Frederikssund Kommunes logo
22. december 2023

Vandet er på vej

Siden torsdag aften, hvor forberedelserne til Pias indtog i Nordsjælland var afsluttet, har kommunens krisestab løbende været i dialog med DMI, og fulgt deres varsler,

Kategori 3: Meget farligt vejr

DMI's vandstandsvagt oplyser fredag morgen, at man fortsat varsler vejr i kategori 3, meget farligt vejr. Kl. 7 fredag morgen var vandstandene allerede oppe på følgende niveauer:

  • Roskilde Fjord nord for broen: 144 cm
  • Roskilde Fjord syd for broen: 118 cm
  • Isefjord: 146 cm

I de to fjorde forventes følgende vandstande, når vandet når sit højeste niveau:

Roskilde Fjord nord for broen

Vandstanden topper fredag mellem klokken 17.00 og 20.00, og når op mellem 170 og 185 cm over dagligt vande. Vandstanden forventes at komme under 100 cm i løbet af natten til lørdag.

Roskilde Fjord syd for broen

Vandstanden og ventes at toppe mellem klokken 13 og 19 med en højde på 150 og 175 cm over daglig vande. Vandstanden forventes at komme under 100 cm i løbet af natten til lørdag.

Isefjord

Vandstanden ventes at toppe mellem kl. 10 til 12 med en højde på 165 og 180 cm over daglig vande. Vandstanden forventes at komme under 100 cm sidst på aftenen, fredag..

Forlad bolig senest klokken 10

Selv om prognosen for den sydlige del af Roskilde Fjord lige nu ser lidt bedre ud end den har gjort tidligere, så varsles fortsat en vandstand op til 175 cm med bølger som kan være højere, hvilket er kritisk for en række boligområder langs fjorden.

Derfor gælder det tidligere varsel om at alle borgere i Hyllingeriis skal have forladt området senest fredag klokken 10 fortsat. Evakueringen af Hyllingeriis sker selv om området søges sikret med watertubes, fordi beredskabet ikke hurtigt nok vil kunne yde hjælp og støtte til alle borgere, hvis området alligevel bliver oversvømmet. Det vil heller ikke være muligt at komme ud af området ved egen hjælp, hvis der sker oversvømmelse.

I Frederikssund skal borgerne i Skyllebakke Havn også forlade deres bolig senest fredag klokken 10. I de ejendomme i Borgervænget, på Fasanvej, Egernvej, Fjordtoften, Lille Færgevej og Færgevej, som er i risiko for oversvømmelse, opfordres beboerne til at forlade boligerne. 

I Hornsherred opfordres beboerne i en række ejendomme i det nordlige Kulhuse, på Over Dråby Strand, på Tørslev Hage, på Over Dråbe Strand og Skuldelev Strand samt ved Smedengen, langs Hovedgaden i Jægerspris og i Vænget i Jægerspris ligeledes til at forlade deres boliger senest fredag klokken 10.

For alle områderne gælder, at ophold i boligerne vil være på eget ansvar, og at beredskabet ikke kan love at komme til undsætning.

Hvornår kan man vende hjem igen?

Så snart det af beredskabet vurderes igen at være sikkert at vende hjem igen, vil vi informere om det både her på hjemmesiden, på vores Facebookside og via SMS til de berørte borgere.

Der etableres ekstra dige på Nordre Pakhusvej i Frederikssund. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Beredskabet har gjort mange tiltag for at beskytte boligerne - som her på Nordre Pakhusvej i Frederikssund, hvor man fortsat fredag morgen er i gang med at etablere ekstra diger med sandsække og bigbags.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.