Frederikssund Kommunes logo
27. december 2022

 Nytårshilsen fra borgmesteren

Julefreden har sænket sig og et år er ved at gå på hæld. Om få dage skal vi sige farvel til 2022. Et år, der har været præget af de store følelser og hændelser. Både personligt, lokalt, nationalt og globalt. Sikke et år. Heldigvis er nytåret altid en god anledning til at gøre status på året, der er gået og til at lægge planer for det kommende.

Stormfuldt var det helt bogstaveligt at starte 2022 som borgmester. Malik huserede i slutningen af januar og  DMI varslede storm og forhøjet vandstand. Både borgere, beredskab og kommune var godt forberedte. Der blev evakueret ældre medborgere og lagt watertubes ud både i Hornsherred og ved den gamle bro samt på Kulturhavnen. Vi slap heldigt. Stormen viste ikke helt så meget tænder som forventet. 

Det havde ellers været noget af et hæsblæsende efterår op til 2022. Et kommunalvalg betyder altid ekstra mange, mange timer på gader og stræder, snakke med borgere og de politiske grupper, overvejelser, drømme og visioner. At kunne tælle til 12 på valgnatten på baggrund af et stort fælles forarbejde og dermed at kunne starte som borgmester den 1. januar var jo fantastisk. Jeg har nydt hvert eneste øjeblik siden. Det er et stort ansvar og samtidig et stort privilegium at få lov til at stå i spidsen for Frederikssund Kommune og jeg forsøger 24-7 at yde det bedste.

Heldigvis har jeg 22 kollegaer i Byrådet, som taget del i ansvaret. Jeg synes, at det nye Byråd er kommet godt fra start, og mange løsninger udvikles i et konstruktivt samarbejde. Vi har lavet en ny udvalgsstruktur og etableret nye makkerskaber mellem formand og næstformand i udvalgene, så der bliver arbejdet endnu mere på kryds og tværs. Jeg glæder mig over alt det, som vi har nået i det forgangne år og ser frem til det fortsatte arbejde i det nye år.

Året har også budt på mange nye samarbejdsrelationer og mange dialoger med både ansatte, borgere, erhvervsliv og byråd. I 2022 har vi været Sammen om Frederikssund på mange måder. Vi er optaget af nye måder at arbejde sammen tættere på og har søsat nye tiltag med det formål, at kommunen skal være en endnu bedre kommune for både ansatte, borgerne og virksomheder. Vi er godt i gang.

Ud over at have mange besøg på borgmesterkontoret har jeg i 2022 været en hel del rundt i hele kommunen til virksomheder, foreninger, hos frivillige og borgere. Jeg har nået at besøge mange lokale virksomheder i året løb, og overalt oplever jeg en imponerende virkelyst. 15 små og mellemstore virksomheder er besøgt, og alle steder er der stor fremdrift. Det tegner godt for de lokale arbejdspladser. Nu skal vi bare have endnu flere af de unge ind på arbejdsmarkedet. I 2023 har jeg ambitioner om at komme endnu mere rundt.

Demokratiet lever ikke kun lokalt. Den 1. juni var der folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, og den 1. november var der folketingsvalg. Når man kommer rundt og besøger valgstederne, kan man kun glædes over det veludviklede demokrati, som vi har i Danmark. Det må og skal vi passe på. Usandheder og manglen på fælles løsninger må aldrig tage over. Sammen er vi stærke.

De store klimaforandringer med stigende temperaturer, krigen i Ukraine, inflationen og de stigende priser på både naturgas og fødevarer er nogle af de store udfordringer, som også rammer os lokalt – både hos den enkelte husstand og for kommunen. Vi gør os overvejelser om, hvordan vi kan skære toppen af elregningen og få husholdningsbudgettet til at række, og i Byrådet har vi besluttet tiltag for at holde energiudgifterne nede og samtidig komme derudaf med den grønne omstilling.

En omstilling, som både kan betyde uafhængighed af russisk gas og være med til at mindske det CO2 udslip, som er så fatalt for livet fremadrettet. Men klimaplaner og varmeplaner er jo intet værd, hvis ord ikke omsættes i handling. Heldigvis er vi kommet i mål med både udrulningen af den nye affaldsordninger samt den Strategiske varmeplan, så vi kan gå i gang med de konkrete varmeprojekter.

Overskuds- og affaldsvarme samt vedvarende energi er en stor del af de lokale fælles løsninger, som både borgere og virksomhederne ser frem imod. Jeg er både glad og stolt over, at vi ikke tøver, men får taget fat.

