Frederikssund Kommunes logo

Plan og tekniks møde den 03. maj 2023

Mødelokale SL 1 kl. 08.15

Referat
Fold alle punkter

73Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

74Orientering om Investeringsaftalen 2024 med Novafos

Resume

Frederikssund Kommune har med investeringsaftale med Novafos indflydelse på, hvordan ejerstrategien for Novafos og de mål, der er opstillet i kommunens spildevandsplan og vandforsyningsplan konkretiseres. Bo Lindhart, Vicedirektør og Vandchef og Martin Moneaux, Teamleder Spildevand Plan fra Novafos vil på udvalgsmødet gøre status for Investeringsaftalen 2022 og orientere om forventning til indholdet i og proces for investeringsaftalen for 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Investeringsaftalen

Investeringsaftalen består af et hoveddokument, som beskriver baggrund og formål. Endvidere indeholder aftalen rammebetingelser herunder nogle fokusområder, som langt hen ad vejen går på tværs af kommunerne. Til investeringsaftalen er der 3 bilag, hvor bilag 1 indeholder en række mål og resultatkrav og bilag 2 en investeringsoversigt for en fireårig periode. Afslutningsvis er der bilag 3, som er et oversigtskort over investeringsprojekter, som Novafos er i gang med i Frederikssund Kommune. Novafos gør hvert kvartal status for bilag 1 og 2 og sender materialet til kommunerne. Investeringsaftalen for 2023 er vedlagt som eksempel (Bilag 1).

Afrapportering af investeringsaftale 2022

Novafos giver en kort status på indsatsen for mål og resultatkrav 2022. Her vil de fortælle om målopfyldelse og baggrund herfor. Afrapporteringen 2022 er vedlagt (Bilag 2)

Investeringsaftale 2024

Spildevand

Novafos udarbejder i samarbejde med ejerkommunerne investeringsaftaler for forsyningens aktiviteter i overensstemmelse med kommunens spildevandsplan og div. tillæg. Mål og resultatkrav omfatter drift og vedligeholdelse af det eksisterende afløbssystem, byudvikling og indsatser til begrænsning af aflastninger på overløbsbygværker, som er krævet i statens vandområdeplaner.

Grundvand og Drikkevand

Novafos udarbejder i samarbejde med ejerkommunerne investeringsaftaler for forsyningens aktiviteter i overensstemmelse med vandforsyningsplanen. Mål og resultatkrav omfatter drift, vedligeholdelse og udbygning af kildepladser, vandværker og ledningsnet (strukturprojekt), samt vidensopbygning i forhold til miljøfremmede stoffer i grundvandet og bæredygtig vandindvinding.

Tilblivelse

Novafos har startet processen for ny investeringsaftale for 2024 med bilaterale møder med Frederikssund Kommunes administration. Her drøftes fokus for aftalen og hvilke projekter, der allerede arbejdes på, og derfor kan videreføres i den nye aftale. Endvidere drøftes igangsættelse af nye projekter. Igangværende og nye projekter tager afsæt i Frederikssund Kommunes sektorplaner, som tidligere er politisk behandlet.

På dette møde i Plan og teknik gives der et indblik i omfanget af og bredden i målene samt målopfyldelsen. I forhold til investeringsaftale for 2024 vil Novafos give eksempler på mål og resultatkrav, der forløber over flere år qua projektets kompleksitet og omfang samt eksempler på mere afgrænsede og korte resultatkrav. Udvalget har her mulighed for at ændre fokus og prioritering i de foreslåede mål og resultatkrav. Med afsæt i udvalgets og administrationens tilbagemelding udarbejder Novafos et samlet udkast til en investeringsaftale 2024. Dette udkast får Frederikssund Kommune til kommentering. Novafos indarbejder eventuelle ændringer og sender en endelig investeringsaftale til Frederikssund Kommune inden sommerferien 2023. I efteråret 2023 fremlægges alle investeringsaftalerne for de ni ejerkommuner for Novafos’ bestyrelse. I tilknytning hertil fremlægger Frederikssund Kommune investeringsaftale 2024 for Plan og teknik til godkendelse.

Spildevands- og drikkevandstakst i Frederikssund Kommune

Taksten for 2024 bliver fastsat med afsæt i den økonomiske ramme der udstikkes af Forsyningssekretariatet. Hvis de faktiske indtægter ikke stemmer med rammen, vil der ske en efterregulering med en forskydning på to år. Efterregulering omfatter ikke kun taksten, men også anden efterregulering som følge af lovændringer inden for skatte- og forsyningsområdet. Det er ikke ualmindeligt, at taksten svinger med ± 5 kr. per kubikmeter spildevand på grund af efterregulering. Taksten svinger i mindre grad på drikkevandsområdet på grund af efterregulering. Investeringsniveauet i de to selskaber overstiger det, der er muligt at finansiere med de takster, der må opkræves. Derfor må selskaberne optages lån til at dække en del af omkostningerne til investeringer. Det betyder, at de årlige investeringer kun indirekte og på lang sigt påvirker taksten.

Forsyningens økonomi

Forsyningens økonomiske ramme udgøres primært af den sum, der kan opkræves i afledningsafgifter, vejafvandingsbidrag og tilslutningsbidrag for spildevandsområdet, og kubikmeterpris og anlægsbidrag på drikkevandsområdet. Hvis denne ramme ikke dækker investeringsniveauet, må der optages lån.

