Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. oktober 2023

Kulhuse Kulur- og Medborgerhus, Gammel Kulhusvej 149, 3630 Jægerspris kl. 16.30

Referat
Fold alle punkter

45Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

46Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi

Resume

Udvalget orienteres om folkeoplysningsområdets økonomi pr. 24. oktober 2023

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Michael Stehr.

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Administrationen giver en status på folkeoplysningsområdets økonomi pr. 24. oktober 2023. Den aktuelle økonomioversigt præsenteres på mødet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

47Beslutning om tilskud til internationalt samarbejde til rulleskøjteklubben FRISK

Resume

Rulleskøjteklubben FRISK ansøger folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde. De søger om 22.600 kr. til deltagelse ved VM i Columbia.

Indstilling

Administrationen indstiller til folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om rulleskøjteklubben FRISK's ansøgning til puljen for internationalt samarbejde

Beslutning

Ansøgning godkendt.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Rulleskøjteklubben FRISK ansøger om 22.600 kr. fra folkeoplysningsudvalgets pulje for internationalt samarbejde, til at dække udgifter i forbindelse med foreningens deltagelse ved VM i Columbia. Foreningen deltog ved VM 20. september til 3. oktober 2023, hvor de havde fået udtaget 2 løbere.

Rullesport Danmark havde forud for stævnet indgået en aftale med en schweizisk træner, om at bistå de danske løbere i rollen som landstræner. En aftale der ligeledes var indgået ved VM i 2022. Da den schweiziske træner ikke havde mulighed for at komme til Danmark inden VM, indgik foreningen en aftale med Rullesport Danmark om ligeledes at sende løbernes egen træner med til VM.

Udgifterne til turen er 12.600 kr. per deltager, der dækker fly, hotel og forplejning. Foreningen ansøger om at få dækket alle udgifter til træneres deltagelse, og om at få et tilskud på 5.000 kr. til hver af de to løbere. Sammenlagt søger foreningen altså 22.600 kr.

Udgifterne har været dækket gennem egenbetaling fra løberne. Det forventes, at der kommer yderligere betaling til at dække den schweiziske træners deltagelse.

De to løbere har hver modtaget 1.000 kr. i tilskud fra Rullesport Danmark, der ligeledes har betalt for deres startgebyr ved stævnet.

Ansøgningen til internationalt samarbejde, afsluttende regnskab og beskrivelse er vedlagt som bilag.

Administrationen har modtaget rulleskøjteklubben FRISK's årsregnskab for 2022. De har en egenkapital på 326.556 kr.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

48Beslutning om fordeling af uforbrugte midler for 2023

Resume

Folkeoplysningsudvalget har per 16. oktober 1.230.272 kr. i uforbrugte midler. Det foreslås, at der udbetales ekstra tilskud til folkeoplysende foreninger, der i 2023 har modtaget aktivitetstilskud, svarende til 278.859 kr. Hvis der udbetales ekstra midler i aktivitetstilskud, og udvalgets initiativpulje, ferieaktivitetspuljen og pulje for internationalt arbejde forbliver åbne, resterer der 701.413 kr. som udvalget skal disponere.

Indstilling

Administrationen indstiller til folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der udbetales 278.859 kr. til folkeoplysende foreninger, der har modtaget aktivitetstilskud i 2023
  2. De resterende uforbrugte midler disponeres

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt.

Indstillingspunkt 2: Maksimalt ekstratilskud for 2023 udbetales til aftenskolerne. Initiativpuljen, puljen for internationalt samarbejde og ferieaktivitetspuljen holdes åben. Der øremærkes 75.000 kr. til uforudsete udgifter. Nærmere beregning af mulighed for yderligere udbetaling til folkeoplysende foreninger præsenteres på udvalgets næste møde.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget har pr. 16. oktober 2023 1.230.272 kr. i uforbrugte midler. Udvalget skal med denne sag beslutte hvordan de uforbrugte midler skal disponeres.

Folkeoplysningsudvalget afsatte i budget 2023 3.600.000 kr. til aktivitetstilskud til folkeoplysende foreninger. Der er på nuværende tidspunkt udbetalt 3.321.141 kr. i aktivitetstilskud, hvorfor det foreslås, at den resterende del af rammen udbetales som ekstra tilskud til foreningerne, svarende til 278.859 kr.

