Frederikssund Kommunes logo
5. september 2023

Flagdag markeret på Torvet i Frederikssund

Hvert år den 5. september går Dannebrog til tops rundt omkring i Danmark til ære for Danmarks udsendte og veteraner. De udsendte danskere er fortrinsvis soldater, men også andre faggrupper som politi og sundhedspersonale har været udsendt fra Danmark.

Borgmester Tina Tving Stauning (A) nævnede i sin tale blandt andet nogle af de mange steder i verden, Danmark bidrager med soldater og andet personel til støtte og sikring af fred. Hun takkede de mange danske udsendte for deres indsats:

- Vi er et lille land med stort engagement. Og hver gang vi sender soldater eller andet personale ud på missioner, så er vi med til at sende et signal om, at vi – som et frit og demokratisk land - støtter og hjælper, hvor vi kan. Det kan vi tillade os at være stolte over. Til alle jer, der er eller har været udsendt, skal der lyde en stor tak for indsatsen. At drage ud som soldat kræver et enormt mod – og for det fortjener I vores ubetingede anerkendelse, sagde borgmesteren.

Æresgarden præsenterede fanerne på Torvet i Frederikssund, mens borgmester Tina Tving Stauning (A) holdt tale. Foto: Frederikssund Kommune.Æresgarden præsenterede fanerne på Torvet i Frederikssund, mens borgmester Tina Tving Stauning (A) holdt tale.

Derefter talte Olena Voitsitska, der er herboende ukrainer og ansat ved Frederikssund Kommune. Hun er kommet til Danmark som flygtning på grund af krigen i Ukraine og brugte blandt andet sin tale til at takke danskerne for deres hjælp:

- Tak Danmark for at hjælpe ukrainske flygtninge. Efter invasionen har mange ukrainske kvinder forladt deres hjemland for første gang for at beskytte det mest kostbare de har – deres børn. Danmark huser tusindvis af ukrainske flygtninge. Tak, danskere, for at åbne dørene til jeres hjem og familier og for at blive venner med ukrainere. For folk fra de besatte områder, der har mistet deres hjem, er Danmark blevet deres andet hjem, sagde Olena Voitsitska og sluttede sin tale af med et:

- Ære til Danmark, ære til Ukraine, ære til helte.

Olena Voitsitska holder tale på Torvet. Foto: Frederikssund Kommune.Olena Voitsitska holder tale på Torvet. 

Borgmesteren og et par af de fremmødte veteraner sluttede af med at lægge kranse ved mindestenen på Torvet efterfulgt af et minuts stilhed.

Forsamlingen på Torvet i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Forsamlingen på Torvet i Frederikssund. 

Mindestenen og kransene på Torvet i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Mindestenen og kransene på Torvet i Frederikssund.

Fotos: Frederikssund Kommune.