Frederikssund Kommunes logo
12. april 2021

Idrætten i Frederikssund fastholder medlemstallene i 2020

Foreningslivet i Danmark taber medlemmer

Det kan som idrætsforening være svært at finde lyspunkterne efter en vinter uden aktiviteter. Men der er noget, der tyder på, at foreningerne i  Frederikssund er stærke til at fastholde deres medlemmer i denne svære tid.

For foreningsidrætten har 2020 været et år underlagt både restriktioner på aktiviteterne og i lange perioder nedlukninger. På landsplan har konsekvensen været, at mange medlemmer har meldt sig ud af foreningerne. DIF, DGI og Firmaidrætten har offentliggjort medlemstallene på landsplan for 2020 med den nedslående konklusion, at idrætsforeningerne i Danmark har mistet 128.288 medlemmer, eller hvad der svarer til et fald på 5%.

Foreninger i Frederikssund Kommune fastholder medlemmerne

Medlemstallene for idrætsforeninger i Frederikssund Kommune var i 2020 på 17.909. Det er blot 24 medlemmer (0,13%) færre i 2020 sammenlignet med 2019 set ud over hele kommunen.

Dette er en nyhed, der glæder Formanden for Fritids og Kulturudvalget Jesper Wittenburg:

– I denne svære tid, hvor idrætsforeningerne i Danmark generelt oplever faldende medlemstal, viser medlemsstatistikken at foreningerne i Frederikssund Kommune har været dygtige til at fastholde deres medlemmer. Det kan kun tilskrives de engagerede frivillige i foreningerne og loyale medlemmer, der bakker op om foreningen også når aktiviteterne er nedlukket. Vi er meget opmærksomme på, at der bag de generelt positive tal ligger indendørsforeninger, der har haft svære vilkår, imens andre foreningerne har haft tilgang til deres udendørsaktiviteter. Derfor interesserer det også mig meget, hvordan vi i udvalget kan hjælpe de foreninger, der lige nu mangler de tidligere medlemmer tilbage.

Mens mange indendørsidrætter har kunnet se det meste af deres sæsons aktiviteter sive ud i sandet på grund af nedlukningen af idrætsfaciliteter henover vinteren, er Frederikssund Idrætsanlæg blevet mødt af en positiv overraskelse. Særligt mange indendørsidrætter har stået klar til at starte deres aktiviteter op udendørs, da restriktionerne tillod det. Frederikssund Idrætsanlæg, der plejer og driver kommunens idrætsfaciliteter, har haft travlt her i foråret 2021 med at koordinere og klargøre udendørs fodbold-, tennis-, håndbold- og volleybaner og mange flere. Der har skullet skabes plads til alle – og alle har været klar på at rykke rundt, så det kunne lykkes. Gymnastikforeninger har indtaget parkeringspladser omkring i byerne. Linedans er flyttet midlertidigt ud under åben himmel ved siden af kunstgræsbanen i Idrætsbyen. Beachvolley ved Marbæk Strand i april var nok heller ikke en aktivitet nogen havde forudset for 1 år siden. Listen af gode og kreative udendørsaktiviteter er meget længere, og dette er kun et udpluk. Resultatet af foreningernes vilje til ”at tænke ud af hallen” ses af de mange medlemmer, der bakker op om de alternative muligheder og fællesskabet i foreningsregi. Huerne og en varme trøje er stadig fast inventar.

Imponeret over det frivillige foreningsliv

Både i 2020 og i 2021 har Folkeoplysningsudvalget stort fokus på hvordan Frederikssund Kommune kan understøtte og hjælpe foreningsidrætten på fode igen i forbindelse med genåbningen af foreningslivets aktiviteter både indendørs og udendørs.

Formanden for Folkeoplysningsudvalget, Anne Sofie Uhrskov, er imponeret over de frivillige i foreningerne:

- Jeg har været så imponeret over vores foreningers gejst og evne til at være kreative under meget svære vilkår. Vi ser, hvordan frivillige navigerer sikkert rundt i de mange forskellige retningslinjer og holder styr på, at medlemmerne forbliver i deres små grupper. Vi ser indendørsidrætter, der har indtaget boldbaner, parker, parkeringspladser og naturen for at komme i gang. Og vi ser i denne tid at medlemmerne kvitterer for den store indsats ved at møde talstærkt op til alle de gode tilbud, der er genopstået den sidste måned. Vi vil løbende i Folkeoplysningsudvalget følge foreningernes situation, og gøre hvad vi kan for at målrette tilskuddene til pressede foreninger.

De indendørs idrætsfaciliteter forventes ifølge Regeringens plan at genåbne for børn og unge den 21. april. Medarbejderne i hallerne vil sørge for, at alt er klar til, at aktiviteterne igen kan fylde de tomme rum med liv og glæde.

Frederikssund Oaks træner amerikansk fodbold på den nye kunstgræsbane i idrætsbyen. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Frederikssund Oaks træner amerikansk fodbold på den nye kunstgræsbane i idrætsbyen.

Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.