Frederikssund Kommunes logo
24. april 2020

Kontoret er skiftet ud med legeplads

Normalt sidder han på et kontor på Torvet 2 i Frederikssund og arbejder med store rapporter og undersøgelser. Men for tiden er udviklingskonsulent Morten Holst Nielsens arbejdsplads flyttet til Børnehuset Tumlebo, hvor hverdagen er en helt anden, end han er vant til.

Børn og voksne i skoler og dagtilbud er for tiden delt op i mindre grupper for at sikre, at de mulige smittekæder for coronavirus bliver brudt bedst muligt. Men det har også betydet, at der flere steder var udsigt til mangel på voksne til at tage sig af børnene. Det var også tilfældet i Børnehuset Tumlebo, hvor pædagogisk leder Hanne Thunø Sørensen glæder sig over, at de får hjælp af Morten Holst Nielsen.

- Jeg er rigtig glad for at vi har nogle frivillige medarbejdere i kommunen, som er ude at hjælpe de steder, der er hårdt ramt. Og jeg synes, det er helt fint, at Morten har stillet sig til rådighed i nogle timer hver dag og hjælper til. Vi er glade for hver dag, han kommer. Morten er bare gået ind i det, som om han altid har været her, fortæller Hanne Thunø Sørensen.

Morten Holst Nielsen selv er også glad for at komme ud i et børnehus i en periode, selvom det er en noget anderledes hverdag, end den han er vant til.

- Det er en speciel tid, vi lever i, og der er mange ting, vi bliver nødt til at omstille os omkring, og det gælder også arbejde. Her gælder det om at tage derhen, hvor der er allermest behov for det i situationen. Og selvom det her er så forskelligt, som det kan være i forhold til at sidde og kigge på bekendtgørelser og lave undersøgelser, som jeg laver meget af, så er det også ting, der hænger sammen. Men rent fagfagligt er det to meget forskellige ting, fortæller Morten Holst Nielsen.

Tre børn og Morten Holst Nielsen arbejder med træ. Foto: Børnehuset TumleboMorten Holst Nielsen er til daglig udviklingskonsulent i Center for Børn og Skole, men lige for tiden hjælper han til i Børnehuset Tumlebo, der på grund af coronarestriktionerne mangler voksenhænder. 

Han har i sine unge år arbejdet som pædagogmedhjælper og han har en universitetsuddannelse i pædagogik, så det er ikke helt ukendt for ham at være i en børnehave. Til daglig arbejder han som udviklingskonsulent i Center for Børn og Skole, hvor han blandt andet står for gennemførelsen af forældretilfredshedsundersøgelser og trivselsundersøgelser i både dagtilbud og skoler.

- Det har været rigtig sjovt og hyggeligt. Det er nogle søde børn og det er en god børnehave med gode og dygtige pædagoger, der har taget godt mod mig. De har jo også fra dag et skulle omstille sig og finde fodfæste i det her. Det synes jeg, de har været hurtige og dygtige til, og det har været fantastisk at opleve, fortæller Morten Holst Nielsen. I den første uge har han været i børnehaven fire timer om dagen og passet sit almindelige arbejde ved siden af, men fra næste uge skal han være fuld tid i Tumlebo.

Fodbold, insekter og sandslotte

I Tumlebo er børnene udendørs hele dagen, undtagen når de skal på toilettet. Der bliver de fulgt ind af en af pædagogerne, som sikrer, at de vasker hænder og får håndcreme på. Det betyder, at alle aktiviteter foregår udendørs hver dag. Det er børnene dog vant til, for i Tumlebo var de også meget udendørs før coronakrisen.

Men fordi børnene nu er opdelt i mindre grupper, og fordi der er kommet ekstra arbejdsopgaver ind i dagens løb med håndvask og rengøring, har der været brug for ekstra hænder.

- Jeg er glad for hver morgen han kommer. Vi havde ikke kunnet klare det uden hans hjælp lige nu, så havde vi ikke været voksne nok. Så havde jeg skullet ud og finde en vikar til at varetage opgaven, så jeg er utrolig glad for, at der er den her frivillige hjælp fra andre, fortæller Hanne Thunø Sørensen.

Morten Holst Nielsen har allerede i den første uge i børnehuset lavet mange forskellige ting med børnene, og han hygger sig med det.

- Jeg har lavet alt muligt, som at spille fodbold, gynge, bygge sandslotte og grave med børnene, og så har jeg også været med til den daglige aktivitet i gruppen, hvor vi blandt andet har været på tur og været på en boldbane og spille med nogle drenge. Så har vi haft en dag, hvor vi gik og fangede insekter og snakkede om dem. Det har vi hygget os meget med, fortæller han og tilføjer:

- Og så har jeg været med til alt det lavpraktiske i den her situation – spritte af, vaske udendørs faciliteter af, alt fra legestativ til cykler, der skal vaskes af flere gange om dagen. Der skal være afstand, så der har man også en lidt anden opgave med at holde øje med, at man ikke er for tæt på hinanden.

Hverdagen er naturligvis præget af de nye regler, som skyldes coronavirus. Det bruger de voksne en del af deres tid på, men der skal stadig være plads til leg, hygge og til at børnene kan få lov at være børn.

­- Vi bruger meget tid på at holde øje med børnene og huske dem på at hold afstand, vaske hænder, og tage creme på. Men der er også plads til det pædagogiske arbejde og det hyggelige, og vi rummer alle børnene. Vi kan godt sidde sammen og læse en bog, men vi skal sidde med afstand. Det er vores ansvar. Vi kan ikke give børnene ansvaret, det er udelukkende de voksnes. Men det klarer vi, siger Hanne Thunø Sørensen og tilføjer:

- Vi havde manglet en voksen til én af grupperne, som kan have fokus på at de holder afstand og at de får noget pædagogisk indhold. Morten har været meget ude med børnene og går til hånde alle steder i den gruppe, han er i. Vi er meget glade for, at han er her. Så jeg håber, at han kan fortsætte lidt endnu, fortæller Hanne Thunø Sørensen.

Der er pt. 30 af kommunens ansatte, som for tiden laver noget helt andet end de plejer ved at hjælpe til på skoler og i børnehuse. Det er både konsulenter, bibliotekarer, livreddere, servicemedarbejdere, fysioterapeuter og flere til.

Foto: Børnehuset Tumlebo