Frederikssund Kommunes logo
8. juli 2021

Kæmpe vægmaleri i Jægerspris afsløret

I knap to uger har kunstner Kristian Vodder Svensson sammen med lokale børn og unge malet på de store betonvægge, som stod grå og kedelige på fodboldbanerne ved Den røde løber i Jægerspris. Nu er væggene prydet af flotte malerier, der har bragt naturen og fodbolden sammen.

Torsdag den 8. juli var der fernisering for vægmaleriet. Her optrådte en gruppe unge, der havde øvet streetdance hele ugen som led i kommunens sommeraktiviteter, inden Kristian Vodder holdt en kort tale og kunstværket blev afsløret af borgmester John Schmidt Andersen (V), formand for Fritids- og kulturudvalget Jesper Wittenburg (A), formand for Folkeoplysningsudvalget Anne Sofie Uhrskov (V) og leder af Campus U10, Allan Carlsen.

Unge danser street dance på betonklodserne ved Den røde løber. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.I samme uge som ferniseringen har der været street dance workshop lige ved siden af vægmaleriet. De unge street dansere viste ved ferniseringen, hvad de har lært.

Lærerig oplevelse

I de par uger, hvor Kristian Vodder Svensson har gået og malet, har kommunens unge også haft mulighed for at komme og hjælpe til. Det er der flere, der har gjort, og en af dem er 15-årige Amanda Troest fra Jægerspris.

- Min mor sendte mig et link, og det var noget med at male på et større maleri. Jeg ville gerne have mere erfaring med street art og at male i stor skala. Jeg er kunstinteresseret, og jeg tegner mest, men jeg interesserer mig også for street art, og det kunne jeg godt tænke mig at lære. Jeg har prøvet lidt i forbindelse med skole og jeg synes, det er sjovt at male udenfor og i stor skala i stedet for på lærred, fortæller Amanda Troest.

Amanda Troest maler blade på vægmaleri. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Amanda Troest maler blade på vægmaleriet. Det er en af de ting, hun virkelig har fået trænet, mens hun har hjulpet med det store vægmaleri.

Amanda har været til stede hver dag og har både hjulpet med idéudviklingen og med at male. Hun har blandt andet malet blade, træer og buske.

- Det har været super hyggeligt fra første dag. Vi har ikke været så mange, men der har været god stemning og det har været sjovt at sidde og male i grupper. Jeg har lært en del om teknik og at gøre ting nemmere for sig selv. Jeg har lært at arbejde med forskellige medier. Jeg er vant til at arbejde med akvarel og akryl, men her har det været spraymaling og dryppeteknikker, fortæller Amanda.

For Kristian Vodder Svensson har det været en fornøjelse at få hjælp fra de lokale børn og unge. Udover Amanda har han også fået daglig hjælp fra en ung ved navn Bertram, der desværre var bortrejst i ugen for ferniseringen.

- Det har været hammerfedt. De unge har vist den der interesse, når man brænder for noget. Det har været så fedt. Der er ingen faste mødetider, jeg er her fra morgen til aften, når vejret tillader det, og så kan de bare komme og være med. Det har været en fornøjelse at have Amanda og Bertram her. De lytter og gør hvad man beder dem om, og så er de dygtige, fortæller Kristian Vodder Svensson.

Kristian Vodder Svensson viser børn, hvordan de skal male. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Kristian Vodder Svensson viser børn, hvordan de skal male.

Alle kunne være med

Det har været vigtigt for Kristian Vodder Svensson at inddrage lokalsamfundet. Både i at lave maleriet og i selve maleriet. Derfor har alle, der har haft lyst kunnet hjælpe med at male. Og også de unge, der bare var på Den røde løber for at hænge ud, er blevet involveret i projektet.

- Jeg har kaldt de unge ned og givet dem en sodavand og taget en snak med dem, når de har været her på deres knallerter. Mange af dem har haft den holdning, at det er bare endnu en voksen. Men jeg kører selv knallert – jeg har en Suzuki K50 og er kørt på den hertil fra Møn – og når man møder unge mennesker, der ser sådan en knallert, så er det lidt sjovt for dem, og så hiver jeg dem ind. De står måske og kigger på knallerten og det fanger dem. Og virker det ikke, så virker en sodavand som regel, fortæller Kristian Vodder Svensson og tilføjer, at alle der har haft lyst, har fået lov at hjælpe.