Den økonomiske ramme kan udvides med tillæg. Et tillæg skal udgøre omkostninger til drift, afskrivning samt renter og garantiprovision over anlæggets levetid, der imødekommer de af kommunen pålagte eller godkendte miljømål. Tillæg til den økonomiske ramme er omfattet af forsyningens effektiviseringskrav. Det er ikke alle investeringer, der giver mulighed for tillæg til rammen. For eksempel er øgede omkostninger til drift og løbende renovering ikke omfattet. Klimatilpasningsprojekter og udvidelse af forsyningsområde giver generelt mulighed for et tillæg til rammen. Mange af tiltagene inden for miljøforbedringer tager afsæt i Frederikssund Kommunes Sektorplaner (spildevandsplan og vandforsyningsplan), hvilket taler for, at der kan gives tillæg til rammen. De økonomiske rammer reguleres af Forsyningssekretariatet efter Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber (Udmøntning af vandsektorforliget), Bekendtgørelse Nr.: 2291 af 30/12/2020. Novafos søger Forsyningssekretariatet om forhåndsgodkendelse af aktiviteter, der kan give tillæg til den økonomiske ramme, men kan først søge om det endelige tillæg, når udgifterne er afholdt.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

75Beslutning om 8 ugers offentlig høring af udkast til tillæg til spildevandsplanen - Ved Hillerødvej - nyt boligområde

Resume

Udvalget skal godkende at sende et tillæg til spildevandsplanen i offentlig høring. Tillægget udgør det juridiske plangrundlag for, at der kan afledes tag- og overfladevand, samt spildevand fra et kommende boligområde i Slangerup. Det planlægges, at der etableres nye bassiner til rensning og forsinkelse af tag - og overfladevand. Derudover etableres 2 udløb til recipient. Det eksisterende opland udvides. Spildevand planlægges afledt til Slangerup renseanlæg. Disse forhold optages i spildevandsplanen med dette tillæg.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende udkast til tillæg til spildevandsplan 2013-2021: "Hillerødvej, Ny boligbebyggelse i Slangerup - Separatkloakering og udvidelse af opland 134
  2. Godkende at udkastet sendes i 8 ugers offentlig høring.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Hvorfor skal der udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen

Baggrunden for tillægget er, at det skal være muligt at etablere boliger i området ved Hillerødvej/Kalvekær i Slangerup. Det skal med tillægget vurderes om og hvordan spildevand og regnvand kan håndteres miljømæssigt forsvarligt. Det skal fremgå, hvor meget areal der skal reserveres til bassiner og hvor udløb til recipienten skal være. Dette tillæg til spildevandsplanen supplerer spildevandsplanen for Frederikssund Kommune: ”Spildevandsplan for Frederikssund Kommune 2013-2021”.

Tillægget muliggør således:

  • Separatkloakering af opland 134
  • Udvidelse af opland 134, så vejstykket langs Hillerødvej medtages
  • Etablering af et regnvandsbassin med tæt membran i bund og sider og etablering af nyt udløb til Kalvekær rende.
  • Overløb fra dette bassin til rende ved Kalvekær mose
  • Etablering af mindre fællesprivat regnvandsbassin med tæt membran i bund og sider og etablering af udløb til 2 søer nord for planområdet
  • Det fællesprivate anlæg og grundejerforeningens forpligtelser i den sammenhæng optages i tillægget
  • Spildevand fra boligområdet ledes til Slangerup renseanlæg

Der er udført en vurdering af påvirkning på vand og natur. Det konkluderes i denne, at vandet kan afledes til vandløb uden at påvirke det, eller nedstrøms recipienter væsentligt.

Der foreligger desuden en analyse for vandløbet, som angiver, hvor meget vand der må afledes til det. Dette tillæg til spildevandsplanen respekterer de anvisninger der er i denne analyse.

Endelig er der også udført en vurdering af påvirkning af 2 § 3 beskyttede søer nord for planområdet, hvoraf det ligeledes fremgår, at projektet ikke vil påvirke disse negativt.

Novafos skal varetage afvanding af planområdet. Undtaget herfor er udledningen til § 3 søerne nord for planområdet. Denne afvanding skal varetages af områdets grundejerforening/ejerforening. Det træder i stedet for oprettelse af et egentligt regnvandslav og optages med dette tillæg i spildevandsplanen. Uddrag af udkast til vedtægter for grundejerforeningen i forhold til vandhåndtering fremgår som bilag i tillægget. De endelige vedtægter tinglyses på de berørte ejendomme, når det fælles spildevandsanlæg er optaget i spildevandsplanen.

Tillægget til spildevandsplanen omfatter matriklerne 6n, 6h og 2t Jordhøj By, Slangerup, samt et vejstykke, der løber langs det nye boligområde. Arealet udgør ca. 6.7 hektar.

Se figur 1 herunder hvor det areal, der spildevandsplanlægges for, er angivet med rød skravering. Det er også vedlagt som bilag 1.

Proces

Tillægget kan godkendes administrativt efter offentlig høring. Tillægget til spildevandsplanen og tilhørende miljøscreening skal sendes i 8 ugers offentlig høring. Efter høringsperioden bearbejdes eventuelle kommentarer og indsigelser. Den endelige udgave af tillægget kan herefter vedtages administrativt, såfremt der ikke er kommet væsentlige indsigelser i høringsperioden.

