelse med midtvejsreguleringen for 2024 og 1.875.000 kr. årligt fra 2025 og frem som del af bloktilskuddet.

Det forventede forbrug til det samlede, forebyggende tilbud i 2024 er 1.553.195 mio. kr., hvoraf de forventede anlægsudgifter udgør 823.195 kr., og 2.900.000 mio. kr. fra 2025 og fremadrettet (se bilag 4).

Det forventes således i 2024, at budgettet til serviceudgifter vil kunne reduceres med 920.000 kr., mens anlægsudgifter øges med 823.195 kr. I tillæg vil midler, som modtages i forbindelse med midtvejsreguleringen kunne lægges i kassen og lette presset på servicerammen med op mod 1.875.000 kr. De præcise bevillingsmæssige konsekvenser vil indgå i årets anden budgetopfølgningen, som behandles umiddelbart efter sommeren.

Fra 2025 og frem forventes det nuværende budget til 'Sammen på Sporet' øget med 735.000 kr. (2024-priser), som finansieres af det øgede bloktilskud. De resterende 1.140.000 kr. af det forventede bloktilskud til tilbuddet budgetlægges ikke og vil dermed bidrage til at mindske presset på servicedriftsrammen. Konsekvenserne i budgetperioden vil blive indarbejdet i budgetgrundlaget.

Bilag

160Orientering om central udmelding fra Social- og Boligstyrelsen om fornyet behandling i kommunerne vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom

Resume

Kommunekontaktråd (KKR) Hovedstaden ønsker at orientere Byrådet i Frederikssund Kommune om, at Social- og boligstyrelsen 22. november 2023 har udsendt en Central Udmelding vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling. Den centrale udmelding er sendt til fornyet behandling i kommunerne, da styrelsen vurderer, at der er udfordringer på det eksisterende tilbud Kofoedsminde med de fysiske og faglige rammer i forhold til behov på landsplan, og at forsyningen bør sikres via etablering af et tilbud i Vestdanmark. Kommunerne skal præsentere en fælles samlet løsning til Styrelsen den 31. december 2024. Der er nedsat en fælleskommunal styregruppe og arbejdsgruppe på tværs af landet, som udarbejder et svar til Social- og Boligstyrelsen. De enkelte kommuner skal derfor ikke selvstændigt svare på den centrale udmelding. Kofoedsminde er objektivt finansieret, hvor udgifterne fordeles mellem landets kommuner ud fra befolkningstal. I 2024 har Frederikssund Kommune betalt 2.488.999 kroner i objektiv finansiering til Kofoedsminde. Derudover har Kofoedsminde et antal åbne pladser, som er takstfinansieret. Frederikssund Kommune har ikke haft borgere på Kofoedsminde de seneste tre år.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 6. juni 2024, pkt. 47:

Anbefalet.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

Kofoedsminde er en højtspecialiseret sikret institution for voksne med udviklingshæmning og dom, som har begået personfarlig kriminalitet. Beboere på Kofoedsminde er ikke fundet strafegnede til at afsone deres dom i et almindeligt fængsel og derfor indskrives de på Kofoedsminde, som er et botilbud under Servicelovens § 108. Kofoedsminde er i lighed med fængsler forpligtigede til at modtage borgere, hvor domssystemet har fastlagt, at de skal afsone på stedet.

Kofoedsminde er objektivt finansieret, hvor udgifterne fordeles mellem landets kommuner ud fra befolkningstal. I 2024 har Frederikssund Kommune betalt 2.488.999 kroner i objektiv finansiering til Kofoedsminde. Derudover har Kofoedsminde et antal åbne pladser, som er takstfinansieret. Frederikssund Kommune har ikke haft borgere på Kofoedsminde de seneste tre år.

Siden 2014 er der sket mere end en fordobling af behovet for pladser på Kofoedsminde, og derfor har Kofoedsminde løbende måtte udvide på grund af modtagepligten. Gennem årerne har Styrelsen fulgt udviklingen på Kofoedsminde. Styrelsen har første gang i 2019 og igen i 2023 udtrykt bekymring for den faglige kvalitet og de fysiske rammer på stedet, i lyset af de komplekse behov borgerne, der opholder sig der, har.

