Frederikssund Kommunes logo
29. januar 2022

Vi er så klar, som vi kan blive

Siden de seneste – og alvorlige – prognoser for vandstanden blev kendt fredag morgen har kommunens krisestab tilrettelagt indsatsen og forberedelserne for at imødegå højvandet. Frederiksborg Brand og Redning har udført det vanskelige og tidskrævende arbejde med udlægning af watertubes og har denne gang fået hjælp til opgaven fra Beredskabsstyrelsen, hvilket har været med til at aflaste det lokale beredskab.

Watertubes på Nordkajen i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes på Nordkajen i Frederikssund. 

Forberedelserne er på plads

- Vores folk har knoklet dag og nat for at sikre så meget, som det er muligt. Der er distribueret 12.000 fyldte og adskillige tusinde tomme sandsække ud til depoter fordelt over hele kommunen, der er lagt watertubes ud adskillige steder, vi har evakueret en del borgere fra deres udsatte hjem og informeret om det hele undervejs. Selv om man godt kunne ønske, at vi havde gjort endnu mere, så er jeg overbevist om, at vi har gjort at, hvad der overhovedet har været muligt for at afbøde konsekvenserne af højvandet bedst muligt, siger borgmester Tina Tving Stauning og tilføjer:

- Vi kan først sænke skuldrene igen sent søndag, sådan som prognoserne ser ud lige nu. Men jeg er allerede utroligt glad for den enorme indsats beredskabet har ydet indtil nu. Også rigtig mange borgere har haft travlt med at sikre deres egen ejendom, og vi krydser fingre for, at der bliver så få skader som muligt på folks huse og ejendom rundt omkring, siger borgmesteren.

Vandet topper mellem kl. 9 og 15 søndag

Ifølge prognoserne lørdag kl. 19 vil vandstanden toppe på forskellige tidspunkter afhængig af hvilke lokation, der er tale om. DMIs prognose vurderer således at vandet topper:

  • Kl. ca. 9.00 ved Kyndbyværket med et maks. på 202 cm.
  • Kl. ca. 10.00 ved Kignæs Havn med et maks. på 210 cm.
  • Kl. ca. 12.00 – 15.00 ved Frederikssund med et maks. på 164 cm.

Borgmester Tina Tving Stauning har dagen igennem mødtes med beredskabet. Her er hun i samtale med Jimmy Andersen fra Frederiksborg Brand og Redning i Hyllingeriis. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Borgmester Tina Tving Stauning har dagen igennem mødtes med beredskabet. Her er hun i samtale med Jimmy Andersen fra Frederiksborg Brand og Redning i Hyllingeriis.

Beredskabsstyrelsen har hjulpet Frederiksborg Brand og Redning med udlægning af watertubes dels på vejen omkring Kronprins Frederiks Bro og dels ved Hyllingeriis.

Beredskabsstyrelsen udlagde lørdag morgen den sydlige watertube ved Hyllingeriis, som blev fyldt i løbet af få timer med Beredskabsstyrelsens ekstra kraftige pumper, der kan pumpe 26.000 liter vand pr. minut ind i tuben. Dermed bliver en watertube fyldt væsentligt hurtigere, end når det gøres med almindelige brandslanger, fortæller Morten Hansen fra Beredskabsstyrelsen.

Watertubes på Strandvej i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes på Strandvej i Frederikssund. 

Watertubes i Hyllingeriis, der fyldes af Beredskabsstyrelsens enorme pumper. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes i Hyllingeriis, der fyldes af Beredskabsstyrelsens enorme pumper.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.