Når tillægget er vedtaget, skal Novafos og developer ansøge om og opnå udledningstilladelse for hver enkelt udløb. Der skal være meddelt tilladelse, før der kan udledes vand til recipient fra det nye boligområde.

Inddragelse

Novafos og developer har været inddraget.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

76Beslutning om endelig vedtagelse af lokalplan 162 for boliger ved Østergaardsvej i Dalby og nyt vejnavn

Resume

Plan og teknik skal med denne sag godkende lokalplan 162 for boliger ved Østergaardsvej i Dalby endeligt og beslutte vejnavn for boligområdet. Den offentlige høring har ikke givet anledning til ændringer i lokalplanen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Forslag til lokalplan 162 vedtages endeligt.
  2. Beslutte vejnavn for boligområdet.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt

Indstillingspunkt 2: Udvalget besluttede Dinesens Vej

Sagsfremstilling

Forslag til Lokalplan 162 har til formål at give mulighed for, at området anvendes til boligområde i form af åben-lav boligbebyggelse i 1,5 etager med en bebyggelsesprocent på 30 % for den enkelte ejendom. Planen fastlægger bestemmelser for grundstørrelser, vejadgang, afstand fra bebyggelse til vej- og naboskel og facadematerialer, så den nye bebyggelse bliver i samme stil som den eksisterende bebyggelse i Dalby.

Offentlig høring

Lokalplanen har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 2. februar til den 1. marts 2023. I høringsperioden er der modtaget et teknisk høringssvar fra Novafos, der ikke givet anledning til ændringer i lokalplanforslaget. Der er redegjort for resultatet af den offentlige høring i hvidbogen.

Lokalplan 162, høringssvar og hvidbogen er vedlagt dagsordenen som bilag.

Vejnavn

Ejendomsejer foreslår vejnavnet Birkehegnet, da der tidligere har været en birkeskov på ejendommen.

Lokalhistorisk arkiv foreslår vejnavnet Dinesens Vej, da ejeren af Østergaard fra 1902 hed Anders Dinesen.

Inddragelse

Lokalplanen har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra 2. februar til 1. marts. I høringsperioden er der modtaget et teknisk høringssvar fra Novafos, der ikke har ført til ændring af lokalplanen.

Lokalhistorisk arkiv og ejendomsejer er inddraget i forbindelse med det nye vejnavn og er kommet med forslag til vejnavne.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

77Beslutning om igangsættelse af lokalplan for A C Hansensvej 12

Resume

Udvalget skal med denne sag beslutte rammerne for en ny lokalplan for A C Hansensvej 12 A-B, 3600 Frederikssund, som tidligere husede den kommunale fritidsordning Klub Mix. Køber af ejendommen har ansøgt om at få udarbejdet en lokalplan, der muliggør ændret anvendelse i stueetagen, fra serviceerhverv til boliger. Derudover ønskes der ændring af byggefeltet bag ved randbebyggelsen mod A C Hansensvej.

Bebyggelsen vil kunne ses fra S-togsstationen, og vil være den første høje bygning, man møder, når man ankommer til Frederikssund fra Marbæk. Med den meget synlige beliggenhed i byen, er det arkitektoniske udtryk mod A C Hansensvej særligt vigtigt.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Beslutte principper for ny lokalplan for A C Hansensvej 12A og 12B efter administrationens anbefalinger.

Beslutning

Godkendt.

Udvalget ønsker at blive præsenteret for illustrationer af andre farver og facadematerialer. Parkeringsnormen genovervejes i dialog med udvikler.

Sagsfremstilling

Eksisterende planforhold

Ejendommen er i dag omfattet af lokalplan 015 fra 2010, Byomdannelse ved Lille Blødevej. Lokalplanen har klare principper for Lille Blødevejskvarteret, som har vist sig svære at realisere i praksis. Derfor er der de senere år udarbejdet flere mindre projektlokalplaner for matriklerne langs A C Hansensvej. Denne matrikel er den sidste grund mod A C Hansensvej, der mangler at blive udviklet. Den eksisterende lokalplan 015 giver mulighed for randbebyggelse i 3,5 etager langs A C Hansensvej, med erhverv i stueetagen. Derudover giver planen mulighed for en 'skuffebebyggelse' i én etage bagved randbebyggelsen, i forbindelse med erhvervslokalerne.

Ejendommen er omfattet af kommuneplanramme C 1.3 for centerområde. Her fastlægges en maksimal bebyggelsesprocent på 120 og et maksimalt antal etager på 4. Randbebyggelse mod A C Hansensvej fastlægges til 3,5 etager. Den nye lokalplan skal overholde gældende kommuneplanramme.

Ny lokalplan

Administrationen anbefaler, at der ved ændring af anvendelsen til boliger i stueetagen, planlægges for bebyggelse op til 3 etager langs Lærkevej. Ved at planlægge for et tæt boligområde, understøtter planen Frederikssund Kommunes byudviklingsstrategi, der bl.a. handler om at sikre befolkningsvækst i byen via fortætning i eksisterende by- og boligområder. Lille Blødevejskvarteret er i stor udvikling, og der er allerede fortættet med boliger flere steder. På den modsatte side af Lærkevej er der opført boligbebyggelse i 4 og 7 etager. Ved at gå op til 3 og 3,5 etager, indpasser byggeriet sig skalamæssigt, og danner overgang fra den lave bebyggelse i stationsparken, og den højere bebyggelse i Lille Blødevejs-kvarteret, bl.a. langs Lærkevej og A C Hansensvej.

