Frederikssund Kommunes logo
21. marts 2023

Forskellige fællesskaber bød indenfor

Flere i fællesskaber er temaet for den første af tre FrederiksSund Dage, og derfor bød forskellige fællesskaber nye ansigter indenfor tirsdag den 21. marts. Hele dagen var der rig mulighed for at møde foreninger, organisationer med flere i jagt på et nyt fællesskab.

Fællesskaber kan have stor betydning for den mentale sundhed, og derfor er netop flere i fællesskaber et fokus i Frederikssund Kommunes sundhedspolitik. Får at hjælpe flere borgere til at finde et fællesskab, er den første FrederiksSund dag dedikeret til dette.

Fritidscenter byder på mange aktiviteter

Borgmester Tina Tving Stauning (A) besøgte Skibby Fritidscenter, hvor en række foreninger og grupper holder til herunder bl.a. Brugerrådet, Danske Seniorer Skibby, Ældre Sagen, Historisk Forening og Slægtsforskerne. Alle foreningerne havde inviteret til åbent hus i gymnastiksalen i Fritidscenteret.

- Vi prøver at dele aktiviteterne op, så vi ikke har de samme aktiviteter i de forskellige foreninger. Ud over det der sker her i huset, samarbejder vi også med Biblioteket om arrangementer i bibliotekshaven med underholdning og fællesspisning bagefter, fortæller formanden for Brugerrådet Inge Rasmussen og viser den folder, der trykkes fire gange årligt med en lang række aktiviteter. Her er både forskellige sportsgrene som badminton, petanque og billard ligesom der er sang, dans, blomsterbinding og læsekreds for blot at nævne nogle få ting.

Borgmester Tina Tving Stauning i samtale med Orla Hansen (tv.) og Søren Skov fra Historisk Forening i Skibby Fritidscenter. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester Tina Tving Stauning i samtale med Orla Hansen (tv.) og Søren Skov fra Historisk Forening i Skibby Fritidscenter. 

Røde Kors lagde sofaer til Nørklerne

Også Røde Korsbutikken i Jernbanegade i Frederikssund slog dørene op til åbent hus og havde i dagens anledning ínviteret Nørklerne indenfor. De holder ellers til på Falkenborgskolen, men havde denne dag indtaget et antal sofaer hos Røde Kors.

- Mange tror, at Røde Kors bare er en genbrugsbutik. Men vi har rigtig mange frivillige aktiviteter, som butikkens omsætning er med til at finansiere, fortæller Birgitte Fredfeldt, der er formand for Røde Kors i Frederikssund.

- Vi har en række frivillige aktivitetsledere, som står for bl.a. vores besøgsvenner, vores Q-net for voldsramte kvinder og børn, Middagsklubben, integrationsindsats mv., og så har vi et nyt initiativ i støbeskeen, der hedder "God start på livet", som er for nybagte mødre, fortæller hun.

Samarbejdet med Nørklerne betyder, at en stor del af de 1500 stykker tøj, som Nørklerne producerer på et år sælges i Røde Korsbutikken. En del af tøjet gives også bort til trængende familier via et samarbejde med kommunens sundhedspleje.

- Der er rigtig mange muligheder for at deltage i fællesskaber, hvor man hygger og tager sig af hinanden her i Frederikssund Kommune. Vi har et rigt foreningsliv på begge sider af fjorden, der gør et rigtig godt og stort stykke arbejde med at skabe og invitere indenfor i fællesskabet. Jeg håber, at endnu flere borgere får øjnene op for dette foreningsliv og dermed kommer ud og får deltaget i nogle af de mange aktiviteter, siger borgmester Tina Tving Stauning.

Borgmester Tina Tving Stauning ser på hjemmestrik sammen med Nørkleleder Alice Mølstrand. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester Tina Tving Stauning ser på hjemmestrik sammen med Nørkleleder Alice Mølstrand.

På vandretur i Frederikssund

En anden af dagens mange oplevelser var en vandretur med Dansk Vandrelaug i Frederikssund. Turen startede ved Frederikssund Station og derfor gik den gennem byen, forbi Campus Frederikssund og videre ned mod vandet. I alt to timers hyggelig tur for de cirka 30 fremmødte. Mange af dem går hver tirsdag, men der var også et par stykker, der var helt nye. En af dem var Bettina Haahr, der godt kan lide at gå ture.

- Jeg er kommet i dag, fordi jeg godt kunne tænke mig at gå nogle længere ture i hverdagen. Men det er for svært at gå dem alene. Her kan jeg måske få noget samvær og nogen at gå sammen, og det vil give mig noget livskvalitet, fortalte Bettina Haahr, som synes, at det er en super god ide med en dag, der sætter fokus på fællesskaber.

Også formand for udvalget for Social og sundhed, Anne Sofie Uhrskov (V), var med ude at gå.

- Det er dejligt for mig at opleve et nyt fællesskab, som det de har i Dansk Vandrelaug. Det er tydeligt, at de har det hyggeligt, når de går sammen og det er præcis det, som jeg håber, de nye der er mødt frem i dag, også vil opleve. Fællesskaber er utroligt vigtige for os mennesker, for vi trives bedre, når vi føler, at vi er en del af et fællesskab. Derfor håber jeg også, at der i løbet af i dag vil være mange borgere, der kigger forbi et af de mange arrangementer og får en oplevelse af, at der er et sted, de passer ind og hvor de kan møde andre til en snak. Jeg havde i hvert fald en hyggelig gåtur i dag, og jeg glæder mig til at besøge nogle af dagens andre aktiviteter, fortæller Anne Sofie Uhrskov.

Bettina Haahr og Anne Sofie Uhrskov på vandretur med Dansk Vandrelaug i forbindelse med temadagen Flere i fællesskaber. Foto: Frederikssund Kommune.Bettina Haahr og Anne Sofie Uhrskov på vandretur med Dansk Vandrelaug i forbindelse med temadagen Flere i fællesskaber. 

Flere i fællesskaber

Der er flere og flere, som oplever at være ensomme – også i Frederikssund Kommune, og det kan betyde meget for vores trivsel at være en del af et fællesskab. Det kan være i spejdergruppen, i sejlklubben eller i en læsegruppe på biblioteket, ligesom det kan være i skolen og på arbejdspladsen. Derfor sætter Frederikssund Kommune ekstra fokus på at få flere med i fællesskaber og forebygge ensomhed i de kommende år. Det sker gennem flere initiativer, som skal gøre det nemmere for alle at få øje på mulighederne for fællesskaber i kommunen. Det er også et mål at støtte de borgere, der har brug for en hjælpende hånd til at komme ind i et fællesskab. Det er både idrætslivet, kulturlivet, de sociale foreninger og mange andre, som sammen med kommunens medarbejdere vil arbejde med initiativerne de næste to år. Læs mere i handleplanen for Flere i fællesskaber på kommunens hjemmeside.

Fotos: Frederikssund Kommune.