Frederikssund Kommunes logo
7. maj 2021

Dans, bevægelse og leg i børnehøjde

Mere end 70 børn fordelt på seks børnehuse har igennem fem workshops danset en bog sammen med en professionel danser. Det har givet masser af gode oplevelser med dans, bevægelse og historiefortælling.

Det er med store armbevægelser, masser af ansigtsmimik og højtløftede ben, når danseren Esther Ransdal Haugegaard og syv børn fra Børnehuset Maglehøj danser bogen Fru Strid. Det er femte gang at Esther besøger børnehuset og mødes med netop de her børn. Det ses også tydeligt på børnene, der er helt klar i det øjeblik, Esther tænder musikken. De ved, at nu skal de være på og være klar til at danse.

Når der fortælles om byen, hvor Fru Strid bor, og hvor der er små huse, kryber Esther og børnene sammen og bliver helt små. Og når der fortælles om de store huse, rejser alle sig op og strækker sig mod loftet og bliver store. Sådan følger bevægelserne historien hele vejen igennem.

Fem børn og to voksne står med armene over hovederne. Foto: Frederikssund Kommune.Armene bliver strakt højt op når man skal bruge kroppen til at vise, at der er store huse i byen, hvor Fru Strid bor.

Forløbet, som børnene har været en del af i halvanden måneds tid, hedder Fra indtryk til udtryk og er Parkteatret – Frederikssund Kommunes egnsteaters første Huskunstnerprojekt som egnsteater. Formålet med forløbet er, udover at give børnene en god oplevelse, at give dem et ekstra sprog til at udtrykke sig med, ved at møde følelser og tematikker gennem dans og bevægelse. Og børnene har været glade for forløbet og glædet sig, når de fik at vide, at Esther skulle komme, og Esther har hele vejen igennem mødt børnene i øjenhøjde.

- De er meget opmærksomme på Esther, når hun for eksempel tager en brille på og er ked af det, så spejler de sig i det. Det er også tydeligt, når hun danser. Der var for eksempel en dreng, der på et tidspunkt var meget urolig og lavede lyde, og så er hun hurtig til at gribe det og bruge kroppen, så når et barn er helt fjollet, så laver vi fjol med kroppen. På den måde fanger hun dem hurtigt og tager den følelse fra børnene og bruger, fortæller Britt Vendelbo, der er pædagog i Børnehuset Maglehøj og som har været med gennem hele forløbet sammen med børnene fra børnehusets storbørnsgruppe.

Hun synes også, at hun som voksen og pædagog har fået gode ting med sig fra forløbet, som hun kan bruge i hverdagen.

- Man får nogle nye ideer til at gøre tingene på. For eksempel når en dreng er urolig og laver lyde. Man er måske tilbøjelig til at sige ”hold nu op med det der”, men i stedet kan man sige ”nå, du har lige brug for at få det ud, så lad os bruge kroppen til det”. Det kan man sagtens gøre i en vaske hænder situation eller lignende, siger hun.

To drenge og en voksen kvinde danser fjollet. Foto: Frederikssund Kommune.Esther Ransdal Haugegaard sammen med to af drengene fra gruppen bruger hele kroppen til at danse.

En dag med mange oplevelser

I historien om Fru Strid følger man en dag i Fru Strids liv fra morgen til aften. Det er en dag med mange forskellige oplevelser og følelser, som Esther og børnene sætter bevægelser og dans til. Det kan være når byen vågner, når Fru Strid får lyst til kage og peger på alle kagerne hos bageren, når hun falder, når hun går forvirret rundt fordi hun har tabt sine briller, og når hun får nogle nye briller, der får hende til at se positivt på verden, og hun derfor ender med at være Fru Blid.

Hele vejen er børnene med, også selvom det til tider kan knibe lidt med koncentrationen og de falder lidt til og fra. De er alligevel hele tiden så meget med, at de kan genkende de ting, de har lavet på tidligere workshops, og de kan følge med i historien og nemt hoppe ind og være med igen, hvis de har lyst.

To piger og en dreng er koncentrerede og glade i dansen. Foto: Frederikssund Kommune.Der er fuldt fokus på  Esther, når hun fortæller og danser for og med børnene.

Inden Esther kommer har børnene fået genopfrisket hukommelsen ved, at Britt Vendelbo har siddet med dem og gennemgået historien. Hun har printet billeder fra bogen, som børnene kan se og være med til at genfortælle historien om Fru Strid ud fra. Det gør det hele genkendeligt for børnene, og hjælper dem til at huske dansen, musikken og bevægelserne. Og for en enkelt af børnene har genkendeligheden og de fem workshops haft særlig stor betydning.

- Vi har især haft én pige, som virkelig har udviklet sig gennem de her fem workshops. Hun har først været med her til sidst, hvor hun tidligere bare har siddet og kigget på. Men i dag var hun fuldstændig med, og var tryg ved det, fordi det var genkendeligt for hende, og så er hun blevet mere modig i det. Så det har givet hende rigtig meget, fortæller Britt Vendelbo.

Historien om Fru Strid i billeder er hængt op på en væg. Foto: Frederikssund Kommune.Historien om Fru Strid i billeder er hængt op på en væg på stuen, så børnene kan huske og genkende historien, inden Esther kommer og danser med dem.

Dans yndlingseventyret

Inden Esther forlader børnene og de voksne i Børnehuset Maglehøj, forærer hun dem en særlig kasse med Dans en bog. I den er der forskellige redskaber, som pædagogerne kan bruge fremadrettet, så børnene i hele institutionen kan få glæde af Dans en bog-konceptet. Esther foreslår for eksempel at danse børnenes yndlingseventyr, og det kan Britt Vendelbo sagtens forestille sig, at de kan bruge i børnehuset.

- Vi er i gang med Folk og røvere i Kardemommeby, og der er jo mange personer. Hvordan danser røverne, hvordan danser gamle Tobias, og der har vi også lidt en fru Strid i tante Sofie. Så der er noget genkendeligt, vi kan tage med herfra. Det synes jeg er fedt. Det er fedt, at vi får sådan en inspirationskasse til at gøre noget, så det ikke bare ligger på hylden, at nu har vi lavet det her og det var det. Men her er der faktisk mulighed for at arbejde videre på det, og det synes jeg, er fedt. Det kunne man godt blive lidt høj over, siger Britt Vendelbo. Hun håber, at de i børnehuset kan bruge det til at introducere resten af børnene til Dans en bog, og bruge de syv børn, der har været med i forløbet som en slags rollemodeller.

Undervejs i forløbet skulle børnene have været i Parkteatret og se forestillingen Fru Strid. På grund af corona blev det desværre ikke til noget. I stedet kan alle de mere end 70 børn fra seks børnehuse, som har deltaget i forløbet, se frem til en tur i teatret i juni.

En gruppe børn og to voksne ligger i rundkreds på gulvet. Foto: Frederikssund Kommune.Børnene kommer både ned på gulvet at ligge, op at stå, danser rundt, hopper og griner undervejs i historien om Fru Strid.

Foto: Frederikssund Kommune, Mikala Schachtschabel Tordrup