Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 06. december 2023

Restaurant Toldboden, Færgevej 1A, 3600 Frederikssund kl. 16.30

Referat
Fold alle punkter

57Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Stig Jensen

58Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi

Resume

Udvalget orienteres om folkeoplysningsområdets økonomi pr. 6. december 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Administration giver en status på folkeoplysningsområdets økonomi pr. 6. december 2023. Aktuel økonomistatus udleveres på mødet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

59Beslutning om godkendelse af Foreningen Frederikssund Havnebad og Sauna som folkeoplysende forening

Resume

Foreningen Frederikssund Havnebad og Sauna ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening. Udvalget skal med denne sag træffe beslutning om deres godkendelse.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Foreningen Frederikssund Havnebad og Sauna godkendes som folkeoplysende forening.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Foreningen Frederikssund Havnebad og sauna ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening. Foreningens formål er at varetage og fremme interessen for vinterbadning med tilhørende saunabrug. Nærmere uddybning af foreningens formål fremgår af vedtægterne.

Foreningen har afholdt stiftende generalforsamling 19. november 2023. De har på nuværende tidspunkt 33 medlemmer, hvoraf 1 medlem er under 25 år.

Administrationen har gennemgået foreningens vedtægter og vurderer, at de lever op til kravene som beskrevet i folkeoplysningsloven og tilhørende bekendtgørelse.

Foreningen Frederikssund Havnebad og Saunas vedtægter samt referat af stiftende generalforsamling er vedlagt sagen som bilag.

Inddragelse

Administrationen har været i dialog med foreningen om deres ansøgning om godkendelse som folkeoplysende forening.

Bilag

60Beslutning om ansøgning til Initiativpuljen - Skibby IK

Resume

Skibby IK ansøger Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje om 50.000 kr. til indkøb af udstyr til deres E-sports afdeling. Indkøb af nye computere og skærme vil færdiggøre deres lokaler indrettet til E-sport aktiviteter.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning imødekommes.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Skibby IK søger om 50.000 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje til indkøb af nye computere til deres E-sports afdeling.

Skibby IK blev i 2022 en flerstrenget forening, hvor Skibbys eksisterende foreningerne blev lagt sammen. Siden da er flere aktiviteter kommet til, og foreningen arbejder på at etablere en afdeling med E-sport. Foreningen ønsker at have aktiviteter for mange forskellige målgrupper, og ved at udbyde E-sport vil de kunne tiltrække en målgruppe som ikke i forvejen tager del i foreningslivet. Foreningen har allerede fået de første tilkendegivelser fra børn og unge i lokalområdet, der er interesserede i at dyrke E-sport i Skibby IK.

Der er allerede indrettet faciliteter til E-sport i et af foreningens lokaler, med nødvendig sikring, netværk, borde og stole. De søgte midler skal gå til indkøb af 10 nye skærme og en opgradering af de nuværende computere. De nuværende skærme er fra ungdomsskolen, og foreningen ønsker at indkøbe nye, der er større og af bedre kvalitet. Dette for at kunne understøtte målgruppens ønsker til E-sports aktiviteterne.

De forventede samlede udgifter for indkøb af udstyret er 130.000 kr. Foreningen dækker selv det resterende beløb.

Når lokalet står færdig, står det til rådighed for andre interesserede. Det kan være i forbindelse med skolebrug eller IT-undervisning af ældre.

Administrationen har modtaget Skibby IK’s årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 164.483 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

61Beslutning om ansøgning til Initiativpuljen - HK73

Resume

HK73 søger Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje om 15.000 kr. til deres inklusionsprojekt, der via deres inklusionsudvalg, arbejder for at inkludere børn og unge i håndboldforeningen. De søgte midler skal dække udstyr, spillertøj, stævner m.m. for de familier og børn, udvalget arbejder med at få inkludere i foreningen. Foreningen dækker selv børnenes kontingentfritagelse.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning afvist. Foreningen anbefales at benytte fritidspasordningen.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

HK73 søger om 15.000 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje til deres inklusionsprojekt. Projektet drives af foreningens inklusionsudvalg, hvis fokusområde er at fremme bevægelse, fællesskab og sociale aktiviteter hos ressourcesvage børn, ved en målrettet indsats for at inkludere dem i foreningen.

