Frederikssund Kommunes logo
7. april 2022

Nye statsborgere til grundlovsceremoni

Fredag den 1. april og torsdag den 7. april blev der holdt grundlovsceremoni for i alt 10 udlændinge, som havde opnået dansk statsborgerskab. I den anledning holder kommunen en ceremoni, hvor de nye statsborgere skal skrive under på, at de vil overholde Grundloven.

- Jeg har glædet mig til at fejre jer i dag. I har truffet et aktivt valg om at blive danske statsborgere, fordi I bor, arbejder eller uddanner jer her i Danmark. Velkommen til jer alle sammen og stort tillykke med statsborgerskabet, sagde borgmester Tina Tving Stauning (A), da hun bød velkommen.

- I denne usikre verden er det endnu mere betydningsfuldt at være dansk statsborger. Vi har en grundlov, der sikrer demokrati, frihed og ansvar. Den er jeg stolt af. I dag bliver den også jeres grundlov, og jeg tror og håber, at I vil dele den stolthed med mig, tilføjede borgmesteren.

Underskrift og håndtryk

De nye statsborgere havde taget deres familier med og i alt var ca. 25 mennesker mødt op. Hver af de nye statsborgere kom op til borgmesteren for at skrive papirerne under og give håndtryk. Efter hver underskrift og håndtryk blev der klappet behørigt af de nye statsborgere.

En af de nye statsborgere var Peter Bernard Pearson, der kom til Danmark i 1969 og har stiftet familie her.

- Som britisk statsborger var det ikke noget problem, da Storbritannien var en del af EU. Men efter brexit besluttede jeg at blive dansk statsborger – og det har været en langvarig proces, understreger han på formfuldent dansk og henviser til en langsommelig sagsbehandling hos de danske udlændingemyndigheder.

Peter Pearson klarede i øvrigt indfødsretsprøven med bravour. For at bestå prøven skal man svare rigtig på 32 ud af 40 spørgsmål i løbet af 45 minutter. Peter Pearson svarede rigtig på samtlige 40 spørgsmål på ni minutter, fortæller han.

Fire af de nye statsborgere sammen med borgmesteren. Fra venstre: Marzanna Erslev Due, Pieter Frederik Brink, borgmester Tina Tving Stauning, Xenia Alexandrovna Michaelsen, Peter Bernard Pearson.Fire af de nye statsborgere sammen med borgmesteren. Fra venstre: Marzanna Erslev Due, Pieter Frederik Brink, borgmester Tina Tving Stauning, Xenia Alexandrovna Michaelsen, Peter Bernard Pearson.

Foto: Frederikssund Kommune.