Frederikssund Kommunes logo
5. september 2020

Nyt mindesmærke afsløret ved Flagdagen

Fanebærerne var traditionen tro på plads på Torvet i Frederikssund, da den årlige nationale flagdag for Danmarks udsendte og veteraner blev markeret. Og naturligvis deltog også en lang række lokale veteraner i markeringen af dagen.

- Ved at hejse Dannebrog viser vi vores respekt for de mange personer, der gennem tiden har været udsendt i tjeneste for Danmark i verdens konfliktområder. Det er danske mænd og kvinder – ikke kun soldater, men også folk i forskellige civile funktioner – der rejser ud for at gøre en forskel for andre mennesker. Jeg er stolt over at være dansker, når jeg ser, hvor meget vi kan udrette ude i den store verden, sagde borgmester John Schmidt Andersen i sin tale.

Borgmester John Schmidt Andersen holder tale ved Flagdagen. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester John Schmidt Andersen holder tale ved Flagdagen. 

Mindesmærke afsløret

Flagdagen den 5. september 2020 blev anderledes end tidligere flagdage. Her blev der nemlig afsløret en mindesten for danske udsendte og veteraner, som er blevet til på privat initiativ. Det er Michael Kjær fra Slangerup, der selv er tidligere udsendt, som har samlet penge ind til et lokalt mindesmærke:

- Jeg var i Sverige for nogle år siden til en veterandag, og derovre er de bedre til at hædre deres soldater med mindesmærker. Derfor fik jeg inspirationen til noget lignende herhjemme, fortæller Michael Kjær, der beskriver dagens afsløring som en meget rørende begivenhed.

Det nye mindesmærke på Torvet i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Det nye mindesmærke på Torvet i Frederikssund. 

Michael Kjær og borgmester John Schmidt Andersen giver en "coronahilsen" efter afsløringen af det nye mindesmærke. Foto: Frederikssund Kommune.Michael Kjær og borgmester John Schmidt Andersen giver en "coronahilsen" efter afsløringen af det nye mindesmærke. 

Stenen har kostet i alt 68.000 kr. og ved siden af den er opsat en informationstavle, hvor man kan se, hvem der har givet bidrag til den.

Se flere billeder af mindesmærket nederst i artiklen.

Samarbejdsaftale

Flagdagen bød også på underskrivelsen af en samarbejdsaftale mellem Frederikssund Kommune og Veterancenteret. Med samarbejdsaftalen med Veterancenteret får kommunen mulighed for at trække på hjælp i form af sparring omkring sagerne og psykologisk støtte og rådgivning til veteraner og deres familier.

- Veterancenteret har siden 2011 støttet danske veteraner. De fleste kommer hele hjem, men der er også nogle, der kommer hjem med ar på sjælen og psykiske eller fysiske udfordringer. Derfor er jeg er glad og stolt over, at vi skal underskrive denne aftale, som vi nu har med i alt 65 kommuner landet over, sagde major Michael Lindholm, der er leder af beskæftigelsesrådgiverne på Veterancenteret. 

Major Michael Lindholm (tv.) og borgmester John Schmidt Andersen viser her den underskrevne samarbejdsaftale frem. Foto: Frederikssund Kommune.Major Michael Lindholm (tv.) og borgmester John Schmidt Andersen viser her den underskrevne samarbejdsaftale frem. 

Efter det officielle arrangement var det fællesfotografering af de forsamlede veteraner ved det nye mindesmærke. Foto: Frederikssund Kommune.Efter det officielle arrangement var det fællesfotografering af de forsamlede veteraner ved det nye mindesmærke. 

Mindesmærkets inskription på den vestvendte side. Foto: Frederikssund Kommune.Mindesmærkets inskription på den vestvendte side. 

Mindesmærkets inskription på den østvendte side. Foto: Frederikssund Kommune.Mindesmærkets inskription på den østvendte side.

Traditionen tro var fanebærerne på plads på Torvet i Frederikssund til Flagdagen. Foto: Frederikssund Kommune.Traditionen tro var fanebærerne på plads på Torvet i Frederikssund til Flagdagen. 

Fotos: Frederikssund Kommune.