Frederikssund Kommunes logo
12. august 2021

Valg til Byrådet

Tirsdag den 16. november 2021 holdes der valg til Frederikssund Byråd for perioden 1. januar 2022 – 31. december 2025. Der skal vælges 23 medlemmer til Frederikssund Byråd.

Ved samme lejlighed holdes der også valg til Regionsråd og Ældreråd. (Ved Ældrerådsvalget har kun vælgere over 60 år stemmeret.) 

Tidspunkt for afstemningen

Afstemningen begynder kl. 8.00 og fortsætter til kl. 20.00.

Der vil blive udsendt valgkort til hver enkelt vælger. Det fremgår af valgkortet, hvor du skal stemme.

Brevstemme

Der er mulighed for at afgive brevstemme fra den 5. oktober 2021 i borgercenteret på Frederikssund Rådhus, Torvet 2, 3600 Frederikssund eller på bibliotekerne indenfor den betjente åbningstid. Hvis du brevstemmer, inden du har modtaget dit valgkort, skal du huske at medbringe legitimation som pas, kørekort eller sundhedskort.

Der vil også ved dette valg blive mulighed for at afgive stemme i eget hjem for borgere, som ikke selv kan komme hen til afstemningsstedet. Nærmere information om dette kommer senere.

Valgret (stemmeret)

Valgret har enhver, der på valgdagen er fyldt 18 år, har fast bopæl i kommunen og som herudover enten:

  1. Har dansk indfødsret
  2. Er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i den Europæiske Union
  3. Er statsborger i Island eller Norge eller
  4. Uden afbrydelse har haft fast bopæl i riget i de sidste 4 år forud for valgdagen.

Valgretten omfatter også personer, som er frataget den retlige handleevne efter værgemålslovens § 6, når disse i øvrigt opfylder valgretsbetingelserne nævnt ovenfor.

Med virkning fra 1. juli 2017 er valgretten afskaffet for følgende personer:

  • Udlændinge på tålt ophold
  • Udvisningsdømte udlændige
  • Administrativt udviste udlændinge
  • Udlændinge, som fra udlandet indsættes direkte til afsoning i en af kriminalforsorgens institutioner.

Valgbarhed

At være valgbar betyder, at man kan stille op til kommunale og regionale valg og blive valgt ind i Byrådet eller Regionsrådet. Man er automatisk valgbar, når man har valgret (stemmeret).

På borger.dk kan du læse mere om stemmeret og valgbarhed til kommunale og regionale valg.  

Kandidatlister

I henhold til valglovens § 21, må der på en kandidatliste højst opføres 4 navne mere end det antal medlemmer, der skal vælges til Byrådet. Dvs. der må maksimalt opføres 27 kandidater på kandidatlisten.

Kandidaterne skal anføres på listen i den rækkefølge, hvori de ønskes opført på stemmesedlen.

Kandidatlisten skal indeholde oplysning om, hvorvidt kandidaterne er opstillet i en bestemt rækkefølge (partiliste), eller om de er sideordnet opstillet.

Kandidatlister, der ved sidste byrådsvalg opnåede repræsentation i Byrådet, og som fortsat er repræsenteret i Byrådet tirsdagen 9 uger før valgdagen, kan blive fritaget for kravet om indsamling af underskrifter fra et mindsteantal stillere.

Kandidatlister der ønsker at blive fritaget for kravet om stillere, kan tidligst indleveres til valgbestyrelsen, Rådhuset, Torvet 2, 3600 Frederikssund, tirsdag den 31. august 2021. Sidste frist for indlevering er kl. 12 tirsdag den 14. september 2021.

Det er valgbestyrelsen, der tager stilling til anmodningen om fritagelse fra stillerkravet.

Kandidatlister, der ikke er fritaget fra stillerkravet, kan tidligst indleveres til valgbestyrelsen, Rådhuset, Torvet 2, 3600 Frederikssund tirsdag den 14. september 2021. Sidste frist for indlevering er kl. 12 tirsdag den 28. september.

Kandidatlisten, der skal indeholde oplistning om listebetegnelse, skal i henhold til valglovens § 19, være underskrevet af mindst 25 og højst 50 vælgere i kommunen som stillere.

Kandidatlister, der ikke opnåede valg til Byrådet ved sidste valg eller 9 uger inden valgdagen ikke længere er repræsenteret i Byrådet kan ikke fritages for kravet om indsamling af underskrifter fra stillere.

Når indsamlingen af stillerunderskrifter er påbegyndt, må der ikke foretages ændringer eller tilføjelser til oplysningerne på forsiden af kandidatlisten, og ingen kandidat må tilføjes listen over kandidater.

Liste- og valgforbund

Liste- og valgforbund skal anmeldes til valgbestyrelsen senest kl. 12 mandag den 4. oktober 2021.

Anmeldelsen skal for hver kandidatliste være underskrevet af de stillere, der har underskrevet kandidatlisten og af alle kandidater på kandidatlisten. Stillere og kandidater kan på kandidatlisten skriftligt bemyndige én eller flere stillere eller kandidater til at anmelde liste- og valgforbund.

Kandidatlister og blanket til anmeldelse af listeforbund og/eller valgforbund kan fås ved henvendelse til Frederikssund Kommune, Byrådssekretariatet, Torvet 2, 3600 Frederikssund tlf. 47 35 11 72 eller via mail til epost@frederikssund.dk.

Fødder ses under forhæng i stemmebokse. Foto: Colourbox.Der holdes valg til Byråd, Regionsråd og Ældreråd tirsdag den 16. november 2021.

Foto: Colourbox.