Ved udarbejdelse af ny lokalplan, anbefaler administrationen, at vi læner os op ad den eksisterende lokalplan 015, hvad angår bebyggelsens omfang og placering, bebyggelsens udseende samt ubebyggede arealer.

Administrationen anbefaler, at nedenstående punkter videreføres fra gældende lokalplan:

  • Bebyggelsen placeres som randbebyggelse mod A.C. Hansensvej jævnfør byggefeltet.
  • Etageantallet fastlægges til 3,5 etager med en facadehøjde på maksimalt 10 meter over stuegulvskote.
  • Boligbebyggelsen gives en husdybde på maksimalt 12 meter.
  • Bebyggelsen mod A C Hansensvej skal udføres med sadeltag.

Administrationen anbefaler, at nedenstående punkter indarbejdes i ny lokalplan:

  • 'Skuffebebyggelse' i én etage erstattes af byggefelt i forlængelse af randbebyggelsen ud mod Lærkevej, og kan opføres i op til 3 etager.
  • Svalegange på facaden ud mod A C Hansensvej må maksimalt fylde 50 % af facaden, og skal fremstå integreret i bygningen.
  • Den gamle jernbanevold og flest mulige træer på volden skal bevares. Derudover sikres der plads til, at der kan etableres adgang til voldstien fra Lærkevej.
  • Træer og lygtepæle langs Lærkevej bevares.
  • Vinduer mod A C Hansensvej og Lærkevej skal tilpasses mht. formater, størrelser og placeringer, så facaderne fremstår harmoniske.

Det arkitektoniske udtryk - facademateriale

Ansøger ønsker et byggeri med facader beklædt med skærmtegl. I den gældende lokalplan 015 for Lille Bløde-kvarteret er der mulighed for at anvende skærmtegl som facademateriale, men der er endnu ikke nogen, der har gjort brug af denne mulighed i området. Skærmtegl er ikke et kendt facademateriale i Frederikssund midtby. Byen er derimod præget af murede og pudsede facader. Administrationen anbefaler derfor, at der i lokalplanen opstilles bestemmelser for, hvordan skærmteglene skal se ud i tilfælde af, at facader beklædes med skærmtegl på denne centrale beliggenhed.

Bestemmelser for skærmtegl:

  • Skærmtegl skal have et rektangulært format, hvor længden er ca. 2 x højden. Højden må ikke overstige 200 mm.
  • Skærmteglen skal være lagt på klink.
  • Overfladen på skærmtegl skal være ru og farven skal changere/ have et spil.

En skærmteglsfacade vil tilføje et nyt og moderne udtryk til området. Se bilag for eksempel på skærmtegl. Alternativt til skærmtegl er tegl som blank mur, pudsede, filtsede eller skurrede flader.

Inddragelse

Efter igangsættelse af lokalplanen vil administrationen holde et dialogmøde med naboer i lokalplansområdet, hvor de fremtidige planer fremlægges.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

78Beslutning om budgetopfølgning pr. 31. marts 2023

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug i 2023 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger.

Endvidere forelægges administrationens forslag til yderligere budgetreduktioner, der skal medgå til at sikre servicerammeoverholdelse 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives en negativ driftstillægsbevilling (mindreforbrug) på 11,2 mio. kr. i 2023 vedrørende serviceudgifter
  2. Der gives tillægsbevilling (merforbrug) på 9,0 mio. kr. i 2023 vedrørende skattefinansierede bruttoanlægsudgifter
  3. Der vedtages yderligere budgetreduktioner på serviceudgifter svarende til de forslag på Plan og teknik, der fremgår af bilag 2.
  4. Budgetopfølgningen tages til efterretning.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Anbefales.

Indstillingspunkt 2: Anbefales.

Indstillingspunkt 3: Udvalget anbefaler ikke, at der reduceres med 0,150 kr. på Kollektiv trafik (Flextur). De 0,150 kr. anbefales flyttet over på vintervedligehold.

Indstillingspunkt 4: Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til en reduktion i de forventede udgifter på 11,2 mio. kr., der alene kan henføres til serviceudgifter under Plan og teknik.

Konkret vedrører reduktionen:

  • Mindreforbrug på 9,0 mio. kr. på hovedvedligehold, som følge af at udgifterne på området flyttes til anlæg for hovedvedligehold.
  • Mindreforbrug på 3,9 mio. kr. på energi, grundet ny energiprognose på energiområdet.
  • Merudgift til kollektiv transport på 1,7 mio. kr., der skyldes ændret opkrævning fra Movia.

I bilag 1 udspecificeres budgetopfølgningen nærmere.

Fortsat udfordring i forhold til servicerammeoverholdelse i 2023

På Økonomiudvalgets og Byrådets møder 22. og 29. marts 2023 blev der forelagt en status for de samlede budgetudfordringer i forhold til servicerammen for kommunen som helhed. En status, der viser, at kommunen står til at overskride servicerammen med 37,2 mio. kr. i 2023, hvis der ikke gennemføres udgiftsreduktioner. På den baggrund vedtog Byrådet udgiftsreduktioner på i alt 28,6 mio. kr. i 2023. Herefter udestod en budgetudfordring på 8,6 mio. kr., som de stående udvalg skal finde modsvarende budgetreduktioner til på deres møder i april og maj.

