Frederikssund Kommunes logo
31. januar 2020

Udligningsreform rammer Frederikssund hårdt

Regeringen har netop offentliggjort de konkrete tal for, hvordan de enkelte kommuner vil blive ramt af udligningsreformen. Tallene viser, at det går hårdt ud over Frederikssund Kommune.

Det var en særdeles utilfreds borgmester, der fredag eftermiddag kunne nærlæse de tal regeringen har offentliggjort for udligningsreformens effekt på kommunernes økonomi.

- Det er for mig helt uforståeligt, hvorfor dele af hovedstadsområdet skal sende endnu flere penge til resten af landet. Det var i forvejen ude af proportion, og nu ønsker regeringen at øge beløbet. Samtidig fjerner man hovedstadsudligningen, hvilket i sig selv vil betyde et stort tab for os, fastslår borgmester John Schmidt Andersen og tilføjer:

- Vist skal vi udligne i Danmark, og vi bidrager gerne. Men det er utroligt svært at forklare vores borgere, at vi nu skal sende endnu flere udligningskroner til kommuner, der har en lavere skatteprocent end vores egen, samtidig med at vi bliver nødt til at spare, udtaler borgmesteren.

Koster Frederikssund 45 mio. kr. ekstra om året

Frederikssund Kommune bidrager i forvejen årligt med ca. 100 mio. kr. til udligningsordningen. Og ifølge de netop offentliggjorte tal fra regeringen vil udligningsreformen betyde yderligere et årligt tab på 45 mio. kr. for Frederikssund Kommune. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om regeringens udspil til en reform, og at der nu forestår politiske forhandlinger på Christiansborg, som formentlig vil kunne ændre på udspillet.

- Jeg vil naturligvis kontakte mine partifæller på Christiansborg og gøre opmærksom på de problemer, som dette udspil giver Frederikssund Kommune. Jeg vil opfordre dem til at kæmpe for at bevare hovedstadsudligningen og i det hele taget afbøde de meget negative konsekvenser dette udspil har for os, fastslår borgmester John Schmidt Andersen.

Fakta

Ifølge udspillet vil konsekvenserne for Frederikssund Kommune være følgende:

- Frederikssund Kommunes økonomi påvirkes negativt med ca. 45 mio. kr. om året.

- Det svarer til 0,48 skatteprocent.