Frederikssund Kommunes logo
21. maj 2021

Rejsegilde for Børnehuset Gyldensten

Børnehuset Gyldensten begynder at tage sin form og man kan nu virkelig fornemme, hvilken bygning der kommer til at huse alle de børn, der kommer til at bruge huset.

Fredag den 21. maj var der rejsegilde for Børnehuset Gyldensten, cirka ni måneder efter første spadestik. Arbejdet på huset skrider fremad og byggepladsen er dagligt en glæde for børnene, der lige nu har institution i pavilloner ved siden af byggeriet.

Ved rejsegildet var der taler ved den pædagogiske leder Tania Stensgaard Nielsen, formand for Opvækstudvalget Maria Katarina Nielsen (B), arkitekten fra RUM Arkitekter Niels Foged samt hovedentreprenøren 3Byg ved Peter Kyster.

Den pædagogiske leder Tania Stensgaard Nielsen begyndte en eventyrfortælling om Børnehuset Gyldensten allerede, da de flyttede ind i pavillonerne tilbage i august 2020. Ved rejsegildet fortsatte eventyret med kapitel to. Her fortalte hun blandt andet om alle de mennesker, der er involveret i byggeriet, og om hvordan børnehuset oplever at være nabo til en byggeplads.

- Gyldensten er på meget kort tid blevet et tilvalg for forældre. Det er et godt sted at være, og det er et godt sted at lære. Det er et sted med plads til alle, til forskelligheder og til leg og ballade. På begge sider af hegnet er alle flinke og gør deres yderste for at tage hensyn til hinanden. Mange tak for det. Om få dage danser pinsesolen, sommeren ligger lige rundt om hjørnet. Hvad den bringer af udfordringer og glæder, det er endnu uvist. Men det er sikkert og vist, at udvikling og opbygningen af Gyldensten fortsætter på begge sider af hegnet, sagde Tania Stensgaard Nielsen.

Pædagogisk leder Tania Stensgaard Nielsen læser op af eventyret om Børnehuset Gyldensten. Foto Frederikssund Kommune.Pædagogisk leder Tania Stensgaard Nielsen læser op af eventyret om Børnehuset Gyldensten.

Stort behov for nyt børnehus

Efter den pædagogiske leder var det formanden for Opvækstudvalget, der fik mikrofonen.

- Vi stod for to år siden i Opvækstudvalget og Byrådet og kunne se, at vi manglede rigtig mange pladser til børnene her i Frederikssund syd, og så fik vi rigtig travlt. Vi afsøgte nogle forskellige muligheder, men det blev ret hurtigt klart, at vi blev nødt til at bygge noget nyt, og ikke nok med det, blev vi også nødt til at flytte pavilloner ind. Og nu står vi her og kan forhåbentlig åbne engang i slutningen af året, sagde Maria Katarina Nielsen, og sluttede med at takke håndværkerne for det gode arbejde, men også den pædagogiske leder og medarbejderne for at skabe et godt dagtilbud under mærkelige omstændigheder med både corona og en opstart i pavilloner.

Børnehuset Gyldensten forventes at stå færdigbygget i slutningen af 2021. Udover det nybyggede hus skal der også udføres en indvendig renovering af nogle af de gamle bygninger, som tidligere husede skolen Kærholm afdeling Kølholm. De gamle bygninger skal bruges til administrationsbygninger, mens børnenes hverdag bliver i det nyopførte børnehuse.

Der bliver plads til 48 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn i huset fordelt på henholdsvis fire og tre stuer.

Politikere og andre gæster får en snak i det, der snart bliver til Børnehuset Gyldensten. Foto: Frederikssund Kommune.Politikere og andre gæster får en snak i det, der snart bliver til Børnehuset Gyldensten.

En god opgave

Arkitekten bag det nye børnehus, Niels Foged, fik også lov at sige et par ord. Han takkede alle dem, som har været med til at udvikle projektet og til entreprenøren samt de håndværkere, der arbejder på byggeriet.

- Og så tænkte jeg over, da jeg kørte herover, at jeg gik jo selv i børnehave på et tidspunkt, cirka 400 kilometer herfra i det mørke Jylland, og hvad jeg sådan kunne huske derfra. Og det var altså ikke byggeriet og tagmaterialer og sådan noget, men det var det sår, jeg fik lige før en sommerferie, og der var sand i det hele sommeren, og Marianne med brillerne, som jeg først fik kysset i 8. klasse. Det er simpelthen fantastisk at være med til at skabe rammerne for nogens børnehave. Så når det her er færdigt, så er det nogens børnehave, og det er vi rigtig glade for at være med til, sagde Niels Foged.

Også tømrermester Peter Kyster fra hovedentreprenøren 3Byg.

- Jeg vil gerne sige tak, for det første til mine kollegaer hos underentreprenørerne. Med sådan et byggeri her lyder det som om, det er mig der bygger det hele, men jeg bygger ikke noget som helst. Vi har de her underentreprenører, som hjælper os med nogle af de andre fag og med tømrerarbejdet. Og det er super vigtigt, at det er et godt hold man stiller. Man kan mærke, at der er en god stemning her, og det er der også på byggemøderne, og det er rigtig dejligt. Tak til Frederikssund Kommune og til jer byrødder, for at vælge at bygge en ordentlig bygning, en bæredygtig bygning med masser af træ og masser af lys og det, det kræver for at man får en god opvækst. Det skal I have tak for at sætte penge af til, sagde Peter Kyster.

Facaden af det nye Børnehuset Gyldensten med rejsegildekrans rejst på taget. Foto: Frederikssund Kommune.Facaden af det nye Børnehuset Gyldensten med rejsegildekrans rejst på taget.

Fakta

Børnehuset Gyldensten er tegnet af RUM Arkitekter.

Hovedentreprenøren er 3Byg Tag og Facader ApS.

Underentreprenører:

  • Næbberød VVS
  • IK Ventilation
  • Malerfirma Peer Hernvig
  • El-ABC
  • SP Gulve v./Steffen Pries
  • Henrik S. Larsen Murer
  • Søndergaard Nedrivning A/S

Børnene fra Børnehuset Gyldensten var inviteret til rejsegilde om formiddagen og blev budt velkommen af Peter Kyster. Foto: Frederikssund Kommune, Børnehuset Gyldensten.Børnene fra Børnehuset Gyldensten var inviteret til rejsegilde om formiddagen og blev budt velkommen af Peter Kyster.

Børnene modtog en gave fra håndværkerne - masser af papkasser at lege med. Foto: Frederikssund Kommune, Børnehuset Gyldensten.Børnene modtog en gave fra håndværkerne - masser af papkasser at lege med.

Foto: Frederikssund Kommune og Børnehuset Gyldensten.