Frederikssund Kommunes logo
26. februar 2021

Livreddere bliver podere

- Det er ret specielt at stå og stikke en lang vatpind ind i næsen på en kollega, men det bliver hurtigt rutine, fortæller livredder Claes Pajesø. Torsdag den 25. februar deltog han sammen med seks andre livreddere i et kursus, hvor de lærte at gennemføre coronatests via næsepodning.

Kursister lytter til undervisere. Foto: Frederikssund Kommune.Kursister lytter til underviserne. 

Intensivering af testindsats

Som et led i regeringens teststrategi skal antallet af coronatests øges i den kommende tid. Det betyder, at kommunalt personale i endnu højere grad skal være med til at teste. Derfor blev livredderne ved Frederikssund Kommunes idrætsanlæg spurgt om de ville være podere. Og torsdag den 25. februar var de så på kursus i at udføre kviktesten, som udføres med en vatpind i næsen.

- Der var en masse teori og information om rækkefølgen af værnemidler, afspritning, og hvad man skal sige til den, der bliver testet. Og så har vi fået actioncards, der indeholder de procedurer vi skal følge, når vi tester, forklarer Claes Pajesø, der føler sig godt klædt på til at begynde arbejdet som poder.

Livredder Gitte Bechmann Lund deltog også på kurset.

- Det handler om af fokusere på proceduren samtidig med, at man har mennesket med. Det kan være nogle beroligende ord eller en hånd på skulderen af den, der skal podes. Selv om det kan være grænseoverskridende at stikke en vatpind ind i næsen på en anden person, så var underviserne gode til at få os til at holde fokus på proceduren, fortæller hun og roser underviserne fra Copenhagen Medicals.

Gitte Bechmann Lund (tv.) gør klar til at pode sin siddende kollega Claes Pajesø. Foto: Frederikssund Kommune.Gitte Bechmann Lund (tv.) gør klar til at pode sin siddende kollega Claes Pajesø. 

Skal pode på skolerne

De nyuddannede podere begynder i uge 9 at pode lærere på Frederikssund Kommunes folkeskoler. Her bliver livredderne sat i teams med kommunens sundhedsplejersker, der er erfarne podere.

I en tid, hvor der ikke har været megen aktivitet i svømmehallerne, er de to livreddere begge glade for at kunne gøre gavn som podere.

- Vi har meldt os frivilligt, og det bliver rart at komme ud og hjælpe til, slutter Claes Pajesø.

Fotos: Frederikssund Kommune.