Inklusionsudvalget består af tidligere medlemmer i foreningen, forældre og nuværende spillere. Deres arbejde består blandt andet i, at have kontakt med børnene, hjælpe dem med indkøb af nødvendigt udstyr og tøj og følge dem til træning. Derudover er inklusionsudvalget den drivende kraft i inklusionsprojektet, og de står ligeledes for at klæde trænerne på til at tage imod børnene, opstarte mentorordning og sørge for generel fremdrift i projektet.

Det forventes, at udgifterne forbundet med 5 børn er ca. 20.000 kr. (4.000 kr. pr. barn). Dette dækker kontingent, nødvendigt håndboldtøj- og udstyr, stævner og transport og forplejning forbundet hermed. De søgte midler skal dække indkøb af spillerdragt, håndboldsko, bold og andet nødvendigt udstyr. Derudover dækker det stævnegebyr samt transport og forplejning forbundet hermed. Foreningen dækker selv kontingentfritagelsen.

Inklusionsudvalget har igangsat det indledende arbejde, og de første 11 børn er allerede i kontakt med udvalget. Forventningen er, at børnene starter på deres respektive håndboldhold i januar 2024. Foreningen har allerede modtaget 30.000 kr. i støtte fra Nordeafonden, der dækker udgifterne forbundet med de første 11 børn.

På sigt ønsker foreningen at indgå et samarbejde med kommunens fritidspasordning, men vil i første omgang gerne selv løbe projektet i gang. De børn i foreningen som får støtte til kontingent gennem fritidspasset, er også omfattet af inklusionsudvalgets arbejde.

Administrationen har modtaget HK73’s årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 779.064 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

62Beslutning om ansøgning til Initiativpuljen - Slangerup Håndbold Forening

Resume

Slangerup Håndbold Forening ansøger Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje om 15.000 kr. til afholdelse af Camp24. Camp24 samler medlemmer på tværs af årgange til et døgn med forskellige aktiviteter.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning afvist, da den ikke falder indenfor puljens retningslinjer.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Slangerup Håndbold Forening søger om 15.000 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje til arrangementet Camp24. Camp24 er et nyt initiativ fra foreningens spillerråd, som ønsker at ryste medlemmerne på tværs af årgangene sammen.

Camp24 er et døgn hvor foreningens spillere præsenteres for flere forskellige aktiviteter. Ud over håndbold ønsker foreningen blandt andet at lave teambuildingøvelser, og præsentere deltagerne for de andre sportsgrene som også holder til i Slangerup Idræts- og Kulturcenter. Målet med arrangementet er, at skabe relationer på tværs af årgangene, så spillerne finder det lettere at rykke op på et nyt hold. Forhåbninger er ligeledes, at flere spillere kommer forbi de andre årganges kampe for at støtte op og heppe.

Camp24 forventes afholdt i det tidlige forår 2024. Den endelige dato fastsættes når foreningen i løbet af december 2023 får oplyst kampplan for 2024. De forventer, at 40-50 spillere deltager i arrangementet, og der derudover deltager en håndfuld forældre, holdledere og trænere.

Foreningen søger 15.000 i tilskud til Camp24 til forventede udgifter til forplejning, T-shirts og indkøb af mindre rekvisitter. Foreningen dækker selv udgifter som måtte komme ud over de 15.000 kr.

Administrationen har modtaget Slangerup Håndbold Forenings årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 374.624 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

63Beslutning om ansøgning til Initiativpuljen - Frederikssund Jægerråd

Resume

Frederikssund Jægerråd ansøger Folkeoplysningsudvalgets initiativpulje om 20.000 kr. til opstart af outdooraktiviteter for unge. Aktiviteterne er tiltænkt unge i udskolingen i alderen 14-18 år, der kan have gavn af læring i naturen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning imødekommes, under forudsætning af, at jægerrådet kan anvise en af deres medlemsforeninger til at modtage og forvalte tilskuddet.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Frederikssund Jægerråd ansøger Folkeoplysningsudvalgets Initiativpulje om 20.000 kr. til opstart af outdoor aktiviteter for unge.

Frederikssund Jægerråd er en sammenslutning af Frederikssund Kommunes 5 jagtforeninger. Jægerrådet ønsker at opstarte et projekt, hvor de formidler naturen til unge ved at arrangere aktiviteter og mindre events udendørs. De ønsker, at målrette aktiviteterne til unge, der ikke trives bogligt, og som kan have gav af læring i naturen.