I 2019 bad Styrelsen med en Central Udmelding kommunerne (i regi af de fem KKR-områder) om at forholde sig til udfordringerne på Kofoedsminde. På daværende tidspunkt meldte kommunerne samstemmende tilbage til Styrelsen, at man havde tillid til Kofoedsmindes håndtering af opgaven, men KKR-områderne i Nord-, Midt- og Syddanmark påpegede at givet, at der var behov for et nyt tilbud, kunne det med fordel oprettes i Vestdanmark. I 2020 valgte Socialministeriet at nedsætte en tværgående arbejdsgruppe med deltagelse af bl.a. KL, som skulle drøfte nogle af de udfordringer, der findes på Kofoedsminde bl.a. ift. objektiv finansiering og kvalitet. Denne arbejdsgruppe har imidlertid ikke afsluttet sit arbejde endnu.

Kommunalbestyrelsen for Lolland Kommune har pligt til at etablere en særlig sikret afdeling på Kofoedsminde og til i dette tilbud at modtage personer, som i henhold til dom eller retskendelse skal optages i et særligt tilbud, jf. § 108 stk. 7 nr. 1-3 i lov om social service. Region Sjælland er leverandør af pladserne på Kofoedsminde (BEK: nr. 1239 af 22/11/2019).

Social- og Boligstyrelsens vurdering

I Styrelsen er man fortsat af den opfattelse, at der eksisterer problemstillinger på Kofoedsminde, som påvirker målgruppen. Styrelsen har derfor d. 22. november 2023 udsendt en Central Udmelding vedr. borgere med udviklingshæmning og dom til fornyet behandling i kommunerne.

Anmodningen bygger på kommunalbestyrelsernes afrapportering på den Centrale Udmelding fra december 2020 samt status fra Kofoedsminde (januar 2023).

Styrelsen vurderer nu, at det er uhensigtsmæssigt med kun ét tilbud i landet, fordi det skaber så stor en volumen hos én leverandør, at det bl.a. forværrer de i forvejen vanskelige rekrutteringsvilkår. Styrelsen tilkendegiver, at dette skal ses i sammenhæng med, at borgere der får en foranstaltningsdom, ofte har en kombination af en varigt nedsat psykisk funktionsevne sammenholdt med andre komplekse problemstillinger, såsom psykiske lidelser og misbrug. At kunne imødekomme målgruppens behov for en højt specialiseret indsats stiller således særlige krav til medarbejdernes kompetencer, herunder uddannelse og erfaring, normeringen på tilbuddet samt medarbejdernes kendskab til den enkelte borgers funktionsniveau.

Styrelsen beder i den fornyede Centrale Udmelding, kommunerne om at tilvejebringe en samlet koordineret løsning vedrørende dimensionering af, hvor og hvordan borgerne skal placeres. Ligeledes beder Styrelsen kommunerne om at tilvejebringe en koordineret løsning, der bidrager til at sikre de faglige forhold som målgruppen har behov for. Styrelsen beder kommunerne om at beskrive en samlet løsning for at etablere en sikret institution i Vestdanmark. Styrelsen har jf. lov om social service § 13 b, stk. 2 og 3 (link) beføjelse til at udsende Centrale Udmeldinger og i sidste ende give kommunerne driftspålæg ift. at oprette og drive tilbud.

Det fælleskommunale perspektiv

Kommunerne har i regi af de fem KKR-områder drøftet ovenstående Centrale Udmelding med Styrelsen flere gange, og KL har deltaget i møderne. Kommunerne er under ét alle af den opfattelse, at det er en omfangsrig opgave, både ressourcemæssigt, fagligt og økonomisk, som styrelsen her stiller kommunerne. Ligeledes har kommunerne fremført overfor Styrelsen, at der foreligger et opdateret datagrundlag fra Kofoedsminde, som bl.a. viser forbedringer mht. kapacitet og kvalitet.

Ligeledes har kommunerne fremført overfor Styrelsen, at Region Sjælland har imødekommet stigningen i behovet ved at udvide pladstallet på Kofoedsminde, såvel som Socialtilsynet løbende har godkendt det faglige arbejde på Kofoedsminde.

Det er påpeget overfor styrelsen flere gange, at kommunerne har svært ved at realisere løsninger, der ikke indbefatter, at der tilvejebringes økonomiske løsninger sammen med staten.

