Frederikssund Kommunes logo
9. juni 2020

Naturparkpasset lanceret i Naturpark Mølleåen

Borgmestre og udvalgsformænd fra de kommuner, der står bag Naturpark Mølleåen, blev mandag den 8. juni de første til at få et stempel i det helt nye Naturparkpas. Naturparkpasset blev lanceret af Friluftsrådet til et arrangement, hvor repræsentanter fra de fire kommuner var inviteret på mountainbiketur i naturparken. Her gik ruten gennem de bakkede istidslandskaber med afslutning ved Buresøbadet, hvor deltagerne fik  stemplet deres Naturparkpas og smagte på vild mad fra naturparken.

Ved lanceringen af naturparkpasset guidede Friluftsrådet deltagerne på en tur ud i Naturpark Mølleåen på mountainbikes. Foto: Frederikssund Kommune.Ved lanceringen af naturparkpasset guidede Friluftsrådet deltagerne på en tur ud i Naturpark Mølleåen på mountainbikes. 

Et pas til nye naturoplevelser

Naturparkpasset er et pashæfte udgivet af Danske Naturparker med en præsentation af hver natur- og pilotnaturpark samt et felt, der kan stemples, når man besøger en ny naturpark. Målet er at opfordre befolkningen til at komme rundt i landet til de danske naturparker denne sommer og opleve de mange spændende oplevelser, de byder på.

- Vi oplever i år en meget stor interesse blandt danskerne for at komme ud i naturen. I Danske Naturparker er der masser af gode oplevelser at finde, og vi håber, at Naturparkpasset kan inspirere endnu flere til at gå på opdagelse i den danske natur. Vi drømmer om at der kan gå sport i at samle stempler fra så mange naturparker som muligt sammen med sin familie, siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet, som står bag mærkningsordningen Danske Naturparker.

Adgang til naturen for flest muligt

Blandt kommunerne, der er sammen om Naturpark Mølleåen, var der stor begejstring for naturparken og mange opfordrede til at komme rundt og besøge de danske naturparker med Naturparkpasset.

- Netop i denne mærkelige tid, har naturen vist sig at være åndehullet for os mennesker, og vi er også i Frederikssund Kommune meget optaget af at sikre adgang til naturen for så mange som muligt. Naturparken her er landskabelig smuk, med stor naturrigdom og en kulturel interessant historie og baggrund. Dette er selve grundlaget, men for mig og sikkert mange andre er det herudover særdeles vigtigt at der er adgang til områderne, at stier bindes sammen, så man kan gå eller cykle på lange strækninger i smukke omgivelser. Det er godt for øjet - Det er godt hovedet - det er godt for fysikken, fastslog formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikssund Kommune, Jørgen Bech (V) ved lanceringen af naturparkpasset.

Formanden for Plan- og Miljøudvalget, Jørgen Bech, tester her en af de 121 QR-koder, der er opsat rundt omkring i Naturparken. Her kan besøgende få information om parkens natur, historie mv. Foto: Frederikssund Kommune.Formanden for Plan- og Miljøudvalget, Jørgen Bech, tester her en af de 121 QR-koder, der er opsat rundt omkring i Naturparken. Her kan besøgende få information om parkens natur, historie mv. 

Kødædende plante i Naturpark Mølleåen

I Naturpark Mølleåen kan man blandt andet opleve de beskyttede Natura 2000-områder langs Mølleåen, der rummer et rigt dyre- og planteliv – blandt andet Gøgeurt, Melet Kodriver og den kødædende Vibefedt. Besøgende kan dog være ganske rolige - Vibefedt sætter kun ganske små flyvende insekter til livs. Man kan også tage på en række cykel- og vandreture i området med en digital turguide i hånden og undervejs besøge en af de mange bålhytter og shelterpladser. Friluftsrådet forventer, at der senere på året kommer en lokal version af Naturparkpasset, som kan guide til mange gode oplevelser inden for de enkelte naturparker.

Blandt andre spændende planter finder man Gøgeurten på overdrevene i Naturpark Mølleåen. Foto: Frederikssund Kommune.Blandt andre spændende planter finder man Gøgeurten på overdrevene i Naturpark Mølleåen. 

Sådan får du passet

Naturparkpasset kan anskaffes gratis i besøgs- og naturcentre i de enkelte naturparker samt i turistkontorer i nærheden af naturparkerne. Du kan også læse mere om Naturparkpasset og Danske Naturparker på: www.danskenaturparker.dk.

Naturpark Mølleåen har været medlem af mærkningsordningen Danske Naturparker siden 2016 og er et partnerskab mellem Egedal, Furesø, Allerød og Frederikssund Kommuner og Naturstyrelsen. Danske Naturparker er støttet af Nordea-fonden. 

Fotos: Frederikssund Kommune.