Frederikssund Kommunes logo
21. juni 2022

Sankthansbål efter to års Coronapause

De seneste år har der været mange hindringer. Først tørken i 2018 og så Corona i både 2020 og 2021, som det første år aflyste alle bål og sidste år betød at der var meget få. Men i år er der hverken tørke eller forsamlingsforbud, og derfor også flere bål i sigte. Så heksene kan igen flyve om kap sankthansaften. Vi prøver her at give et overblik over nogle af bålene og flyvetiderne.

Skibby  

I år starter spejderne i både Skibby og Jægerspris deres arrangement samtidig - nemlig klokken 17.00.

I Skibby er det Spejdergruppen Ræven Skibby Trop og Flok der brænder sankthansbål ved spejderhytten i Nordmandsmosen på Damgårdsvej 15. Man kan medbringe sin egen grillmad, og tilberede den for derefter at nyde den ved de opsatte borde og bænke. Der blive solgt drikkevare samt kaffe, kage og popcorn, og der vil på pladsen være forskellige aktiviteter for børn og barnlige sjæle.

Bålet tændes klokken 20.00 efter folketingsmedlem Rasmus Stoklund har holdt båltalen.

Jægerspris

I år er der mindst tre bål i Jægerspris og omegn: Både hos Grevinde Danne Spejderne, hos Frederikssund Museum Færgegaarden og på Kulhuse Havn.

Spejderne

Grevinde Danner Spejdernes arrangement afvikles ved spejderhytten på Vængetvej 57 og 59 med start klokken 17.00. Man kan medbringe egen mad, drikkevarer og service - og der vil være glødebål, så man selv kan grille. Bålet tændes på magisk vis klokken 17.30 efter en lille båltale.

Aftenen slutter klokken 19.00.

Frederikssund Museum, Færgegaarden

I år sætter Færgegården fokus på de danske sankthansskikke og udforsker traditionens oprindelse og kulturhistorie. Der vil være hygge med båltale og midsommervise, som vi kender det, men ligesom sidste år, vil I ikke kunne finde en heks på toppen af på bålet. Til Færgegårdens historiske sankthans følger vi nemlig den gamle tradition, hvor man symbolsk skilte sig af med det, man mere end noget andet ville af med. Sidste år brændte man Coronavirusset af på bålet. Hvad vil du allerhelst af med i år?

Arrangementet starter klokken 17.00. Tag picnictæppet og madpakken med, og få en hyggelig aften med hele familien i Færgegårdens stemningsfulde museumshave. Bålet tændes klokken 21.00, og der er massere at opleve for hele familien indtil da på museets Mission afværg det onde.

Årets båltale holdes klokken 20.45, og den står forfatter og historieformidler Benjamin Lamberth for.

Arrangementet slutter klokken 22.00.

Deltagelse er gratis hvis man er 0-17 år. For voksne koster det 50 kroner at deltage og billet skal købes på forhånd.

Kulhuse Havn 

Bålet her plejer også at være lidt at et tilløbsstykke. Arrangementet her starter klokken 20.00 med sang ved elever fra Baunehøj Efterskole. Bålet tændes klokken 21.00.

Sankthansbål i Kulhuse i 2019. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Sankthansbål i Kulhuse i 2019. 

Slangerup

I Slangerup er det Erik Ejegod-spejderne som arrangerer sankthans ved Spejderhytten på Lystrupvej 20. Man kan medbringe egen mad og grille den over bål. Drikkevarer kan købes af spejderne.

Bålet, som består af gamle juletræer, tændes af alle spejderne klokken 19.00.

Sankthansbål hos spejderne i Slangerup i 2015. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Sankthansbål hos spejderne i Slangerup i 2015. 

Frederikssund

I Frederikssund by er sankthansaften på Kalvøen tilbage; igen arrangeret af Roklubben og Vikingerne. Her tændes bålet cirka klokken 22.30, når vikingerne har afsluttet aftenens vikingespil, Skjoldunge, og i samlet flok går ned og kaster deres fakler på bålet. Herefter er der båltale v/ borgmester Tina Tving Stauning og fællessang.

Vikingerne gør klar til at tænde bålet på Kalvøen i 2019. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Vikingerne gør klar til at tænde bålet på Kalvøen i 2019.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.