At løse de udfordringer som Styrelsen fremfører omkring Kofoedsminde, er meget vanskeligt for en kommune med de anlægslofter og den anlægsramme kommunerne aktuelt er underlagt. Kravene til en sikret institution der skal rumme udviklingshæmmede domfældte borgere, er meget store. Der arbejdes derfor på at finde alternative løsninger i et samarbejde på tværs af sektorer, potentielt med regionerne, potentielt med staten. Disse problemstillinger har Styrelsen på nuværende tidspunkt ikke ville forholde sig til. Styrelsen fastholder, at kommunerne skal tilvejebringe en koordineret løsning på problemstillingerne, der findes på Kofoedsminde. Kommunerne er blevet givet en frist til d. 31. december 2024. Styrelsen har tilkendegivet, at man er villig til, at kommunerne frembringer flere scenarier eller modeller til løsninger.

Proces omkring besvarelse af den fornyede behandling

Der er nedsat en fælleskommunal styregruppe og arbejdsgruppe, som går i gang med opgaven. Arbejdsgruppen vurderer i første omgang det fremtidige kapacitetsbehov ud fra en række faktorer såsom udvikling i beboerantallet på Kofoedsminde, udvikling i målgruppen, udvikling i antal psykiatripladser mv. Data som arbejdsgruppen er i færd med at indsamle. Kapacitetsbehovet vil være afgørende for beskrivelserne af de forskellige scenarier, og hvordan beboerne placeres på hhv. Kofoedsminde og et evt. nyt tilbud i Vestdanmark.

Den fornyede behandling er endnu ikke et driftspålæg fra styrelsen, men lovgivningen tilskriver, at Styrelsen kan pålægge en kommunalbestyrelse eller et Regionsråd at etablere et tilbud til målgruppen. Hvis et driftspålæg realiseres, vil det på sigt kunne resultere i forøgede udgifter for de 98 kommuner, da oprettelsen af et nyt tilbud i Vestdanmark vil være en betydelig ekstraudgift, som Styrelsen pålægger kommunerne. Udgiften vil bl.a. dække over afskrivning på anlæg, driftsudgifter, afskrivning på tomme pladser på Kofoedsminde mv. Det vurderes fx, at 10 nye pladser koster ca. 43,7 mio. årligt inkl. afskrivning på forventede tomme pladser på Kofoedsminde.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Seniorrådet har noteret sig, at Frederikssund Kommune de sidste 3 år ikke har haft personer anbragt på Kofoedsminde på Lolland.

Seniorrådet finder det hensigtsmæssigt fra et personalerekrutterings synspunkt at oprette en institution i Vest-Danmark, men erkender, at økonomien og fordelingen af denne vejer tungt.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

161Meddelelser

Beslutning

Direktør Kristian Nabe-Nielsen orienterede om arbejdet med kommunens store og centrale infrastrukturprojekter.

Der afholdes ekstraordinært Økonomiudvalgsmøde 26. juni kl. 17.30.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A). Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

  • Økonomiudvalgets sagsliste er vedlagt som bilag.
  • Vestforbrænding skal nedgrave en ny fjernvarmeledning gennem en del af Frederikssund Kommune. Til det skal de bl.a. bruge midlertidige arbejdsarealer. Vestforbrænding vil som udgangspunkt tilsigte at indgå frivillige aftaler med de berørte lodsejere. Byrådet besluttede 22. november 2023 (sag 209), at hvor parterne ikke kan opnå enighed, vil kommunen ekspropriere de pågældende ledningsarealer. Noget af det midlertidige arbejdsareal, som Vestforbrænding skal anvende, er kommunalt ejet. Det drejer sig om op til 2.643 m2 kommunal landbrugsjord i det nordlige Vinge. Vestforbrænding har bedt kommunen om, som grundejer, at underskrive aftaler om at afgive de pågældende arealer til midlertidige arbejdsarealer. Administrationen underskriver de pågældende aftaler på baggrund af Byrådets beslutning 22. november 2023 (sag 209).

Bilag

162Beslutning om fast ejendom (Lukket punkt)

Åben beslutning

Godkendt.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A), Michael Tøgersen (I).

163Underskrifter

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø), Poul Erik Skov Christensen (A).

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der er trykket "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.