De ønsker at introducere de unge til hvordan man færdes i naturen, hvordan naturen kan observeres og hvilke dyr der findes. Ligeledes er formålet, at introducere dem til hvad det vil sige at være lystfisker og jæger. Jægerrådet har planer om at indgå et samarbejde med en ekstern underviser, der har erfaring med lignende aktiviteter. De ønsker derudover at inddrage Danmarks Jægerforbund og ornitologerne for at skabe struktur i aktiviteterne. Jægerrådet forventer at aktiviteterne afvikles i marts og april 2024.

De ansøgte midler skal dække aflønning og kørsel af undervisere, indkøb af materialer og forplejning.

Jægerrådet har været i kontakt med Kommunens naturafdeling, for at afklare hvilke områder de må benytte til aktiviteterne, samt hvilke opmærksomhedspunkter der måtte være forbundet med brugen. De er ligeledes blevet opfordret til at inddrage naturvejlederne i projektet.

Jægerrådet har ingen kapital, og medlemsforeningerne betaler ikke kontingent for at være med i rådet. Skulle projektet med outdoor aktiviteterne genererer underskud dækker medlemsforeningerne underskuddet. Jægerrådet har planer om at søge fondsmidler til projektet. Et evt. tilskud vil blive udbetalt til en af medlemsforeningerne i jægerrådet, der vil forvalte tilskuddet på vegne af jægerrådet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

64Beslutning om ansøgning til internationalt samarbejde - Jægerspris Underducks

Resume

Jægerspris Underducks Floorball Club ansøger Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt arbejde om 16.300 kr. til deltagelse i Höllviken Nytårscup i Sverige. De søgte midler skal dække dele af udgiften til holdgebyr, overnatning, forplejning og transport.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning imødekommes.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Jægerspris Underducks Floorball Club søger om 16.300 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde. Foreningen ønsker at deltage i Höllviken Nytårscup i Sverige 27.-28. december 2023, der er et stævne med deltagere fra hele Skandinavien. Foreningen forventer at deltage med 15 medlemmer og 4 frivillige.

Foreningen ønsker at tilbyde deres ungdomshold turneringer i udlandet, da de ofte spiller mod de samme hold i Danmark. Deltagelse i stævnet i Sverige vil både styrke holdene sportsligt og socialt.

Foreningen bidrager med 150 kr. pr. deltagende medlem, og resten af udgiften vil blive dækket via deltagernes egenbetaling. De ønsker ikke holde deltagerbetalingen på et minimum, for at give flere medlemmer mulighed for at deltage. Der forventes udgifter til:

Holdgebyr – 1.110 kr.

Overnatning – 11.780 kr.

Forplejning – 5.700 kr.

Transport – 4.500 kr.

De søgte midler skal dække differencen mellem forventede indtægter og udgifter, og dermed bidrage til at nedbringe deltagerbetalingen.

Se vedhæftede ansøgning for nærmere budget for turen.

Foreningen aflægger, jævnfør retningslinjerne for puljen, afsluttende regnskab for turen.

Administrationen har modtaget Jægerspris Underducks Floorball Clubs årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 455.239 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

65Beslutning om ansøgning til internationalt samarbejde - Shaolin Kung Fu Klub

Resume

Shaolin Kung Fu Klub ansøger Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde om 17.510 kr. til deltagelse i European Shaolin Games i Venedig 17.-22. november 2023. De søgte midler dækker fly, overnatning, transport og forplejning.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om ansøgningen.

Beslutning

Ansøgning imødekommes.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Shaolin Kung Fu Klub søger om 17.510 kr. fra Folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde. Foreningen deltog d. 17-22 november 2023 i European Shaolin Games i Venedig, der er et internationalt stævne inden for den type kampsport, som dyrkes i foreningen. Stævnet afholdes forskellige steder i verden, og foreningen har i 2012 og 2014 deltaget i den europæiske udgave.

Foreningen var afsted med 3 deltagere. Deres formand, kasserer og en træner. Formålet med deltagelsen i stævnet var blandt andet, at indsamle inspiration til deres aktiviteter i foreningen. De forventer at deltage med flere medlemmer til næste års udgave af stævnet.