Med udgangspunkt heri har Skole, klub og SFO på deres møder 12. og 17. april 2023 besluttet yderligere budgetreduktioner på 2,3 mio. kr., hvorefter der udstår en budgetudfordring på 6,3 mio. kr., som de stående udvalg skal anvise finansiering til på maj-møderne.

I vedlagte bilag 2. fremgår en liste over administrationens forslag til budgetreduktioner, hvoraf de fire forslag vedrører Plan og teknik og som i overskriftsform udgøres af:

  • Kollektiv trafik (Flextur)
  • Afvanding vedr. Kalvøen
  • Vintervedligeholdelse
  • Ophør af betaling til landsbyggefonden

På baggrund af Plan og teknik – og de øvrige stående udvalgs – indstilling vil Økonomiudvalget og Byrådet på deres møder den 17. og 24. maj tage endelig beslutning omkring hvilke udgiftsreduktioner, der skal eksekveres og udmøntes rent bevillingsmæssigt.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 9,0 mio. kr. på bruttoanlægsudgifterne for de skattefinansierede anlægsprojekter under Plan og teknik.

Merudgiften vedrører:

  • Merforbrug på 9 mio. kr. vedrørende ejendomsrenovering, som skyldes at der overføres midler på 9 mio. kr. fra drift til anlæg i 2023.

I bilag 3 fremgår en oversigt over udvalgets anlægsprojekter.

Inddragelse

Inddragelse af eksterne parter er ikke fundet relevant.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til at de budgetterede serviceudgifter i 2023 nedskrives med 11,2 mio. kr.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til at de skattefinansierede bruttoanlægsudgifter opskrives med 9,0 mio. kr. i 2023.

Endvidere forelægges forslag til yderligere budgetreduktioner på serviceudgifterne, der skal medgå til at sikre servicerammeoverholdelse i 2023.

Bilag

79Drøftelse om budget 2024 - 2027

Resume

Byrådet har anmodet administrationen om at udarbejde forslag til budgetinitiativer, som kan indgå i det videre arbejde med budget 2024 – 2027. Endvidere er det besluttet, at fagudvalgene på deres møder i maj og juni præsenteres for en status på arbejdet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Foreløbige temaer, der arbejdes med i budgetprocessen 2024-2027, tages til efterretning.
  2. Drøfte evt. forslag til yderligere temaer i arbejdet med budgetprocessen for 2024-2027.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Taget til efterretning. Udvalget anbefaler, at Blomster i byerne og Byggesagsgebyrer udgår i den videre proces.

Indstillingspunkt 2: Drøftet. Ejendomsstrategien bør fremmes med henblik på at opnå driftsbesparelser.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede den 1. marts 2023 tids- og procesplan for arbejdet med budget 2024 – 2027, som blandt andet indebærer, at:

  • Administrationen udarbejder forslag til budgetinitiativer, således at der hvert år tilvejebringes midler i budgetarbejdet til finansiering af den demografiske vækst samt andre udefrakommende ændringer, herunder nye politiske tiltag, jf. den økonomiske politik for 2022 -2025
  • I forhold til arbejdet med budgetinitiativerne vil effektiviseringer og reduktioner på serviceudgifterne være helt centrale. Der vil dog også være behov for at undersøge andre udgiftsposter – herunder bruttoanlægsudgifter, overførsler mv.
  • En orientering om hvilke temaer, der arbejdes med i administrationen, vil indgå i fagudvalgenes drøftelser på møderne i maj og juni måned. Ligeledes vil de konkrete budgetinitiativer fremgå af budgetmappen inden sommerferien.

Status på arbejdet med budgetinitiativer

Til brug for ovennævnte er en status på samtlige temaer for de respektive udvalg vedlagt som arbejdspapir, i den politiske budgetmappe (fagudvalg maj måned).

Bilaget vil efter den politiske behandling blive opdateret, hvorefter de konkrete beskrivelser vil blive udarbejdet, så de kan indgå i budgetmappen til Byrådets temamøde II om budget 2024-2027 den 21. juni.

Fortsat politisk proces

Der afholdes tre temamøder om budget 2024-2027 for det samlede Byråd henholdsvis den 26. april, 21. juni samt 23. august.

  • I fortsættelse af Byrådets første temamøde om budget 2024-2027 den 26. april afholdes de indledende politiske drøftelser i maj og juni måned.
  • Økonomiudvalget behandler budgetforslag 2024-2027 den 23. august til Byrådets efterfølgende første behandling den 30. august.
  • De politiske forhandlinger om budget 2024-2027 vil foregå i weekenden den 15.-17. september.
  • Partiernes eventuelle ændringsforslag til budgettets 2. behandling skal fremsendes senest tirsdag den 19. september kl. 12.00.

Herudover foretager Økonomiudvalget 2. behandling af budgettet for så vidt angår eventuelle tekniske ændringsforslag den 4. oktober. Byrådet 2. behandler - og vedtager - budgettet onsdag den 11. oktober.

Inddragelse

Borgerinddragelse og inddragelse af MED-organisationen, råd og nævn m.m. i budgetprocessen:

1. Digital borgerinvolvering

På hjemmesiden vi.skaber.frederikssund.dk kan alle komme med deres input, som bliver videregivet til politikerne. Siden opdeles i følgende emner:

  • Erhverv, kultur, unge og fritid
  • Ældre og sundhed
  • Byplanlægning, natur og den grønne omstilling
  • Børn og undervisning

Der er åbent for ideer og forslag foreløbigt frem til den 24. august.

