Frederikssund Kommunes logo
9. december 2022

Nye elbusser sættes i drift

Fra søndag den 11. december får Frederikssund Kommune – nærmere bestemt Hornsherred – 7 nye elbusser, der skal betjene linje 226, 315, 316, 317 og 318. Fredag den 9. december blev denne begivenhed markeret, da en af elbusserne blev fremvist og indviet i Skibby.

- Det er på alle måder en god dag for den offentlige transport i Frederikssund Kommune. Det er dejligt at se, at der virkelig for alvor sker noget på transportområdet. Vi kommer et vigtigt skridt tættere på vores klimamål, når vi med de nye busser reducerer CO2-udledningen med 470 tons om året, sagde formanden for Klima, natur og energi, Søren Weimann (B) ved indvielsen af den nye elbus.

Beslutningen om elbusserne er taget i den forgangne byrådsperiode, men det er bestemt ambitionen, at udbygningen med flere elbusser skal fortsætte, så hele Frederikssund Kommune med tiden bliver serviceret af elbusser, forsikrer Søren Weimann.

Elbussen indvies med et snoreklip. Saksen føres af medlem af Klima, natur og energi, Jørgen Bech (V) (orange jakke) samt formanden for samme udvalg, Søren Weimann (B). Foto: Frederikssund Kommune.Elbussen indvies med et snoreklip. Saksen føres af medlem af Klima, natur og energi, Jørgen Bech (V) (orange jakke) samt formanden for samme udvalg, Søren Weimann (B). 

Sparer 470 ton CO2 årligt

De nye eldrevne busser kører emissionsfrit - det vil sige uden udledning af CO2 og lokal luftforurening fra bussens motor. Desuden giver busserne en bedre køreoplevelsen, da elbusserne støjer mindre og er mere behagelige at køre i for både kunder og chauffører.

Elbusserne på linjerne 226, 315, 316, 317 og 318 giver Frederikssund Kommune en samlet årlig CO2-besparelse på 470 tons. NOx-udledningen bliver reduceret med 1,1 tons og partikler med 8,9 kg.

En af de nye elbusser, som indsættes i Hornsherred fra den 11. december. Foto: Frederikssund Kommune.En af de nye elbusser, som indsættes i Hornsherred fra den 11. december. 

Om busserne

En eldreven bus, som dem, der nu bliver indsat i Hornsherred, koster omkring 400.000 euro eller hvad der svarer til godt 3 mio. kr. Karosseriet er lavet i Kina og sendes til en fabrik i Holland, hvor de bliver samlet.

Elbusserne får en ladestation på Smedetoften i Frederikssund, hvor en fuld opladning kan klares på to en halv time, oplyser driftschef i Nobina, Dragan Mikulovic.

Passagererne kan – udover den forbedrede køreoplevelse – også glæde sig til at kunne oplade deres mobiltelefoner under kørslen fra USB-stik ved hvert sæde.

Ved indvielsen kørte bussen en kort prøvetur mellem Skibby og Lyngerup. Foto: Frederikssund Kommune.Ved indvielsen kørte bussen en kort prøvetur mellem Skibby og Lyngerup.

Fotos: Frederikssund Kommune.