Frederikssund Kommunes logo
7. september 2023

En dyst i Special Skills

Næsten 300 elever fra ni forskellige kommuner deltog torsdag den 7. september i Special Skills på Højagergaard i Slangerup. Eleverne, der alle har enten fysiske, psykiske og/eller kognitive handicap, deltog i forskellige discipliner og i faglig fordybelse, som giver dem et indblik i forskellige uddannelsesmuligheder.

Deltagerne i Special Skills er børn og unge med særlige behov, der går i 7. til 10. klasse og kommer fra kommunerne Frederikssund, Helsingør, Hillerød, Halsnæs, Furesø, Gribskov, Roskilde, Frederiksberg og Ishøj.                

Borgmester Tina Tving Stauning (A) bød de mange elever og deres lærere med flere velkommen:

- Jeg er så glad for at være blevet inviteret i dag. Fordi det er en helt særlig dag her på Højagergaard. Det er nemlig allerførste gang der bliver holdt Special Skills i Frederikssund kommune og allerførste gang i Nordsjælland. Og jeg ved, at det også er første gang for mange af jer, at I er med til Special Skills. Men nu er I her, og det er godt. I er sikkert også meget spændte på dagen i dag. Men jeg kan love jer, at det bliver en spændende dag, hvor I får prøvet en masse nyt. I får mødt en masse nye mennesker. Og så bliver I klogere på, hvad der findes af muligheder for jer med arbejde og uddannelse, når I er færdige med grundskolen, sagde Tina Tving Stauning.

Borgmester Tina Tving Stauning kigger på en elev lave blomsterbinding. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.Borgmester Tina Tving Stauning kigger på en elev lave blomsterbinding. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.

Borddækning, træmosaikker og hjulskifte

Til Special Skills er eleverne inddelt i hold på tre. Hvert hold dyster i forskellige discipliner. Disciplinerne er inddelt i grøn, rød og sort piste, hvor sværhedsgraden er forskellig, så det passer til de forskellige elever. Disciplinerne varierer fra år til år og handler alle om ting, der på en eller anden måde hænger sammen med et erhverv. Alle disciplinerne udføres på tid.

Grøn piste bød i år på disciplinerne potte blomster, sætte tøj på bøjle, sømbræt og borddækning.

Rød piste bød på disciplinerne håndpiske æggehvider, dåsestabling, træmosaikker og samle computertastatur.

Sort piste bød på disciplinerne lægge graniststen, servietfoldning, samle vandlås og hjulskifte.

Elever dyster i at piske æggehvider helt stive. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.Elever dyster i at piske æggehvider helt stive. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.

Udover dysten i forskellige discipliner besøger eleverne også Faglig Fordybelse, hvor de kan fordybe sig i 12 forskellige praktiskorienterede fagretninger. Her er der plads til at fordybe sig i eget tempo og på egne præmisser. Eleverne kan prøve forskellige fagretninger og se, hvordan de matcher deres forventninger og forudsætninger, også når det kommer til sensoriske påvirkninger som lyd, lys, lugt med mere. Faglig Fordybelse er bemandet med lokale udbydere af uddannelsestilbud til målgruppen, hvilket sikrer et indgående kendskab til elevernes forudsætninger og behov.

I Faglig Fordybelse kan eleverne blandt andet stifte kendskab til metal og maskiner, træhåndværk, grønt område, café og konditor, håndværk og brugskunst, wellness, pedel/ejendomsservice, e-sport og kantine og køkken med mere.

- Det er et stort privilegie at AKU Center Frederikssund har hentet Special Skills til Højagergaard i Slangerup. Vi har sammen med en række samarbejdspartnere skabt en god og tryg ramme om et sejt arrangement for grundskoleelever med særlige behov. At se de knap 300 glade og engagerede elever og undervisere blive klogere på, hvilke muligheder der er for uddannelses- og erhvervsvalg, understøtter til fulde AKU’s kerneopgaveformulering, nemlig ”Vi skaber en meningsfuld hverdag”. Og så er det jo en skøn sensommerdag – hvad kan vi ønske os mere, siger Karsten Bendix, forstander for STU i Frederikssund.

Elever dyster i at folde servietter på tid. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.Elever dyster i at folde servietter på tid. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.

Elever dyster i at skifte hjul på tid. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.Elever dyster i at skifte hjul på tid. Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Tordrup.

I en af Faglig Fordybelse boderne kunne eleverne prøve at skyde med bue og pil. Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.I en af Faglig Fordybelse boderne kunne eleverne prøve at skyde med bue og pil. Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.

Medaljeoverrækkelse ved folketingsmedlem Jacob Mark (SF). Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.Medaljeoverrækkelse ved folketingsmedlem Jacob Mark (SF). Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.

Guldkonfetti skydes ud over medaljevinderne. Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.Guldkonfetti skydes ud over medaljevinderne. Foto: Frederikssund Kommune, AKUCenter Ejegod, Henrik Knoblauch.