Frederikssund Kommunes logo
4. december 2020

Lokal kunstner skal lave kunstværk til den nye svømmehal

I foråret 2020 besluttede Fritids- og Kulturudvalget, at de ønskede et kunstværk ved den nye svømmehal. Derfor blev en skitsekonkurrence sat i gang, og seks kunstnere har budt ind. Den endelige vinder er nu fundet.

Vinderen blev 49-årige Daniel Olivares. Daniel er født i Spanien, men bor i Frederikssund med sin kone og to børn. Han blev i 2009 uddannet billedhugger fra Accademia de Belle Arti di Carrara i Italien og er til dagligt værksteds- og undervisningsassistent på Laboratoriet for Konstruktion på Kunstakademiet, hvor han er leder af Metal Laboratoriet, underviser og rådgiver studerende i formgivning og konstruktion.

Titlen på Daniels værk er Phanta Rhei, som kan oversættes til ”alt flyder”. Det stammer fra den græske filosof Heraklits (500 f.kr.) forestillinger om at verden forandres ustandseligt hvorfra det kendte citat: man kan ikke bade i den samme flod to gange også stammer.

Værket er en marmorskulptur, der har indgraverede motiver på ydersiderne og mosaikker med motiver på indersiderne. Motiverne er inspireret af J.F. Willumsens værker og materialebrug.

Indersiden af Daniels Olivares skulptur, hvor man kan se mosaikkerne. Foto: Frederikssund Kommune.Model af skulpturen som Daniel Olivares nu skal lave og som skal pryde pladsen foran den nye svømmehal.

Værket forventes opført i første halvdel af 2020 og kommer til at stå ved indgangen til den nye svømmehal i Frederikssund.

Kunstneren selv blev meget rørt, da han fik at vide, at han havde vundet konkurrencen.

- Jeg er meget glad. Min første reaktion var fysisk med hurtig hjertebanken efterfulgt af fornuftens stemme: nu skal jeg i gang! siger Daniel Olivares og fortsætter:

- Det er en meget stor ære for mig og min familie, som bor i Frederikssund og kommer meget i svømmehallen. Og det er en betydningsfuld opgave, som jeg håber kan og vil tale til alle borgere i Frederikssund Kommune og folk, der kommer hertil.

Ideen om et kunstværk og ikke mindst den mulige finansiering heraf opstod på baggrund af et gavebrev Frederikssund Kommune modtog i 1993 fra en anonym giver. Hensigten med gavebrevet var, at renterne skulle bruges til offentlig tilgængelig kunst i Frederikssund Kommune. I 2020 var der således 332.525 kr. til rådighed og derfor opstod muligheden for at få skabt et helt unikt værk.

Formand for Fritids- og Kulturudvalget, Jesper Wittenburg (S), kan på vegne af et enigt udvalg sige, at det har været en spændende oplevelse at blive præsenteret for så kvalificerede og forskellige bud på kunstværker til den nye svømmehal.

- Men der var enighed om, at Daniels værk skilte sig ud. Det er klassisk og moderne på samme tid. Der er referencer til gammel græsk filosofi, J.F. Willumsen og idrætten og samtidig spiller selve formen på skulpturen smukt sammen med svømmehallens arkitektur. Det vil stå som et monument for svømmehallen og forhåbentlig bliver det et værk som kunstelskeren såvel som svømmeren vil få glæde af, siger Jesper Wittenburg (S).  

Ydersiden af Daniels Olivares skulptur. Foto: Frederikssund Kommune.Ydersiden af Daniels Olivares skulptur.

Udvælgelsesprocessen

Fritids- og Kulturudvalget nedsatte i juni 2020 en arbejdsgruppe, der skulle udvælge seks kunstnere, der kunne bidrage med et skitseforslag. Arbejdsgruppen bestod af to medlemmer fra Frederikssund Kunstforening, direktøren for Willumsens Museum og en fra Kultur og Fritidssekretariatet.

Arbejdsgruppen udarbejdede kriterier for hensigten med værket, som gruppen ønskede skulle

 • være i uderummet
 • pirre nysgerrighed og undren
 • give anledning til interaktion, gerne med fysisk berøring, mulighed for bevægelse eller anden sanselighed (høre, lytte mm)
 • forholde sig til vand (svømmehal og fjorden, der binder kommunen sammen)
 • laves af materialer, som kan holde til at være udendørs døgnet og året rundt
 • tage højde for vedligeholdelsesbehov mm

På den baggrund blev følgende seks kunstnere inviteret:

 • Steffen Lund, billedhugger Frederikssund.
 • Xenia Michaelsen, billedkunstner og rumdesigner, Frederikssund.
 • Daniel Olivares, billedhugger, Frederikssund.
 • Esben Klemann, skulptør, København.
 • Stine Ring Hansen, billedhugger og bronzeskulptør, Raadvad.
 • Kristian Vodder, billedkunstner, Møn.

De seks forskellige skitser vil blive udstillet i forhallen i svømmehallen fra medio januar 2021.

Foto: Frederikssund Kommune