Frederikssund Kommunes logo
31. marts 2022

Nyt projekt skal forebygge urinvejsinfektioner

Urinvejsinfektioner er en hyppig årsag til indlæggelse blandt ældre, ligesom der gives meget antibiotika for at forhindre eller helbrede. Det vil Frederikssund Kommune nu ændre i samarbejde med Herlev og Gentofte Hospital og et nyt forskningsprojekt.

Danske borgere på plejecentre har det højeste forbrug af antibiotika i Europa, og det er behandlingen af urinvejsinfektioner, der driver det høje forbrug. En stor del af antibiotikabehandlingerne er unødvendige og har flere negative end gavnlige effekter for borgeren.

I Frederikssund Kommune har der allerede være fokus på at forebygge urinvejsinfektioner i flere år.

- Vi har tidligere deltaget i forskningsprojekter med Herlev og Gentofte Hospital for at nedbringe mængden af urinvejsinfektioner hos vores ældre. Det er faktisk også lykkedes, men vi vil gerne gøre endnu mere for at undgå de her infektioner og nedbringe brugen af antibiotika til gavn for vores ældre borgere. Antibiotika kan mange gode ting, men det kan også skabe problemer med eksempelvis ændringer i tarmfloraen eller udvikling af resistens og dermed blive skyld i endnu mere sygdom, fortæller hygiejnesygeplejerske i Frederikssund Kommune, Anita Schlippe Rasmussen.

På omsorgscentret De Tre Ege har man længe arbejdet med at nedbringe antallet af indlæggelser på grund af urinvejsinfektioner. Og for centersygeplejerske Signe Peiris giver det nye forskningsprojekt rigtig god mening.

- Når vi arbejder målrettet med at forebygge urinvejsinfektioner, så får det stor betydning for borgerne. Udover at vi selvfølgelig får færre infektioner, så bliver beboerne ikke sengeliggende og får dermed ikke komplikationer i den forbindelse, og de kan fortsætte med at deltage i de aktiviteter, de har lyst, uden at skulle melde fra på grund af sygdom og indlæggelser. Det øger deres livskvalitet, og det er jo i sidste ende det, det hele handler om, siger Signe Peiris.

Samarbejde med læger

I det nye forskningsprojekt bliver der fokus på samarbejdet mellem personale i plejehjemssektoren og de praktiserende læger. De tidligere forskningsprojekter har vist, at personalet på plejecentre har en nøglerolle i at forebygge urinvejsinfektioner, og deres observationer er vigtige for, at den praktiserende læge kan vurdere og diagnosticere borgeren og dermed også sikre, at der kun bruges antibiotika når det giver mening og der ikke er andre løsninger.

Derfor er samarbejdet mellem plejecentre og læger vigtigt. For at styrke dette vil der fremadrettet blive brugt et dialogværktøj, som sikrer en struktureret overlevering. Dialogværktøjet kommer ind over symptomer, observationer, værdier som blodtryk og temperatur og eventuelle infektioner. Ved at sammenholde de forskellige informationer viser dialogværktøjet, om urinvejsinfektion er sandsynlig eller ej.

- Dialogværktøjet har givet os et fælles fagligt ståsted i samarbejdet med plejehjemslægerne, da de også har fået øget fokus på, om der kan være andre årsager til beboeren symptomer end urinvejsinfektion. Og personalet ser nu efter andre ting, som om beboeren har sovet dårlig, drukket nok eller har smerter, men også om der har været mange aktiviteter beboeren har deltaget i, om der er en særlig mærkedag for beboeren og meget mere. Vi har en øget faglig refleksion og det fører til en øget patientsikkerhed, da der skal laves færre medicineringer og risikoen for yderligere infektioner i forbindelse med indlæggelse reduceres også, fortæller Signe Peiris.

Kick off for 130 deltagere

Torsdag den 24. marts var 130 mennesker samlet til kick off på det nye forskningsprojekt. Det var medarbejdere fra omsorgscentre, døgnplejen, rehabiliteringsafdelingen med flere samt praktiserende læger og arrangørerne fra Herlev og Gentofte Hospital med flere.

Dagen bød på en god portion information om urinvejsinfektioner, infektionshygiejne, mikrobiologi, forebyggelse, dialogværktøjet og meget mere.

- Det var en rigtig god dag, der gav mange spændende informationer, som vi kan arbejde videre med på omsorgscentrene og sammen med lægerne. Mange nød at fordybe sig i emnet, som har været diskuteret i årevis. Jeg tror, alle gik derfra med ny viden og en lyst til at gå ind i projektet med åbne arme og nysgerrighed, siger Anita Schlippe Rasmussen.

Projektet løber i et år, hvor Herlev og Gentofte Hospital følger op på, hvordan det går med antibiotikaforbruget hos lægerne.

Medarbejdere fra sundheds- og omsorgsområdet samlet til seminar om forebyggelse af urinvejsinfektioner. Foto: Frederikssund Kommune.