2. Fagudvalgenes dialog med brugerbestyrelser, råd og nævn

En række af fagudvalgene har løbende dialog med bestyrelser, råd og nævn indenfor deres ansvarsområde - typisk i form af halvårlige eller årlige møder. De enkelte fagudvalg vil vurdere, hvordan de vil kunne invitere bestyrelser, råd og nævn med ind i en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.

3. Fysisk og/eller digitalt borgermøde

Tirsdag den 6. juni inviterer Frederikssund Kommune til borgermøde om Budget 2024. På mødet kan man høre, hvordan et budget bliver til, og hvad det er for nogle rammer og vilkår, som Byrådet har, når der skal lægges budget for 2024 og overslagsårene. Man kan deltage digitalt eller fysisk til mødet.

4. Høringsprocessen

Den 31. august vil der blive afholdt endnu et borgermøde. Borgerne kan gå i dialog med Byrådets medlemmer om budget 2024-2027 samt udviklingstiltag og initiativer indenfor det enkelte område. Borgermødet har til formål at give mulighed for en drøftelse af det budgetforslag, der er sendt i høring.

Ved siden af de skitserede initiativer sendes budgetforslaget i høring i perioden fra den 25. august - 11. september, hvor alle interesserede kan afgive høringssvar. Høringssvarene bliver som udgangspunkt offentliggjort på kommunens hjemmeside, ligesom de bliver gjort tilgængelige for Byrådets medlemmer. Ydermere kommunikeres der løbende omkring budgetarbejdet via nyheder og kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med høringsperiodens start, vedr. afholdelse af borgermødet m.m.

Hoved MED-udvalget kvalificerer de enkelte budgetinitiativer inden Byrådets temadrøftelse III (23. august). Budgetforslaget planlægges drøftet på møde mellem Hoved MED-udvalget og Økonomiudvalget den 30. august.

Økonomi

Der udarbejdes et katalog indeholdende budgetinitiativer med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.

Kataloget vil indgå i de videre politiske drøftelser frem imod Byrådets budgetvedtagelse den 11. oktober.

80Drøftelse af udkast til Naturhandleplan 2023-2027

Resume

Klima, natur og energi har ved mødet den 14. marts 2023 besluttet, at udkast til Naturhandleplan 2023-2027 sendes i høring i alle fagudvalg samtidig med igangsætning af den 8 ugers offentlige høring. Udkast til Naturhandleplan 2023-2027 udmønter Naturstrategien med principper for prioritering af indsatser i planperioden. Med denne sag indstilles til, at udvalget drøfter udkast til Naturhandleplan 2023-2027, med henblik på at modtage udvalgets kommentarer. Sagen behandles sideløbende i de øvrige fagudvalg.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Drøfte udkast til Naturhandleplan 2023-2027 (Bilag 1), med henblik på at Klima, natur og energi modtager udvalgets kommentarer.

Beslutning

Drøftet.

Sagsfremstilling

Byrådet har i april 2022 vedtaget en Naturstrategi 2022-27, en strategi for naturforvaltning med visionen om ” at styrke den grønne indsats...”. Samtidig besluttede Byrådet at igangsætte udarbejdelse af en Naturhandleplan, der skal udmønte Naturstrategiens visioner og mål. Dette udkast til naturhandleplan 2023- 27 indeholder mål samt overordnede principper og indsatser, som danner grundlag og retningen for prioritering af indsatser. Derudover indeholder handleplanen en oversigt over tidspunkt for forventet igangsættelse af indsatser samt aktuelle finansieringsmuligheder (Handleplanen s. 29 Plan for indsatser 2023-2027). Derfor fremgår myndighedsopgaver, som Frederikssund Kommune løbende er forpligtet til at varetage, ikke af planen. Hvor andre myndigheder eller private lodsejere har ansvaret, er indsatser kun medtaget, hvis kommunen kan bidrage i mindre omfang med vejledning og samarbejde med de relevante aktører.

Inddragelse

Borgerne i Frederikssund Kommune har hen over sommermånederne 2022 kunnet melde ind med forslag og idéer til naturhandleplanen via den digitale platform www.vi.skaber.frederikssund.dk. I september 2022 blev afholdt en naturvandring i Græse Ådal. Grønt Forum har haft mulighed for at drøfte nogle af de konkrete idéer og har meldt et samlet bidrag ind i processen. I forbindelse med den offentlige høring af Naturstrategien i vinteren 21/22 fremsendte borgere mange forslag, som havde mere karakter af indsatser og som derfor indgår på lige fod med de øvrige bidrag i processen. I forbindelse med den indledende høring til udkast til Naturhandleplan 2023-2027 er der blevet lavet et opsamlingsnotat (Bilag 2), hvor administrationen har kommenteret de indkomne forslag.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

81Drøftelse af mulig PFAS forurening ved børnehuset Ådalen

Resume

Formandskabet ønsker drøftet en mulig PFAS forurening ved børnehuset Ådalen på baggrund af en orienteringssag behandlet på møde i Børn, familier og forebyggelse d. 15. marts 2023, pkt. 30.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Sagen drøftes.

Beslutning

Drøftet. Udvalget henleder opmærksomheden på, at PFAS er en igangværende opgave/ ansvar for regionen.

Plan og teknik ønsker i lighed med Børn, familie og forebyggelse, at der rettes henvendelse til regionen.

Udvalget anbefaler et temamøde for Byrådet om PFAS og konsekvenserne heraf.