Frederikssund Idrætsanlæg har fremsendt et ønske om at indkøb af nye materialer til deres grejbank, samt opgradering af udstyr for 137.000 kr. Materialerne udlånes gratis til folkeoplysende foreninger, og trænger til at blive udskiftet. Ligeledes søger de om 12.500 kr. til at invitere en oplægsholder, der kan fortælle om fremtidens udfordringer og muligheder omkring drift og pleje af naturgræsbaner. Afslutningsvis søger de om 285.000 kr. til indkøb af en robotplæneklipper, der kan bistå klipningen af kommunens anlæg for boldbaner. Se bilag for nærmere beskrivelser.

Frederikssund Sejlklub søger om 140.000 kr. til projekt "fornyelse og udvikling", der indebærer indkøb af 2 nye joller til deres juniorsejlcenter. Foreningen har igangsat projektet, som skal understøtte udviklingen af en ny sejladskultur i forbindelse med Frederikssund Maritimt Center. De ønsker at forny deres udstyr og faciliteter, for at imødekomme de skiftende behov og ønsker fra de unge sejlere. Se bilag for nærmere beskrivelse.

Administrationen foreslår, at der udskiftes lys i stueetagen i Langes Magasin, der benyttes af foreninger til blandt andet udstillinger. Prisen er ca. 22.000 kr. ex. moms. Desuden foreslås det, at der indkøbes en 5 L kaffemaskine til foreningshuset på Østersvej. Prisen er 21.200 kr. ex. moms, der inkluderer kaffemaskine og kalkfilter aftale det første år.

Inddragelse

Frederikssund Idrætsanlæg har været inddraget og bidraget med ønsker.

Bilag

49Beslutning om godkendelse af B.K. Styrke som folkeoplysende forening

Resume

B.K. Styrke ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening. Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag træffe beslutning om deres godkendelse.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. B.K. Styrke godkendes som folkeoplysende forening

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

B.K. Styrke ansøger om at blive godkendt som folkeoplysende forening.

Foreningens formål er, at fremme medlemmernes interesse i at dyrke idræt i form af styrketræning.

B.K. Styrke har været en afdeling i Brydeklubben Viking, hvor medlemmerne har haft mulighed for at tilmeldt sig styrketræningsafdelingen, som et supplement til deres brydetræning. B.K. Styrke ønsker nu at starte op som en selvstændig forening.

Foreningen holder til på Slangerup Skole afdeling Byvang, hvor de har indrettet et styrkerum i kælderen efter aftale med skolen. De vægter en god introduktion til brugen af udstyret, og ønsker at lave gode og trygge rammer for de unge der er medlemmer i foreningen. B.K. Styrke er derudover en del af skolens motionsuge i uge 41 på Slangerup Skole afdeling Byvang.

Foreningen har afholdt stiftende generalforsamling 14. juni 2023. De har på nuværende tidspunkt 32 medlemmer, der er børn og unge under 25 år. Administrationen har gennemgået vedtægterne, og vurderer at de lever op til kravene som beskrevet i folkeoplysningsloven og tilhørende bekendtgørelse.

B.K. Styrkes vedtægter samt referat af stiftende generalforsamling er vedlagt som bilag.

Inddragelse

Administrationen har været på besøg hos foreningen, og været i dialog med dem omkring deres muligheder og forpligtelser som folkeoplysende forening.

Bilag

50Beslutning om godkendelse af retningslinjer for sæsonfordeling af kommunale lokaler

Resume

Frederikssund Idrætsråd har ønsket at få revideret retningslinjerne for sæsonfordeling af kommunale lokaler og idrætsfaciliteter. Folkeoplysningsudvalget og Unge, fritid og idræt bliver med denne sag præsenteret for et oplæg til reviderede retningslinjer.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget over for Unge, fritid og idræt anbefaler, at:

  1. Godkende reviderede retningslinjerne for sæsonudlån af kommunale lokaler og idrætsfaciliteter

Beslutning

Anbefales.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Frederikssund Idrætsråd har ønsket at få revideret retningslinjerne for sæsonfordelingen af kommunale lokaler og idrætsfaciliteter.