Mange borgere er engagerede, og de store virksomheder har fundet sammen i et solidt fællesskab omkring de nye grønne løsninger. Alle kommunens ejendomsejere har i december måned modtaget et brev om mulige fremtidige varmeforsyningsmuligheder. Udrulningen af fjernvarme er i gang, og Byrådet har godkendt et fjernvarmeprojekt for Strandvangen, Vinge og St. Rørbæk. Arbejdet stopper ikke der. De kommende år vil endnu flere husstande få tilbud om at overgå til fjernvarme eller anden fælles løsning. Vi skal nok sammen komme i mål med projekter, der er med til at sikre fremtiden.

Det er blevet dyrere at renovere og bygge nyt, det koster mere at varme de kommunale bygninger op, og mange varekøb er blevet dyrere, men Frederikssund Kommune har heldigvis en sund økonomi. Det kommer ikke af sig selv – men kræver mådehold og stram prioritering. Ikke en let opgave, når der er mange ønsker og behov for bedre velfærd. Jeg er derfor også glad for, at hele byrådet står bag vedtagelsen af budget 2023, hvilket er det bedste udgangspunkt for holdbare beslutninger. Kassebeholdningen er robust, og kommunen afdrager hvert år betydeligt på kommunens gæld.

En solid økonomi kan dog ikke fjerne manglen på medarbejdere. Det presser børnehaver, skoler og ældreplejen. Som i landets øvrige kommuner kniber det også hos os med at skaffe faguddannede. Jeg ser det, sammen med resten af landets borgmestre, som en af de største udfordringer, vi har i de næste mange år. Vi har gang i mange tiltag, men velfærden er’ under pres. Den problemstilling står højt på arbejdsplanen for det kommende år.

COVID-19 havde stadig et godt tag i hele Danmark i starten af 2022. Også i Frederikssund Kommune, hvor de første uger af det nye år var præget af meget sygdom, men heldigvis også medarbejdere, der udviste stor fleksibilitet for at få dækket vagter på kommunens omsorgscentre, i døgnplejen m.v. I løbet af året har sygdommen næsten sluppet sit tag i os, og vi har nydt igen at mødes med venner og bekendte, til musik og i foreningslivet sammen med dem vi holder af. Midt under de sidste slag mod coronaen, som betød en stor ekstraindsats for mange, invaderede Rusland Ukraine sidst i februar. For alle os, der har oplevet den kolde krig og troede på, at freden endelig var kommet til Europa, var det hjerteskærende at være vidende til.

I Frederikssund Kommune har vi selvfølgelig - ligesom alle andre kommuner - taget imod ukrainere, primært kvinder og børn, der er flygtet ud af landet. Det har været en stor opgave på meget kort tid at skaffe husly, at sikre, at børnene kom i skole og dagtilbud, at hjælpe de voksne i arbejde med meget mere. Opgaven har kommunen løst rigtigt godt i samarbejde med foreningslivet og frivillige, og mange har bidraget til at give ukrainerne en ny hverdag her i Danmark.

Frederikssund Kommune er i en rivende udvikling – antallet af indbyggere stiger, og der er fortsat stor byggeaktivitet i kommunen. Der bygges mange steder og senest er der sat gang i byggeri af 187 nye boliger i Vinge. Det lover godt for fremtiden. Der er mange lokalplaner på vej, som skal sikre, at der kan bygges mere. Gerne med bæredygtigheden for øje og med respekt for de omgivelser, hvor der opføres nye boligområder. Ny børnehave på tegnebrættet, det Maritime Center, Havnebad, nye cykel- og rekreative stier, udvikling af Willumsen, renoveringer for tocifrede millionbeløb og mange andre initiativer er med til at sikre, at kommunen forbliver attraktiv og tiltrækkende.

Om få dage skal vi som først skrevet sige farvel til 2022. Et år, der har været præget af de store følelser og hændelser. Ingen tvivl om, at det bliver et stort goddag til 2023 med alle store forhåbninger om fred og fordragelighed, respekt og fællesskaber. Der er stadig meget at kæmpe for, men vi har et godt udgangspunkt her i hele Frederikssund Kommune. Fine byer. Smukke landskaber. Dejlig natur. Mange solide fællesskaber og en kommune med en sund, om end stram økonomi samt en politisk vilje til samarbejde, udvikle og skabe resultater. Og ikke mindst en masse dygtige medarbejdere, borgere, virksomheder, frivillige og andre, som tager fat. Her er godt at bo, leve og arbejde.

Godt nytår.

Tina Tving Stauning
Borgmester

Borgmester Tina Tving Stauning.