Sagsfremstilling

Børn, familier og forebyggelse behandlede d. 15. marts 2023, pkt. 30., en orienteringssag en mulig PFAS forurening ved børnehuset Ådalen. Formandskabet anmoder på den baggrund om, at sagen drøftes i Plan og teknik.

Af sagen til Børn, familier og forebyggelse fremgik flg.:

"Region Hovedstaden har udarbejdet en liste over grunde, hvor der er foregået aktiviteter, som kan have medført jordforurening med PFAS. Grunden med Børnehuset Ådalen fremgår af listen. PFAS, også kendt som fluorstoffer, har på lovlig vis tidligere været bredt anvendt, idet det er vand-, fedt- og smudsafvisende og har brandhæmmende egenskaber. På grunden har der tidligere været renovation, snerydning og fyldplads. Det er aktiviteten ”fyldplads”, der kan medføre forurening med PFAS.

Forældrene til Børnehuset Ådalen er blevet informeret om den mulige forurening.

Regionen har endnu ikke besluttet hvordan og hvornår grunde, som er mistænkt for at være forurenet med PFAS, skal undersøges. Det er eksempelvis ikke besluttet, hvorvidt der laves fysiske eller historiske undersøgelser af grundene, som fx hvilken type affald, der er blevet deponeret på fyldpladsen.

Grunden ved Børnehuset Ådalen blev i 2000 kortlagt som forurenet. Grunden udgik af kortlægningen i 2007, da der kun blev konstateret lettere forurening. Frederikssund Kommune har udlagt 0,3-0,6 meter ren jord på grunden i forbindelse med etablering af Børnehuset Ådalen i 2001. Det er desuden yderligere udlagt ren jord i et afgrænset område, hvor børnene kan grave i jorden, så de ikke kommer i kontakt med potentiel forurenet jord. Det vurderes således, at der umiddelbart er ingen helbredsmæssige konsekvenser for børnene i børnehuset.

Region Hovedstaden har den 7. marts 2023 skrevet til alle kommuner i regionen og efterspurgt konkrete adresser på alle kommunale børnehuse i Frederikssund Kommune med henblik på at igangsætte en gennemgang for mulige kilder til PFAS-forurening. Børn, familier og forebyggelse vil blive orienteret, når Frederikssund Kommune orienteres om resultatet af denne gennemgang. Det fremgår ikke af henvendelsen fra Region Hovedstaden, hvornår gennemgangen forventes afsluttet.

Administrationen har kontaktet Region Hovedstaden for oplysninger om en nærmere tidsplan."

Børn, familier og forebyggelse tog orienteringssagen til efterretning og besluttede samtidig, at udvalgsformandsskabet for Børn, familier og forebyggelse kontaktede formandskabet for Plan og teknik med henblik på at få udvalgets vurdering af situationen og mulighederne for en konkret prøvetagning på legepladsen ved børnehuset i Ådalen.

Børn, familier og forebyggelse bad endvidere administrationen om at tage fat i Region Hovedstaden for en nærmere tidsplan af regionens prøvetagning. Børn, familier og forebyggelse bad også om, at der allerede nu etableres fast bund i sandkassen i børnehuset Ådalen, og sandet bliver skiftet.

Formandskabet anmoder på den baggrund Plan og teknik om at drøfte sagen og en evt. finansiering heraf.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

82Orientering om ansøgning af turismemidler til realisering af visionsprojektet for Maritimt Center og optimering af oplevelseselementer på kulturhavnen i Frederikssund

Resume

Med denne sag orienteres udvalget om, at administrationen udarbejder en ansøgning til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Der søges om finansiering til realisering af rekreative opholdskvaliteter omkring det Maritime Center, udvidelse af bådpladser og faciliteter i Kulturhavnen samt midler til at forbedre forbindelsen mellem lystbådehavnen i syd og Kulturhavnen og byen mod nord.

Sagen er sideløbende sendt til orientering i Job, erhverv og kultur samt Unge, fritid og idræt.

Indstilling

Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune gennemfører i forsommeren 2023 en arkitektkonkurrence for Maritimt Center, der skal samle alle maritime foreninger i Frederikssund i et nyt hus ved lystbådehavnen. Huset skal i sig selv blive til en attraktion, hvorfra man kan få oplevelser på og omkring Roskilde Fjord. Der er udarbejdet en visionsplan for området, så stedet får en endnu stærkere maritim profil, samtidig med at der anlægges en grøn-blå havnepark med plads til aktiviteter, der har et langt bredere sigte end lystsejlere og kajakroere alene.

Samtidig har Frederikssund Kommune et projekt med at kystbeskytte Frederikssund bymidte. Ambitionen er, at kystbeskyttelsesprojektet skal bidrage med byliv og en bedre forbindelse til bymidten. Kulturhavnen ligger utrolig bynært, og der vurderes at være potentiale i en udvidelse i antallet af bådpladser i havnen. Kystbeskyttelsesprojektet ligger i området omkring Kulturhavnen, men der skal også ske kystbeskyttelse ved Maritimt Center og langs Sillebro Å.

Hvis der opnås erhvervsfremmemidler, vil en stor del af visionsprojektet for Maritimt Center kunne realiseres.

Mulighed for nye turisme- og oplevelsesmuligheder

Midler fra den statslige pulje til udvikling af turismeområder kan være med til at medfinansiere og dermed realisere de store anlægsprojekter, der ligger omkring Frederikssund Bymidte, herunder Maritimt Center, Kystbeskyttelsesprojektet ’Frederikssund møder vandet’ og Kulturhavn Frederikssund.

