Frederikssund Kommunes logo
8. april 2020

Del din lokale Coronafortælling

Museet Færgegården, som er en del af det lokale museumssamarbejde ROMU, er godt nok lukket for besøgende lige nu, men museet indsamler nu fortællinger og genstande om livet under coronakrisen i Roskilde, Lejre og Frederikssund. Alle kan bidrage med deres historie.

Covid 19-epidemien har ramt verdenssamfundet, og vi oplever i disse uger den værste sundhedskrise i 100 år. Vi får daglige opdateringer på alle tænkelige platforme, og medier dokumenterer løbende krisens udvikling minut for minut. På alle måder, sundhedsmæssigt, socialt, økonomisk og menneskeligt, vil den sætte sig mærkbare spor i verden, i Danmark og i vores lokalsamfund.

Og netop de spor som krisen sætter lokalt, er i fokus når ROMU nu indsamler fortællinger for eftertiden.

- Coronakrisen er verdensomspændende og vil få en plads i fremtidens historiebøger. Det er vigtigt for os som museum at dokumentere den udvikling, som foregår lige nu og her lokalt, og som den udspiller sig i folks hverdagsliv. Vi håber, at mange vil være med til at bidrage til at sikre den lokale fortælling i den store fortælling, fortæller leder af Kulturarvsafdelingen Mette Høj, der står bag indsamlingen.

Fortæl om livet midt i krisen

Så bor eller arbejder du i Roskilde, Lejre eller Frederikssund kommuner, kan du nu skrive til ROMU og fortælle, hvordan krisen har berørt dig og dit liv. Hvilke tanker har den sat i gang? Hvordan har den ændret din hverdag? Og dit arbejdsliv? Hvad betyder ændringerne for dig – og din familie? Det er den slags beretninger, Mette Høj og hendes kolleger gerne vil høre om.

De hører gerne fra dig, der arbejder i frontlinjen og derfor er særlig berørt af situationen. Det kan være du arbejder på Nordsjællands Hospital, hvor man behandler Covid-19-patienter, eller på et omsorgscenter med ansvar for ældre medborgere.

Det kan også være, at du er buschauffør, togmedarbejder, kassemedarbejder i et supermarked eller ansat andre steder, der holder hjulene i gang.

Måske du har en forretning, der er direkte berørt af krisen? Eller måske du er præst, der må afholde dåb, bryllupper og begravelser på alternative måder? Det kan også være du er skolelærer, der underviser eleverne online, mens skolerne er lukkede. Eller skoleelev, der får hjemmevisning. Fortæl din historie til ROMU, så eftertiden kan få et indtryk af netop disse besynderlige dage, uger og måneder.

Kvindelig sundhedsmedarbejder med maske for ansigtet. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Kvindelig sundhedsmedarbejder på Omsorgscenter Tolleruphøj med maske for ansigtet. Det kan fx være mundbind og masker som har været en del af dit arbejde som du ønsker at dele, sammen med historien bag. Masken skal dog næppe have været brugt.

Alle er velkomne til at bidrage

Dit bidrag til museets indsamling kan være et håndskrevet brev eller en e-mail, hvor du beskriver dagligdagen og de udfordringer, tanker og bekymringer, du står med. Det behøver ikke være en lang tekst. Send gerne et foto med.

ROMU er også interesseret i genstande, som for dig knytter sig til krisen. Det kan være flasken med håndsprit, mundbind, engangshandsker eller plastikposen fra de udbragte dagligvarer. Når krisen er overstået, vil ROMU muligvis gerne kontakte dig for yderligere information.

Du kan sende din fortælling til ROMU, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde eller udfylde formularen på ROMU's hjemmeside.

Flaske med håndsprit på skrivebord med iPad og papirer. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Det kan også være en flaske håndsprit du har benyttet på arbejdet, ledsaget af en historie bag, du vil dele med museet.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.