Kristian Vodder Svensson holder tale ved ferniseringen af vægmaleriet. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Kristian Vodder Svensson holdt en kort tale ved ferniseringen af vægmaleriet.

Ideen til værket har Kristian Vodder Svensson fået fra omgivelserne. Han har været rundt og se på Jægerspris, og især fodboldbanerne, som de to betonmure vender ud mod, har inspireret ham:

- Det er jo en fodboldklub, der syntes det var træls at det hele var gråt, og derfor foreslog der skulle gøres noget. Og jeg blev spurgt, om jeg ville male noget, og det ville jeg gerne, men jeg vidste ikke hvad. Det skulle være en dialog med dem, der bruger stedet, og det er dem, der spiller fodbold, dem der træner, dem der går tur og de unge, der hænger ud.

Naturen på maleriet former en fodboldmålmand, der redder en bold. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Naturen på maleriet former en fodboldmålmand, der redder en bold. 15-årige Amanda og 16-årige Bertram har været med til at finde frem til, at figuren skulle inspireres af et kendt billede af Peter Schmeichel, der redder en bold.

Ideen til at lave et vægmaleri opstod, da den lokale idrætsforeninger JIK henvendte sig til Frederikssund Kommune med en opmærksomhed omkring de store, rå betonvægge, der meget let kunne tolkes som en åben invitation til tags og graffiti. Derfor har Kristian Vodder Svensson malet træer og buske der former to fodboldfigurer, én på hver væg.

God hjælp fra de lokale

En anden, der også har været med næsten hver dag, er Gitte Stagis. Hun er formand for Frederikssund Kunstforening og har tidligere været på kursus hos Kristian Vodder Svensson. Det er også hende, der har anbefalet ham som kunstner.

- Jeg foreslog Kristian til værkerne ved svømmehallen, og man blev ret begejstret for det, han har lavet, men han blev jo ikke valgt. Og så talte man om, om han kunne komme til at lave noget andet i kommunen. Da han blev hyret til det her, spurgte jeg ham, og om jeg kunne komme og hjælpe, og det kunne jeg godt. Det har været megahyggeligt, og der har været mange børn, og vi får nogle snakke, mens vi maler, fortæller Gitte Stagis, der desværre ikke kunne være med i den sidste uge op til ferniseringen, fordi hun er bortrejst på sommerferie.

Gitte Stagis maler blade på vægmaleriet. Foto: Privatfoto.Gitte Stagis maler blade på vægmaleriet. Foto: Privatfoto.

Ligesom Amanda har Gitte Stagis haft en lærerig oplevelse, mens hun har hjulpet med vægmaleriet.

- Det har været fedt. Det er lidt større forhold, end jeg er vant til. Jeg maler jo på lærred som regel, men forskellen er mest, at det er lidt større målestok. Det er gået slag i slag. Kristian siger, hvad jeg skal, og så gør jeg det. Jeg synes, det har været rigtig spændende. Jeg har lært lidt nye teknikker, og har lært lidt om dybde, og hvad der skal til for at få det til at se naturligt ud. Der er mange ting, jeg godt kan bruge senere. 

Kristian Vodder Svensson har også været glad for Gitte Stagis hjælp. Både hjælpen med at holde øje med de børn og unge, der har været forbi, og hjælpen med selve maleriet.

- Gitte har været sød og vist mig lokalområdet og taget mig med ud at sejle. Hun er et dejligt menneske, der har været en god ambassadør for byen. Hun maler jo selv og er en dygtig maler og vil gerne lære nye teknikker. Hun har været med til at male blade på træerne og malet med spraydåser. Vi har pingponget skide godt, og hun har også været med til at hive fat i de unge. Hun har været en kæmpe hjælp og har været med til at give det noget af det lokale, fortæller Kristian Vodder Svensson.

Børn og unge hjælper med vægmaleriet. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Der har været masser af god hjælp fra lokalområdets børn og unge.

Gruppebillede af alle dem, der har hjulpet med maleriet. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Gruppebillede af nogle af alle dem, der har hjulpet med maleriet.

Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.