Området har potentiale til at udvikle sig til en endnu stærkere turismedestination, og der er mulighed for at få byrum og havneanlæg fuldt finansieret.

Formål med puljen

Puljen kan bruges til fysiske forbedringer i et område (turismerelateret infrastruktur). Formålet med midlerne er at øge private investeringer i området, som fx cafeer, kiosker, maritim udlejning, overnatning mv.

Der kan søges mellem 20 – 30 mio. kr. Der er krav om en kommunal medfinansiering på 31 %. Frederikssund Kommune har afsat midler til Maritimt Center og kystbeskyttelsesprojektet ’Frederikssund møder vandet’, der vil kunne udgøre de 31 %. Der skal dermed ikke afsættes yderligere kommunale midler.

Ansøgning skal indsendes 23. maj 2023, og der forventes at blive givet svar i november 2023.

Der er behov for ekstern konsulentstøtte til at få udarbejdet ansøgningen. Denne udgift finansieres dels af de afsatte midler til markedsføringsaktiviteter inden for erhvervsområdet i 2023 og af midler afsat til projektledelse på Maritimt Center.

Inddragelse

Administrationen har været i dialog med Destination Fjordlandet, som vil gå aktivt ind i projektet, hvis Frederikssund Kommune modtager en bevilling. Destination Fjordlandet har et stort fokus på at udvide fortællingen og faciliteterne omkring det maritime og Fjordlandet generelt. Projektet vil blive et fyrtårnsprojekt for maritime oplevelser, og det vil have en markant tiltrækningskraft for nye målgrupper til Destination Fjordlandet.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

83Meddelelser

Beslutning

Udsat.

Fraværende: Kenneth Jensen (A), Lars Jepsen (A) og Michael Tøgersen (I).

Sagsfremstilling

  • Kommende arrangementer
  • Administrationen har undersøgt muligheden for etablering af 2 minus 1 vej på Gammel Kulhusvej som forlængelse af Kulhusecykelstien efter ønske fra Plan og teknik på udvalgsmødet den 29. marts, pkt. 64.

Administrationen har også undersøgt om 2 minus 1 vejen kan deles op i delstrækninger, hvor det er muligt. Vejforløbet på størstedelen af strækningen er meget bakket, hvorved krav om mødesigt ikke overholdes. Jf. vejreglerne er der krav om mødesigt mellem to køretøjer på 110 m. Der forekommer yderligere flere sving på den sidste halvdel mod nord, hvorved krav om mødesigt heller ikke overholdes. Der vil kun være muligt at etablere 2 minus 1 vej på en delstrækning på ca. 100 m ud af hele strækningen på ca. 1,9 km., hvilket ikke kan svare sig.

Administrationen har vurderet, at Gl. Kulhusvej samt tilstødende sideveje gør det sikkert at færdes til og fra havnen på de mindre veje.

  • Plan og teknik godkendte på møde 11. maj 2022 (sag 105) Regulativ for hønsehold i Frederikssund Kommune. Plan og teknik besluttede at regulativet skal evalueres efter 1 år.

Administrationen har siden maj 2022 behandlet fire klagesager over hønsehold.

I tre sager har der været tale om uhygiejniske forhold og hanegal. Reglerne for hønsehold er blevet indskærpet overfor ejer af hønsene og regulativet er blevet efterfulgt. I to af tilfældene er hanerne blevet flyttet eller aflivet.

I den fjerde klagesag, var spørgsmålet om der måtte holdes høns i et sommerhusområde. Ifølge regulativet må der gerne holdes høns i sommerhusområde, hvis regulativets regler følges.

Administrationen vurderer, at regulativet fungerer efter hensigten og udgør et godt administrationsgrundlag.

  • Frederikssund Kommune igangsatte i 2022 udarbejdelsen af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse sideløbende med vurdering af behovet for grundvandsbeskyttelse inden for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). I slutningen af 2022 blev vurdering af behovet for grundvandsbeskyttelse inden for hele indvindingsoplandet, inklusiv BNBO, udarbejdet. Plan og teknik godkendte den 30. nov. 2022 risikovurderingen for den del, der ligger inden for BNBO. Det var et lovkrav at opgaven omkring BNBO blev afsluttet inden udgangen af 2022. Risikovurderingen for det øvrige indvindingsopland vil blive vedtaget i forbindelse med vedtagelse af den færdige indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Vandforsyningerne har dog modtaget risikovurderingen for hele indvindingsoplandet, så de har mulighed for at indgå aftaler med de berørte lodsejere på én gang. Som udgangspunkt er det vandforsyningerne, der selv skal stå for opgaven med at træffe aftaler om beskyttelse af deres indvindingsopland. Administrationen har ikke kendskab til, at der er indgået nogen aftaler om grundvandsbeskyttelse på baggrund af risikovurderingen endnu. For at færdiggøre indsatsplanen mangler der at blive taget stilling til, hvilke indsatser der skal udføres, for at opnå den nødvendige grundvandsbeskyttelse. Dette kan også indbefatte hvilke tiltag, der kan være relevante i forhold til kommunens egen administrationspraksis. Når planen er skrevet færdig, forelægges den koordinationsudvalget inden den sendes til politisk vedtagelse.

Bilag

84Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.