De søgte midler dækker udgifter til:

  • Flybilletter – 5.114 kr.
  • Overnatning – 4.136 kr.
  • Forplejning – 6.660 kr.
  • Transport – ca. 1.200 kr.

Foreningen aflægger, jævnfør retningslinjerne for puljen, afsluttende regnskab for turen.

Administrationen har modtaget Shaolin Kung Fu Klubs årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 45.585 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

66Beslutning om fordeling af uforbrugte midler for 2023

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag disponere de resterende midler for 2023. Der resterer 363.324 kr.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget at:

  1. De resterende midler for 2023 disponeres.

Beslutning

420.909 kr. udbetales som ekstraordinært tilskud til aktive folkeoplysende foreninger.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag disponere over de resterende midler for 2023. Der resterer 363.324 kr. til disponering.

Udvalget godkendte på mødet 24 oktober 2023 i sag 48, at der udbetales 278.859 kr. til folkeoplysende foreninger, og at initiativpuljen, puljen for internationalt samarbejde og ferieaktivitetspuljen holdes åbne. Desuden besluttede de, at afsætte 75.000 til uforudsete udgifter, samt udbetale maksimalt muligt tilskud til aftenskolerne. Tilskud til aftenskolerne er udbetalt medio november 2023.

Udvalget ønskede at få præsenteret en nærmere beregning for muligt ekstra tilskud til de folkeoplysende foreninger. Denne er vedlagt sagen (se bilag). Folkeoplysende foreningers tilskud kan ikke overstige deres samlede kontingentindbetaling. Dette vil der blive taget højde for, i de nærmere beregninger af den enkelte forenings mulige ekstratilskud.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

67Beslutning om folkeoplysningsområdets økonomi 2024

Resume

Der er i budget 2024 afsat en ramme på 7.307.705 kr. til folkeoplysningsområdet. Udvalget skal med denne sag disponere midlerne.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Disponere områdets midler for 2024.
  2. Fordele tilskud til aftenskolerne for 2024.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: der afsættes

  • 3.600.000 i medlems- og uddannelsestilskud
  • 830.000 i lokaletilskud
  • 180.000 kr. til aktiv fritid
  • 60.000 kr. til foreningskurser
  • 145.000 kr. til prisfest
  • 50.000 kr. til ferieaktiviteter

De resterende midler disponeres senere.

Udvalget anmoder om at få fremlagt en sag om revidering af retningslinjer for initiativpuljen og puljen for internationalt samarbejde.

Indstillingspunkt 2: der afsættes 1.949.732 kr. til aftenskolerne og 50.000 kr. i mellemkommunal refusion.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

Der er i budget 2024 afsat en ramme på 7.307.705 kr. til folkeoplysningsområdet. I budgetaftal 2024 blev der afsat 100.000 kr. til talentarbejde. De 100.000 kr. indgår på nuværende tidspunkt som en del af folkeoplysningsområdets økonomi. Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag disponere over områdets samlede midler for 2024, herunder beslutte hvilke indsatsområder udvalget ønsker at prioritere i 2024.

Tidligere har udvalget valgt at nedsætte puljer til blandt andet:

  • Talentudvikling
  • Organisationsudvikling
  • Initiativpulje
  • Integration/fritidspas
  • Ferieaktiviteter
  • Internationalt samarbejde

Udvalget skal beslutte tilskudsfordelingen til aftenskolerne i 2024 på baggrund af indsendte ansøgninger. Aftenskolerne indsender inden 15. oktober ansøgning til folkeoplysningsudvalget, hvis de ønsker tilskud i efterfølgende kalenderår. Aftenskolerne oplyser i ansøgningen om 1) lønudgifter fra 1. januar og frem til ansøgningsdatoen og 2) forventede lønudgifter for den resterende del af året. Disse tal ligger til grund for tilskudsberegningen. På baggrund af aftenskolernes ansøgninger, har administrationen udarbejdet et forslag til tilskudsfordeling (se bilag).

Administrationen har derudover udarbejdet forslag til disponering af dele af folkeoplysningsområdets midler for 2024.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

68Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Stig Jensen

Sagsfremstilling

  • Der er åbnet for indstillinger til idræts- leder- og fritidsprisfesten.

69Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.