Frederikssund Kommunes logo
16. februar 2022

Moms på renovationsydelser

OPDATERET den 15. december 2022:

Fra 2023 opkræver Frederikssund Kommune ikke længere moms på renovationsydelser.

--

Oprindeligt tekst:

Landsskatteretten traf i efteråret 2020 en afgørelse vedrørende moms på renovationsydelser til private borgere og grundejerforeninger. Landsskatteretten fastslog, at gebyrer for renovationsydelser ikke er momspligtige og dermed er hidtidig praksis underkendt.

Skatteministeriet har oplyst, at Skattestyrelsen vil komme med en endelig udmelding med angivelse af, hvordan alle landets forsyningsselskaber og kommuner fremadrettet skal forholde sig til afgørelsen.

Frederikssund kommune afventer Skattestyrelsens endelige udmelding om tolkning af afgørelsen. Denne vil beskrive, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at landets kommuner kan rejse krav til SKAT om tilbagebetaling af tidligere betalt moms. Skattestyrelsens udmelding vil samtidig fastlægge den nye praksis på området for landets kommuner.

Indtil udmeldingen fra Skattestyrelsen offentliggøres, kan Frederikssund Kommune ikke handle i forhold til den allerede opkrævede moms.

Sådan er renovationsgebyrerne beregnet

Ifølge loven skal affaldsgebyrer afspejle de faktiske udgifter forbundet med ydelsen. Det vil sige, at ved fastsættelsen af affaldsgebyrerne skal indtægter og udgifter balancere. Det betyder, at gebyrerne for renovationsydelserne, som kommer ind ved bortskaffelsen af affald, ikke må være større eller mindre end kommunens omkostninger ved at gennemføre håndteringen.

Grundejerne skal jf. afgørelsen ikke længere betale gebyrmoms. Men Frederikssund kommune mister også retten til at få moms retur for de ydelser, der indgår i affaldsordningerne. F.eks. betaler Frederikssund Kommune en vognmand for kørsel + moms og kunne tidligere få momsen retur fra SKAT. Fremover får Frederikssund kommune ikke momsen retur, og det betyder, at grundejerne skal afholde denne udgift da dagrenovationens udgifter og indtægter skal hvile i sig selv.

Uanset hvad den endelige udmelding fra Skattestyrelsen giver af retningslinjer, vil der altså ikke blive tale om en 1-til-1 besparelse af den salgsmoms borgerne har betalt, fordi kommunen samtidig har mistet fradragsretten på købsmomsen.