Frederikssund Kommunes logo
17. januar 2022

Blæsten løjer af

Mandag eftermiddag er vinden ved at lægge sig, og vandstanden er også faldenden igen uden at forrette skader.

De seneste dage har kommunens beredskab og krisestab fulgt udviklingen i DMI's varsler om blæst og forhøjet vandstand nøje. Da der søndag blev varslet helt op til 130 centimeter forhøjet vandstand i Roskilde Fjord og Isefjord, valgte Krisestaben at iværksætte det laveste niveau af beredskab, hvor borgere som på en eller anden måde kunne blive berørt af vandet, blev informeret via SMS. Samtidig blev der iværksat få tiltag med skiltning og åbning af andre adgangsveje for beboerne på Strandvej og sideveje i Frederikssund.

Skiltning om vand på kørebanen. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Skiltning om vand på kørebanen ved Strandvej i Frederikssund.

Der blev dog ikke brug for hverken at benytte alternative veje eller en større oprydning efter vandmasserne på Strandvej, da vandet ikke nåede højere, end at det enkelte steder slog ind over vejen.

Vandet slår ind over Strandvej i Frederikssund. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Vandet slår ind over Strandvej i Frederikssund. 

Vandstand under det kritiske niveau

Mandag morgen var prognoserne fra DMI bedret en del, med forventning om at vandstanden ikke ville stige meget over 120 centimeter. Derfor valgte Krisestaben fortsat at følge situationen nøje, men ikke at iværksætte yderligere tiltag; en beslutning som viste sig at være den helt rigtige.

Vandet nåede nemlig ikke op på mere end 111 centimeter i Roskilde Fjord nord for Kronprins Frederiks Bro, da det toppede klokken 10.20. Syd for broen nåede vandet ikke højere end 91 centimeter, da det toppede klokken 12.00, og i Isefjord var det kun oppe på 104 centimeter da det stod højest klokken 9.10.

Over Dråby Strand var stedet hvor vandet kom tættest på. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Over Dråby Strand var et af de steder, hvor vandet kom tættest på.

Dermed ikke sagt, at nogle borgere ikke kan have oplevet vandet som værende lidt tæt på. Ved Over Dråby Strand stod vandet eksempelvis ganske højt nogle steder lidt over ni i morges - men der var aldrig risiko for oversvømmelse.

Også andre steder kom vandet pænt op på strande og i havne, men langt fra de niveauer der er set ved tidligere storme - for eksempel ved Kignæshallen i Jægerspris og ved Kronprins Frederiks Bro.

Tæt på og alligevel langt fra Kignæshallen denne gang. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Tæt på og alligevel langt fra Kignæshallen denne gang, hvor vandet var adskillige meter fra Hallen og Smedeengen.

Vandet slikker op af dæmningen, men er langt fra at nå J.F. Willumsensvej og broen. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Vandet slikker op af dæmningen, men er langt fra at nå J.F. Willumsensvej og broen.

En stille dag for beredskabet

Ifølge Ole Hermansen, områdeleder ved Frederiksborg Brand og Redning, har det da også været et nærmest usædvanligt stille døgn:

 - Vi har faktisk ingen opgaver haft. Jo, det vil sige; vi har været ude og bjærge en jolle, som havde revet sig løs ved Vestre Strand i Jægerspris. Men ellers har vi ikke været kaldt ud, så det har været meget stille.

Vandet stod højt i Kulhuse Havn. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Vandet stod højt i Kulhuse Havn; visse steder helt ind over molen. Herfra er der dog ingen meldinger om løsrevne både eller andre problemer som følge af vand og blæst.

Let oversvømmelse i Berendsens Kanal. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Man skulle anstrenge sig for ikke at komme tørskoet rundt. Langs Berendsens Kanal i Frederikssund kunne man dog godt få våde strømper, hvis man ville benytte fortovet da vandet havde oversvømmet det.

Bade- og bådbroen i Marbæk Strandpark er næsten helt oversvømmet. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Det samme gjaldt for bade- og bådebroen i Marbæk Strandpark, som også næsten var oversvømmet da vandet stod højes ved frokosttid mandag.

Ny blæst og forhøjet vandstand i sigte

I de følgende dage følger beredskabet fortsat vejrsituationen, da DMI allerede nu varsler et nyt blæsevejr på torsdag, og her er vindretningen cirka den samme som i dag, hvilket forventes at medføre forhøjet vandstand i begge vores fjorde. I skrivende stund lyder prognosen på en vandstand lige under niveauet mandag.

Såfremt det viser sig nødvendigt, mødes kommunens krisestab derfor igen senere på ugen, og tager stilling til en eventuel fornyet indsats. I så fald informerer vi naturligvis om det her på siden og på vores Facebookside.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.