Frederikssund Kommunes logo

Fioma omdannet til kulturel byggeplads

Som led i Aprilfestival flyttede en gruppe unge mennesker fra Aarhus ind på Fiomagrunden i Frederikssund i denne uge. De har været her i området før, da de i marts måned huserede på Produktionsskolen PFFU i Skibby for, sammen med elever derfra, at lave forskellige prototyper på pile, stole og bænke der i den kommende uge placeres centrale steder i Frederikssund By for at markere den store Aprilfestival.

Bureau Detours

De unge mennesker fra Aarhus er fra den kreative organisation Bureau Detours, der lever af at skabe midlertidige sociale mødesteder i byer rundt om i landet såvel som internationalt.

Med udgangspunkt i deres faglige baggrunde inden for kunst, design, tømrer, byplanlægning mv. er målet at inspirere byers borgere til at bruge deres by på nye måder.

Mikkel fra Bureau Detours i gang med at bygge diskoteksscene. Foto Kenneth Jensen.
Mikkel fra Bureau Detours i gang med at bygge scene til diskoteket.

En af de medvirkende medarbejdere fra Bureau Detours er Mikkel fra Aarhus, som egentlig er uddannet bygningskonstruktør og tømrer.

På Fiomagrunden i Frederikssund har han bl.a. stået for opbygningen af DJ-scenen til diskoteket, hvor alt er opbygget af genbrugsmaterialer, primært i form af europaller og brosten - sidstnævnte så det ikke blæser væk, og så statikken er i orden, siger han, og griner.

På spørgsmålet om hvad der får ham til at vælge sådan et arbejde falder svaret prompte:

 - Det her er en mere human og vedkommende måde at arbejde på, og man er meget tættere på menneskene der får glæde af det man laver.

Den store scene til diskoteket. Foto Kenneth Jensen.
Den store scene til diskoteket.

Skolelever som "fabriksarbejdere"

Jonathan og William fra 6 B spraymaler bænke. Foto Kenneth Jensen.I denne uge er elever fra Lindegårdskolen også i gang. De er fabriksarbejdere to timer af gangen, og skal være med til at gøre skilte og bænke klar, så det er muligt at finde rundt og få et hvil når festivalen er i gang.

Alexander Muchenberger fra Bureau Detours instruerer i det forestående arbejde:

 - I skal slibe det så fint, at damer med nylonstrømper kan sidde – uden at få en splint i røven!.

Den bemærkning fik eleverne til at grine og forhåbentligt også glemme regnen og kulden for en stund!

I det hele taget syntes de unge at det var sjovt at være med til at bygge området op med skamler, bænke, en bar og overdækket scene til diskotek. Som Jonathan og William fra 6. B udtrykker det, mens de er i fuld gang med at spraye bænke med teksten "Vores By":

 - Vi synes det er et fedt projekt!

Rikke i gang med at slibe bænke. Foto Kenneth Jensen.
Rikke fra 6. B på Lidegårdskolen i Slangerup i gang med at slibe bænke.

Fabrik for børn

Fabrik for børn er et koncept Bureau Detours ofte bringer i spil i de byer de arbejder.

For de to lærere fra Lindegårdskolen, Camilla Hørsholt og Lotte Laybourn, er det en sjov måde at eksperimentere med det nye fag Håndværk og Design, og så er det sjovt for eleverne at de ting de laver rent faktisk skal bruges til noget - i dette tilfælde være en del af Aprilfestivalen.

Olivia, Tobias og Laura i gang med at skovle affald. Foto Kenneth Jensen.
Olivia, Tobias og Laura i gang med at skovle affald.

Marcus, Lucas og Jonathan var på malerholdet. Foto Kenneth Jensen.
Marcus, Lucas og Jonathan var på malerholdet. Foto Kenneth Jensen.

Foto: KEJE.