Ved seneste sæsonfordeling for 23/24 opstod der udfordringer ved fordelingen af haltimer i Jægerspris. Foreningerne i Jægerspris by's beregnede antal haltimer, oversteg det faktiske antal ledige timer i hallerne i Jægerspris by. Dette skete, da foreningerne i Jægerspris får beregnet antal haltimer med udgangspunkt i halkapaciteten i hele Hornsherred.

Derfor foreslås det, at foreningerne i Jægerspris by får beregnet og fordelt haltimer på baggrund af halkapaciteten i Jægerspris by, og ikke i hele Hornsherred, som tilfældet er i dag. Haltid i Dalby vil indgå i beregningen for Hornsherred og ikke Jægerspris.

Således vil tiderne i Jægerspris blive fordelt på samme vilkår som tiderne i Frederikssund og Slangerup. Denne ændring vil betyde, at foreningerne i Jægerspris får et mere realistisk billede af, hvor mange timer de kan få tildelt i Jægerspris by.

Tilpasning af Retningslinjerne for lokalefordeling i Frederikssund Kommune, ved beslutning om ovenstående, fremgår af vedlagte bilag.

Derudover har Frederikssund Idrætsråd foreslået, at muligheden for at søge om såkaldte talenttimer bortfalder. Disse timer kan godkendte talentforeninger søge, og derved få ekstra tider til deres talenttræning. Idrætsrådets argument for dette har været, at der ikke har været afsat midler af til talentudvikling fra Frederikssund Kommunes side.

Ved budget 2024 har byrådet afsat 100.000 kr. til talentudvikling. Administrationen anbefaler, at der tages stilling til talenttimerne, i forbindelse med beslutning om udmøntning af talentmidlerne.

Der er derfor ikke fortaget ændring angående talenttimer i vedlagte oplæg om reviderede retningslinjer for sæsonfordeling.

Inddragelse

Frederikssund Idrætsråd har været inddraget i processen omkring revidering af retningslinjerne.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

51Orientering om status på fritidspasset

Resume

Folkeoplysningsudvalget får med en denne sag de nyeste tal på udviklingen af projekt Fritidspas til udsatte børn og unge.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

Projekt Fritidspas til udsatte børn og unge åbnede for indstillinger d. 1. maj 2022. Efter det har været muligt at indstille til et fritidspas i halvandet år, præsenteres med denne sag, de nyeste tal på projektets udvikling.

Der er pr. 13. oktober 2023 blevet indstillet 215 børn til et fritidspas. Projektets målsætning om 200 indstillede børn inden 31. december 2023 er således nået. 38 børn, der er blevet genindstillet til et fritidspas, og starter dermed deres 2. sæson på et fritidspas.

134 børn er siden projektperiodens start, startet til en fritidsaktivitet. De resterende indstillede børn og unge er i dialog med fritidsvejlederne, og/eller venter på at påbegynde en aktivitet.

29 af børnenes fritidspas er af forskellige årsager sat på standby. 11 af disse er på grund af flytning, blandt andet ukrainere der er rejst hjem til Ukraine. Nogle børn har ønsket at starte til en fritidsaktivitet som ikke er en del af fritidspasset, eksempelvis ridning. Disse har fået støtte andetsteds fra. Andre børn er ud fra en faglig vurdering blevet sat på standby i fritidspasset, med målet om at genoptage fritidsvejledningen på et senere tidspunkt.

Indstillingerne kommer fra flere forskellige fagligheder og centre:

- Center for familie og rådgivning: 84 indstillinger

- Center for børn og skole: 72 indstillinger

- Center for sundhed og forebyggelse: 41 indstillinger

- Andet: 33 indstillinger

De indstillede børn og unge fordeler sig over hele kommunen. Deres postnumre fordeler sig som følger:

- 3600 Frederikssund: 102

- 3550 Slangerup: 33

- 3630 Jægerspris: 36

- 4050 Skibby: 35

- Skjult adresse: 4

Udover indstillingerne til kontingentstøtte, er 18 børn blevet indstillet, og har modtaget støtte, til camps.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

52Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Michael Stehr

Gitte Stagis. Erik Zangenberg deltog som suppleant

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant

Sagsfremstilling

  • Aftenskolernes tilbageløbsmidler

53Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.