Frederikssund Kommunes logo
16. maj 2020

Bibliotekerne åbner for udlån

Sprit, handsker og skiltning står klar til at modtage de læseglade borgere, der fra mandag den 18. maj kan begynde at besøge bibliotekerne igen. Det bliver ikke lange besøg, men kun for at låne eller aflevere materialer.

Lidt mere end to måneders nedlukning er det blevet til for hele landets biblioteker. To måneder, hvor læsehungrende borgere har måttet finde andre løsninger, når de manglede læsestof, for biblioteket var lukket. Frederikssund Bibliotekerne gjorde deres bedste for at give borgerne digitale løsninger, blandt andet ved at øge adgangen til eReolen, Netlydbog og filmstriben, så borgerne har kunnet låne mere på disse løsninger end ellers.

I Frederikssund Kommune åbnede bibliotekerne en lille kattelem den 21. april, da de begyndte at lave ”bogposer to go”, og siden da er der pakket 275 poser. Men nu bliver der altså åbnet yderligere for lån og aflevering af bøger.

Onsdag den 13. maj godkendte Fritids- og Kulturudvalget planen for genåbningen af bibliotekerne.

- Jeg ved, at de på bibliotekerne er klar til at modtage de mange borgere, der trænger til noget nyt at læse i. De har brugt hele ugen på at forberede sig, og de glæder sig til at se borgerne igen. Jeg tror også, at mange borgere glæder sig til at se bibliotekerne igen, selvom det bliver i en lidt anden form end de er vant til. Vi i Fritids- og Kulturudvalget håber i hvert fald, at mange vil få glæde af den nye mulighed for at låne materialer, siger formand for Fritids- og Kulturudvalget, Jesper Wittenburg.

Håndsprit, handsker og skilt med retningslinjer ved udlånscomputerne på biblioteket i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Ved udlånscomputerne på biblioteket i Frederikssund er der sat håndsprit og handsker klar til borgerne. Tastaturerne er fjernet, så man kun kan bruge touchskærmen, som vil blive tørret af flere gange dagligt.

Ingen selvbetjening eller avislæsning

Selvom bibliotekerne nu åbner igen, bliver det ikke en fuldstændig åbning. For eksempel åbner selvbetjening i Slangerup, Skibby og Jægerspris ikke. Til gengæld bliver den bemandede åbningstid på de tre biblioteker udvidet med tre timer om ugen, indtil det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne for bibliotekerne uden bemanding.

Der vil heller ikke være mulighed for at sætte sig og læse avis på nogen af de fire biblioteker, da det udgør for stor en smitterisiko.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at borgerne ikke kan få lov at sætte sig og læse i en avis eller en bog. De kan heller ikke bruge pc’erne. Vi har en del borgere, som ofte kommer og sidder her i nogle timer og læser, men det må de desværre vente med lidt endnu, fortæller Kirstine Lundsgaard, der er bibliotekschef.

Borde og stole er spærret af med minestrimmel. Foto: Frederikssund Kommune.Borde og stole er spærret af med minestrimmel, så man ikke kan sætte sig og læse.

Hun har sammen med medarbejderne brugt nogle dage på at klargøre bibliotekerne til åbning ved blandt andet at spærre borde, stole og pc’ere af med minestrimmel, sat klistermærker om at holde afstand på gulvene, hængt plakater op, bestilt sprit og handsker og placeret dem ved udlånsskranke og gemt alt legetøjet væk.

- Nu mangler vi bare at få hængt nogle plakater op til børnene om håndvask, og så venter vi på at modtage standere til håndsprit, som skal stå ved indgangene. De kommer i dag, fredag, fortæller Kirstine Lundsgaard.

På gulvet er sat store klistermærker med opfordring til at holde afstand. Foto: Frederikssund Kommune.På gulvene er sat store klistermærker med opfordring til at holde afstand.

Legetøjet er samlet sammen og gemt væk i et rum bag minestrimmel. Foto: Frederikssund Kommune.Børnene må undvære legetøjet noget tid endnu. Det er samlet sammen og gemt væk i et rum afspærret med minestrimmel på biblioteket i Frederikssund.

Foto: Frederikssund Kommune