Frederikssund Kommunes logo
25. januar 2021

Smitten falder fortsat

I de seneste syv dage er der konstateret 44 smittede med Covid-19 i Frederikssund Kommune. Dermed er incidensen nu under 100 pr. 100.000 indbyggere.  

I denne uge åbnede Region Hovedstadens nye testcenter på Lundevej 11 i Frederikssund. Mandag og onsdag mødte i alt 830 borgere op. Stemningen har været god og folk har været glade for at kunne blive testet i kommunen i stedet for at skulle til Hillerød.

Medarbejderne på testcenteret på Lundevej i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Medarbejderne på testcenteret på Lundevej i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.

Test for Covid-19

Fra fredag den 22. januar har Frederikssund Kommune påbegyndt ugentlige systematisk kviktest på de sociale tilbud og det fortsætter i denne uge. Alle de kommunale botilbud, samt enkelte private tilbud har taget imod tilbud om test, som foretages af Copenhagen Medicals. Muligheden for kviktest er i løbet af ugen udvidet til også at gælde medarbejdere i aktivitets- og beskæftigelsestilbud, misbrugsbehandlingstilbud samt bostøttemedarbejdere og støttekontaktpersoner. Disse grupper ventes at kunne blive testet fra uge 4.

Uge 4 bringer også mulighed for at kvikteste dagtilbud, dagplejen, specialskoler og skoler (også private) med nødpasning systematisk hver uge. Medarbejderne fra Tandplejen bliver testet på de skoler, hvor klinikkerne ligger.

Kommunens plejepersonale testes nu hver uge mod tidligere hver anden uge. I uge 3 er i alt 488 plejemedarbejdere testet - ingen er testet positive. Forleden bad Styrelsen for Patientsikkerhed om at alle kommuner igen øger kadencen til to gange ugentligt. Selvom dette er en stor opgave, som kræver mange medarbejderressourcer, tilbyder syv ud af otte institutioner systematisk test til deres medarbejdere to gang om ugen allerede fra uge 4.

Smitte på omsorgscentre

På Pedershave er otte borgere, som havde Covid-19, gået bort i løbet af januar måned. Yderligere er en beboer og fire medarbejdere smittet. På grund af udbruddet er der besøgsforbud på Pedershave. Forløbet på Pedershave giver anledning til overvejelse af forebyggende tiltag og læring. Første skridt er en grundig hygiejnegennemgang på alle omsorgscentre i næste uge. Derudover ses der på besøgsreglerne, mulighed for krav om tests, anvendelse af ekstra kviktest mv.

Også på Attendos plejehjem på Lærkevej i Frederikssund er i alt 14 beboere og 10 medarbejdere smittet. Her må hver borger få besøg af en fast pårørende. For de øvrige omsorgscentre i kommunen gælder Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Her fremgår det, at borgerne kan få besøg af tre udvalgte nære pårørende, men kun to ad gangen, når det foregår i den private bolig. Hvis alle tre pårørende ønsker at besøge borgeren samtidig, skal det foregå i besøgsrummet. Besøg meldes på forhånd til omsorgscenteret som på den måde har overblik over hvor mange besøgende, der er til stede.

Vaccination

Den 31. januar forventes det, at beboere på omsorgscentrene og de midlertidige pladser får 2. vaccination, hvorefter vaccinen har fuld effekt en uges tid efter. Vaccinen er blevet taget rigtig godt imod blandt beboerne på kommunens omsorgscentre. Det betyder, at Frederikssund sammen med Bornholm, har den højeste tilslutning på 93% blandt plejehjemsbeboere i Regionen Hovedstaden.

Sundhedsstyrelsen har netop opdateret planen for vaccinationer pr. 20. januar 2020, og de forventer, at alle personer, der er i særlig risiko, personale i sundheds- og plejesektoren samt samfundskritiske funktioner, vil være blevet tilbudt vaccination inden april i år. De forventer derudover, at vaccination til den øvrige befolkning vil være gennemført i slutningen af foråret eller starten af sommeren.

Vaccinationstilbuddet til de +65-årige borgere, som modtager praktisk og personlig støtte, er udsat på grund af manglende vaccine. Det er således endnu ikke muligt at booke tid til vaccination i centrene i Hillerød og Ballerup. Foreløbig har 178 borgere bedt om hjælp til booking af vaccinationstid og kørsel og Frederikssund Kommune er klar til at hjælpe, når der bliver åbnet for bestilling af tider igen.