Frederikssund Kommunes logo
29. januar 2021

Undersøgelse af drikkevandet

Novafos har ved udgangen af 2020 igangsat en screening af drikkevandet for 99 pesticider og nedbrydningsprodukter, hvoraf 76 er nye stoffer, som der ikke er undersøgt for før. Denne screening er den samme som Miljøstyrelsen ligeledes har igangsat i 2020, som et led i at kortlægge grundvands- og drikkevandskvaliteten i Danmark for pesticider og nedbrydningsprodukter.

Både Novafos og Miljøstyrelsen har nu fået resultaterne af pesticidscreeningen, og der er fundet et nyt stof - TFA (trifluoreddikesyre) - som ikke fundet før. TFA kan stamme fra flere forskellige kilder, men ifølge Miljøstyrelsen er det mest sandsynligt at stoffet stammer fra kølemidler, som nedbrydes i atmosfæren og som via nedbør til sidst ender i grundvandet.

Ikke en sundhedsrisiko

Novafos har fundet TFA i lave koncentrationer, 0,1 til 0,2 mikrogram pr. liter, på Marbæk, Femhøj og Skovsognets vandværker Frederikssund Kommune. Der er ikke en gældende grænseværdi i Danmark for TFA, men Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer at TFA i de fundne koncentrationer ikke udgør en sundhedsrisiko. Miljøstyrelsen vil hurtigst muligt komme med en gældende grænseværdi. Grænseværdien for TFA i Tyskland er 10 mikrogram pr. liter, hvilket er ca. 100 gange højere end de koncentrationer der er fundet i Frederikssund Kommune.

(1 mikrogram = 1 milliontedel gram)

Der er ikke testet for stoffet TFA på de andre almene vandværker i Frederikssund Kommune endnu.